Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar-hi a sobre una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i s'ensorri tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)
ARTICLES » 28-01-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
3118

Pensament, ciència i valentia personal

Una reflexió de l’Alexis Bertolín sobre com el fanatisme i l’arrogància es converteixen en pensament únic, no pas per investigar i comprendre la realitat sinó per imposar autoritàriament i totalitària la voluntat de l’Estat.

L'autor de l'article. Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Per apropar-nos a l'anàlisi profunda de qualsevol tema del coneixement i, per tant, poder arribar a apropar-nos a la veritat, ens cal primer dubtar i qüestionar tot el que ens arriba a través dels nostres sentits. Perquè, sense dubte ni qüestionament no podem investigar ni analitzar res amb profunditat.

Si acceptem tot el que ens arriba, sigui quina sigui la font per la qual ens arriba, i sense tenir en compte com ens arriba, sobretot perquè ens arriba de l'autoritat establerta −que és moltes vegades resultat de conjuntures de caràcter polític, econòmic, social, etc..., però no d’un veritable debat i contrast entre diferents idees−, és molt fàcil que caiguem en l'adoctrinament net i pelat i, de retruc, en el dogmatisme. I, com a resultat  d'aquest, en el totalitarisme.

Sovint, aquest poder establert està basat en unes idees, principis o relats inamovibles i inqüestionables. Moltes vegades, fins i tot, el relat està embolcallat amb un vernís “científic”, que no és res més que una crossa de moda per justificar-se i evitar el debat. Sigui la disciplina que sigui. Això, abans, era molt clar amb la religió, però ara ho tornem a repetir amb la “ciència”, com si realment no hi hagués hagut una evolució transformadora i real del Esperit Humà. Em sap greu dir-ho, però és evident que hem canviat la sotana oficial per la ciència oficial. Abans hi havia inquisidors de fe i ara inquisidors de ciència. I, com en totes les disciplines del coneixement, ens enganyen en nom de la ciència per fer el que volen. En els meus més de vint-i-cinc anys d’experiència com a terapeuta, he vist coses que posen en entredit els dogmes establerts. La meva experiència m’ha portat a la paradoxa de veure la gran mentida que vivim a tots els nivells. Així he vist que hi ha gent que parla de ciència quan només es recolza en els seus títols i en el seu estatus acadèmic, mediàtic i social, aconseguit amb l’obediència i l’adoctrinament. En canvi, el Tao de Lao Tse, un dels meus llibres de capçalera, diu que el veritable savi no competeix i el veritable governant sembla que no governa. Fan sense fer. Conviden, però no imposen. Perquè, aquell que imposa, intenta vèncer i només guanya ell, però no convenç. Per contra, en el convenciment hi guanya tothom.

Per tant, aquest poder establert, a fi de mantenir-se, el que fa és fer veure que el que pregona és l'única veritat i, a més a més, blinda els seus narradors i difusors comprant-los econòmicament, amb reconeixement econòmic, acadèmic, social, mediàtic, etc. Oi tant! El que és «veritat» és una conseqüència de qui té el poder. I en el nostre cas concret, com que els catalans «no existim» i l’Estat ha de justificar la realitat, no podem posar en entredit ni escriure la nostra història. El món oficial viu amb la realitat que ell mateix ha creat i es creu la seva pròpia mentida. Per això vivim en un món piramidal i la «veritat» és el guió preestablert.

Però, altrament, i malgrat tots els inconvenients, jo crec en la recerca de la veritat i, així mateix, també crec que, perquè hi hagi una veritable aproximació de consens a la veritat s'hauria de respectar, primer, les persones i, després, contrastar i debatre les seves idees.

