Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
ARTICLES » 20-04-2020  |  MEMòRIA HISTòRICA
7532

L'origen mallorquí de Napoleó

L’emperador Napoleó Bonaparte és un descendent del regent Hug Bonapart, noble mallorquí que es va establir a Còrsega a començaments del segle XV, com va provar En Joaquim Verdaguer. Article al diari 'Ultima Hora' de Mallorca de l'11 d'abril d'enguany.

Napoleó creuant els Alps, obra d'En Jacques-Louis David.

El proper mes de maig es cumpliran 60 anys de l’aparició a la publicació ‘París Baleares’ d’un artícle de l’escriptor mallorquí Joaquim Verdaguer, cosí del poeta Jacint Verdaguer, sobre l’origen de Napoleó Bonaparte i la seva vinculació amb la nostra illa.

Com és sabut, qui fou emperador de França i un dels personatges més coneguts i significatius de la Història universal, va néixer a Ajaccio, capital de Còrsega, el 1769. A partir de la seva enorme rellevància, alguns historiadors van provar d’escatir-ne l’ascendència.

L’origen mallorquí de la família Bonaparte, en realitat Bonapart, no és precisament una llegenda com la que situa el naixement d’Anníbal a l’illa Conillera, dins l’axrxipèlag de Cabrera, atribuïble a una confusió en una traducció d’un text de Plini el Vell. Aquesta confusió va portar, fins i tot a la declaració d’Anníbal com a fill il·lustre de Mallorca i de Palma, puix que Cabrera pertany, administrativament, a aquest municipi. Això explica que Cort albergui un retrat d’Anníbal (amb una armadura totalment extemporània) com a fill il·lustre de la ciutat.


Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

No s’esdevé el mateix amb els arguments d’En Joaquim Verdaguer per provar la mallorquinitat dels Bonapart.

Per començar, Verdaguer relata que «un vell casalot del carrer de la Palma —encara existent amb aquest nom— ens ha estat sempre conegut com la Casa dels Bonapart. A l’escut que figurava sobre la porta de la casa es veien sis estrelles, un lleó rampant i una àguila negra amb les ales esteses», establint una semblança amb l’àguila que va simbolitzar l’imperi napoleònic. A més, a l’antic convent de Sant Domènec, s’hi trobava la tomba dels Bonapart.

Tanmateix, En Verdaguer va més enllà d’allò que podrien semblar curioses casualitats i aprofundeix en els fets històrics:

«Un dels Bonapart mallorquins, N’Hug Bonapart, va ser nomenat al 1409 regent de Còrsega pel rei d’ Aragó Martí l’Humà. Aquest Hug Bonapart no va retornar a Mallorca. Va vendre les terres que hi tenia i es va establir definitivament a Còrsega».

Cal destacar que d’altres estudis apunten que, fins a l’arribada del mallorquí Hug Bonapart a Còrsega, no hi ha documentada en aquella illa cap altra persona amb aquest cognom. Això no vol dir que no hi pogués existir cap personalitat o família amb aquest llinatge, però resulta significatiu que no s’hagi trobat, en tota la documentació corsa anterior a aquell moment, la presència de cap Bonapart. Històricament, la dada té un valor inqüestionable.

En Verdaguer afegeix una reflexió irònica: «¿Es possible que l’Illa de la Calma, tan assossegada, tan tranquil·la, tan pacífica, hagi pogut produït la saba que va donar origen als dos cabdills més grans —en referencia a Anníbal i Napoleó?—. Doncs per ventura sí! Es tracta senzillament que tot el nostre virus, tots els nostres humors bèl·lics, van fugir amb aquests dos personatges».

L’article d’En Verdaguer s’emmarca en una publicació mensual editada per l’associació Les Cadets de Majorque de descendents de baleàrics residents a França. Juntament amb l’article d’En Verdaguer, se’n pot observar un altre de Baltasar Porcel sobre el barri del Pantaleu, a Andratx.

Última Hora
Joan J. Serra
Palma
11/04/2020
https://www.ultimahora.es/noticias/local/2020/04/11/1156187/origen-mallorquin-napoleon.html



Autor: Joan J. Serra/ Última Hora




versió per imprimir

  1. Francesc2
    26-04-2020 15:49

    Guerau, tres precisions a l'entorn dels jesuïtes.

    La primera és que, fins on jo sé, l'estat espanyol i l'estat portuguès els van expulsar dels respectius territoris al segle XVIII. Per què? Anaven contra els respectius estats? Representaven un greu perill? Una amenaça? Vull dir amb això que, si més no en aquest cas, no eren una organització a favor del règim.

    Segona. Has vist la pel·lícula 'La Misión', amb En Jeremy Irons i En Robert de Niro? L'obra tracta d'una mena de república gairebé independent al Paraguai al segle XVIII, conformada per jesuïtes. En Voltaire al 'Càndid' se'n fa ressò. Sembla talment com si haguessin establert, juntament amb el poble guaraní, una mena d'estat comunista independent, un paradís damunt la terra. Prou que se'n va encarregar l'estat espanyol de destruir-los.

    Tercera. Al segle XX, moltes de les grans personalitats de la teologia de l'alliberament eren jesuïtes. El pare Ellacuria, per exemple. I van pagar amb la vida la seva oposició als estats opressors.

  2. Guerau
    26-04-2020 09:50

    Els catalans també tenim la trista història d'haver creat l'organització criminal més fosca i negativa de la història: Els jesuïtes. I la creació del seu contrapunt de la llum: Els templers.

  3. Frede
    21-04-2020 19:18

    Caaa!!! D'on ho treus, Jaume, que els estats actuïn amb sentiments o inclinacions? Els Estats actuals, per tant, els seus dirigents, funcionen estrictament segons els dictats del pensament aristotèlic, és a dir, cerquen sempre el benestar del poble per damunt de tot. És evident! En quin món vius, company!

  4. Jaume Maupí
    20-04-2020 23:01

    Sí, és clar, Amadis. Si hem d'anar comptant que els estats fan el que fan depenent dels sentiments o inclinacions ni opinions capritxoses dels seus dirigents accidentals (i perdoni's l'epítet), doncs anem... com anem.

    Aquest pensament = antiestat.

    Així podeu anar esperant el dirigent etern. El messies. No veieu que no ve?

  5. Amadis
    20-04-2020 21:00

    Aquest origen catala dels Bonapart explica la politica en relacio al Principat de Catalunya que recordem inclou les illes Balears.Aixi incorpora el Principat sota la seva administracio directa de l'imperi i el separa dels regnes hispanics o Espanyes,encomana la redaccio del primer diccionari catala que sortira quan ja no hi era I fou base de la Renaixenca,recupeta la bandera de quatre pals com senyal del pais o s'inspira en les lleis del codi del Consolat de Mar per fer el Codi Napoleonic.Tenia memoria dels seus origens catalans.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]
A l'octubre del 1994 es va trobar a Guissona una estela ibèrica escrita amb caràcters ibèrics. En Jordi Bilbeny...[+]
Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al...[+]