Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 07-02-2015  |  PROJECTE SERVENT
6472 lectures

La visita de Miguel de Cervantes a Palamós

En Gabriel Martín ens explica una llegenda sobre la presència d'En Cervantes a Palamòs

Des que era menut he sentit explicar la llegenda de Cervantes a Palamós, que conta que l’insigne escriptor va fer estada a la vila mentre feia una escala del seu viatge a Itàlia. Es va allotjar a la fonda del poble, que es trobava a la plaça de la Vila. Fins i tot la llegenda continuava dient que en aquell hostal hi va escriure unes quantes pàgines del seu Quixot. Durant la seva estada, de primera veu, escoltà dels palamosins la història de l’atac turc que havia succeït uns anys abans i que va incloure en aquesta gran novel·la. Durant molts anys es cregué que aquesta llegenda fou un fet històric cert, fins a tal punt que l’ajuntament de l’època féu penjar una placa sobre els murs de l’antic hostal recordant aquest episodi. Avui en dia aquesta casa ja no existeix. Als anys vuitanta fou derruïda i es va construir un edifici de nova planta que acull la llibreria Gavina, un referent de la difusió cultural a Palamós des de fa moltes dècades. Hi ha historiadors que creuen que l’estada de Cervantes a Palamós va ser real, ja que aquesta vila empordanesa apareix indirectament descrita al Quixot i a la Galatea. De tota manera, la llegenda és, sense cap mena de dubte, una deformació popular d’un fet històric, ja que durant la visita real de Cervantes el Quixot no només no s’havia començat a escriure, sinó que ni tan sols devia estar encara a la ment de l’escriptor.

Gabriel Martín i Roig

Font: Històries de Palamós i Comarca - Llegendes de Palamós, Gabriel Martín Roig

Vegeu també: Gabriel Martín Roig. L'Empordà històric. Llegendes; Col·lecció Popular Llegendes, núm. 25, Farell Editors, Sant Vicenç de Castellet, 2009, p. 96-97.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. GMR
  13-02-2015 17:56

  Qui vulgui aprofondir en el vincle entre Cervantes i Palamós us recomano llegir l'article: Palamós Cervantes i els grans autors del Siglo de Oro de Gabriel Martín Roig. Està disponible en PDF a la Web. Fàcil de trobar fent una sencilla recerca.
  Heus aquí l'enllaç: http://gabrielmartinroig.blogspot.com.es/2013/03/palamos-cervantes-i-els-grans-autors-de.html

 2. Jordi Homs
  10-02-2015 12:53

  Com Palamós no n'hi ha dos, senyores i senyors.
  L'hostal aquest on hi havia la placa està efectivament a la plaça de la vila, on hi havia l'antiga fleca de Can Cargol. Anys després, la familia Cargol va deixar el negoci de fer i vendre pa, i la filla, Na Catalina Cargol va fundar la coneguda llibreria La Gavina, passant d'alimentar estómacs a alimentar esperits, on un cosí segon de la meva àvia, En Liberto Bou Ventura, que era un conco una mica alarpaçó, lletraferit i sensacional, els va fer d'assessor literari als inicis. La malaguanyada Catalina va morir en un desgraciat accident de cotxe fa ja uns quants anys, i la llibreria la segueix portant la família.
  És llegenda, però com tothom sap, Palamós es port reial des de l'època de Pere el Gran, per tant no és del tot improbable que Cervantes -o Servent- hi fes estada per anar o tornar d'Itàlia.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
29394 lectures

Aconseguits 6800€
de 7000€
Queden 2 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]
Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè...[+]
Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI....[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]