Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"
George Orwell
ARTICLES » 20-09-2022  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
3385

Per què hi ha un escut amb les quatre barres a l'abadia de Westminster?

L'escut d'armes de Ramon Berenguer V s'ha pogut veure durant el funeral d'Elisabet II. Article de Na Júlia Peñascal a ElNacional.cat

L'escut amb les quatre barres al fons / Sky.

La retransmissió en directe del funeral d'estat de la reina Elisabet II ha despertat una gran pregunta: per què hi ha un escut amb les quatre barres a l'altar de l'abadia de Westminster de Londres? En un dels moments de la connexió en directe amb l'església britànica s'ha pogut veure aquest blasó, que segons informa la fundació Heraldy Society del Regne Unit és present en una de les naus de l'església britànica perquè Ramon Berenguer V, comte de Provença, tenia un escut d'armes amb les quatre barres del Casal de Barcelona. A banda d'aquest escut, també hi havia representats onze més que l'acompanyaven.

Molts dels escuts representats a l'interior de l'abadia estan relacionats amb Enric III d'Anglaterra per sang o matrimoni i Berenguer V no n'era una excepció. Tenia una vinculació familiar amb Enric III, rei que va fer la reconstrucció de l'abadia i que va decidir col·locar aquests blasons. El que va ser comte de Provença i comte de Forcalquer era el sogre d'Enric III, després que el rei anglès es casés amb una de les seves filles, Elionor de Provença, l'any 1234. De fet, a la Royal Gallery del Palau de Westminster també s'hi pot veure un escut amb les quatre barres del Casal de Barcelona en representació d'Elionor de Provença. Aquesta sala és coneguda perquè és la que travessa el monarca d'Anglaterra cada vegada que s'obre la legislatura del Parlament Britànic.

A banda d'aquest escut amb les quatre barres, Ramon Berenguer V també està relacionat amb dues altres insígnies presents a l'abadia de Westminster. Segons explica la societat heràldica britànica, a l'església hi ha representat l'escut de Lluís IX de França i de Ricard, comte de Cornualla i germà d'Enric III, tots dos casats amb altres filles de Berenguer.

Ramon Berenguer, que va morir el 19 d'agost de 1245, era fill del comte Alfons II de Provença i de Garsenda de Sabran, comtessa de Forcalquer. El seu pare va morir de manera sobtada i va rebre el títol de comte de Provença.

Júlia Peñascal
19 de setembre del 2022

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/internacional/escut-quatre-barres-abadia-westminster_886557_102.html



Autor: Júlia Peñascal




versió per imprimir

  1. Edmund Cooke
    04-10-2022 20:45

    De entre totes les rucades que escriu la Ramira aquesta, sobresurt una vera veritat:

    "En el 1200,1300,,,,Castilla y portugal eran territorios residuales”

    Enhorabona Marieta!

  2. Edmund Cooke
    04-10-2022 20:34

    Ramira, mira que diuen els anglesos del Casal de Barcelona! …. Està a la wappenwiki….

    https://wappenwiki.org/index.php/House_of_Barcelona?fbclid=IwAR2XprKEwy-HIe0bI6UtsN4dlRN1pWmmVhn9Ip87gSv1WBj_n-yIShqba6U

    Son Comtes de Barcelona, d'Urgell,Cerdanya i Besalú, Princeps de Girona i de Catalunya i... REIS D'ARAGÓ.!! Ramira, mira que diuen dels Urgell… son senyors de Valladolit ( Vall- adolit). Valle entumecido…hahahahaa!!!

    Escolta ramira, que no surten ni el casal de madrid, ni el de lisboa ni el d'asturies !!!….com es possible?…. Segur que aquest anglesos t'han robat la historia !!!…. Hahaha!!

