Accediu  |  Registreu-vos-hi
"..el que realment va passar és només una petita part de tot el que va passar.
Tot en la història segueix sent incert, els esdeveniments més grans, així com la menor incidència."
Goethe
ARTICLES » 27-06-2012  |  PROJECTE SOBRE LA CENSURA I LA MANIPULACIó
2844 lectures

Revisem la història

Carta d'en Xavier Sánchez al diari El Punt, el dissabte 21 de gener del 2006, en resposta a l'article "Revisant la història" de Joan Poyano, publicat el dia 17 del mateix mes.

En referència a l'article de Joan Poyano titulat «Revisant la història», publicat el dia 17 de gener d'enguany, m'agradaria fer alguns comentaris. Ja fa anys que a les universitats europees s'accepta la més que demostrada arribada dels víkings a la costa de Terranova cap a l'any 1000, i que es van avançar gairebé cinc-cents anys a Colom o a Zheng He. És a dir, Colom ja fa temps que va perdre l'exclusivitat en aquest sentit. La importància de Colom no rau en el fet de la «descoberta» del continent americà, sinó en l'impacte que va tenir. Ni víkings ni xinesos (en el cas que es demostrés aquesta darrera teoria) van establir-se permanentment a Amèrica ni, per suposat, van dur a terme un trist procés de conquesta i eliminació sistemàtica de la població autòctona, així com d'imposició d'una cultura agressiva com era la feudal (evangelització, en deien). En segon terme, no entenc quina relació hi ha entre Colom i el que l'articulista anomena «nacionalistes europeus». L'europocentrisme ja fa temps que és incompatible amb la pràctica seriosa de la història. I no crec que el nacionalisme modern, del segle XXI, ja sigui francès, italià, alemany o suís, i menys el català, depengui de noves investigacions i teories històriques. Potser l'articulista estava pensant més en cert nacionalisme espanyol essencialista, basat en una interpretació feixistitzant i tergiversada de la història de cara a afavorir allò que en deien «la formación del espíritu nacional», on Espanya era una entitat suprahistòrica, i que tan a fons va penetrar en el substrat mental de la societat espanyola gràcies a un discurs de caire messiànic (pel qual Colom era la peça clau de l'existència d'Espanya). Per últim, la catalanitat o no de Colom és rellevant pel fet que demostraria que la manipulació espanyola (o castellana) de la història té els seus orígens ja al segle XVI, per la qual cosa ens hauríem de qüestionar molts episodis assumits per decret. I no només això, sinó que el mateix substrat ideològic d'una certa concepció castellanocèntrica de l'Estat quedaria reduït a un mer procés de saqueig i usurpació històrica, propi de saltamarges, carteristes i estafadors.

Xavier Sánchez
Vilanova del Camí (Anoia).
versió per imprimir

Comentaris publicats

  1. Pep
    01-07-2012 01:54

    Una carta magnífica. Suposo que els mèrits de Colom es podran contemplar en la seva justa mesura si algun dia podem demostrar que ja havia fet un viatge previ, abans de la Descoberta oficial, segurament descobrint i batejant Terranova, resseguint avall la costa Est d'Amèrica del Nord, trobant la ruta de tornada a l'alçada del paral·lel 38, i visitant les Anti-illes que els portuguesos ja coneixien a mitjans del segle XV. Això seria al 1477.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
19029 lectures
2019 INH 29 Pere Baladron/ «Similitud de cognoms entre els Colom de Barcelona i els dels Països Baixos»
2019 INH 30 Joan Casajuana/ «Orígens perduts de la guitarra i d’En Juan de la Enzina»
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
Primera part: La destrucció i adulteració de les fonts...[+]
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al...[+]
Si Miguel de Cervantes es deia verament Miguel, com és que en un gran tou d'obres d'arreu del món apareix...[+]