Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
ARTICLES » 06-06-2020  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
2653 lectures

Els genovesos executen Istria, el darrer regent català de Còrsega

Article d'En Marc Pons a el nacional.cat del 27 d'abril del 2020. Còrsega cau definitivament de la banda de Gènova l'any 1434. Amb tot, dues nissagues d'origen català instal·lades a Còrsega varen despuntar en segles posteriors: els De la Roca a America i els Bonapart a França.

Foto: Bibliothèque Nationale de France

El 27 d’abril de l’any 1434, fa 586 anys, a Gènova, les autoritats d’aquella república ordenaven l’execució de Vicentello d’Istria, el darrer regent català de l’illa de Còrsega. Istria havia estat capturat per una nau genovesa uns dies abans, quan fugia d’una revolta local anticatalana atiada per Gènova. Va ser conduït a aquella república i executat sense cap tipus de judici. Des d’aquell moment, Còrsega va passar a ser governada per la facció progenovesa de les oligarquies locals. El comte-rei Alfons IV el Magnànim (segon sobirà Trastàmara al tron de Barcelona), no va reaccionar i va renunciar totalment a la recuperació del domini de l’illa, que remuntava a l’any 1297.

Una de les raons que s’esgrimeixen per explicar l’actitud d’Alfons IV és que en el moment que Istria perd el poder, el comte-rei estava embrancat en la preparació de l’empresa militar que el conduiria a la conquesta del regne de Nàpols (1435). Però el cert és que Istria era del clan local Della Roca, emparentats amb l’anterior nissaga reial Berenguer-Aragó, líders de la facció procatalana de les oligarquies corses, i molt ben relacionats amb la facció aristocràtica catalana que havia donat suport a Jaume d’Urgell en el Compromís de Casp (1410). Istria havia estat governador en dues ocasions: la primera entre 1404 i 1409 nomenat per Martí I l’Humà, el darrer comte-rei de la nissaga Berenguer-Aragó.

Després d’una llarga etapa convulsa, a partir de la regència d’Hug Bonapart (1409), també del partit procatalà, i, sobretot, desprès del canvi de dinastia al tron de Barcelona (1412), Istria passaria de nou a liderar la facció. Es convertiria en el regent de facto, i derrotaria, definitivament, els progenovesos. Però a causa de la seva política autoritarista acabaria abandonat per molts dels seus socis que ressuscitarien el partit progenovès. La revolta i canvi de règim provocarien l’exili del seu clan a Catalunya. Un dels descendents d’aquell exili, Joan Baptista de la Roca, nascut a Barcelona cap al 1500, seria el primer rector de la primera universitat de la història americana: San Marcos de Lima (1551).

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-efemeride-genovesos-executen-istria-darrer-regent-catala-corsega_496809_102.html

Marc Pons
Barcelona

Dilluns, 27 d'abril de 2020Autor: Marc Pons
versió per imprimir

Comentaris publicats

  Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
    EDITORIAL
  L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
  35802 lectures
  Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
  Catalunya i el Mediterrani
  SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
  Subscriviu-vos al nostre butlletí
  Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
  Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]
  En aquest article, en Dídac Cabrera ens exposa que, a la quasi majoria de llengües, el llibre de Don Quixote es...[+]