No totes les persones som iguals ni són idèntiques les nostres visions, ja que partim d'individualitats, experiències, i herències diferents. D'aquesta manera, el coneixement es podria anar perfeccionant, sempre que entenguem que la consciència humana és diversa. Així, doncs, en una societat realment madura i democràtica no hi pot haver uniformitat. La Natura és diversitat extrema dins d'un ordre. Hem canviat la sotana oficial que ens volia salvar de tot per la ciència oficial que ens vol adoctrinar també i salvar-nos també. Però no tots estem obligats a compartir una sola i única veritat. Realment, si ens volem apropar a la veritat ens adonarem que som limitats i hem de partir més del que no sabem que del que podem constatar o saber. Però, que n’és  de fàcil anar a favor de la corrent i atacar el pensament que no té mitjans per contrarestar la visió imposada amb qualsevol mena de poder. Sí, i tant! La gent opina sobre el que desconeix i és arrogant. I els «científics» fan el mateix que els altres. Diuen als altres que no poden opinar sobre coses que desconeixen, però ells fan exactament el mateix. Però, al capdavall,  si no hi ha debat no hi ha ciència. I és molt difícil ser tu mateix en un món tan violent, on les idees i les paraules i, en conseqüència, la veritat són contínuament tergiversades.

Tenir una altra visió i analitzar i matisar les coses és el millor antídot contra els dogmes i les veritats revelades que es fan servir per dominar i adoctrinar la Humanitat. El problema, potser, és que els humans som educats i preferim mentides molt ben orquestrades abans que veritats caòtiques. I, observant aquest comportament, també m'adono que, per molta gent, és millor obeir sense dubtar que acceptar que el sistema t'enganya a tots els nivells i, així, poder viure de les teves renúncies personals i col·lectives.

La història, com a disciplina que intenta esbrinar i fer una aproximació dels fets  succeïts des del pressent al passat més proper o llunyà, és una eina imprescindible perquè els Estats, com a màxima expressió del poder establert i com a lloc on conflueixen tot tipus de raons polítiques, jurídiques, econòmiques i ideològiques, intentin justificar i perllongar en el temps la seva raó d’existència i permanència al preu que sigui (suprimint, tergiversant, ocultant, inventant...) per crear obediència, submissió i donar coartada de fe inqüestionable a les idees que el sustenten.

Alexis Bertolín



Autor: Alexis Bertolín




versió per imprimir

  1. Francesc 2
    31-01-2022 15:38

    I iep! Jo sóc, en part, també un humà gregari, però també un rebel que no combrega amb rodes de molí. I com jo, qui més qui menys tothom.

  2. Francesc 2
    31-01-2022 15:30

    Estic d'acord que quan declarem la independència i ens reconegui un estat, arribarà l'efecte dominó. Això sí: amb dos o tres milions de persones al carrer disposades a tot o a quasi tot. I sobretott hi ha d'haver entesa entre els lideratges i el poble i disciplina, molta disciplina.

  3. Francesc 2
    31-01-2022 15:26

    Edmund, les societats les conformen els individus, les persones. I segurament que és cert que entre els individus humans hi ha un instint gregari, de ramat. La gent segueix una persona o grup de persones que tenen força o poder per canviar una situació en la qual els individus no s'hi troben a gust. El que hem après els catalans del Principat des del 2009 fins al 2017 és que va esclatar un moviment popular de masses que volia la indepedència del Principat i que al capdavant s'hi van posar persones i organitzacions que havien de conduïr fins a la culminació el camí cap a la independència declarant la DUI. Jo crec que el que ha passat és que molts dels líders no han sabut aguantar els embats de l'estat. I no els han sabut aguantar entre d'altres coses perquè el poble no els ha pogut exigir de tirar endavant perquè la pandèmia ha fet que tothom s'hagués de recloure a casa. Si no hi hagués hagut la pandèmia, el poble, la societat --o gran part de la societat-- hauria trobat el camí per reconduir els lideratges que han defallit i finalment declarar la DUI amb uns nous líders, un nou full de ruta i unes noves o renovades organitzacions. Perquè no es pot fer la independència sense organitzacións ni sense persones que estiguin al capdavant i ens diguin --ellls que tenen tota o molta més informació que la majoria de la gent-- què cal fer.I tot això tornarà a venir quan deiexem enrere la pandèmia.

