Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
NOTICIES » 26-01-2015  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
10494 lectures

La bandera catalana a l'escut de Košice (Eslovàquia)

En Josep Maria Canyellas va observar simbologia catalana a l'escut de la ciutat de Košice

Escut de Košice (Eslovàquia)

He estat uns dies a Košice, segona ciutat d'Eslovàquia, per una reunió de feina del programa europeu COGITA, de polítiques públiques de foment de la Responsabilitat Social.

Val a dir que Košice fa servir l'expressió de ciutat de la tolerància i de la pau.

En veure l'escut de la ciutat, descobreixo que és una de les ciutats i països del món que tenen simbologia catalana als seus escuts i banderes, com a restes de la que va ser, malgrat les seves dimensions, una de les nacions més importants del món. De fet, Barcelona era, segons alguns historiadors, la ciutat més important del món a final del segle XV, on diplomàtics d'arreu volien venir, atesa la relació que tenia amb la descoberta del Nou Món.

No sorprèn que les quatre barres catalanes apareguin a l'escut de la ciutat de Košice, ja que la relació entre Catalunya i el Sacre Imperi Romanogermànic era molt intensa als segles XIV-XV, per vocació a les relacions internacionals i per teixir aliances contra França, la nació que suposava un perill més gran per als interessos catalans. I d'aquí provenen alguns enllaços matrimonials.

En tot cas, és casualitat que al mateix escut hi apareguin també unes altres quatre barres vermelles, aquestes amb fons blanc, que no tenen res a veure amb l'escut dels comtes-reis del Casal de Barcelona, sinó que corresponen a una dinastia hongaresa, i s'anomenen les barres d'Árpád, de la dinastia que va regnar a Hongria entre el 1000 i el 1301.

Llegeixo a la versió francesa de la wikipedia que després de concedir-se a Košice dos privilegis per a l'escut, el rei Wladyslaw IV de Bohèmia, el 1502, va atorgar el tercer privilegi, que eren les armes de la seva esposa Anna, de la família dels Foix: Anna de Candale (1484Buda, 26 de juliol 1506), reina consort d'Hongria i reina consort de Bohèmia (1502-1506). Nascuda al 1484, fou la filla del comte Gastó II de Candale, i de la infanta Caterina de Foix, qui fou la filla de Gastó IV de Foix.

Del seu matrimoni nasqué Anna de Bohèmia, que esposà l'Arxiduc d'Àustria Ferran I d'Habsburg, futur rei d'Hongria i Bohèmia i Emperador del Sacre Imperi, i germà de Felip II, que regnà sobre Catalunya, i que succeí Carles V. És d'aquella època, del 1546 exactament, que, per exemple, els vitralls de la Catedral dels Sants Miquel-i-Gudula de Brussel·les mostren les armes dels 4 casals de l'Imperi (Àustria, Borgonya, Catalunya-Sicília, Castella-Lleó), els quals estan encara de manera separada, com era encara en aquell moment, malgrat que la història adulterada ens digui que ja s'havia produït la "unión de armas" i que Catalunya-Aragó i Castella-Lleó ja s'havien unit.

La història de Catalunya ha estat severament modificada, alterada, especialment a partir del segle XVI, coincidint amb la descoberta i colonització del Nou Món, per raons que no costen gaire d'entendre. No sóc historiador i tinc coneixements limitats en aquesta matèria de mer lector, però sento que és responsabilitat de tots contribuir a restituir les veritats evidents, que avui encara són tergiversades, i ajudar a comprendre la magnitud de l'engany. Esperem que amb les noves investigacions es vagi aclarint.

Josep Maria Canyelles

Escrit original aparegut a Responsabilitat Global, 6 de juny del 2014.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Francisco
  08-04-2015 14:15

  Hola,

  Es ultimo que pongo, lo prometo... Lo que decia, os permitis de hablar despectivamente de Francia, por ser los catalanes algo superiores en la etica? Es increible que un pueblo que haya participado activamente al colinialismo y vivido del dinero de ultra mar comerciando con vidas (no hablamos de los Indianos y las Habaneras, eso tambien esta en la cultura catalana) no tenga ninguna autocritica que hacer...

