Crea el teu compte
Accedeix
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 26-05-2025  |  ALTRES FIGURES CATALANES
195

Sant Francesc, els càtars i el català

Cesc Batlle ens explica en aquest article que “El llibre ‘Sant Francesc, els càtars i la llengua catalana’, d’en Jordi Bilbeny, analitza l’estreta relació del sant amb la Provença, la corona d’Aragó, la llengua catalana i les similituds, nombroses i essencials, entre el franciscanisme primitiu i el catarisme, que planteja com a motiu del Vaticà per a amagar i reescriure la seva història".

Sant Fran­cesc d’Assís des­perta sim­pa­tia a l’ima­gi­nari popu­lar, pel seu des­pre­ni­ment dels béns mate­ri­als, la deter­mi­nació de viure en la pobresa, i l’exal­tació i admi­ració de la natura. Segu­ra­ment, però, és menys cone­gut que al capítol gene­ral dels fran­cis­cans a París del 1266, el Vaticà va orde­nar des­truir els escrits del sant i totes les bio­gra­fies d’ell fetes fins lla­vors. Per què? Què es volia ama­gar i/o rees­criure? Ara, per mirar d’apor­tar-hi una mica més de llum, en Jordi Bil­beny ha publi­cat Sant Fran­cesc, els càtars i la llen­gua cata­lana (Libro­oks, 2024), a on ana­litza i inves­tiga la figura del sant i la seva vida. Un dels temes abor­dats és el de la llen­gua de sant Fran­cesc, i apre­nem de nom­bro­ses fonts com sant Fran­cesc uti­lit­zava a la per­fecció el pro­vençal (o llen­gua d’oc, o també occità), que era la llen­gua dels tro­ba­dors del moment per a escriure i can­tar les seves cre­a­ci­ons, i que sant Fran­cesc també uti­lit­zava per a les seves. Això no hau­ria de resul­tar molt sor­pre­nent quan sabem que la seva mare, na Joana Pica, era de la Pro­vença. Què més natu­ral, doncs, que un fill parli la llen­gua de la seva mare? Però és que, a parer de molts filòlegs i eru­dits, en aque­lla època, el pro­vençal i el català eren la mateixa llen­gua. I així apre­nem que sant Fran­cesc par­lava en català.

El lli­bre també recull de diver­ses fonts les múlti­ples esta­des de sant Fran­cesc a la Pro­vença, des­ta­cant sin­gu­lar­ment el fet que, just després que el Vaticà aprovés la regla del seu orde el 1223, sant Fran­cesc con­voqués el següent capítol gene­ral a Arles (1224). Però és que tota la vida del sant (1186-1226) i de la seva mare (1154-1236) va ocórrer en un període en què la Pro­vença estava gover­nada pels com­tes de Bar­ce­lona i els reis d’Aragó, car el 1113 Beren­guer III, comte de Bar­ce­lona, esdevé també comte de Pro­vença a través de les seves noces amb Dolça, hereva de Pro­vença. A par­tir d’aquí, Pro­vença anà for­mant part dels domi­nis de la casa reial cata­lana, fins al 1245, quan tal domini s’extin­geix amb la mort de Ramon Beren­guer V, comte de Pro­vença. Ambdós varen viure, doncs, en una època en què la Pro­vença era cent per cent cata­lana.

Cru­ci­al­ment, també es va pro­duir en aquesta època un fet històric cab­dal, com va ser la cro­ada (1208-1229) con­tra l’heret­gia càtara (o albi­gesa), la qual va impac­tar de ple la Pro­vença. La cro­ada va ser el movi­ment defi­ni­tiu de l’Església catòlica, que en aquells temps era vista per alguns com la “mare de les for­ni­ca­ci­ons, gran Babilònia, la mere­triu, basílica del dia­ble i la sina­goga de Satan”, per a escla­far una altra versió de l’Església, la càtara, aus­tera i igua­litària, que li feia molta nosa. Aquesta cro­ada va com­por­tar atro­ci­tats col·lec­ti­ves, com la de la presa de Besi­ers, a on el legat papal manava als cro­ats “mateu-los a tots, car Déu, després, ja sabrà reconèixer els seus”, i indi­vi­du­als, inclo­ent tor­tu­res i exe­cu­ci­ons, així com l’espoli de pro­pi­e­tats i béns dels nobles que aixo­plu­ga­ven el cata­risme.

En aquest con­text cataclísmic, per a l’Església i per al món del moment, en Bil­beny es qüesti­ona si és con­ce­bi­ble que una figura cab­dal de l’Església com sant Fran­cesc, que a més té molt for­tes con­ne­xi­ons amb la Pro­vença, pogués res­tar abso­lu­ta­ment igno­rant del feno­men càtar, com pro­po­sen alguns estu­di­o­sos, o total­ment indi­fe­rent a la pro­blemàtica, com pro­po­sen d’altres. I per això paga la pena d’ana­lit­zar algu­nes de les simi­li­tuds entre el fran­cis­ca­nisme pri­mi­tiu i el cata­risme, car són essen­ci­als i nom­brosíssi­mes: l’amor a la pobresa extrema; la renúncia als béns mate­ri­als; l’exigència de viure només d’almoi­nes; la vin­cu­lació amb la natura; la insistència en la per­fecció; la crítica als eclesiàstics massa afer­rats al món; el pan­te­isme latent; el retorn al cris­ti­a­nisme pri­mi­tiu; l’assem­ble­a­risme; la neces­si­tat de con­viure en la joia; l’ale­gria davant la mort; la volun­tat d’aju­dar el proïsme; el rebuig a la violència i a les guer­res; l’atenció als malalts; la pre­di­cació amb l’exem­ple; el tre­ball manual; el paper relle­vant de les dones; l’ús de la llen­gua vul­gar, i l’experiència per­so­nal i directa amb Déu.

Amb tan­tes simi­li­tuds, en Bil­beny es plan­teja si, en rea­li­tat, en tot o en part, sant Fran­cesc va crear l’orde fran­ciscà per tal de poder pre­ser­var l’espi­ri­tu­a­li­tat càtara, però ara a dins d’un orde beneït pel Vaticà i, per tant, sense la taca de l’heret­gia. El lli­bre també enceta alguns temes en els quals no pot apro­fun­dir prou, i n’enu­mera d’altres per a estu­diar més enda­vant, però, en con­junt, ens pre­senta un sant Fran­cesc molt més pro­per, geogràfica­ment i lingüística, i ple­na­ment con­nec­tat al món de la seva època i, com a con­seqüència, més plau­si­ble.


Cesc Batlle - Enginyer industrial. MBA

Podeu accedir a l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2496434-sant-francesc-els-catars-i-el-catala.html



Autor: Cesc Batlle




versió per imprimir

    Afegeix-hi un comentari:

    Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    38091
    Llista de reproducció de tots els videus del 23è Simposi
    11a UNH - Presentació de la universitat
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
    A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge...[+]
    En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat...[+]
    Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de...[+]