Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans de nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític
ARTICLES » 15-09-2021  |  PROJECTE COLOM
1286 lectures

Neix Bartomeu Colom, germà petit de Cristòfol Colom

El 13 de setembre del 1460 hauria nascut En Bartomeu Colom, germà d'En Cristòfor Colom. En Bartomeu també va voler travessar l'Atlàntic i es va posar en contacte amb la monarquia anglesa i francesa. Com un un teixidor genovès plebeu va poder aconseguir l'extraordinari nivell de coneixements que una gesta així demanava? Es versemblant que a finals del segle XV un plebeu es relacionés amb els estaments més alts d'una societat? Article d'En Marc Pons.

Universitat de Sevilla

El 13 de setembre de l’any 1460, fa 561 anys, naixia Bartomeu Colom, germà petit i, posteriorment, mà dreta del navegant Cristòfol Colom. La versió tradicional havia fet néixer els Colom a Gènova, en una família de teixidors formada per Doménico Colombo i Susanna Fontanarrossa. Però, darrerament, aquesta versió ha estat fortament qüestionada per diversos motius. Un d’ells és, precisament, l’origen familiar. Cristòfol i Bartomeu van ser uns navegants amb un extraordinari nivell de coneixements; i amb una cartera de contactes de primeríssim ordre que els va conduir a diverses corts europees. I això, en una època en que no existia l’ascensor social, resultaria totalment incompatible amb la descendència d’una modesta família de teixidors.

Segons algunes fonts, Bartomeu Colom, quan es va enrolar al segon viatge colombí (1493), ja havia estat diverses vegades a Anglaterra (entre 1485 i 1488) negociant amb la cort del rei Enric VII una expedició naval cap a l’oest -a través de l’Atlàntic- per a arribar a la Xina i a l'Índia; que no va prosperar per les dificultats financeres que, en aquell moment, tenia la monarquia anglesa (el país sortia d’un seguit de guerres civils).  Segons aquestes mateixes fonts, el mapa de Terra Rubra, signat per Bartomeu Colom, i datat el 1488, prova l’existència d’aquest projecte inèdit; que seria el precedent del posterior viatge de Joan Cabot a Terranova (1497) finançat, aquest cop, per les classes mercantils de Bristol.

També segons aquestes fonts, la negativa anglesa el va portar fins a París. Allà hauria negociat el mateix projecte amb la cort del rei Carles VIII (entre 1489 i 1493), també amb un resultat negatiu. Mentre era a Londres i a París, el seu germà Cristòfol era a València negociant i preparant un viatge expedicionari que comptaria amb el suport del comte-rei Ferran el Catòlic, del pontífex Borja, i del financer Lluís de Santàngel. L’èxit de Cristòfol el va fer desistir de continuar el seu projecte individualment; i, finalment, es va sumar al segon viatge colombí (1493). Fins al cop d’estat de l’any 1500 (promogut pels Reis Catòlics i perpetrat pel jutge Fernández de Bobadilla), Bartomeu va ser la segona autoritat colonial hispànica al Nou Continent.

Dilluns, 13 de setembre del 2021

Barcelona

Marc Pons

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-efemeride-neix-bartolomeu-colom-germa-petit-cristofol-colom_644753_102.html?fbclid=IwAR1TZPgwg5wkKnHl3TsO_Dp6Cvabewke99d8VsrBYHlOCV3CBAIxizoXgGM
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Guillem Caralt
  26-09-2021 18:36

  Edmund:

  "en Bartolomé Colombo, germa del Descobridor genoves, es un altra invencio que no s'empassa ningú…"  Ningu'...excepte tots els experts del mon.

 2. Guillem Caralt
  26-09-2021 17:43

  Bartolomeo, germà del Colombo genovès.


  Joan Colom no tenia un germà Bartomeu. I Joan Colom va morir molts anys abans de 1492.

 3. Pedrito Prat
  17-09-2021 19:21

  En Bartolomé Colon és un personatge poc estudiat, però trontolla pels mateixos punts que el seu germà Cristóbal. Jo crec que és fill de Francesc Colom, i en Luís Colon, fill d'en Diego, es diu doncs com el seu oncle avi, Lluís (Colom i Bertran).

 4. Edmund Cooke
  16-09-2021 10:43

  ...pert companys, ahir al vespre vaig penjar al xat de l'article d'en Pons (nacional.cat) sobre la Coral Cuadrada i l'Imperi Català diversos comentaris i links que considero molt interessants, oerò ja no hi és a la portada...si teniu interés ho haureu de cercar a l'apartat dels darrers articles comentats....No té pèrdua!!

 5. Edmund Cooke
  16-09-2021 09:58

  Totalment d'acord Francesc….en Bartolomé Colombo, germa del Descobridor genoves, es un altra invencio que no s'empassa ningú… un altre taverner analfabet pllebeu i genoves que va ser gran protsgonista del descobriment amb mèrits i reconeixements del bastard trastamara ferran el catolic….
  Tot el que ens explica en Marc Pons és exacte.., nomes falla el nom…. Res de Bartomeu, hauria d'haver escrit Lluis enlloc de Bartomeu.,,, i es que malauradament, el diari " el nacional.cat” tambe te les seves cupules controlades pels estatcastillapanyol, i si poses al seu article Luis, enlloc de Bartomeu, el pobre senyor Pons es quedaria sense sou ni feina….

 6. Francesc D.
 7. Francesc D.
  16-09-2021 06:34

  Bartomeu Colom, o Bartolomé Colombo? Si doném pel cert que en Cristóbal Colón, és el Barceloní Joan Colom i Bertran, el seu Germà seria Lluís Colom i Bertran com apareix en les restes de Santo Domingo ( el almirante i su hermano Luís) però, el que no es pot fer és barrejar un Colom català, amb el Colombo Genovès. Donec Perficiam!

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
27124 lectures
Joanjo Albinyana - La nissaga catalana dels TRastàmara i Ferran I de Nàquera
Ferran Mozas - En cerca de Tartessos. Si existí, on era? Una revisió de les fonts
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al...[+]
Recollim en aquesta ocasió un interessant treball sobre Cervantes, que fou presentat als III Jocs Florals de la...[+]