  Francia no ha destruido o ridiculizado a nadie, solo ha hecho como todas la grandes naciones... Como decia Napoleon (que por cierto en la ultima obra "Aportaciones Catalanas Universales" parece ser catalan tambien), los catalanes son "franceses confundidos", no significa que todos los franceses lo piensen... En toda nación ha habido momentos de la historia que no invitan a sentirse orgullosos, pero no por ello hace que todos los alemanes sean nazis, o que los americanos mas anti indios que los catalanes que tambien se han llevado riquezas del nuevo mundo....

  Soit, yo que me siento orgulloso de pertenecer al pais que hizo cambiar muchas libertades en el mundo, la revolución, les lumières, los filosofos, la gastronomia, el multiculturalismo, que como todo paises tiene algunos conflicto interno, yo os deseo a todos lo mejor, me gustaria poder un dia poder hablar sin tener que ser menospreciado, de lo que ha sido nuestro pasado y la aportación de todas las culturas a la historia, siempre y cuando uno no piense ser superior por ser catalan...
  Adios, Au revoir... La cultura es apertura de mente, no encerrarse en paradigmas...
  Ciao

 2. super
  08-04-2015 12:45

  Francisco... no és bonic... és trist... m'has posat exemples com els dels usa i frança... una frança que ha perseguit i ridiculitzat tot alló que no s'identifiqués amb el francès (llengua,cultura, etc...)... com els usa que tenen als nadius americans en reserves, on veiem que van desapareixent llengües i cultures a base de whisky i cartes de poker... és trist...

 3. Francisco
  08-04-2015 09:57

  Hola,

  No suelo entrar en ningun tipo de debate en foros como este, pero despues de haber dedicado algo de mi tiempo a entender el objetivo de esta pagina, me parece magnifico tener tanto orgullo de sus origenes y de su cultura, defenderla con capa y espada, es muy bonito y algo romántico...

  Es algo que en paises como Francia (de donde vengo) o en Estados Unidos saben hacer muy bien...
  Lo que os aconsejaria desde mi muy humilde punto de vista (no soy historiador) es que no deformeis la realidad ya que os quita toda la credibilidad, ademas si esta montado como si fuera una conspiracion universo-mundial contra Catalunya. No voy a coger punto por punto lo que me ha chocado, pero son cosas del tipo que las armas de Arizona tienen algo de catalan, yo le veo mas parecido al Macedonio (de la antigua Yougoslavia), pero sobre gustos, o volver a cuestionar las coronas de Aragón, que asi se llama, y que seguramente tiene un alto componente de cultura catalana, seguro, pero es como decir a un Haiwaino que no es de Estados Unidos, no es igual que un buen hombre de Mississippi, pero a pesar de la bandera del Reino Unido en sus armas, son muy orgullosos de ser el estado 50 de USA... Lo dejo asi, sabiendo que cualquier de las palabras que he dejado aqui hoy serà el objeto de comentarios y reacciones.
  Acabo como inicie el mensaje: el fondo es muy bonito ya que se trata de reivindicar una identidad, una cultura fuerte, pero os invito a ser muy cautos con las afirmaciones que os quitan mucha credibilidad.
  Gracias a todos y suerte.

 4. Tipshoot
  06-02-2015 20:48

  No sóc historiador i tinc coneixements limitats en aquesta matèria de mer lector

  Está todo dicho.

 5. Harto
  05-02-2015 11:14

  Jajajaja qué montón de cachondos. Se trata de la bandera de Aragón y no catalana, pues eran los reyes de Aragón y la Casa de Aragón, amiguetes.

 6. Pere
  03-02-2015 13:53

  Em sembla que no es té en compte que Kosice, ara Eslovàquia amb una notable "minoria" hongaresa era una ciutat més d'Hongria, i en la bicefàlia de l'Imperi Austro-Hongarès va caure, com tot Eslovàquia, al cantó hongarès mentre que Txèquia queia al cantó austríac. Per tant, Kosice, ciutat de background hongarès que, per això, comparteix amb altres ciutats hongareses les 4 barres catalanes.

 7. Sergi Turiella
  31-01-2015 19:36

  El senyal amb les quatres barres també apareix a la monarquia hongaresa, tenint en compte el matrimoni de Jaume I amb Violant, o Erzebet, de la casa Arpad. No em refereixo a les barres d'Arpad, sinó a les de Buda, que són exactament les quatre de vermell sobre fons groc. I per tant, tampoc no seria estrany que es trobés a Kosice pel mateix motiu que esmenta l'article al voltant dels sobirans hongaresos. Respecte a l'escut, trobem les flors de la casa de Valois, de la Borgonya, també.

