Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 23-09-2021  |  MARCO POLO
3356

O Bezos o el Gran Kan

En Josep Vicent Boira fa saber en aquest article publicat a finals d'agost a “La Vanguardia” que han descobert entre les runes de l’antic Palau Reial de València uns fragments d’un plat de ceràmica de la Xina de l’època en què Marco Polo hi va anar. Què hi fan aquestes restes entre les runes del fossat del palau més sumptuós de la Península fins al segle XVIII? ¿Hi van arribar amb el mercader venecià o d'altres, o bé amb En Jaume d’Alaric, tal com defensa En Bilbeny i l’Institut Nova Història?

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Només la terra que ens sosté ens ofereix tantes sorpreses com un viatge per les estrelles. L’egolatria que s’amaga rere la ridícula carrera dels Musk, Branson i Bezos per arribar primer a l’espai exterior s’explica perquè no tenen res a trobar sota els seus peus. El seu món comença cada dia amb ells i per a ells i el fet de no tenir (pre)història fa que en lloc de voler descobrir les pròpies arrels es dediquin a voler tocar les branques més allunyades de l’arbre de l’existència. Però nosaltres no som d’aquell món. El gran misteri, les peces que ens expliquen allò que som, romanen amagades a uns pocs metres sota els nostres peus. La dimensió desconeguda no la trobem cap amunt, sinó cap avall.

A la ciutat de València, s’aixecava a l’altra banda del riu Túria un dels edificis més notables i desconeguts de l’urbs: el Palau Reial. Aquest final d’agost, una passejada per l’ombra fresca del jardí més dens de la ciutat ens ha menat a les ruïnes del vell palau edificat sobre una anterior almúnia o «rahal» islàmic. Amb el pas del temps i amb la conquesta cristiana, aquest edifici va ser afegit a la resta de palaus de la Corona d’Aragó, mostrant el caràcter confederat i plural de la monarquia: Mallorca, Barcelona, Perpinyà, Saragossa... Malauradament, de totes aquestes cases del rei només la de València va desaparèixer a començaments del segle XIX, enderrocada pels mateixos valencians amb una formidable i efectiva combinació de negligència espiritual i cobdícia sense fons. Desterrat el palau de la geografia física i urbana de la capital valenciana, també va ser oblidat en la memòria dels valencians. I poca gent en sabia ben res fins que el 2005 uns detallats plànols de l’enorme recinte (conformat pels conjunts enllaçats del Real Vell i el Real Nou) van aparèixer en uns arxius parisencs, on hi havien anat a parar des del llegat de la família Suchet, descendent del mariscal de Napoleó, que va conquerir i governar la ciutat de València l’any 1811.

Arran d’aquesta troballa, l’Ajuntament de València va voler encetar una excavació l’any 2009 sobre 670 metres quadrats dels Jardins dels Vivers, que en realitat eren una part dels tradicionals espais de lleure que enrevoltaven la propietat reial. El visitant interessat encara pot intuir, davant d’aquelles restes integrades avui a la zona ajardinada, la dimensió i magnificència del Palau Reial de València, un edifici de més de 300 habitacions, tres pisos, una capella fastuosa, torres, escales d’honor i dos patis nobles, amb sales com les dels retrats dels reis de la Casa d’Aragó.

El recinte va patir vicissituds de tota mena: com que quedava fora del recinte emmurallat de la capital, va haver de ser fortificat el 1356 durant la guerra amb Castella. D’aleshores data el fossat que defensava la façana meridional i principal del denominat  Reial Nou. Les excavacions arqueològiques van treure a la llum una profunda excavació d’aspecte defensiu de més de quatre metres, que hom omplia d’aigua en cas de necessitat, aigua procedent d’una antiga sèquia islàmica. Aquesta rasa va ser usada uns 75 anys, fins al segon quart del segle XV.

