Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
ARTICLES » 24-12-2021  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
2353 lectures

La Pompeu Fabra troba dos nous presidents de la Generalitat medieval

El doctor i professor en dret Pere Ripoll ha fet la troballa dins del 'Llibre dels Vuit Senyals', un manuscrit que va descobrir a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i que situa l'origen del Govern el 1359, abans del que es creia. Article de l'Anna Berga per al Períodico.

La primera plana del 'Llibre de Vuit Senyals' que documenta el nomenament i el règim dels regents

El doctor i professor en dret de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)  Pere Ripoll ha trobat dos nous presidents de la Generalitat durant l'època medieval,  per això Quim Torra seria el 133 president i no el 131.

La investigació de Ripoll, publicada a la Revista d'Estudis Historicojurídics i titulada  "La Generalitat de Catalunya sota el govern del regent Pere Vicenç (1367-1369)", revela que Vicenç i Bernat Bussot van ostentar el càrrec del regent de la Generalitat entre 1367 i 1375, ha informat la Pompeu Fabra aquest dimarts.

L'investigador  ha fet la troballa dins del Llibre dels Vuit Senyals, un manuscrit que va descobrir a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i que situa l'origen de la Generalitat de Catalunya l'any 1359, abans del que es creia.

"La investigació realitzada dins del Llibre dels Vuit Senyals ens ha proporcionat informació inèdita sobre el nomenament i els poders conferits a aquests dos presidents, que en aquell moment  es deien regents i que van substituir el sistema de govern de la institució col·legiada per un sistema unipersonal ", ha afirmat Ripoll a la nota.Fins ara, la historiografia  havia considerat aquests dos regents com "una mena de tecnòcrates al capdavant de la institució", si bé Ripoll ha afirmat que la seva troballa permet afirmar que "el més proper a la presidència actual  que va experimentar la Generalitat medieval i moderna va ser el sistema de regència de la institució".

Els dos regents ocuparien  el 5è i 6è lloc a la llista de presidents, per la qual cosa la numeració actual hauria de desplaçar-se dos números i Torra passaria a ser el 133 i no el 131 com s'afirmava fins ara.

Segons ha afirmat l'investigador, la figura del regent de la Diputació del General unifica la representació dels tres estaments de les Corts Generals de Catalunya, i per tant de la comunitat general, en una única persona, laica i que compta amb un consell de govern permanent als que no pot desatendre.  Això fa que el regent sigui el més proper a una presidència 'constitucional' i 'republicana' d'una institució a l'Antic Règim.

ACN / Anna Berga

El Periódico


https://www.elperiodico.com/es/politica/20200929/generalitat-presidentes-medieval-pompeu-fabra-catalunya-8133139Autor: ACN/Anna Berga
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Mario garcia Garcia
  03-01-2022 13:04

  Es que hay que ser muy cretino de escribir en catalán en una página alemana,

 2. Alvaro Prim
  30-12-2021 16:04

  Frede. Siempre sales con las mismas cuando no tienes argumentos para rebatir lo que postea otro usuario. Al final se acaba notando

 3. Frede
  27-12-2021 21:47

  Algú em pot traduir l'aportació del senyor Prim? Sembla que no s'ha adonat que es una pàgina d'Internet catalana i en català. O potser és un maleducat, no ho sé. Això em van dir a mi un cop que vaig escriure en català a una pàgina alemanya. I reconec que tenien tota la raó.

 4. Alvaro Prim
  27-12-2021 13:07

  Todo el mundo sabe que la Generalitat de la edad media era la misma y con las mismas funciones que la generalitat de la republica o la actual que solo tiene en común el nombre

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35802 lectures
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en...[+]
L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]
Si en Leonardo da Vinci va ser en realiat en Lleonard della Rovere, com defensa en Jordi Bilbeny, aleshores la...[+]