 8. Tots tres
  30-01-2015 19:00

  No enganyeu a ningú, Goliat, ANTI-TIA.

  Ocultats per inapropiats (No respecten les normes de conducta)

  No cal que feu clic.

  Adeu per sempre.

 9. No enganyeu a ningú
  30-01-2015 14:00

  Exacte al segle XII, van poder ser concedides, això no està clar per, Ramon Berenguer IV o Alfons I. Armes concedides pels comtes-reis catalans; tots dos nascuts al principat, de llengua catalana i amb la seva residencia a Barcelona.

  Una segona llegenda, de difícil documentació, situa Gauthier IV Berthout en la conquesta de Mallorca l'any 1229. La qual cosa suposaria que les armes foren concedides per Jaume I.

  En tot cas l'origen de les armes és català.

  Per què continua amagat el meu anterior comentari?.

 10. marquesito
  30-01-2015 13:05

  Sobre los Berthout, cuyas armas o variantes aparecen un poco por todas partes en la región entre Amberes y Malinas, resulta que hay una leyenda (si os apetece, podéis intentar contrastar su veracidad y estaré encantado de leer al respecto) que las vincula a un Berthout que sirvió al rey de Aragón contra los moros y, por sus tres victorias contra los moros, recibió como premio las armas aragonesas con tres palos.
  No debe ser difícil contrastar su veracidad o falsedad, ya que el fondo documental del Archivo d de la Corona de Aragón es rico en material de cancillería.
  Ahí os lo dejo:
  https://flagspot.net/flags/be-vanbd.html

 11. Archiman
  30-01-2015 11:43

  Como me gusta que mis comentarios esten subrayados en rojo...
  Recuerdo un día en la biblioteca de la universidad de Pavía que encontre un artìculo antiguo del s XVII donde exponía unos descubrimientos sacados del libro Necronomicron escrito por el arabe-catalan loco Abdul Pi i Muriel....., pero ya los desarrollaré más adelante...., si...

 12. No enganyeu a ningú
  30-01-2015 11:11

  Dir "Jo ja ho he fet." (referit-me a la recerca dels orígens de les barres a l'escut dels Berthout, que ja he fet). i tornar-li la cita per la prova per ell aportada: és motiu per amagar el meu comentari?.

 13. Xavier
  30-01-2015 10:50

  No enganyeu a ningú, penso que t'han amagat el missatge més que res, per la estranya i original rialla final que has fet. ;-)

 14. No enganyeu a ningú
  29-01-2015 22:14

  Per que s'amagat el meu comentari?.

  L'hi he tornat la cita a Marquesito.

  Marquesito: "Pedro. Lo de "gran mayoría" te lo has inventado."

  http://www.inh.cat/arxiu/vid/14e-Simposi-sobre-la-Descoberta-Catalana-d'America/Enric-Guillot-L'estadistica-catalana-enfront-l'estadistica-castellana-a-America

 15. marquesito
  29-01-2015 21:02

  Pedrito:
  Lo de "gran mayoría" te lo has inventado. No tengo a mano los Portugaliae, pero de memoria te puedo decir que la presencia de señeras es mínima. Y llamarle señeras a lo que se ve en el mapa de Domingos Teixeira me parece un proceso de fantasía. Yéndose a otros mapas de la familia Teixeira se puede ver que hay banderas de colores, gallardetes o blasones que son simple decoración.
  Como referencia te remito a los tomos III, IV y V de los Portugaliae Monumenta Cartographica.
  De cartografía holandesa, te puedo decir tres cuartos de lo mismo, la presencia de señeras es residual, aunque el nivel de decoración heráldica o vexilológica es inferior al de mapas portugueses. Te remito a cualquier libro sobre Hessel Gerritsz para que contrastes datos.

 16. No enganyeu a ningú
  29-01-2015 17:41

  Comentari ocultat per inapropiat (No respecta les normes de conducta).
  La repetició de comentaris d'aquest tipus pot portar al bloqueig permanent de l'usuari.

  Feu clic aqui per mostrar-lo

 17. Pedrito
  29-01-2015 16:10

  "Son posteriores a la expedición de Coronado cuya bandera ignoramos"...cierto pero son posteriores a las expediciones catalanas cuya bandera..."no ignoramos" y está en la gran mayoría de mapas y planisferios portugueses, holandeses, ingleses, franceses...y lo más lógico es que esta bandera "no ignorada", muy antigua, y presente en toda América sea la que inspire la de los estados de Arizona y New Mexico...la misma que aparece en todos los cuadros de "The Conquest of Mexico", o sea, la nuestra (catalana).