Quan el 2009 va ser excavat aquest espai, així com d’altres dependències del palau, entre el material de farcit hi va aparèixer una peça que em sembla excepcional: uns fragments d’un plat de ceràmica amb decoració gallonada. El descobriment no seria res de l’altre món si no fos perquè es tracta de ceràmica «celadó» de Longquan, molt possiblement de la dinastia Iuan. Parlem de dos trossos petits de color verd clar. Com va arribar aquell plat al fossat del Palau Reial des de la llunyana Xina és tot un misteri. Sabem que aquell objecte va ser creat a milers de quilòmetres per les mans d’un artesà de la dinastia mongol fundada pel gran Kublai Khan. I va fer un gran viatge entre Àsia i Europa entre finals del segle XIII i primera meitat del XIV. ¿Va formar part tal volta de l’equipatge de Marco Polo i dels seus companys quan van retornar a Venècia des de la llunyana Cambaluc? Era part dels objectes preciosos dels primers viatges comercials encetats pels mercaders occidentals arran d’aquestes relacions? El que és cert és que ha esdevingut una extraordinària peça que uneix València amb la Xina. Té el mateix interès que els contenidors de mercaderies que enllacen els seus ports. Per a mi, durant aquest estiu, el reflex verd d’aquest petit fragment llueix amb tanta intensitat com l’estrella iridiscent més allunyada del firmament conegut. MusiK, Branson o Bezos, no sabeu el que us perdeu!

La Vanguardia
“Opinió”
Dilluns, 30 d’agost del 2021

Josep Vicent Boira



Autor: Josep Vicent Boira




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    12-08-2022 23:40

    XARNEGO DE MERDA

  2. Edmund Cooke
    12-08-2022 23:40

    Ets un

  3. Edmund Cooke
    12-08-2022 23:39

    Caralt, no es que ho cregui…. Ho sé del cert…

  4. Guillem Caralt
    07-10-2021 21:02

    Lluis, crec que la terra es plana.



    Els cientifics tes no accepten els meus arguments. Diuen que soc tontu, i no volen discutir amb mi perque' nomes dic imbecilitats.



    No veuen que soc un gran lliurepensador.



    BWAAAAAA BWAAAA BOOOO HOOOOOO

  5. LluísLluís
    07-10-2021 18:31

    Ostres, he repetit el comentari.

    Si l'administrador pogués retirar el primer que ha aparegut, és a dir, dels dos, el que hi ha a sota, la lectura quedaria millor. Gràcies i disculpeu

  6. LluísLluís
    07-10-2021 18:29

    Sr. Caralt,

    Quina decepció, quina gran decepció.

    He volgut debatre amb vosté i només he obtingut atacs i desqualificacions personals en el primer paràgràf de la seva resposta que vaig exposar-li en l'anterior comunicació. He deixat passar un temps, a veure si la seva actitud era una mica més relaxada i podia facilitar la discussió, però no.

    Continua amb la seva altivesa acadèmica i deixa entreveure que dona classes a l' universitat. I des de la seva càtedra, des de la seva gran alçada li diu a un simple professor d'institut:
    1- L'INH "no val res”

    2- Referint-se a mi em diu "no, no saps” com funciona la comunitat acadèmica.

    3- Segueix mantenint que "oficialista” és un insult. Oficialista és una posició; que a vostè li agrada més "acceptador” (per lo de la història acceptada que diu), doncs com vulgui, és un "acceptador”. Si l'hagués volgut insultar li hagués etzibat "malparit” "desgraciat” o " fill de ....” això sí que són insults, però com ha comprovat res d'això he dit, perquè no estic aquí per insultar ningú.

    4- Humil és un insult? Quan tingui un mínim d'humilitat se n'adonarà que no és un insult.
    I en aquest punt, la humilitat, et dispares, perds la coherència i ja no saps el que dius:

    5-
    "Aquesta afirmació, avui en dia està absolutament en dubte"
    Aixo' es humiltat, Sr Expert? Em pots mostrar un sol document falsejat descobert per un investigador de l'INH?”
    Plantejo un dubte davant la genovesitat de Colom, on he parlat de documents falsejats?

