Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
ARTICLES » 22-03-2024  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
926

Els Botoner, una família de comerciants catalans a l’Anglaterra d’Enric VIII

Els Botoner, els Amades, els Argall, els Capell, els Cordell, van tenir un paper destacat en l’eclosió d’Anglaterra.

Royal Collection Trust, Londres

Coventry (comtat de Warwick, regne d’Anglaterra), any 1373. Regnat d’Eduard III, pare del príncep negre i penúltim monarca anglès de la casa Plantagenet. El comerciant Adam Botoner adreçava una carta al rei i al Parlament, sol·licitant l’anul·lació dels càrrecs que pesaven sobre alguns dels seus servents, acusats d’una batussa amb els criats d’un altre botiguer per a la recuperació d’una càrrega robada. L’existència d’aquella carta i la dels germans Adam i William Botoner, comerciants, és un dels primers testimonis de la presència catalana a l’Anglaterra medieval. Una presència, desconeguda i misteriosa, que s’incrementaria durant els dos segles posteriors (XV i XVI) i que es faria especialment intensa a partir del regnat dels Tudor (Enric VII i Enric VIII). Què hi feien aquells catalans en l’Anglaterra dels Tudor?


Enric VIII i Caterina d'Aragó, poc abans del seu matrimoni. Font Denver Art Museum i Museu Tyssen Bornemisza, Madrid.

Els Botoner

Adam i William Botoner van ser dos exitosos comerciants, que, a través de la força econòmica, van guanyar notorietat social i política. Segons la documentació de l’època, a The National Archives, van ser comerciants exportadors de llana i de pells, van ser els mecenes que van pagar la construcció del campanar de la catedral de Coventry i durant la dècada de 1380, William va ser el “major” (el batlle) de la ciutat. Però la seva identitat d’origen ha quedat situada en una nebulosa. Thomas Botoner, germà petit o fill de William, és identificat com un comerciant anglès originari de Catalunya. Però, en canvi, les Letters of Denization (el registre anglès d’immigració des de 1330) no revelen l’existència d’un procés de naturalització (l’equivalent a l’adquisició de la ciutadania moderna) dels Botoner, imprescindible per a exercir un càrrec com el de “major”.



Una Letter of Denization (1441). Font Foudation for Medieval Genealogy.

Els pioners de Bristol

Sigui com sigui, una neboda o neta de William, anomenada Elisabeth, es va casar a Worcester, molt a prop de Bristol, i la seva aportació econòmica al matrimoni devia ser tan desequilibrant, que el marit i els fills van continuar usant el cognom Botoner. No seria fins que un dels nets d’Elisabeth, anomenat William (com l’oncle-avi o besavi) va rebre una inesperada herència del seu patró, Sir John Fastolf (1459), que aquella branca passaria a cognomenar-se Worcester. Mentrestant, les mateixes fonts revelen una curiosa concentració de cognoms catalans als voltants de Bristol, que es van conservar fins a finals del segle XVI, molt més enllà de la transformació Botoner a Worcester. Seria el cas de les nissagues dels Palmer o dels Spert, per citar dos exemples establerts a la ciutat en la mateixa època que els Botoner arrelen a Coventry (mitjans del segle XIV).

La immigració catalana durant l’època Tudor

Els Botoner van ser una de les famílies pioneres d’aquesta curiosa i misteriosa migració catalana a Anglaterra. La seva força econòmica, la seva notorietat social i política i la seva capacitat d’adaptació a una societat i a una cultura diferents, els permetria transcendir en el temps. Però només serien la punta de l’iceberg d’un fenomen que s’intensificaria, especialment, durant el regnat dels primers Tudor (Enric VII, 1485-1509 i Enric VIII, 1509-1547). Amb aquestes dades, sorgeixen interrogants com: per què es va produir aquesta migració?, quina era la composició social i professional d’aquesta migració?, que esperaven trobar aquells catalans que van emigrar a Anglaterra? I són els arxius relacionats amb l’activitat marítima de l’època Tudor els que ens donen algunes respostes que expliquen aquest fenomen.


Plànol de Londres a l'època Tudor (1574). Font Birtish Museum.