  3. Maria Garcia
    04-10-2022 20:12

    Por mi como si piensas y hablas en arapahoe, y si, vengo a reirme de una web que dice que castilla y portugal eras residuales durante siglos,,,,, que el siglo de oro es catalán, que la reconquista es catalana, que la conquista es catalana, que todo personaje iberico es catalan, y que Shakespeare y cervantes eran la misma persona,,,,, etc, etc,,,, si queréis ser independientes, me da igual,,,, solo os pido un poco de, vergüenza ajena,,,, elcano, cortes, pizarro, el cid, orellana, cabeza de vaca, los pinzones, calderon, lope de vega, quevedo, santa teresa, Leonardo, gongora, san bartolome, etc, etc, todos catalanes,,,,, por diosss, respetaos vosotros a, vosotros mismos,,,, por DIOSSSS,,,,,

  4. LluísLluís
    04-10-2022 18:02

    Maria Ramiro,
    de quin supremacisme parles?
    Coneixes els problemes que tenim els catalans per parlar català a casa nostra? No en tens ni idea
    Supremacisme el el teu que entres a aquesta web escrivint en castellà i fent burla dels articles i comentaris que aquí es publiquen.
    No tens vergonya, ni educació
    Ets un exemple evident del supremacisme espanyolista analfabet i ignorant que pretén que tots parlem i pensem en castellà.
    Via fora mal educat

  5. Maria Garcia
    04-10-2022 10:33

    En el 1200,1300,,,,Castilla y portugal eran territorios residuales,,,,, los asturianos eran pastores,,,,,,, dios mio, dios mio, dios mío, dios mio, dios mio,,,,,,,, supremacismo puro y duro,,,,, a modo de ejemplo, en 1118 ya hubo cortes en leon,,,, y en 960 se construyó el castillo de guimaraes, cuna de la patria portuguesa,,,,,, los asturianos eran pastores,,,,, no os da vergüenza,,???, si teneis una rica historia, por que algunos catalanes se empeñan en robar, desde un supremacismo racial y étnico, la historia de los demas????

  6. Edmund Cooke
    27-09-2022 23:18

    ...disculpeu...ni cas a les dues darreres línies...això es el que passa quan es fan més de tres coses alhora...bona nit i al llit !

  7. Edmund Cooke
    27-09-2022 23:15

    ...us heu fixat que a més a més de les armes del casal de Barcelona, també llueixen les dels Urgell?....l'escaquer negre i daurat és inconfusible....es veu molt millor a la pròpia web de l'abadia anglesa...

    https://www.westminster-abbey.org/about-the-abbey/history/vestments-and-frontals

    ... És clar, en temps d'Enric III d'Anglaterra, els casals de Barcelona i d'Urgell estaven íntimament relacionats, i eren els dos únics casals hispànics reconeguts per la monarquia anglesa...no per res...és que simplement i sencilla no existien més casals nobles hispànics; per això els nobles anglesos s'hi relacionaven i concertaven parentius....ni les armes de castella ni les de portugal hi apareixen a l'abadia anglesa....de fet castella i portugal eren territoris residuals en reconquesta sota jurisdicció del casal d'Urgell en dependència directe del de Barcelona....és obvi que no se'n coneix en tota la història ni el casal de Madrid, ni el de Lisboa, ni tampoc el d'Astúries...un territori aquest darrer, on els pastors esdevenen reis directament per art d'encanteri i màgia negra...

    Desperta Ferro !



    ja que i ni de bon tros tenien la



    I és clar, com ja ha quedat palès, d'escuts

  8. LluísLluís
    27-09-2022 18:16

    A la Maria Garcia = Ramiro, ni cas

  9. LluísLluís
    27-09-2022 18:15

    Quatre barres i morenetes del món arreu

    Castells i lleons, on us trobeu?

    On us heu ficat que no se us veu?

  10. Almogàver.cat
    25-09-2022 04:54

    També hi ha l'escut-blasó de la Casa de Barcelona als vitralls de la Catedral de Salisbury.
    https://youtu.be/6l297y_695k
    antiblvers.org té una fotografia preciosa al respecte d'aquest vitrall amb el blaso, del Casal de Barcelona.
    Aquesta reina Elionor fou molt decidida. Com que no podia crear un exèrcit (se li acabaren els recursos) va fer una formidable ofensiva diplomàtica des de França, per rescatar el seu marit i fill, de la influència dels nobles anglesos, liderats pel Baró de Montfort. I ho va aconseguir! Va tenir la mar de problemes en les propietats a Oxford, i per Oxford també va tenir, problemes amb el Papa i altre cop, amb nobles anglesos, tambe va obligar a pagar als monjos que no li havien havien les rendes, mentre fou hostessa de sa germana i el Rei de França. Parlava a part de Català, el francès-normand, l'angles i llati. I...(aixo, no ve al cas ok?) Diu alguna crònica en angles, que fou bellíssima igual que les seves tres germanes (no com apareix a El Nacional avui) I va defensar Anglaterra i el seu marit (Henry III) com al passat, Dorotea ho va fer amb Justinià. Fou tota una lloba; com corresponia a la noble estirp de comtes i comtesses godes.