    "Quan un metge t'esta' operant, li expliques com 'hauria de fer, segons uns investigadors sense estudis avancats que has trobat en la Web?
    Si? Fas aquesta afirmacio' amb quines proves? Perque' Bilbeny t'ho diu, segurament.”

    Bilbeny, ja ha sortit la bèstia. Quan he parlat d'en Bilbeny?
    Crec que aquí perds els papers, però bé, això li pot passar a tothom quan li toquen el seu punt feble. Et compares amb un metge? Carai, ets tot un personatge, sr. Acadèmic (et torno amb la teva mateixa moneda, ho veus?)

    6- "T'he explicat un punt que obviament pensaves que era molt important. I en comptes de donar-me les gracies, tornes a insultar-me (dient-me, es clar, que ets un modell de cortesia. Gracies.)”

    Les gràcies, li he de donar les gràcies?
    Per què? Perquè un acadèmic universitari com vostè s'ha dignat a contestar a un "pelacanyes” com jo? Permeti'm que somrigui
    Quan l'he insultat? Oficilaista, poc humil ? Això és insultar-lo. Trobo que té la pell molt fina, no creu?

    També hem diu: "En cap moment has comentat la meva explicacio' de la Carta de Colon..”
    Bé, de fet només ens trobem en la discussió del seu primer paràgraf, no he passat d'aquí. Si vostè no mostra un mínim de respecte pel seu interlocutor, com vol que continuï llegint?
    Quan mostri una mica més d'humilitat i em tracti com em mereixo, com una persona que ha intentat debatre amb vostè, ja continuaré llegint-lo. Però hores d'ara la seva supèrbia i mala educació no m'aporta absolutament cap estímul per continuar aquesta conversa tant desagradable.

    P.D És una anècdota. Vostè em diu:
    8- "Estas insultant els homeopats, terraplanistes i astrolegs? Has llegit tots els seus llibres? "

    D'això se'n diu pixar fora de test.
    Començo a pensar que vostè és una mica manipulador
    Vostè és qui parla d'aquests gremis i hem diu que jo els insulto?
    Decepció Caralt, decepció
    Vostè no és cap acadèmic amb ganes de debatre

  7. LluísLluís
    07-10-2021 18:25

    Sr. Caralt,

    Quina decepció, quina gran decepció.

    He volgut debatre amb vosté i només he obtingut atacs i desqualificacions personals en el primer paràgràf de la seva resposta que vaig exposar-li en l'anterior comunicació. He deixat passar un temps, a veure si la seva actitud era una mica més relaxada i podia facilitar la discussió, però no.

    Continua amb la seva altivesa acadèmica i deixa entreveure que dona classes a l' universitat. I des de la seva càtedra, des de la seva gran alçada li diu a un simple professor d'institut:
    1- L'INH "no val res”
    2- Referint-se a mi em diu "no, no saps” com funciona la comunitat acadèmica.
    3- Segueix mantenint que "oficialista” és un insult. Oficialista és una posició; que a vostè li agrada més "acceptador” (per lo de la història acceptada que diu), doncs com vulgui, és un "acceptador”. Si l'hagués volgut insultar li hagués etzibat "malparit” "desgraciat” o " fill de ....” això sí que són insults, però com ha comprovat res d'això he dit, perquè no estic aquí per insultar ningú.
    4- Humil és un insult? Quan tingui un mínim d'humilitat se n'adonarà que no és un insult.
    I en aquest punt, la humilitat, et dispares, perds la coherència i ja no saps el que dius:
    5-
    "Aquesta afirmació, avui en dia està absolutament en dubte"
    Aixo' es humiltat, Sr Expert? Em pots mostrar un sol document falsejat descobert per un investigador de l'INH?”
    Plantejo un dubte davant la genovesitat de Colom, on he parlat de documents falsejats?

