Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 17-06-2022  |  PROJECTE CORONA CATALANO-ARAGONESA
406 lectures

El comte-rei Ferran el Catòlic pren possessió de Marbella

El rei Ferran va aplicar al Regne de Granada el model català de conquesta del País Valencià que evitaria l’exili d'una part de la població musulmana. Article d'En Marc Pons.

El dia 15 de juny de l’any 1485, fa 537 anys, el comte-rei Ferran el Catòlic, acompanyat per les seves hosts catalanes, entrava a Marbella i prenia possessió de la plaça. Segons les fonts documentals, les jerarquies locals havien signat la capitulació el dia 8 de juny; i Marbella seria una de les primeres places del regne nassarita de Granada que optaria per aquesta fórmula per evitar el vessament de sang i la ruïna dels supervivents. Segons les mateixes fonts, en aquella capitulació es van negociar els terminis per a la sortida de la població musulmana que s’exiliaria al nord d’Àfrica, i el restabliment i les garanties d’habitació dels qui es quedarien sota la nova dominació hispànica.

La investigació historiogràfica actual revela que durant la campanya de conquesta del regne nassarita de Granada (1482-1492); la Corona castellanolleonesa no tenia recursos demogràfics suficients per repoblar els nous territoris conquerits; i que el comte-rei Ferran el Catòlic, que des de principis de 1485 havia assumit el comandament d’aquella campanya; va optar per aplicar el model català de conquesta del País Valencià de l’època dels comtes-reis Jaume I, Pere II; Alfons II i Jaume II: mantenir un percentatge de població musulmana sobre el territori per garantir la continuïtat de l’aparell econòmic durant l’etapa de transferència del poder polític.

Així doncs, les fonts documentals revelen que la part més humil de la població musulmana (la que, per raons econòmiques, no es podia plantejar l’exili); va ser ressituada a extramurs; sobre els camps de conreu de la perifèria de la vila. També revelen que el comte-rei Ferran el Catòlic va dictar exempcions fiscals per estimular la repoblació cristiana de la ciutat; i que aquesta empresa colonitzadora quedava oberta als súbdits de la Corona castellanolleonesa i als de la Corona catalanoaragonesa. En el cas de Marbella es té poca informació. Però, en canvi, en algunes places de la Vega de Granada, els catalans van arribar a representar el 40% de la colonització.

Marc Pons

Enllaç:

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/marc-pons-ferran-catolic-pren-possessio-marbella_772788_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Pedrito Prat
    18-06-2022 11:50

    Aprofitant que parlem del regne de Granada torno a Vicente Yañez:

    Al setge de Màlaga un tal Vicente Yañez de Lisboa ajuda als reis Catolics, en conseqüència el Reis li concedeixen un "seguro"per poder comerciar "libremente" pels seus regnes.

    "Seguro que conceden los Reyes Católicos a Vicente Yáñez , vecino de Lisboa , para que , en premio de haber acudido por mar al cerco de Málaga con viveres y auxilios , pueda comerciar libremente ...”

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
29673 lectures
Lluís Botinas - La història i el dret dels nostres avantpassats són la força de la nostra raó. Recuperem-los!
Josep-Lluís Larriba - Diskover, una App per difondre el coneixement sobre la història
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
Hi ha només una identiat de noms i ordinalitat entre Joan II de Castellà i Joan II de Catalunya? En aquest...[+]
En Pep Mayolas ens dóna notícia del mercader, cònsol i ambaixador montpellerí Ramon de Conques a les mateixes...[+]
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]