Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Història és, per descomptat, exactament el que es va escriure, però ignorem si és exactament el que va succeir"
Enrique Jardiel Poncela (1901-1952) Escriptor
NOTICIES » 12-09-2014  |  PROJECTE SERVENT
5015 lectures

Quixots

En Manuel Cuyàs escriu en un article publicat al Punt-Avui, que "em prenc molt seriosament que Cervantes es digués de debò Sirvent".

Fotografia: El Temps

L'historiador Jordi Bilbeny va començar per demostrar, en un llibre molt minuciós on tot el que no lligava es feia lligar, la indiscutible catalanitat de Cristòfol Colom. Després es va anar engrescant i fins ara, que jo recordi, ha reclamat la filiació catalana de Fernando de Rojas i La Celestina, de Miguel de Cervantes Saavedra i El Quixot i de Leonardo da Vinci i la seva model, La Gioconda. D'aquest florilegi jo no me'n ric sinó que em prenc molt seriosament que Cervantes es digués de debò Sirvent i que les aventures i desventures del seu personatge més famós i l'escuder que l'acompanyava no fossin el retrat sublimat i sintetitzat del caràcter castellà, com s'havia cregut fins ara a través de Martí de Riquer i Gaziel, sinó la viva imatge de vostè, lector, de mi i de tots els nostres veïns empadronats a Catalunya.

Amb l'ínsula de la independència per objectiu, hem sortit a lluitar contra gegants, el gegant de l'Estat espanyol i el gegant de l'ordre europeu i mundial, i per molt que la veu del seny ens digui que són molins i que per això mateix no són menys perillosos sinó que ens rebregaran, ens humiliaran i encara que siguin productors de farina ens faran el pacte de la fam, nosaltres seguim endavant. Ja hem caigut uns quants cops per terra, però una i altra vegada ens hem aixecat i ens hem espolsat la pols, i dijous anirem com bens a la gran manifestació en forma de V que s'ha programat a Barcelona. Quan dic “com bens” s'ha d'haver llegit El Quixot, el de Miquel Sirvent o el de Miguel Cervantes, per saber que aquests animals són en un dels seus capítols els pacífics soldats d'una legió. Res no ens espanta ni deixem cap contrarietat sense resposta: “És una quimera.” “El món no avança sense quimeres.” “És impossible.” “Res no és impossible si el poble ho vol.” “Sereu expulsats d'Europa”, “No volem una Europa que no ens vulgui” “Us prohibirem la consulta” “Traurem igualment les urnes al carrer perquè som demòcrates”. “No valdrà” “Ho farem valdre” “Us ficarem en Pujol a la presó” “Ja us podeu confitar el vostre Pujol”. “Els tancs.” “Gegants més poderosos han reculat.”

El que em sorprèn és que aquesta expedició pels camps de Criptana sigui liderada per Artur Mas, tan cartesià, tan quadriculat, tan producte de l'educació francesa. Bé, també Gustave Doré va ser l'il·lustrador que millor va interpretar El Quixot, i sempre es pot evocar Tartarí de Tarascó, un occità d'aquí al costat que vivia en un molí i sortia a caçar lleons.

“Esteu bojos.” “Bojos fan bitlles.” Bilbeny: has detectat aquesta expressió tan catalana en El Quixot?

Article original publicat per Manuel Cuyàs a El Punt-Avui el 7 de setembre del 2014.
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. David
  03-10-2014 15:03

  Sobre això de la falsificació de la Història, no cal anar gaire lluny.

  Fa cosa d'un parell d'anys recordo haver vist un documental per TV sobre la censura i explicaven que una pel·lícula tan blanca, senzilleta i anodina, per bé que simpàtica i agradable, com Un gángster para un milagro, va patir la censura als anys 60 i van canviar que la filla de la Bette Davis havia anat a estudiar a Barcelona i, doncs, el promès i el futur sogre amb què es presenta són catalans (o espanyols, tant m'és), per que havia anat a estudiar a Itàlia i eren italians.

 2. Xavier
  18-09-2014 12:38

  Sí, sí, recargola't, recargola't. :-)
  I sí, el meu nivell psíquic arriba a tal extrem, que sé millor que tu el que penses, hahaaahaaaaa!
  Com a mostra, ja tinc pensada la contestació per a, d'alguna manera (mai del tot satisfactòria, ja voldria jo!) neutralitzar-te, quan facis el comentari al nou article publicat, ;-)


  Albert, ara ens vol emparellar. Una pregunta: ronques? :-)))

 3. albert
  18-09-2014 01:34

  Neus, et superes!!! ets sublim!!!! això sí que és història i investigació, la resta són collonades!!!! visca la intel·ligència -la dels altres, imagino...-

 4. Neus Manresa
  17-09-2014 16:08

  Amb els mateixos arguments que s'empren per deduir que el Quixot és una mala traducció del català, igualment es podria arribar a la conclusió que és una mala traducció del japonès, de fet existeix un altre friki que assegura que Cervantes era gallec, i els seus arguments, malgrat ser absurds, tenen més fonament que els de INH.

 5. Xavier
  17-09-2014 13:59

  AQUEST CANVI DE POSTURA BEN VALDRIA UNA EXTIRPACIÓ!!!!!!!! I FINS I TOT UNA EMASCULACIÓ!!!!!! :-)

 6. Lluís
  17-09-2014 13:58

  Està molt bé aquesta caricaturizacíó de l'INH de la que te'n fots. A veure el dia que parles de l'INH en concret i no de la caricatura que te n'has fet. Si no veus sentit en el que escrivim, no pateixis. Amb tota habilitat has demostrat clarament que convèncer-te no aporta cap valor, i quedes més que retratat amb el que escrius. Per molt que t'agradi declarar-te del bàndol dels experts i facis caricatures de l'INH, aquí anirem fent. La gent que té cap per valorar quina feina fem i com la fem té prou cap com per desgranar els comentaris també.