    "Quan un metge t'esta' operant, li expliques com 'hauria de fer, segons uns investigadors sense estudis avancats que has trobat en la Web?

    Si? Fas aquesta afirmacio' amb quines proves? Perque' Bilbeny t'ho diu, segurament.”
    Bilbeny, ja ha sortit la bèstia. Quan he parlat d'en Bilbeny?
    Crec que aquí perds els papers, però bé, això li pot passar a tothom quan li toquen el seu punt feble. Et compares amb un metge? Carai, ets tot un personatge, sr. Acadèmic (et torno amb la teva mateixa moneda, ho veus?)
    6- "T'he explicat un punt que obviament pensaves que era molt important. I en comptes de donar-me les gracies, tornes a insultar-me (dient-me, es clar, que ets un modell de cortesia. Gracies.)”
    Les gràcies, li he de donar les gràcies?
    Per què? Perquè un acadèmic universitari com vostè s'ha dignat a contestar a un "pelacanyes” com jo? Permeti'm que somrigui
    Quan l'he insultat? Oficilaista, poc humil ? Això és insultar-lo. Trobo que té la pell molt fina, no creu?
    També hem diu: "En cap moment has comentat la meva explicacio' de la Carta de Colon..”
    Bé, de fet només ens trobem en la discussió del seu primer paràgraf, no he passat d'aquí. Si vostè no mostra un mínim de respecte pel seu interlocutor, com vol que continuï llegint?
    Quan mostri una mica més d'humilitat i em tracti com em mereixo, com una persona que ha intentat debatre amb vostè, ja continuaré llegint-lo. Però hores d'ara la seva supèrbia i mala educació no m'aporta absolutament cap estímul per continuar aquesta conversa tant desagradable.
    P.D És una anècdota. Vostè em diu:
    8- "Estas insultant els homeopats, terraplanistes i astrolegs? Has llegit tots els seus llibres? "
    D'això se'n diu pixar fora de test.
    Començo a pensar que vostè és una mica manipulador
    Vostè és qui parla d'aquests gremis i hem diu que jo els insulto?
    Decepció Caralt, decepció
    Vostè no és cap acadèmic amb ganes de debatre






  8. Guillem Caralt
    01-10-2021 22:09



    1. Els teus comentaris mostraven que no havies estudiat cap dels temes. Et limites a repetir les idees dels investigadors de l'INH, que no tenen cap fonament ni metodologia. Com he dit en altres fils, un "institut" de historia enfocat en la edat mitjana i els 3 segles despres, on cap membre sap de paleografia, o sigui que no hi ha ningu' que pugui llegir un document antic, no val res.




    2. "senzillament no entens com funciona la comunitat acadèmica”



    No, no saps. Els professors de nivell universitari volen investigar, ensenyar els estudiants i a vegades divulgar al public. Convencer a persones que ja estan completament convencuts de conjectures sense cap fonament, fin i tot si fos possible, no es el nostre treball.




    3. Si, "oficialista" es un insult. Indica que s'ha de promulgar certes idees per pertanyer al "club" de historiadors. I utilitzar aquelles paraules una prova concluent que no entens la comunitat academica. No existeix la historia oficial, i pertant no hi ha historiadors oficialistes (a Corea del Nord i L'Institut Nova Historia, si--no t'has fixat que cap membre de l'INH questiona els plantejaments del Bilbeny?). Aixo' de "la historia oficial" i "els historiadors oficialistes" son trucs retorics de Bilbeny per distraure als seus seguidors, que no vegin que les propostes del Bilbeny no tenen cap fonament. Cap.



    Existeix la historia acceptada--i es historia acceptada perque' te fonaments. I a vegades s'ha de revisar. I aixo' sabem tots.



    4. "Pensava que vostè era una persona il·lustrada i per tant, humil."



    Aixo' tampoc es un insult, suposo.




    5. "La humilitat és la base de l'educació i el respecte, els marges mínims a tenir en compte en qualsevol debat-discussió."