  11. Maria Garcia
    24-09-2022 14:01

    La malditq guerra civil termino ya, hace mucho mucho tiempo, hubo mas, franquistas catalanes que andaluces,,, preguntese de donde salió el dinero para el puto franco,,,,,,, con una guerra en europa siga pensando en tomar cartagena o zaragoza,,,,, sois hijos de la, burguesía catalana, asi que no sois peligrosos,,,, en fin

  12. Frede
    22-09-2022 21:27

    Ai, Marieta! Seguim intentant imposar el castellà, oi? Que és una pàgina en català, capsigrany! Però és clar, si t'en rius dels que volem la llibertat i a sobre ens parles que hauríem de passar una guerra… Quins nassos! Que ens parli de guerres una probable descendent feixista, o potser no, potser un actor directa de la massacre. Vés a saber!

    Perquè ho sàpigues, "guapeta”, tinc familiars desapareguts durant la Guerra Civil que vareu endegar vosaltres contra la legalitat vigent de la República. Res més a dir. Mira de pensar quan escrius, aprèn a llegir el que es diu i, sobretot, intenta entendre el sentit que es donen als escrits. No sempre és literal i això, una estudiosa com tu, ho hauria de saber. Que no costa tant!

    En lloc de perdre el temps amb el que he escrit, al que t'hi has agafat com ferro roent, perquè no fas una aportació sobre les quatre barres a Westminster? Per què no ens expliques per què no hi ha l'escut de Castella? Ben raonat i en català.

  13. Xavi G.
    22-09-2022 18:40

    Els Aragó s'incorporen Castella.

  14. Xavi G.
    22-09-2022 18:31

    Però tu........, tu, Maria, estàs bé?

    No sé aquesta fixació que tens amb mi (bé, si que ho sé, però bé...), que estava contestant a la violència que relatava el Frede, que la veia mal encaminada i, violència per violència, doncs encaminen-la (teòricament) bé segons el meu entendre, que és somiar, doncs sí, però no serà perquè no ha passat ja això mateix que contava fa relativament poc temps, que pensava que quedava patent el paralelisme que feia amb la guerra civil, que això mateix va succeir en pràcticament la majoria de ciutats importants del Principat i el País Valencià, on la gent del poble quasi de forma espontània va assaltar totes les casernes policials i militars i es van fer amb les armes i el control, per a continuació anar cap a Saragossa.

    Ah!, que a Andalusia d'on ets no va passar això i els feixistes entraren sense cap resistència fent-los la "ola" uns i, els altres, deixant-se empresonar i afusellar sense més, agenollats. Doncs potser per això desconeixies que ja havia passat, però de res d'això tenim cap responsabilitat els catalans.

    Que son altres temps ja ho sé, i també queda patent l'ensonyament amb el que primerament he escrit. Però clar, si no saps ni llegir les línies, com per demanar-te que vagis més enllà... i damunt volent donar lliçons de formació i estudis, quan et pego mil voltes.

    Ale Maria, deixa de faltar amb la teva prepotència d'impertinent manifassera, que d'ara endavant no penso contestar-te, sinó es que tu em respons, és clar.

  15. Jordi Bassas Ribalta
    22-09-2022 13:11

    Una filla dels Reis Catòlics, Caterina,, va casar-se amb el Rei Eduard d'Anglaterra. En morir aquest, es va casar amb el seu germà Enric (VIII). El seu títol nobiliari era Caterina d'Aragó, heretat del seu pare Ferran. En conseqüència, es mostrava políticament com a princesa de la Confederació catalano-aragonesa, l'emblema de la qual apareix al darrera de l'altar major de l'Abadia de Westminster. Cal tenir en compte que, en aquells moments no existia enara una monarquia exclusivament hispànica, sinó que es mantenien les dues corones, catalana-aragonesa i castellana en mans dels respectius monarques. Ferran i Isabel.

