ARTICLES » 28-03-2021 | ORíGEN DE LA NACIó CATALANA
4285 lectures
|
Un llibre britànic del 1636 assegura que el topònim ‘Aragó’ prové de ‘Tarragona’
L'Institut Nova Història presenta un nou testimoni sobre la tradició històrica segons la qual 'Arragon'/'Aragon' hauria derivat de 'Tarragon'. L'hem recollit del blog la 'Història Usurpada' del 3 de febrer d'enguany.
El terme Arragon, que refereix a l'Aragó, deriva de Tarragon, que refereix a Tarragona. Així de contundent es mostrava l'historiador britànic Peter Heylin, l'any 1636, quan va publicar el llibre titulat Μικροκοσμος. A little description of the Great World. Augmented and revised. L.P.
L'equip d'investigadors de La història usurpada ha recollit aquesta interesant dada que ens llega el tractat anglès d'en Heylin i que vindria a confirmar la teoria que fa venir el present topònim Aragó d'una corrupció del terme Tarragona. Peter Heylyn o Heylin (1599 - 1662) va ser un eclesiàstic anglès i autor de molts tractats històrics, polítics i teològics.
L'investigador Miquel Llaurador fou el primer a considerar la possibilitat que el topònim Aragó provingui d'una corrupció o adulteració del topònim Tarragona. Arran dels seus estudis sobre el cosmògraf tarragoní Jeroni Girava, del segle XVI. Llaurador va adonar-se que en alguna edició dels llibres d'en Girava, el terme Tarragona apareixia adulterat i canviat per Arragona, en un intent de la censura espanyola de fer passar el personatge català per aragonès.
Es a partir d'aleshores que els investigadors de l'Institut Nova Història comencen a constatar que aquesta adulteració no fou un cas aïllat. Així, l'investigador Ivan Giménez, aprofundint en aquesta direcció, publicarà diversos articles on analitza l'antic Regne de Tarragona, que hauria estat ocultat per la censura en favor del Regne d'Aragó, i n'evidencia la substitució.
Història Usurpada
11.2.21
Autor: Història Usurpada/Bel·lònides
versió per imprimir
Pues no lo sé pero tiene el mismo valor histórico que las genealogías de Carlos V que comenzaban en Noé
Quin interès podria tenir aquest eclesiàstic anglès en inventar-se aquesta "mentida"?
Per molt britànic que sigui el llibre, no se'l creu ningú i per no creure-s'ho, ni els reis d'Aragó ho van dir mai.