    Si tornas a llegir el teu comentari del 28.9, veuras un escrit d'una persona sense cap formacio' avancada en paleografia, heraldica, diplomatica, historia, etc. Per exemple:



    "Fora de la facultat, fora de l'oficialitat, descobreixo que aquestes dues afirmacions formen part d'interpretacions errònies, per no dir falsejades."



    Aixo' es humiltat, Sr Expert? Em pots mostrar un sol document falsejat descobert per un investigador de l'INH?

    Quan un metge t'esta' operant, li expliques com 'hauria de fer, segons uns investigadors sense estudis avancats que has trobat en la Web?



    "Aquesta afirmació, avui en dia està absolutament en dubte"



    Si? Fas aquesta afirmacio' amb quines proves? Perque' Bilbeny t'ho diu, segurament.






    6. "Sense saber qui sóc, s'atreveix a dir que no conec la comunitat acadèmica? I encara que fos cert, això m'invalida per opinar i dirigir-me a vostè com ho he fet ?"



    Tens tot el dret. I t'he explicat un punt que obviament pensaves que era molt important. I en comptes de donar-me les gracies, tornes a insultar-me (dient-me, es clar, que ets un modell de cortesia. Gracies.)



    En cap moment has comentat la meva explicacio' de la Carta de Colon..





    7. "la meva seria una posició crítica a l'oficial."



    De cap de les maneres. La teva posicio' es la unica que s'accepta a l'INH.



    8. "tot i que pel que he llegit del següent paràgraf, veig que ja parla de terraplanistes i homeopaties diverses"



    Estas insultant els homeopats, terraplanistes i astrolegs? Has llegit tots els seus llibres? Ara resulta que el pensament mes oficialista es la teva.

  9. LluísLluís
    01-10-2021 21:02

    Sr. Caralt,
    quina decepció la seva resposta. Francament, quina decepció. Pensava que havia trobat algú amb qui discutir-debatre i veig que ha estat un miratge.

    Començo pel primer paràgraf i d'entrada em diu:
    "no puc contestar-te punt per punt. Massa temps”
    Estic gelós. En altres fòrums he observat que si contesta punt per punt. Per què a mi no? No sóc digne de la seva sapiència i no vol perdre el temps amb mi?

    Continua amb un to absolutament condescendent:
    "senzillament no entens com funciona la comunitat acadèmica”

    Pensava que vostè era una persona il·lustrada i per tant, humil. La humilitat és la base de l'educació i el respecte, els marges mínims a tenir en compte en qualsevol debat-discussió. Sense saber qui sóc, s'atreveix a dir que no conec la comunitat acadèmica? I encara que fos cert, això m'invalida per opinar i dirigir-me a vostè com ho he fet ? Crec que em contesta des del prejudici i el menysteniment.

    Patapam, ara deixa anar una asseveració:
    dius que soc "oficialista"--un insult, obviament,
    Un insult? Per què?

    En qualsevol discussió hi ha, com a mínim, dues postures. Jo he utilitzat el terme "oficialista” per qualificar la seva posició en el debat, mentre que la meva seria una posició crítica a l'oficial. Per què creu que és un insult? Jo no l'he insultat.

    La continuació ja no l' entenc:
    "veig que la teva cortesia es limita a criticar el comportiment dels altres, i no el teu. "

    La meva cortesia és una mostra, entenc, d'educació. Una mostra de com debatre, rebatre i comunicar. La meva cortesia no critica ningú i molt menys a mi mateix. Quina absurditat.

    Li dono una pista sr. Caralt, soc professor d'institut i cada dia m' ”enfronto” a 30 adolescents per aula durant 5-6 hores al dia. De dilluns a divendres. Imagini's, si em cal cortesia i... educació.

    Deixi'm pair aquesta enorme decepció que ha estat la seva resposta, després de llegir només el primer paràgraf, i que em prengui un temps en contestar la resta.