  16. Maria Garcia
    21-09-2022 21:46

    Mejor comer gambas, que estar, en vez de estudiar y formarse, pensando en guerras, en tomar ciudades y plazas, como si de un juego se tratara, no sabe usted, chavalin, lo que es la guerra, pero bueno, siga soñando,,,, al menos no esta en la calle perdiendo el tiempo, venga, suerte en la vida y espero que cumpliendo años madure, madure, madure,,,,,,, tomar zaragoza y cartagena,,,, como quien sale un sábado por la noche,,, ja ja ja ja

  17. Xavi G.
    21-09-2022 20:26

    Et repeteixes Maria, et repeteixes.

    I no en una segona fase, que no saps ni llegir, en la primera, hahaahaaa. La segona encara la estic rumiant.

    A menjar gambes!!

  18. Maria Garcia
    21-09-2022 19:48

    Dios mio de mi vida, dios mio de mí vida, chavalines diciendo que en una segunda fase se deberian tomar las bases de zaragoza y cartagena,,,,,, pero,,,, hablais en serio???... Id a la guerra pero a las 10 en casa,,,,, dios mio de mi vida,,,, tomar zaragoza y cartagena,,,, poneros a estudiar por diossss,,,, tomar zaragoza y Cartagena,,,, a la primera colleja del policía local de cartagena,,,, os volviais llorando y lo denunciabais a la ONU,,,, Por diosss,,, no tenéis sentido del ridiculo???

  19. Xavi G.
    21-09-2022 13:02

    Això és tirar-se rocs a la pròpia teulada, Frede, no porta enlloc.

    On no havien d'haver parat de llençar els rocs és a Urquinagoda, i de sobte i en estampida haver entrrat al quarter de Via, sometent-los.
    A continuació i sempre de forma espontània s'havia d'anar cap als quarttrs militars a Barcelona, Palamós, Porto Pi i Marines. En aquesta primera fase penso s'havia de saltar el territori i aconseguir també Saragossa i imprescindible la base de Cartagena.



    Què? Com us ha deixat aquesta sobredosis de monarquia??

    A mi ja em veieiu en quin estat em trobu..................

  20. Frede
    21-09-2022 09:16

    "De fet, la militar, és l'única via."
    Totalment d'acord. Cal traslladar-ho a la situació actual. Al 2017, si el poble una vegada desactivada la independència, haguera agafat rocs del terra i apedregat els ajuntaments, Parlament i Generalitat i no hagueren parat fins a tornar a activar-la, molt probablement hauríem guanyat la guerra.
    En el moment actual, si no es perd la por incrustada durant tres segles i no es recupera l'esperit guerrer dels catalans que, fins i tot, es revoltaven contra els propis reis, no guanyarem cap guerra. Perquè "De fet, la militar, és l'única via."

  21. Guerau
    21-09-2022 00:55

    També apareix l'escut de Simó de Montfort V fill del famós Simó de Montfort de la batalla de Muret. El cas curiós és que aquest senyor francès normand es va revoltar contra el rei d'Anglaterra. Els normands feien la funció de guerrers del rei de París i actuaven sota les seues ordes, impedint que Anglaterra controlés Aquitània. La lluita dels anglesos pel control d'Aquitània, era una lluita d'alliberació d'Occitània-Catalunya, que tampoc va reeixir, curiós, si més no. Durant la lluita entre anglesos i francesos es van perdre els territoris d'Angolesma, Peiteu i Santonja per la cultura occitana-catalana. Les solucions sempre són militars. De fet, la militar, és l'única via.

  22. Menda
    20-09-2022 20:51

    Jo em demano: què és un "mé"? Perquè diu que n'hi havia onze! Què deu ser?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34928
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La pregària hebrea del segle XV Ein K'Eloheinu té grans similituds musicals amb l'himne nacional...[+]
Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]