  4. Edmund Cooke
    31-01-2022 12:29

    …. Amb el suport de Russia, Xina i Israel la DUI i la independencia de la Nació Catalana serà un fet…. I bye bye a la UE i a l' Espanya castillana

  5. Edmund Cooke
    31-01-2022 12:26

    Dos comentaris Francesc:

    - quan deia que la gent és tonta, no faig més que reafirmar el que grans erudits, filosofs, pensadors, científics i psicòlegs i psiquiatres venen dient-nos des del segle XIX i fins i tot abans… no és un atac personal envers la gent com a individus, si no com a societat…..

    - la única manera d'aconseguir la llibertat es trencant la censura politologica i simultaniament mitjançant una DUI promoguda per independentistes de debó amb suport internacional…. Ni referendums, ni grans manifestacions multitudinàries, ni politics postautonomistes i preindependentistes…..

  6. Francesc 2
    30-01-2022 21:46

    No, jo no crec que la gent sigui tonta. Ara, ja no. La gent té molts canals per informar-se, avui dia. I ho fa. No som en els temps dels nostres besavis, o avis. La gent s'adona del que passa. I del greu problema que tenim amb la premsa nostrada, que ha estat comprada pel règim espanyol. La nostra salavació vindrà de la mobilització popular. Quan puguem aplegar-nos de nou i organitzar-nos entre 50.000, 100.000 o 500.000 persones pel que faci falta. I aquest moment ja s'acosta de nou. Mentrestant, hi ha aquesta pàgina.

  7. Edmund Cooke
    30-01-2022 18:53

    …. Ep Guerau!…. És important que la gent entengui que a Grècia i a Roma i a la Nació Catalana Medieval també, però menys, llevat quan els castillans ens la robaren, els esclaus no tenien drets…. Eren coses, eren com ara un bou, una taula, un paller, un terreny, una casa….Coses que espodien vendre i comprar…. Ara tenim esclaus amb drets ( drets sobre el paper només sobre el paper i això és important d'entendre ) és a dir, gent que es pensen són "normals”, com ara tu i jo…però en realiat són coses sense ànima humana ( potser sí catódica) . veins, amics, cosins, germans, metges, advocats, taxistes, lampistes, arquitectes, auditors de comptes, jutges, fiscals, etc….que es pensen lliures però no ho són….i ignoren que són els esclaus que lluny de salvar la humanitat i el planeta terra, contribueixen a la nostra extinció i la del nostre planeta…els catalans, els de debó, res de botiflers oragonesos i puigdemontesos.esperem que arribi el dia que el llaurer rebroti, i que les coses tornin allà on es van quedar quan l'absolutisme despòtic de quatre families europees van desfer la democracia catalana medieval…. Mireu la missio d'en deniro i en irons i preneu nota!

  8. Edmund Cooke
    30-01-2022 18:08

    …. Guerau, i quan despertin, serà massa tard… oi?

  9. Edmund Cooke
    30-01-2022 18:08

    … ep! Quan dic tonta, vull dir TONTA….encara que tinguin masters en dret, economia, astronomia, fisica, etc…. Xq el que es pensa llest per enganyar als demes, no se n'assabenta que s'enganya a ell mateix i a les seves persones mes estimades, persones que es pensa que protegeix….quan en realitat el que fa es condemnar-les a un futur inexistent….

  10. Edmund Cooke
    30-01-2022 17:57

    Bona reflexió Guerau!…. El problema és que la gent és TONTA… no trobo cap més explicació científicament vàlida….

    Demo, demos - poble, del poble, popular…. En grec

    Cràcia- poder, control, govern…. També en grec

    Algu es pensa que avui dia el poder, el control, el govern rau al poble?…..

    I la gent s'en passa que vivim en democràcia… i no passa res!…..i així portem més de mil anys senyors!….

  11. Guerau
    29-01-2022 15:57

    I quan desperteu i veieu que tooota la premsa oficial és una operació de censura i manipulació més gran que la feta per la inqusició al sege XVI, us adoneu que estem en plena edat mitjana o l'imperi romà encara no ha caigut del tot.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35164
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]
Si Miguel de Cervantes es deia verament Miguel, com és que en un gran tou d'obres d'arreu del món apareix...[+]
Ignorar les fallades és condemnar-se a repetir-les. Elna no hauria estat assetjada ni massacrada si en Jaume...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]