    Espero que em parli dels temes que li plantejava i no desviï el tema cap el menysteniment i la ridiculització del meu plantejament, tot i que pel que he llegit del següent paràgraf, veig que ja parla de terraplanistes i homeopaties diverses.

    Ah ! i també afirma:
    "hauries d'estudiar el tema a fons, i no ho has fet.”
    Vostè què sap el que he estudiat o no d'aquest tema? Encara guardo els apunts dels professors i catedràtics que em van explicar que el descobridor era genovès.

    Quina decepció sr. Caralt, de veritat

  10. Hola Pepsicola
    30-09-2021 01:24

    El mundo asiático ya era conocido en España en el siglo XIII, de hecho en el Libro de los Dados de Alfonso X, terminado en 1283, aparece una ilustración de un grupo de asiáticos, probablemente mongoles, jugando a la ajedrez. El detalle es increíble, desde los rasgos faciales, el pelo, la barba, los bigotes, los ropajes, los gorros, la espada...
    https://www.alamy.com/alfonso-x-el-sabio-rey-de-castilla-leon-1221-1284-libro-de-ajedrez-reproduccion-fascimil-biblioteca-monasterio-del-escorial-madrid-image213570374.html
    ¿Cómo pudieron los iluminadores de Alfonso X conseguir este realismo? Sin duda tuvieron que verlos en persona, en suelo castellano, seguramente gracias al comercio.

  11. Guillem Caralt
    28-09-2021 18:08

    Lluis, no puc contestar-te punt per punt. Massa temps. I senzillament no entens com funciona la comunitat academica (dius que soc "oficialista"--un insult, obviament, i veig que la teva cortesia es limita a criticar el comportiment dels altres, i no el teu.)



    Obviament, hauries d'estudiar el tema a fons, i no ho has fet. Mai t'has demanat perque' cap persona amb doctorat en historia o filologia accepta els arguments de l"INH? Diras que es un rentat de cervell, suposo, com un homeopat diria que estudiar medicina es un rentat de cervell, o un terraplanista diria que doctorar-se en astrofisica es un rentat de cervell o un creacionista diria que doctorar-se en biologia es un rentat de cervell.



    Em limito a comentar aixo' de la carta de Colon. Es tipic: saps una mica del tema i et creus expert. Hauries de llegir aixo'....


    https://es.wikipedia.org/wiki/Efecto_Dunning-Kruger






    El cataleg manuscrit de la Biblioteca Columbina indica clarament la existencia d'un exemplar impres, en catala', de la carta de Colon. Aquest fet es una prova en contra dels arguments de l'INH: els censors que, segons vosaltres, destrossaven totes les proves de la "Conquesta Catalana" haurien mirat el cataleg de la biblioteca de Ferran (Erasme, no?) amb lupa, i obviament haurien eliminat aquesta referencia.

    Es creu que es van imprimir, a Barcelona, uns cent exemplars en catala' i cent en castella' de la carta de Colon (l'original era en castella', i per entendre com se sap hauries d'estudiar filologia i historia del llibre). Es un impres de dos fulls, crec. O sigui, una petita noticia en una epoca quan no existian diaris ni internet. I com sempre, van despareixer gairebe' tots els exemplars, com han desaparegut gairebe' tots els exemplars dels primers diaris, quan no existian ni biblioteques ni coleccionistes d'aquella mena de llibres. Si tens dubtes, parla amb un llibreter de Barcelona i explica-li que vols comprar petits impresos dels s. XV, XVI i XVII. et dira' que son dificils a trovar.
    Per molts anys es coneixia nomes un exemplar--EN CATALA. O sigui, els censors permitian la existencia de un exemplar en catala', pero' no en castella'. Curios, oi?
    Despres va desapareixer l'exemplar en catala'--res sorprenent, amb els impresos petits. I va apareixer un exemplar en castella'. Res sorprenent.
    Coneixem, ben entes, altres edicions una mica posteriors del mateix text, en llati', castella', catala'.... res sorprenent. Obviament no te sentit que la censura hagi eliminat la primera edicio' i no la segona, o la tercera....