 7. Lluís
  17-09-2014 12:27

  Està bé que llegiu la feina dels historiadors i altres estudiosos. És molt important, perquè fan molt bona feina, feina que ens és molt útil, sovint. Però no us heu d'aturar aquí, i us atureu tan fort com podeu. Trieu els vostres herois, i no hi veieu més enllà. Una cosa és la feinada de recopilar informació dels arxius, publicar-la, transcriure-la, etc. I l'altra és com la interpretes, quins documents tens en compte, quins obvies, etc. Si tot estés ben quadrat, no hi hauria res a discutir, i la interpretació en seria només una i de fa molt de temps. Però vaja, ja deus saber que les interpretacions els estudiosos les van variant, perquè hi ha força coses desquadrades o amb interpretacions són ben recargolades. No sé què explico a qui no veu més enllà del nas, però bé, ja ho he dit.

 8. Xavier
  16-09-2014 20:39

  El Troll, el Troll, que el faci el Troll! Té tota la informació al seu abast, ;-)

 9. Lluís
  16-09-2014 20:25

  Tot vol temps, Trol. I hi ha molts fronts oberts i som molt pocs. Com a mínim, cal que treballem en allò que ens agradi més per no perdre l'esma d'anar avançant. Jo tinc altres coses en marxa ara mateix. Potser algú altre voldrà fer aquesta feina.

 10. Lluís
  16-09-2014 18:10

  I quan us considero bojos fanàtics, no vull pas dir que us hi considero a vosaltres i a tots els filòlegs d'arreu, que m'imagino que aviat us erigireu com a front dels que pensen diferent-de-l'INH. No. Parlant del tema de literatura, que és el que toco més, molts filòlegs no han prestat ni mica d'atenció a les explicacions que es donen des de l'INH, i per tant els compto com que no s'han manifestat al respecte. He tingut la sort de parlar amb una colla d'estudiosos personalment, i per sort la majoria que m'he trobat sí que entenen alguna cosa com va. Més aviat ens compadeixen per la feinada que ens espera amb el que hem endegat. El vostre cas és especialment dramàtic, perquè no és pas que us hagi faltat informació.

 11. Lluís
  16-09-2014 13:10

  No vull dir que la censura hagués estat barroera, sino que amb el criteri que tens per decidir en què confies i en què no, series víctima fàcil de qualsevol censura per barroera que fos. Amb els fonaments que expresses, és impossible que ens entenguem. Mai la informació que t'aportem et valdrà per a res (per ser qui som) ni gaire mai el que ens puguis aportar ens serà de valor. Fem servir lògiques completament diferents. Però endavant amb els estirabots que vas escrivint per aquí, ja veus que una estona o altra et contestem.

 12. Lluís
  16-09-2014 00:48

  I sí que ho van dir que el Quixot era català. Ho van dir dient que era espanyol/Spanish/spagnolo/spagnol. :)

 13. Lluís
  16-09-2014 00:45

  Tranquil, no tinc les proves que vols tu: tenir El Quixot en català a les mans. :) Voler aquest tipus de prova et converteix en la víctima perfecta per la censura més barroera. El que tinc són una munió de casos que no sé explicar d'altra manera, però segur que alguna cosa t'empescaràs per esquivar-los. Per exemple, com bé saps, a http://quixot.cat/ en trobaràs unes quantes del primer llibre.

 14. Setembre
  13-09-2014 10:38

  Cuyàs és un home del Grup Godó, és un tertulià que apareix al programa de Josep Cuní a la tertúlia de les 9.30. Excepte la Rahola, a Can Cuní, la resta dels tertulians són partidaris de la tercera vía. Aquest és un d'ells.
  És per aquesta raó que no s'entén exactament el que està dient. D'una banda sembla que estigui de part de Bilbeny, però d'altra banda aprofita per dir tot el contrari.
  Cuyas ens diu que els autèntics Quixots som els catalans. Una de freda i una de calenta. Tothom sap que el Quixot recobra el seny a Barcelona.De la mateixa manera que a Barcelona recobrará el seny el Govern de l'Estat quant caigui del cavall . Sempre m'ha semblat que en Cuyas era un titafreda i un cagat a les calces.

 15. Com cou eh?
  13-09-2014 03:38

  Minino i Trol-as...Mortadelo i Filemon...Ja heu tornat de la missió?.. .VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV.

 16. Lluís
  12-09-2014 22:32

  Ep, per cert, a vegades se m'escapa una primera persona del plural quan intento defensar maneres de fer de l'INH, però en tot cas parlo per mi i només per mi. El meu ús del plural és només indicatiu de que sospito que altres de l'INH pensen semblant a mi, però no és pas que ho sàpiga.

 17. Lluís
  12-09-2014 21:49

  Hauríem de preguntar a en Cuyàs a veure què volia dir. :) Però en tot cas, ja és prou cert que la majoria de catalans s'empassa els llibres tal com se'ls empassava Don Quixot. No només ho fan els castellans, ben cert.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
22451 lectures

Aconseguits 5930€
de 6000€
Campanya finalitzada

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]
El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que...[+]
Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar...[+]
L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta...[+]