Els catalans d’Anglaterra

Tornant a les Letters of Denization, observem que aquest registre conté molt poca informació relacionada amb el fenomen que ens ocupa. Si bé és cert que en la immensa majoria dels casos no revela l’origen d’aquella formidable massa de més de 64.000 sol·licitants de la naturalització, només en set casos es detalla un origen català. Són els casos dels comerciants John de Girona —de Girona—, Giles Hoseberd —d’Arenys—, Bernard Vyler —de Barcelona—, Vincent Clement —de València—, Salvador Ferrer —de Mallorca—, i Bernard Burrell —també de Mallorca—. Però, a ningú se li escapa que, al darrere de l'omissió generalitzada d’aquesta dada (l’origen del sol·licitant), s’hi poden ocultar dotzenes o pot ser centenars d’emigrants catalans, amb un cognom que conserva la grafia catalana o que ja ha estat adaptat a la grafia anglesa.

Quan i on va produir aquesta emigració?

En un anterior reportatge, titulat Els navegants Cabot eren catalans?, ja s’explica que Joan Cabot, després que va ser acomiadat del projecte colombí (1491), reveladorament fa cap a Bristol, on hi ha una petita colònia de rics i influents comerciants catalans. Però, pel que fa al gruix del fenomen, les fonts documentals indiquen tres dades molt significatives. La primera és que aquell corrent va arribar a Anglaterra molt més tard que els pioners del segle XIV. Seria a partir de l’entronització dels Tudor, amb Enric VII (1485), i l’inici de la construcció dels “dockyards” (les drassanes) del riu Tàmesi. La segona que, a diferència dels pioners, aquesta segona onada es concentraria a l’est del país, a la riba del Tàmesi. I la tercera, que aquesta massa estaria formada per gent de condició humil, que tenen una escassa presència en la documentació de l’època.

Per què es va produir aquesta emigració?

En el reportatge que publicàvem ahir, titulat Els mariners catalans de la Mary Rose, la gran carraca d’Enric VIII, s'explica que la investigació de la Universitat de Portsmouth confirmaria el que ja sostenien els estudiosos de la marina Tudor: que 2/3 de les tripulacions eren d’origen estranger. I això s’explica perquè durant els regnats d’Enric VII i d’Enric VIII, la marina anglesa va conèixer un creixement extraordinari. Tant, que el “mercat laboral” anglès no tenia oferta i es va recórrer a mà d’obra estrangera, en bona part catalana, per a satisfer aquella demanda. Les raons serien perquè, en gran mesura, l’estat català (Catalunya, València, Nàpols, Sicília), tenia una llarga tradició naval i una extensa massa professional dedicada al trànsit marítim, i perquè el gran aliat de l’Anglaterra dels dos primers Tudor era... Ferran el Catòlic.



Els consogres i aliats Enric VII i Ferran el Catòlic. Font National Portrait Gallery, Londres i Museu d'Arat de Viena.

Per què no apareixen aquests catalans a les Letters of Denization?

El primer tractat d’història de la Royal Navy, publicat l’any 1806 pel capità Charles Derrick, relaciona més de dos-cents vaixells de guerra avarats a les drassanes angleses durant l’època Tudor (1485-1603), que sumen una tripulació global d’uns 40.000 mariners. Si estimem que els catalans (catalans, valencians, napolitans, sicilians) podien representar entre un 25% i un 50% d’aquesta massa (entre 10.000 i 20.000 mariners), i que va ser un col·lectiu que, més que aparentment, va arrelar a Anglaterra, per què no apareixen a les “Letters”? I la resposta ens la dona el professor Alexander McKee, de la Mary Rose Trust (l’organització governamental responsable de la investigació de la carraca rescatada): la “denization” era molt cara (equivalia als ingressos semestrals d’un jornaler artesà), i estava fora de l’abast de la immigració més humil.

