Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 17-06-2022  |  PROJECTE CORONA CATALANO-ARAGONESA
1070 lectures

El comte-rei Ferran el Catòlic pren possessió de Marbella

El rei Ferran va aplicar al Regne de Granada el model català de conquesta del País Valencià que evitaria l’exili d'una part de la població musulmana. Article d'En Marc Pons.

El dia 15 de juny de l’any 1485, fa 537 anys, el comte-rei Ferran el Catòlic, acompanyat per les seves hosts catalanes, entrava a Marbella i prenia possessió de la plaça. Segons les fonts documentals, les jerarquies locals havien signat la capitulació el dia 8 de juny; i Marbella seria una de les primeres places del regne nassarita de Granada que optaria per aquesta fórmula per evitar el vessament de sang i la ruïna dels supervivents. Segons les mateixes fonts, en aquella capitulació es van negociar els terminis per a la sortida de la població musulmana que s’exiliaria al nord d’Àfrica, i el restabliment i les garanties d’habitació dels qui es quedarien sota la nova dominació hispànica.

La investigació historiogràfica actual revela que durant la campanya de conquesta del regne nassarita de Granada (1482-1492); la Corona castellanolleonesa no tenia recursos demogràfics suficients per repoblar els nous territoris conquerits; i que el comte-rei Ferran el Catòlic, que des de principis de 1485 havia assumit el comandament d’aquella campanya; va optar per aplicar el model català de conquesta del País Valencià de l’època dels comtes-reis Jaume I, Pere II; Alfons II i Jaume II: mantenir un percentatge de població musulmana sobre el territori per garantir la continuïtat de l’aparell econòmic durant l’etapa de transferència del poder polític.

Així doncs, les fonts documentals revelen que la part més humil de la població musulmana (la que, per raons econòmiques, no es podia plantejar l’exili); va ser ressituada a extramurs; sobre els camps de conreu de la perifèria de la vila. També revelen que el comte-rei Ferran el Catòlic va dictar exempcions fiscals per estimular la repoblació cristiana de la ciutat; i que aquesta empresa colonitzadora quedava oberta als súbdits de la Corona castellanolleonesa i als de la Corona catalanoaragonesa. En el cas de Marbella es té poca informació. Però, en canvi, en algunes places de la Vega de Granada, els catalans van arribar a representar el 40% de la colonització.

Marc Pons

Enllaç:

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/marc-pons-ferran-catolic-pren-possessio-marbella_772788_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Jacme
  09-07-2022 23:41

  A mi em sobta el pancastellanisme del article, tindríem que saber com ho veig jo, i no s'ha investigat prou, els trastamara son per mi , encara que no es pugui provar, els assassins de Pere III, Joan I i Marti I L'humà i Marti II el Jove, també després de l'esquarterament de Jaume d'Urgell y de postres responsables l'exili a Úbeda de Federic I, el net de Marti L'humà, es ha dir en una guerra bruta entre famílies, es van cobrar l'ajut del avi d'aquest Ferran el catòlic a Pere III a "la guerra dels Peres", exterminant tot al llinatge de la casa de Barcelona, y amb la farsa del compromís de Casp, deixa les portes obertes de la nostra destrucció com poble y la assimilació per part de Castella, poc a poc es clar.

 2. Pedrito Prat
  18-06-2022 11:50

  Aprofitant que parlem del regne de Granada torno a Vicente Yañez:

  Al setge de Màlaga un tal Vicente Yañez de Lisboa ajuda als reis Catolics, en conseqüència el Reis li concedeixen un "seguro"per poder comerciar "libremente" pels seus regnes.

  "Seguro que conceden los Reyes Católicos a Vicente Yáñez , vecino de Lisboa , para que , en premio de haber acudido por mar al cerco de Málaga con viveres y auxilios , pueda comerciar libremente ...”

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
30772 lectures
Documental Lleonard Espejo 1
Documental Lleonard Espejo 2
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge...[+]
La cançó d'El Noi de la mare es canta a l'Argentina en castellà, seguint una traducció de l'original...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]