Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ARTICLES » 26-11-2021  |  PROJECTE COLOM
1131 lectures

Torna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada fa 15 anys

Reproduïm un article aparegut a Elnacional.cat. segons el qual l’Estat ha tornat dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom robada i exportada als EUA entre el 2004 i 2005. Però què no han gosat dir els periodistes catalans sotmesos a la historiografia espanyola? En Jordi Bilbeny ja ho va explicar en un article l'enllaç del qual trobareu al final d'aquest text.

La Biblioteca de Catalunya rep l'exemplar de la carta de Cristòfor Colom. Biblioteca de Catalunya – Oriol Miralles

L' Estat ha tornat aquest dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom que havia estat sostreta i exportada als Estats Units entre el 2004 i el 2005 . Aquest document, que té el nom de 'Columbus Christopher Epistolae d'Insulis Indie supra Ganger nuper inventis', va ser recuperat pel Ministeri de Cultura i Esport el 25 de juliol de 2018 i ara ha estat retornat a la Biblioteca de Catalunya, que el custodiava i en tenia la titularitat des del 1918.

Aquesta carta, explica el Govern, és un bé cultural "d'enorme valor històric i documental", atès que només n'hi ha 16 exemplars a diferents biblioteques de tot el món. És un text de Colom en què narra les seves experiències durant l'expedició a Amèrica, des de la sortida al Port de Palos el 3 d'agost de 1492 fins a l'arribada a Lisboa el 4 de març de 1493. El document va ser imprès a Roma el mateix any, en 1492, per Stephan Plannck.

El retorn del document

La carta de Cristòfor Colom va ser robada a Barcelona i, posteriorment,  va ser exportada entre el 2004 i el 2005 als Estats Units. Fruit d'un cas semblant a la Biblioteca Ricardiana de Florència (Itàlia), autoritats nord-americanes van iniciar una investigació en veure que aquest modus operandi s'havia intentat repetir per aconseguir un altre exemplar d'aquesta carta. Concretament, seguien la pista d'aquests fets l'Oficina d'Informació de l'Agència d'Immigració i les Duanes dels Estats Units. La investigació es va iniciar l'any 2011.

De fet, va ser l'any 2012 quan, a través d'un expert de la Universitat de Princeton, es va arribar a la conclusió que l'exemplar que es trobava custodiat a la Biblioteca de Catalunya des de l'any 1918 havia estat sostret i exportat als Estats Units per tal que fos comercialitzat i venut.

A partir d'aquest moment, el Govern explica que les autoritats del país i les dels Estats Units van iniciar les gestions per poder tornar aquesta carta a Catalunya. Aquest exemplar, per tant, va poder ser recuperat i l'Oficina d'Informació de l'Agència d'Immigració i Duanes el va lliurar a l'ambaixador d'Espanya a Washington el 6 de juliol de 2018.

El document va arribar a Espanya el 25 de juliol de 2018 i, des d'aleshores, havia estat guardat a la cambra cuirassada del Ministeri de Cultura i Esport. Finalment, la carta ha tornat a la Biblioteca de Catalunya aquest dimarts 23 de novembre del 2021. A l'acte ha assistit el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz; la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra; el subdirector general de Registres i Documentació del Patrimoni Històric, Carlos González-Barandiaran i de Muller; el secretari de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, Ángel Rivas; i el secretari general de la delegació del Govern a Catalunya, Simón Pérez.

Pedro Ruiz
El Nacional.cat 

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/retorna-biblioteca-catalunya-carta-colom-robada-15-anys_673817_102.html

Enllaç a l'article d'En Jordi Bilbeny,

https://www.inh.cat/articles/La-Lletra-d'En-Colom-furtada-de-la-Biblioteca-de-Catalunya-i-el-que-la-premsa-catalana-no-ha-volgut-explicar
versió per imprimir

Comentaris publicats

 1. Franquinspain
  09-12-2021 10:05

  Queralt AMORRAT dia i nit darrera nostre...

  ALguna cosa fem bé?

  Agafa un 1 agafa un 2 insulta , venta't de ser qui no ets,....

  I dorm funcionari nocturn

 2. Guillem Caralt
  07-12-2021 14:43

  " l'acta natal que mostren a Alcalá de Henares d'aquell tal Carbantes"

  Es 100% que aquest "CA-" que veus, com no has estudiat la paleografia, es en realitat "CE-".

  Va. Ets l'expert tu. Val.

