Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
NOTICIES » 02-01-2013
7546 lectures

Nou llibre d'en Pep Mayolas: 'Fins que En Colom begui a galet'

Fins que En Colom begui a galet és un recull d’articles, disposats en ordre cronològic, d’un temps en què l’estrella de la Nació Catalana va brillar més alta que mai amb la Descoberta d’Amèrica i el regnat de l’emperador Carles V.

Fer beure a galet, en sentit metafòric, vol dir enganyar algú tot abusant de la seva credulitat. El món sencer s'ha empassat una Historia de España on hidalgos i pastors castellans exploraven continents i conquerien imperis, i on els inquisidors cremaven llibres i heretges al matí, però a la tarda fundaven universitats o escrivien obres d'art. Mentrestant, la Nació que havia ostentat l'hegemonia mediterrània al llarg de dos segles s'enfonsa en una ineluctable decadència.

Fins que En Colom begui a galet és un recull d'articles que ens parlen d'un temps en què l'estrella de la Nació Catalana va brillar més alta que mai amb la Descoberta d'Amèrica i el regnat de l'emperador Carles V. D'un temps en què als catalans encara no ens feien beure a galet.

En Pep Mayolas va néixer a Arenys de Mar el 1962. És investigador de l'Institut Nova Història. Ha escrit en premsa local del Maresme i també a la revista Terra Rubra sobre temes colombins. L'any 2011 va publicar el seu primer llibre, La princesa a l'exili. Felipa de Coïmbra (1435-1497), una aproximació biogràfica a l'esposa d'En Cristòfor Colom.Redacció: Pep Mayolas
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Ramon
  04-02-2013 15:39

  Molt bon llibre Pep Mayoles!!

 2. Pep
  21-01-2013 02:22

  Gràcies a tots pels vostres comentaris elogiosos i de suport. Continuem treballant. No coneixia aquesta referència, Àngel Daniel. Sembla força interessant. Mercès.

 3. Àngel Daniel
  20-01-2013 23:05

  Abans de tot, felicitar a en Pep Mayolas pel seu nou llibre. Permeteu-me, a falta de no saber on fer-ho, esmentar auí una prova més de censura. He trobat aquesta notícia sobre "Historia del nuevo mundo" de Juan Bautista Muñoz, valencià del XVIII. Per Joan Baptiste Muñoz només m'apareix un carrer. Doncs bé, aquest home es passà mitja vida anant d'arxiu en arxiu recopilant documents per fer la Història del Nou Món. L'encàrrec era del mateix Carles III però l'autor se'ns mor abans de veure-la publicada. Però el més interessant és aquest paràgraf: "En la actualidad, existen únicamente tres copias de este manuscrito: el original, en el que se basa esta edición impresa, que está en la Real Academia de la Historia de Madrid; una segunda copia del siglo XIX, MUY PARECIDA (QUE NO IGUAL S'ENTÉN) a la primera, en el Archivo Histórico Nacional; y una tercera copia que data de 1833 y que guarda la Biblioteca Pública de Nueva York. Esta última es la que presenta más diferencias con las anteriores E INTRODUCE INCLUSO UN NUEVO CAPÍTULO." He vist que en Jordi Bilbeny cita com a referència en un article sobre l'enterrament d'en Colom una nova edició de 1975, però sobre quina de les 3 edicions esmentades està basada? http://data.jordibilbeny.com/files/files/120624090258292.pdf Se sap què aporta la versió americana? Un cop mort l'autor li van censurar coses? L'autor acumulà molts documents que posteriorment es cremaren o vengueren a estrangers, qué se n'han fet d'aquests documents? 'El manuscrito olvidado' de Juan Bautista Muñoz redescubre la historia de la conquista de las Américas http://www.20minutos.es/noticia/1486787/0/

 4. JoanKeops
  19-01-2013 12:38

  A la Wikipèdia castellana posen un escut incorrecte a la Infanta Felipa de Coïmbra . Curiosament a la part a on hi hauria d'aver les quatre barres dels Urgell està en blanc. Clarament estem d'avant d'un altre intent de manipular les coses i esborrar alló que no interesa.

 5. Frederic
  11-01-2013 12:56

  Comparteixo Tramontana. Ho he pensat un munt de vegades. Però amb nasos i trencant motlles.

 6. Santy serra
  07-01-2013 18:34

  Pep, et felicito, el llibre hem té ben enganxat. Percert, estic d´acord amb en Tramontana.

 7. Pere
  07-01-2013 12:15

  Firat! Comprat! Ara toca llegir-lo!

 8. Albert Gispert
  06-01-2013 20:56

  És fantàstic! Gràcies, Pep!!

 9. Francesc
  04-01-2013 22:24

  És un gran llibre!

 10. Tramontana
  03-01-2013 18:18

  CAL QUE L'INSTITUT NOVA HISTORIA FACI UN LLIBRE DE LA HISTORIA DE CATALUNYA RESUMIDA, QUE COMPRENGUI LA NOVA VISIÓ I DESCOBRIMENTS, AMB MAPES DELS TERRITORIS CATALANS, GRAVATS D'AMÉRICA, ETC. ETC.... AMB MOLTES PROVES. ES URGENT!!! ES VENDRIA COM LA ESPUMA!!!.... POSEU EL PROJECTE A VERKAMI, I EN DOS DIES TINDREU EL FINANÇAMENT! (FINS ARA S'HAN FET LLIBRES PARCIALS, HI HA MOLTA GENT QUE VOL UNA VISIÓ GENERAL)... I SI REPARTIM ELS DRETS D'AUTOR, PODEM ANARA A MITGES.... SERÀ UN NEGOCI RODÓ...

 11. Joaquim
  03-01-2013 15:39

  Ja està posat a la carta dels reis. Sempre inverteixo una mica en cultura. Espero haver estat bo...

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34789 lectures
22è Simposi - Presentació
Francesc Robusté - Cap a una Història científica
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]
En Pau Mora ens aporta informació d'un frare agustí català anomenat Erasme, a qui se li perd la pista a...[+]
Quines son les conclusions del professor José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, sobre l'estudi...[+]