 18. Cesc
  29-01-2015 16:10

  XD. Gràcies per preocuparte tant per nosaltres

 19. XD
  29-01-2015 16:02

  Comentari ocultat per inapropiat (No respecta les normes de conducta).
  La repetició de comentaris d'aquest tipus pot portar al bloqueig permanent de l'usuari.

  Feu clic aqui per mostrar-lo

 20. marquesito
  29-01-2015 14:55

  Pere y Guerau:
  Las banderas de Arizona y Nuevo México son muy posteriores a la expedición de Coronado, cuya bandera ignoramos. Los colores rojo y amarillo los habrán usado para recordar a Coronado y su expedición, creyendo que los colores de la bandera española de cuando de se diseñaron las banderas serían los mismos que los de las banderas que usó Coronado.
  El miércoles me pongo a desbrozar todas y cada una de las banderas flamencas que No enganyeu a ningú reclama como catalanas.
  El problema es que "the amount of energy required to disprove bullshit is an order of magnitude higher than that of the energy required to create it"

 21. No enganyeu a ningù
  29-01-2015 01:51

  Juan, No crec que els dediquessin gaires poblacions als Vikings (pirates). i si a aquells territoris amb qui feien negocis i continuaren fent durant segles.

  http://www.cch.cat/php/ls.php?fx=1vmap00600

  Els nostres mariners no van deixar un mal record.

  http://www.inh.cat/articles/L'origen-nostrat-de-Santa-Claus-

  A mes als gravats dels Vaixells vikings, molt majoritàriament es dibuixen amb franges vermelles i blanques.

  L'INH de totes maneres, segons tinc entès, està fent recerca sobre les connexions dels Vikings amb Catalunya, com amb els Normands i els Romans.

 22. Guerau
  28-01-2015 21:11

  exacte, a la web per justificar els colors "espanyols" de la bandera d'Arizona posen que el descobridor Francisco Vazquez de Coronado a principis del s. XVI duia la bandera amb colors vermell i groc típic dels conqueridors d'Amèrica.

 23. Pere
  28-01-2015 19:10

  Tony, América está llena de "escudos catalanes" porqué fue descubierta y colonizada de inicio por catalanes (mira libro Enric Guillot o planisferio Teixeira). Uno de los casos más "divertidos" o "curiosos" es la bandera (Coat of Arms or Flag) de "Arizona" y de "New Mexico". Como los historiadore no entienden de donde pueden venir los colores los atribuyen a la bandera española, ignorando que la bandera actual del Reino de España es del 1785 (300 años después de la conquista y colonización) y que si Castilla hubiera conquistado América no sería así sino Castillos y Leones. Pero los colores idénticos a la bandera catalana, que existe desde más de 1000 año

 24. Juan Lopez
  28-01-2015 19:04

  Despues de mirar los enlaces posteados, veo que considerais que toda bandera o pendón que sobre fondo oro lleve alguna barra roja es de origen catalan.
  La mayoria de los enlaces nos llevan a banderas de cinco palos rojos, asi que como dije en otro post a ver si el origen de todas es la vikinga.

 25. Cesc
  28-01-2015 16:27

  Tony. L'opinió que tenim és que aquests escuts catalans que apareixen a Amèrica van ser portats allà per mariners catalans

 26. Tony Muñoz,
  28-01-2015 15:00

  Llevó viviendo en Texas 24 años,y siempre me a gustado la historia, de hecho voy a museos y busco libros de la historia de Texas y USA,y alguna sinbiologia catalana e encontrado en algunos escudos de algunos estados, que opinión tenéis?

 27. Archiman
  28-01-2015 14:24

  Comentari ocultat per inapropiat (No respecta les normes de conducta).
  La repetició de comentaris d'aquest tipus pot portar al bloqueig permanent de l'usuari.

  Feu clic aqui per mostrar-lo

 28. No enganyeu a ningú
  28-01-2015 12:32

  De 18 una, crec que tinc unes trenta mes a solament a Belgica.

  Que t'ha semblat això?.

