Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 02-09-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
4943

Entrevista de Ràdio Canet a En Jordi Bilbeny

En Dani Grao va entrevistar el 22 d'agost En Jordi Bilbeny per a Ràdio Canet. L'investigador hi respon a les difamacions i mentides que s'han escampat aquestes darreres setmanes contra la seva persona i la nostra institució. Escolteu l'entrevista completa, que dura uns 15 minuts. Us n'hem transcrit alguns extractes.

Podeu escoltar aquí l'entrevista completa:

 

“Des de fa segles hi ha a Catalunya una classe intel·lectual i política sotmesa als interessos i al discurs monolític espanyol. Fan veure que es pot parlar de tot, però en el fons només volen mantenir el seu estatus i el sou. I això passa per no molestar els qui defensen el discurs oficial. Nosaltres hem vist que sobre la catalanitat d’En Colom o d’En Cervantes l’independentisme pensa el mateix que Vox, Ciudadanos, o la Fundación Francisco Franco. Però el més perillós de tot plegat és que aquests intel·lectuals i polítics volen que aturem la recerca, que no se’ns convidi a actes, que les institucions públiques no ens contractin, la qual cosa no passava ni en els darrers anys del franquisme. Estem davant d’un atemptat contra la llibertat, contra la llibertat de pensament, de recerca i de publicació.

"Se’ns acusa de fer revisionisme en història. I és ben cert: nosaltres revisem el constructe històric que ens ha arribat perquè és una ficció creada sota la fèrula de la censura d’estat i eclesiàstica i el fem per saber què hi havia hagut realment abans. I això és mirar la història amb decència, amb rigor i amb sentit crític. No fem pas seguidisme. Nova Història posa en evidència els mètodes paramilitars i parainquisitorials dels qui ens ataquen. Ens servim de mètodes més pluridisciplinars, els quals giren a l’entorn del fonamental eix de la censura.


Canet de Mar

“Aquesta campanya s’ha d’entendre dins el context de renúncies que està vivint el món independentista, un independentisme que abandona a la seva sort l’ex-president de la Generalitat a l’exili i pacta amb un dels partits destructors de l’autogovern català, impulsor del 155 i justificador de l’estomacada del 1r d’octubre.

“La veritat és que ja estàvem preparadíssims per aquest atac. Fins fa quatre dies no ens feien cas. Després ens consideraven uns tarambanes. A continuació, es reien de nosaltres. Però ara ja ens ataquen cos a cos. A més a més, veuen que no diem cap animalada, s’adonen que els estem menjant el terreny. Han comprès que si nosaltres tenim raó, ells queden com uns farsants que no saben discernir el que hi ha de cert i de fals en un document o en un llibre. I això no ho poden tolerar. I engeguen aquesta croada contra el pensament i contra la recerca.

“Per què no van voler fer un debat sobre la censura quan jo feia la tesi? Nosaltres hauríem preferit que la gent que ens ataca abans hagués llegit els nostres llibres o articles. I és que aquesta és una altra qüestió: els qui ens ataquen no han llegit absolutament res d’allò que volen expulsar del debat sobre la nostra història”.



Autor: Dani Grao/Ràdio Canet




versió per imprimir

  1. Siscu Rabadilla
    06-09-2019 14:36

    Hi ha molt gent a la que li agradaria llegir la teva Tesi.
    Salutacions i gràcies.

  2. Siscu Rabadilla
    06-09-2019 14:35

    Benvolgut Jordi,
    Quan tindrem un llistat exhaustiu de les teves publicacions científiques com a Doctorand?

  3. vibra
    05-09-2019 12:27

    Quan estarà disponible al arxiu la 6ª Universitat Nova Història?
    Els que no vem poguer anar ens encantaria veure-la!!

    Moltes gràcies per la feina que feu, donec perficiam!

  4. Joan Català
    04-09-2019 20:29

    "También los que creen en que la tierra es redonda..."

    Quan de mal han fet aquests carajillos de Fundador!

  5. Frede
    03-09-2019 20:23

    Que punyetes dius, Don Alvaro? Encara que escriguis en castellà (que al no ser la llengua de la web hauries de ser més educat i respectuós), avui dia amb els traductors automatitzats pots entendre-ho gairebé tot. Ho dic perquè del text que hi ha penjat al que tu expresses no hi ha la més mínima relació. A l'escola et dirien que el teu nivell de lectura comprensiva és força baix. Necessita millorar.

  6. Alvaro Prim
    03-09-2019 19:56

    Envolviéndose en la bandera. También los que creen en que la tierra es redonda piensan sobre la forma de la Tierra lo mismo que Vox, Ciudadanos, o la Fundación Francisco Franco y no por esto tienen menos razón.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Primera part: La destrucció i adulteració de les fonts...[+]
A través d’una comanda de cartes feta per Beatriu d'Aragó, reina d'Hongria, en llengua catalana, en Francesc...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+]