Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
ARTICLES » 05-08-2017  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
3011 lectures

Els catalans conquereixen Gibraltar

Article d'en Marc Pons al diari en línia Elnacional.cat

El 3 d’agost de l'any 1704, fa 313 anys, el regiment d'infanteria de marina del capità Joan Baptista Basset format per 400 voluntaris catalans desembarcava a Gibraltar i creava el cap de pont necessari per a la conquesta aliada del penyal. El regiment de Basset, que havia estat armat a Barcelona, era un cos autònom dins el conglomerat militar format per l'exèrcit aliat. Únicament es devia a les ordres del comandament únic de Jordi de Hesse-Darmstadt, designat, a propòsit, per Carles d'Habsburg. Quan els infants de marina de Basset van assolir el seu objectiu, van plantar la senyera quatribarrada, que era la bandera que els distingia de la resta de forces aliades. 

La platja on van desembarcar els catalans, situada a la banda de llevant de la punta de Gibraltar, seria anomenada des de llavors Catalan Bay (la badia catalana). En un combat que va durar poques hores, els infants de marina catalans van destruir totes les defenses espanyoles situades en el quadrant del desembarcament. Simultàniament les forces navals anglo-neerlandeses, dirigides pel capità George Rooke, bombardejarien la fortalesa des de ponent i destruirien totes les defenses d'aquell quadrant. El castell de Gibraltar, atrapat entre dos focs, acabaria cedint; i els militars castellans pactarien la rendició de la plaça a canvi de salvar vida, de béns i de facilitar-los la sortida.

Aquella operació militar estava emmarcada en el context de la Guerra de Successió hispànica que enfrontava borbons ihabsburgs pel tron de Madrid. El candidat habsburg va teixir a favor de la seva causa una àmplia aliança internacional que tenia el suport d'Àustria, d'Anglaterra, dels Països Baixos, de Portugal i de la Corona d'Aragó. La conquesta de Gibraltar era la continuació d'una sèrie de batalles que —des del 1701— s'havien produït al nord de la península italiana. La conquesta aliada del penyal tindria una rellevància especial perquè seria la primera gran operació militar del conflicte successori hispànic en l'àmbit territorial de la península Ibèrica.

Marc Pons




versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Exodus
    11-08-2017 17:37

    En Beltran de la Cueva, duc d'Albuquerque i comte de Ledesma, que en Joanjo proposa d'identificar amb en Joan Colom i Bertran, ja fou senyor de Gibraltar a partir de l'any 1465 o 66.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
24444 lectures
Jordi Bilbeny - Els tres Reis d'Orient i la religió dels catalans
Jordi Àlvarez - L'Anglaterra catalana. Des dels Hastings (1066) fins a la mort de la reina Elisabet (1603)
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les...[+]
Qui era la mare d'En Joan d'Àustria? Va ser educat a Yuste, a 460 km del mar, el capità general de la...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]