    Tampoc es sorprenent que un alemany que volia traduir el text hagi utilitzat l'unic exemplar que ha pogut trovar. Utilitzar traduccions per traduir, en comptes d'originals, era molt frequent. No hi havia biblioteques! Ja pots imaginar quants exemplars d'aquestes petites edicions van arribar a Alemanya! I els censors? Van fer alguna cosa amb aquests exemplars que reconeixen la existencia d'una edicio' en catala'?



    Lluislluis, entenc que vols creure que Colon era catala' i que la censura castellana ha eliminat i reescrit millons de documents en tots els arxius d'Europa i America, i s'han oblidat els mapes amb "senyeres", i que es completament normal que Jordi Bilbeny mai ha descobert ni un sol document manipulat...pero' es fantasia, res mes.




  12. LluísLluís
    28-09-2021 17:34

    Benvolgur sr. Caralt, per fi en aquesta web, després de molts anys, apareix un oficialista amb una mica de dignitat i educació.

    Observo que vostè disposa d'informació i...temps. Temps per respondre els fanàtics d'aquesta secta pseudo-històrica que només diuen barbaritats.

    Jo no disposo de molt temps però m'agradaria debatre amb vostè sobre la seva afirmació que m'ha portat a interpel·lar-lo.

    Si li sembla bé, fixaria el terme de la discussió amb la seva frase "Les proves de la genovesitat de Colon, per exemple, son completament contundents i convincents".

    Aquesta afirmació, avui en dia està absolutament en dubte.

    El fil que m'ha recomanat, només ens mostra la voluntat d'atribuir el descobriment a un Colombo genovès que no es va arribar a certificar la seva existència fins a principis del segle XX amb la "Raccolta...”

    Primera part. La teoria d'un Colom genovès és un intent de crear una realitat.
    Els genovistes com vostè accepten, llegint atentament la biblioteca Miguel de Cervantes.com, que l'avi del descobridor era «Iohannes de Columbo de Moconexi» i va col·locar el seu fil Domènec (amb 11 anys d'edat) com a aprenent de teixidor, l'any 1429.
    Aquest Domènec, col·loca el seu fill Joan Antoni Colombo, futur descobridor, com aprenent d'un sastre l'any 1460, a Gènova. I el 1470, aquest Domènec Columbo, veí de Gènova, figura coma teixidor i comerciant de vins.

    Quina bibliografia hauria de consultar per certificar que aquest "Joan Antoni Columbo” aprenent de sastre l'any 1460, va arribar a la Cort del rei Ferran II i va signar unes capitulacions que l' atorgarien el títol d' "emperador de la mar oceana” ?

    Existeixen molts documents notarials que certifiquen uns Columbus genovesos, però no n'hi ha cap que indueixi a pensar que el descobridor del "Nou Món” procedeixi d'aquesta família genovesa. Cap, sr. Caralt.

    A la facultat d'història, professors i catedràtics em van explicar que Colom era genovès i que Castella va impulsar el descobriment d' Amèrica i va mantenir en exclusivitat la seva colonització i comerç.

    Fora de la facultat, fora de l'oficialitat, descobreixo que aquestes dues afirmacions formen part d'interpretacions errònies, per no dir falsejades.

    Els colombistes o genovistes com vostè, intenten suplantar el descobridor "real”, se'ns dubte, un personatge culte, noble i expert navegant, amb un plebeu que surt reflectit a les actes notarials de Gènova o Savona del segle XV. Avui en dia, això ja no és creïble.

    Segona part. Per què existeix la teoria d'un Colom de catalana nació?

    Com bé sabem, Ferran, el fill del descobridor, era un erudit i bibliòfil. A la seva biblioteca, assaltada i expurgada per inquisidors, s'hi ha trobat una pista força determinant.

