Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 01-06-2022  |  COLOM, CATALà
1857

Fortificant la defensa d’En Colom

Article que hem extret del blog "Els Ponts de Sant Boi" d'en Sergi Turiella, en el qual l'autor fa una ressenya del darrer llibre publicat per En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana.'

En el dret català existeix la figura jurídica de la fortificació. Es tracta de recollir i endreçar les proves per poder ensenyar-les davant del tribunal en el judici, tant si aquest és a favor com si va en contra de l'acusat. Cal recordar que la finalitat del judici és fer justicia després de conèixer la veritat. Aquest és el procediemnt que s’hauria de seguir sempre, malgrat que sovint existeixen prejudicis i factors aliens que enterboleixen el veredicte.

S'ha parlat molt sobre Cristòfor Colom, i s'han dit moltes coses que escapen del sentit comú més elemental. El que és cert, però, és que era català.

També ho afirma la tradició popular catalana, que també el fa fill del nostre país. Una transmissió oral transmesa de pares a fills, és a dir, no apresa a les escoles ni universitats oficials. Hom diu que aquesta tradició és una llegenda. Però si ens fixem en el context de l’època, podem concloure que el marc jurídic de les Capitulacions, del virregnat, i del procés contra En Colom arriben a la mateixa conclusió: que tot seguia l’organigrama jurídico-polític de la corona d’Aragó i que En Colom n’era vassall. Tot això ja està ben explicat en el llibre "Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya" d’en Jordi Bilbeny. Què més podem dir? Doncs, per exemple, això: oi que si tenim en compte el context, Itàlia  mancava, al segle XX, d’infraestructura i capacitat tecnològica  per arribar a la Lluna? Qui va arribar a la lluna en aquest segle? Doncs el Estats Units, i el primer satèl·lit el va posar en òrbita la URSS. Tot dos països tenien la capacitat tecnològica per fer-ho.

Al segle XV, ¿qui tenia la capacitat i coneixements professionals per poder arribar a Amèrica i tornar amb èxit? Doncs els catalans.

Tot això molta gent no s'ho vol creure perquè contradiu el que li han explicat, sobretot la gent que acota el cap davant del principi d'autoritat acadèmica i, sobretot, el del poder polític establert. Per tant, cal insistir a defensar que En Colom era català. Cal fortificar aquesta defensa amb més proves, tal com ens ensenya el nostre dret. I aquestes proves, si es volen més detallades, estan molt ben exposades en el llibre del mateix Bilbeny editat per Librooks l'any 2021 "Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana".

"Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana" és un recull d'articles que tracten amb detall diferents característiques del Descobriment, i quina relació tenen amb En Colom, que ja sabem que era català. Aquest llibre continua resseguint, en molts dels capítols, el nostre marc  jurídic. Ja sigui el que es desprèn del testament d'Isabel de Castella, el del virregnat i el de l'organització dels primers establiments, en els quals, per cert, s’hi va aplicar el dret català. Altres capítols apunten a la preparació de les expedicions: el finançament amb ducats, les troballes a la Llotja de Barcelona o els ports de sortida. Encara uns altres posen el focus sobre els aspectes tècnics de la navegació: la precisió dels portolans, o l'ús de la llegua marítima catalana. També s’hi fa esment de textos com el Fènix de Catalunya o els Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, que citen el Descobriment. A més de la gent que hi va participar: els mariners i les seves cançons, o les traces lingüístiques i fonètiques que deixarien els primers colons, com el sesseig.

Però, més enllà de les aportacions d'aquest historiador, vull recalcar que hi ha més gent que està tocant altres aspectes de la història catalana. Per exemple, la tasca d’En Lluís M. Mandado. En Mandado s’ha centrat en la literatura catalana i el seu simbolisme. Ens fa observar altres punts d'interès. Evidentment, cal acceptar algun error puntual, però si els fonaments de la fortificació són sòlids, la perspectiva global ens ajuda a veure-ho com cal.

No ho dubteu: llegiu el llibre d’En Jordi Bilbeny, i digueu quines coses no estan ben exposades i demostrades. El redescobriment la nostra història és tan important per a nosaltres com el descobriment d'Amèrica ho és per a tothom.

Sergi Turiella

Enllaç:

http://sturiella.blogspot.com/2022/05/fortificant-la-defensa-de-colom.html



Autor: Sergi Turiellla




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    34989
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
    L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]
    Patim una adulteració constant de la història, però la gent no s'informa i s'ho creu tot. Estem investigant la...[+]