Immigrants rics i immigrants pobres

L'elevat cost de la “denization” explicaria per què aquells mariners van quedar en uns llimbs documentals. I explica el perquè sí que hi figuren els Spert, els Capell, els Palmer o els Cabot, nissagues de comerciants rics. En canvi, per a explicar per què no hi són els Botoner, o els Argall o Aragall, els Cordell o els Amades —que tindrien un protagonisme destacat en l’empresa americana—, hem de considerar els fets de l’Evil May Day, de l’1 de maig de 1517: el terrible pogrom contra la comunitat mercantil d’origen estranger de Londres, desencadenat en un context de profunda crisi per la pressió fiscal i l’ensorrament dels salaris, que es va saldar amb dotzenes de morts. Sigui aquesta la causa o no, el que sí que és clar és que la participació catalana en la creació de la marina Tudor i en l’empresa anglesa d’Amèrica continua sent un fenomen cobert per una espessa nebulosa de misteri.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/cultura/botoner-familia-comerciants-catalans-anglaterra-enric-viii_1073496_102.html?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1691303747-1



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    29-03-2024 12:32

    Ja estem altra vegada amb l'intrussiu corrector de pel mig.

    On apareix PURO he posat PUT.... bé, ja s'entén.

  2. Xavi G.
    29-03-2024 11:47

    Edmund Cooke, m'estranya que no hagis dit res sobre la troballa que he fet del teu avantpassat.

    Potser t'has quedat en schok quan has vist que era un puro espanyol. No te n'amoines. Per arribar a ser un bon pirata i bucaner el primer que es feia era procurar enfosquir la real procedència per despistar a les autoritats. El teu requetebesavi ja ho va tenir això en compte... La teva flamant ensenya corsària revelà quan tocava el teu origen i revenja.

  3. Fernando III el Santo
    26-03-2024 23:38

    Efectivament vas mal informat.

  4. Almogàver.cat
    26-03-2024 21:34

    Si no vaig mal informat, (No soc historiador) Tots els comerciants Catalans a Anglaterra s'aixoplugaren baix amb la senyera i el pendó de la corona i amb naus de comerciants anglo-catalans lluitaren a favor de la Reina Elizabeth, contra l'Armada (No tan Invencible) Alguns dels comerciants i vaixells desconeguts per a mi, em vaig assabentar en una conferència d'en" Jordi Álvarez" (també posada al YouTube)

  5. Xavi G.
    23-03-2024 11:37

    El Salvador Ferrer és aquest,

    https://www.englandsimmigrants.com/person/3452

  6. Xavi G.
    23-03-2024 11:16
  7. Xavi G.
    22-03-2024 21:16

    Se'ls hi ha d'enviar una carta als anglesos per que ho rectifiquin.

  8. Mir de Tost
    22-03-2024 20:36

    La tergiversació duta a terme per la historiografia de matriu castellana, per tal de convertir els reialmes catalans en simples apèndixs de la "Corona d'Aragó" (concepte inventat ben tardanament), fan que s'arribi a la pintoresca deducció que els personatges esmentats, de Girona, València i Barcelona són "aragonesos" (diu en "Bon dia" de nacionalitat aragonesa.....)

  9. Bon dia
    22-03-2024 20:04

    Les nacionalitats

    Els british tenen totes les dades digitalitzades de la "denization" des de 1330 fins 1550. Alguns resultats que donen difereixen dels de l'autor de l'article que sembla ha utilitzat la mateixa font que aporto: https://www.englandsimmigrants.com/search

    Nacionalitat aragonesa (Totes abans de l'arribada de Carles I):

    John de Girona - https://www.englandsimmigrants.com/person/33803
    Bernard Vyler - https://www.englandsimmigrants.com/person/5818
    Vincent Clement - https://www.englandsimmigrants.com/person/26353

    Nacionalitat catalana (Regnat de Carles I):

    Giles Hoseberd - https://www.englandsimmigrants.com/person/35657

    Sense nacionalitat (Temps del Regne de Mallorca - Independent de l'Aragò i de Catalunya):

    Bernard Burrell - https://www.englandsimmigrants.com/person/5817

    Persona no trobada:

    Salvador Ferrer - https://www.englandsimmigrants.com/search/results?keyword=Salvador+Ferrer+&startDate=1300&endDate=1600&col1=name&col2=nationality&col3=date&col4=origin&col5=residence&page=1

    Adeu.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35173

Aconseguits 1750€
de 8000€
Queden 20 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Canal 9 informa dels estudis de Jordi Bilbeny i Francisco...[+]
Molta gent té la sensació que els catalans no hem tingut mai un passat guerrer i que sempre hem estat una gent...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]