    Una carta del Colom descobridor a Lluís de Santangel està catalogada per Ferran Colom amb la següent nota: " Cristoforo Colon. Letra enviada al Escribano de ració. 1493. En catalan. 4643.
    Font L. Ulloa: Original de la biblioteca Colombina de Sevilla. També a Harrise- Lletres de Ch. Colomb. Paris 1826. Vol 1.

    En catalán?

    Van existir relacions o cartes escrites pel Colom descobridor d'Amèrica, en català?

    Aquesta inscripció demostraria que a l'any 1493 es va fer una edició catalana d'aquesta lletra, però tots els exemplars originals d'aquesta edició estan desapareguts. Quin misteri, oi?

    Sr. Caralt vostè podria argumentar que això no demostra res i que jo soc un membre abduït de l'INH.

    Però resulta que l'any 1497, es va publicar a Estrasburg una versió alemanya d'aquesta carta on existeix una nota al peu de plana (en alemany) que ens diu: "Traduïda del català i del llatí”.
    Font: L. Ulloa. Hain: Repertoire bibliogràfique. Paris. 1826. Vol.1

    Com es pot explicar que el descobridor "genovès” escrigués una carta al valencià Lluís de Santangel, escribà de ració de la Corona catalana-aragonesa, en català?

    No li sembla rocambolesca aquesta situació? Més aviat inexplicable, oi?

    El plebeu Colombo genovès escrivint en català, després d'haver aconseguit un contracte, millor que el de Messi amb el PSG, amb el rei més poderós d'Europa.

    Per a mi és inversemblant. I els documents que m'ha mostrat no expliquen que el Colom genovès descobrís res.

  13. Guillem Caralt
    27-09-2021 18:34

    No, Lluislluis. Cap historiador professional accepta aixo' del "Colom catala'".

    El problema es que Bilbeny no coneix els fets.

    Has de llegir aquest fil de l'Arturo....

    https://twitter.com/themarquesito/status/1230427772868268032



    Salutacions!



  14. LluísLluís
    27-09-2021 18:22

    Perdoooooni?

    Sr. Caralt acaba d'afirmar que "Les proves de la genovesitat de Colon, per exemple, son completament contundents i convincents"

    A quines proves es refereix?

    Un genovés que no va escriure res del descobriment en la seva llengua natal?

    Si una cosa es certa, es que la genovesitat del descobridor està més en dubte que mai

  15. Guillem Caralt
    27-09-2021 13:21

    Un fragment de ceramica en les runes d'un palau que va existir fins al s. XVIII obviament no es ajuda a identificar un explorador del s. XIII.


    Es questio' de sentit comun i pensament critic.



    "Es donen per certes moltes teories en la historiografia, arqueologia i paleontologia sustentades sovint amb una minsa provisió documental i material. Tots ho sabem."

    La veritat es que no. Les proves de la genovesitat de Colon, per exemple, son completament contundents i convincents. I es per aixo' que tots els historiadors especialistes professionals del mon sencer hi estan d'acord.

  16. Frede
    27-09-2021 13:02

    Ah! Carall! Quina contundència. El curiós és que aquí s'expressa un dubte, que és la posició científica assenyada, i vostè sentencia sense més ni més. Per descomptat que un fragment, unes pàgines, uns ossos, unes runes, no haurien de ser els elements definitius per sustentar una veritat històrica. Cal més investigació. Però és a partir d'indicis que s'investiga. Amb els resultats de la recerca i l'unió de les parts s'elabora una teoria que s'haurà de revisar constantment. Cosa que no es fa. Es donen per certes moltes teories en la historiografia, arqueologia i paleontologia sustentades sovint amb una minsa provisió documental i material. Tots ho sabem.

  17. Guillem Caralt
    26-09-2021 18:52

    No, la presencia d'uns fragments d'un plat no demostren res en quant a la identitat de Marco Polo.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35124
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment...[+]
A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]