  I potser que aquesta bandera:
  https://pbs.twimg.com/media/BgCnXW5IEAAsuDM.jpg:large

  Tingui relació amb aquesta altra?.
  http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/87/95/57/87955792bc2bdf957acb53f868131fb4.jpg


 29. marquesito
  28-01-2015 12:21

  No enganyeu a ningù:
  En el caso de Malinas re puedo decir la razón de sus aas. Son las de la familia Berthout, señores de Malinas desde el siglo XII. El águila es un añadido posterior. Sus armas son: de oro, tres palos de gules.
  En el caso de las otras armas y banderas, seguro que la explicación se parecerá más a la de las armas de Malinas que a la presencia o influencia catalana en Flandes.
  Aún así, intentaré mirar todas las que propones.

 30. No enganyeu a ningú
  28-01-2015 03:00
 31. No enganyeu a ningú
  28-01-2015 02:51

  Si el senyor no ha pogut veure aquestes les haurà de pegar per parts.

  PROVINCE LIEGE
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/
  Blason_province_li%C3%A8ge_couronne.svg

  BORGLOON
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/
  Blason_ville_be_Borgloon.svg

  BORSBEEK
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/
  5/59/Borsbeekvlag.png

  NIEL-COAT
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/
  6/68/Coat_of_arms_of_Niel.png 32. No enganyeu a ningú
  28-01-2015 02:34

  Si no és del gust del senyor, podeu fer-li una ullada aquests altres:

  PROVINCE LINBOURG
  http://media.vedi-express.eu/33163-34652-thickbox/officiele-vlaggen.jpg

  PROVINCE LIEGE
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Blason_province_li%C3%A8ge_couronne.svg

  PROVINCE ANVERS
  http://www.heraldique-europeenne.org/Regions/Benelux/Blasons/Anvers_Province.gif

  BERINGEN
  http://blogimages.seniorennet.be/police_politie_borsthangers_breloques_limburg/863222-cf7139b4d1536f0aab996b1d84d0b7dc.jpg

  BORGLOON
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Blason_ville_be_Borgloon.svg

  BREE
  http://www.ngw.nl/int/bel/b/images/bree.jpg

  HAMONT-ACHEL
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Flag_of_Hamont-Achel.svg/600px-Flag_of_Hamont-Achel.svg.png

  GEEL
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Flag_of_Geel.svg

  OUDENAARDE
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Flag_of_Oudenaarde.svg

  MALINES/MECHELEN
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Wapen_Mechelen.svg

  BEAURAING
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/CommunesBelgique-Beauraing.svg

  PEER
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Blason_ville_be_Peer.svg

  BORSBEEK
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Borsbeekvlag.png

  WESTERLO
  http://www.ngw.nl/int/bel/w/images/westerlo.jpg

  MORTSEL
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Flag_of_Mortsel.svg

  DROGENBOS
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Flag_of_Drogenbos.svg

  LESSINES
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Blason_ville_BE_Lessines.svg

  NIEL-COAT
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Coat_of_arms_of_Niel.png

  Quan acabi el senyor m'ho fa saber que tinc més.

 33. marquesito
  27-01-2015 23:14

  Lamento desilusionar a la gente, pero en los documentos más antiguos la banda estrecha va cargada de plata y gules, no de oro y gules. Podéis seguir la discusión al respecto en la wiki francesa sobre las armas de Kosice. (Armoiries de Kosice)
  Por lo que parece, esa disposición sería una corrupción del escudo de la casa de Évreux, presente en las armas de los condes de Foix.

 34. josep
  27-01-2015 22:08

  Estaria bé posar-hi una imatge de l'escut de la ciutat per veure´l.

 35. Juan Lopez
  27-01-2015 20:29

  Fernando de Hasburgo es hermano de Carlos V, no de Felipe II.

 36. Rantanplan
  27-01-2015 18:58

  Barcelona la ciudad mas importante del mundo a fines del XV?
  Intensas relaciones entre Cataluña y el Sacro Imperio Romano-Germánico?
  De lo que se entera uno leyendo estos articulitos!
  Claro que si sus fuentes son la Wikipedia...

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22452 lectures

Aconseguits 5930€
de 6000€
Campanya finalitzada

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
Es pot interpretar que el nom de Quixot vol dir Tòxic? En Bilbeny fa anys que ho defensa. Ara en Brauli...[+]
Article d'Andreu Mas publicat al diari El Punt - Avui, el 15 de novembre del...[+]
És un paisatge real el paisatge de la Gioconda? Com que no es pot identificar amb cap paisatge italià concret,...[+]