Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 15-12-2016  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
3306

Roger de Flor i els almogàvers, segons Edward Gibbon

En Francesc Puigpelat ens fa saber que l'Eduard Gibbon parla dels almogàvers en un dels seus llibres cabdals. Es tracta d'una informació desconeguda per la totalitat dels historiadors catalans

Roger de Flor (font: viquipèdia)

Fa poc que vaig tenir accés a un document sonor que pertany a un audiobook de domini públic, disponible al web Librivox,org. Es tracta d’un capítol (MP3) d’una de les obres històriques més cèlebres mai publicades: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, d’Edward Gibbon (1737-1794). En aquesta obra monumental, en sis volums, Gibbon va explicar la historia de la decadència de l’Imperi romà, començant al segle II d.C. i acabant amb la caiguda de Constantinoble a mans dels turcs el 1453.

És molt poc conegut el fet que Edward Gibbon va narrar l’expedició d'En Roger de Flor i els almogàvers a Orient. Fet i fet, cap historiador català no ho esmenta, ni que sigui com a curiositat. Tanmateix, Gibbon hi dedica unes quantes pàgines. La paraula "almogàver" no hi apareix i de la lectura d’aquest capítol de l’audiobook es dedueix que l'historiador i polític anglès no coneixia la Crònica d'En Ramon Muntaner (cosa normal al segle XVIII) i tan sols narra les aventures de la Companyia Catalana seguint les referències de Giorgios Paquímeres i Nicèfor Gregoràs, els principals historiadors grecs del segle XIV. El capítol inclou l'arribada a Constantinoble, les victòries militars, l'assassinat d'En Roger de Flor i la conquesta d'Atenes després de la batalla de Cefís.

A mi, la dada que dóna Gibbon m'ha sorprès; crec que té gràcia i la vull compartir amb la gent de l'Institut Nova Història perquè segur que us interessarà.

Francesc Puigpelat
versió per imprimir

 1. Jose2
  18-12-2016 04:17

  Montse ha podido leer un libro y explicar su contenido. Una gran investigadora.

 2. Francesc 2
  18-12-2016 03:31

  Molt interessant, Montse. Mercès

 3. Jose2
  18-12-2016 01:23

  Gracias, Montse. Por lo que dices, se ve que nadie ha intentado censurar los textos antiguos. Saludos!

 4. Montse
  18-12-2016 00:39

  Acabo de llegir "Els Almogàvers, L'epopeia medieval dels catalans", escrita pel coronel Jep Pascot, en francès, el 1971 i traduïda per Joan Oliver, en edició del 1998. Aquest autor parla d'altres diferents autors que han escrit sobre la Gran Companyia Catalana al llarg dels segles: En primer lloc Ramon Muntaner, del qual diu que "el seu és un document major, autèntic, viscut, la principal font de referència..."
  En 2n lloc cita els autors grecs Paquímenes i Nicèfor Gregoràs, referents de Edward Gibbon, als quals, al llarg del llibre va contraposant diverses vegades les seves cròniques a les de Muntaner,
  En 3r lloc nomena Buchon del qual diu que va traduir Muntaner molt a consciència i que declara que "ha comparat acuradament el seu relat amb els dels cronistes grecs i que sempre ha reconegut en Muntaner l'avantatge no solament d'un esperit assenyat, d'un caràcter més ferm, sinó també d'un judici imparcial envers els seus enemics i d'un respecte més perseverant i més laboriós de la veritat"
  En 4t lloc cita al també francès Gustave Schlumberger, (principis del S. XX) que va escriure sobre els Almogàvers i ho fa amb gran entusiasme.: "No hi ha entre totes les històries... de l'edat Mitjana oriental, aventura més inaudita, imprevista, més dramàtica i atraient que aquesta nova expedició del Toisó d'Or, nova Anàbasi, aquest èxode de tot un poble d'aventurers..."
  En 5è lloc fa parlar a A.A.Vasiliev. diu "Encara ignorem la història general i completa de la dominació catalana a Grècia; però cal remarcar que les antigues obres i els punts de vista tradicionals han de ser revisats i modificats en aquest punt...sobre les bases d'una nova documentació".
  En Jep Pascot respon a això que aquesta documentació ja existeix en la sàvia obra d'investigació de Rubió i Lluch, F. Soldevila, Ll. Nicolau d'Olwer, Jordi Rubió, M. Coll i Alentorn i Ramon Sumoi. I confessa que aquesta és la bibliografia que ell ha consultat.
  En canvi, en cap moment de l'obra no cita aquest historiador anglès: Edward Gibbon ni la seva obra capital.
  De tota manera, repeteixo, sí que cita, compara i comenta molts cops les opinions dels historiadors grecs que també són estudiats per Gibbon.

 5. Jose2
  16-12-2016 16:38

  No te entiendo, pero obviamente no tienes respuestas. Solamente sabes escupir odio.

 6. Joan3
  16-12-2016 15:39

  Jose, Jordi, Pepe... tant se val el nom... tots sabem el més important: Tigre

 7. Jose2
  15-12-2016 16:34

  No entiendo por que es interesante. Seguramente alguien nos va a iluminar.

 8. Francesc 2
  15-12-2016 15:12

  Sí, el llibre d'en Gibbon és un clàssic dels clàssics de la història. Jo l'havia fullejat. I és cert, hi surten els catalans. Jo creia que en Gibbon havia tret la informació d'en Muntaner. Però es veu que no. Interessant que l'historiador anglès es basés en historiadors grecs.

 9. Jose2
  15-12-2016 14:05

  "La paraula "almogàver" no hi apareix i de la lectura d'aquest capítol de l'audiobook es dedueix que l'historiador i polític anglès no coneixia la Crònica d'En Ramon Muntaner (cosa normal al segle XVIII)"

  Aplicando la insuperable metodologia del INH, tenemos que concluir que la Crònica de Muntaner es un "afegit posterior", un invento del s. XIX. Y la palabra "almogàver" tambien.

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d’enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
19863

Aconseguits 3530€
de 3500€
Queden -1 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella...[+]
Si en Leonardo da Vinci va ser en realiat en Lleonard della Rovere, com defensa en Jordi Bilbeny, aleshores la...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]
Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant...[+]