 3. Xavi G.
  07-12-2021 12:29

  M'he enganyat de lloc en el meu darrer comentari...

 4. Xavi G.
  07-12-2021 12:24

  El que va quedant cada vegada més clar per aquestes i altres raons és que aquest manuscrit en castellà no és el omega, sinó que molt probablement l'omega va ser en català.

 5. De Pere
  07-12-2021 08:12

  Benvolgut senyor, jo sóc music, però no sóc ximple.
  Pels múltiples Instituts Cervantes, és el personatge amb més presència internacional.
  És suficient disposar junts i en pantalla tots els manuscrits amb firma Cervantes que pretenen la seva castellanitat, al costat de l'acta natal que mostren a Alcalá de Henares d'aquell tal Carbantes, perquè qualsevol catedràtic o analfabet en la percepció de la realitat, pensi que es tracta d'un acudit.

 6. Guillem Caralt
  06-12-2021 20:40

  De Pere: la documentacio' es excel.lent i definitiva.  Em pots explicar perque' et veus qualificat a jutjar la documentacio'?

  Que' saps de paleografia? De paper? De la practica de produccio' de documents?  Ja se' la resposta: "No tinc estudis, pero' soc intel.ligent, tinc sentit comu', i per aixo' quan Bilbeny digui qualsevol cosa ho crec i ho repeteix com un lloro."

 7. De Pere
  06-12-2021 12:09

  Al capítol sis de la primera temporada de Star Trek Picard minut 27.40 es pot vore una secuencia i personatge inspirat en la "calitat de la documentació acreditativa" de la Castellanitat de Servent.

 8. Guillem Caralt
  03-12-2021 14:17

  L'INH mai ha descobert un document falsificat.  Si no es veritat, endavant! Expliqueu!  I si es veritat, continua insultant, pobre Franqui!

 9. Franquinspain
  03-12-2021 11:52

  Mira, ja ha parlat el que s'explica tant bé, el indocumentat QUeraltó.

  El que cega de tanta llum que irradia.

  Ell sol, iluminant-ho tot.

  Pobre.

  I encara trobarà algú que se'l creurà.

  Mentider i manipulador.

 10. Guillem Caralt
  02-12-2021 14:02

  "Alguns dels fitxers de la versió Castellana són molt divertits...."  De que' parles?

 11. Xavi G.
  02-12-2021 13:27

  Sí, De Pere, jo també havia notat això mateix...

  Ouchh!!

 12. De Pere
  02-12-2021 08:41

  Alguns dels fitxers de la versió Castellana són molt divertits.
  Uns estan escrits amb una tinta química, que en el seu temps mai van imaginar la seva existència i altres els van crear amb paper d'un tipus de pasta cel·lulosa que no es va descobrir fins a dos segles després de la data que mostren.

 13. Franquinspain
  29-11-2021 09:12

  És un indigent, i segurament és en Queraltonet.

  Com també ho deu ser en COla cola.

  Empastifadors.

  Que quan els convé insulten a Catedràtics i qui faci falta.

 14. Ramiro Romero
  27-11-2021 18:49

  Si, pido limosna, querido ultra catalán, concretamente el 3%,viaje, y conozca a gente, no sois ni mejores ni peores que el resto,,,, madure y suerte en la vida

 15. LluísLluís
  27-11-2021 18:00

  Demanar almoina?

 16. LluísLluís
  27-11-2021 17:59

  Aquest individu (Ramiro romero)es un indigent?

  Què hi fa exactament en aquesta web?

 17. Ramiro Romero
  27-11-2021 10:50

  Enhorabuena, nosotros en Andalucía, en los archivos generales de indias de Sevilla, en los archivos municipales de palos de la frontera, en los archivos de la diputación de Huelva, en los archivos municipales de gibraleon, ayamonte, moguer, y en los archivos de las cámaras y freguesias de Tavira, lagos, castro Marín, y faro, tenemos cientos de cartas, legajos, documentos notariales, cédulas y actas, sobre los hermanos pinzones, colon y las relaciones entre ambos,,,, ah, se me olvidaba los archivos de la rabida, y pequeño archivo municipal que se sitúa en Triana, repito, enhorabuena por el regreso de esa carta

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
28312 lectures
Sebastià Sardiné - Presenta la seva novel·la El Conde de Tlapancalco
Gustau Adzerias - Manipulant el territori. Com ajustar un territori al relat: el cas de Domremi le Pucelle
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]