Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La gent està atrapada en la història, i la història està atrapada a la gent."
James Baldwin
ARTICLES » 23-05-2021  |  PROJECTE COLOM
1999 lectures

France Inter s'apunta a la hipòtesi que Colom era catalanoparlant

L'emissora France Inter, una de les més importants de França, s'ha apuntat a la hipòtesi que Cristòfor Colom era catalanoparlant.

Cristòfor Colom. - Wikimedia

L'emissora France Inter, una de les més importants del país, s'ha apuntat a la hipòtesi que Cristòfor Colom era catalanoparlant. L'emissora assegura que el descobridor d'Amèrica escrivia en espanyol però "feia servir girs de frase propis del valencià, és a dir del català", i apunta que també se'n troben del portuguès.

Les hipòtesis

La ràdio francesa recorda que hi ha molts historiadors que remarquen que Colom va néixer a València i que, per tant, parlava el català. El motiu pel qual ocultava la seva identitat, segons aquesta hipòtesi, era degut a la procedència dels seus progenitors, que eren jueus conversos. Una altra possibilitat que es debat, afegeix, és que fos el fill amagat d'un príncep o d'un hostaler o fins i tot hi ha teories que argumenten que va néixer a Galícia i era corsari.

Aquestes hipòtesis neixen del misteri que envolta el descobridor. Es té l'evidència d'una carta escrita pel mateix Colom dient que va néixer a Gènova, però alhora France Inter recorda que mai va escriure ni una paraula en italià. Això ha creat un gran misteri, i ha generat un ampli debat, entre els historiadors, que no acaben d'aconseguir un consens.

El descobriment d'Amèrica

Pel 12 d'octubre, a Espanya, se celebra el dia de la Hispanitat, encara que en realitat se celebra l'efemèride del descobriment d'Amèrica de Colom. En canvi, els llatinoamericans es neguen cada vegada més a associar-se amb aquesta commemoració, perquè la conquesta posterior al descobriment va suposar milions de morts. Pel que fa als Estats Units, en els últims anys han tombat estàtues de l’explorador en diversos estats i ciutats.

La investigació sobre el seu origen

La investigació científica sobre les restes de Cristòfol Colom​, paralitzada fa 16 anys a l'espera d'un avenç tecnològic disponible, afronta ara la seva recta final amb l'estudi de l'ADN de les restes òssies atribuïdes al descobridor i a dos dels seus familiars, que podria estar llest per al 12 d'octubre vinent.

Així ho va donar a conèixer aquest dimecres en conferència de premsa José Antonio Lorente, catedràtic de Medicina Forense de la Universitat de Granada i director de l'equip multidisciplinari que, amb l'ajuda de cinc laboratoris d'identificació genètica d'Europa i Amèrica, provarà de posar llum sobre l'origen del navegant.

En dues o tres setmanes començarà l'anàlisi de l'ADN de les restes òssies de Cristòfol Colom, el seu fill Hernando i el seu germà Diego, amb la pretensió, explica Lorente, que en unes vuit setmanes s'obtinguin ja els primers resultats, que s'aniran generant progressivament fins a presentar les conclusions, si és possible, el proper 12 d'octubre.

Joel Carrasco/El Nacional.cat

https://www.elnacional.cat/ca/societat/france-inter-colom-catalanoparlant_612587_102.html
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Xavi G.
  30-05-2021 21:33

  Per lògica aquest anàlisi d'ADN hauria de ser fallit, per no trobar vincles familiars en aquestes tres restes òssies.

 2. Bernal Francés
  30-05-2021 20:27

  Además, si todos los documentos están manipulados o falsificados, las supuestas catalanadas de sus escritos tampoco son válidas como prueba.

 3. Hola Pepsicola
  30-05-2021 19:25

  Y quién se va a creer que Colón era catalán sin ningún escrito original suyo, ni partida de nacimiento, ni familia en Cataluña. En resúmen, sin ninguna prueba más que elucubracionas basadas en suposiciones ideológicas. Ya te lo digo yo, nadie.

 4. LluísLluís
  29-05-2021 15:47

  Pudor de socarrim, totalment d'acord.
  Resulta que l'estat espanyol no conserva cap document original del descobridor i conserva uns trocets d'ossos del descobridor, del seu germà i del seu fill.
  Qui vulgui creure's.ho...

 5. Hola Pepsicola
  25-05-2021 23:54

  ¿A qué esperpento te refieres? Lo que pasa esque el estudio no dio los resultados que esperabas, resulta que su familia tanto materna como paterna es originaria de Córdoba, vaya por Dios. Además está provadísimo, no cabe duda, el análisis fue claro y esclarecedor. Aquí tienes una conferencia sobre su adn:
  https://videos.cervantes.es/el-adn-de-cervantes/

 6. Frede
  25-05-2021 19:20

  Quina pudor de socarrim aquesta investigació de l'ADN. Si passa com la tomba de Cervantes que va ser una troballa esperpèntica...

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
28309 lectures
Sebastià Sardiné - Presenta la seva novel·la El Conde de Tlapancalco
Gustau Adzerias - Manipulant el territori. Com ajustar un territori al relat: el cas de Domremi le Pucelle
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu...[+]
En Pep Mayolas recull una informació d’En Hugh Thomas, segons el qual Lorenzo Vital, el famós cronista...[+]
Patim una adulteració constant de la història, però la gent no s'informa i s'ho creu tot. Estem investigant la...[+]
Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]