Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Sense Història és impossible fer política."
Jules Michelet
ARTICLES » 08-11-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
3420

Viatge a Dinamarca: Escut de Catalunya i la Corona d’Aragó a la catedral d’Aarhus

En Jordi Salat ha viatjat a Dinamarca aquest estiu i s'ha trobat amb una curiosa sorpresa. Article a l'Unilateral.cat

Jordi Salat

Aquest estiu he fet un creuer pel Mar Bàltic. Vaig sortir des del port de Copenhaguen per anar a la ciutat d’Aarhus, on teníem la primera aturada. Al port d’Aarhus, des de dalt del vaixell, es contemplava una bonica vista del poble amb la seva punxeguda catedral.

El primer que vaig fer va ser anar a veure la catedral, que és el principal temple de la ciutat i el més gran del país. És una església gòtica, construïda essencialment amb totxos vermellosos. La seva construcció va començar pels voltants de l’any 1200, va ser consagrada pel bisbe Peder Vognsen i posada sota l’advocació de Sant Climent, el sant patró dels mariners, molt venerat en els països bàltics durant l’Edat Mitjana. Aquesta catedral, finalitzada pels voltants de l’any 1300, era d’un típic estil romànic. El 1330 es va incendiar, per la qual cosa va quedar abandonada. L’any 1500 va quedar reconstruïda, però va ser feta amb el típic estil gòtic que es feia com a tendència en aquell moment i que és l’aspecte que té actualment.



Aarhus i catedral

A les parets té pintats frescos de gran valor artístic; té l’orgue més gran de Dinamarca; el seu tríptic és el més gran tresor medieval del país. El retaule, construït a la dècada de 1470, obra de Bernt Notke, és d’alta qualitat artística. A la cripta hi ha diverses làpides relacionades amb personatges històrics, obra de l’escultor flamenc Thomas Quellinius. Mentre observava tot plegat com a turista interessat per la cultura, caminant per l’interior del temple, vaig quedar molt sorprès en veure aquest escut en un dels frescos de la paret de la catedral.

A l’escut s’hi poden veure els quatre pals, que són un referent identitari català, del Casal de Barcelona i, per tant, dels bel·lònides, de la Corona d’Aragó, de La Provença i, en concret, tal com es veu en l’escut, també el del Regne de Sicília. En llibres anglesos sobre història hi he llegit que l’anomenen «Regne Aragonès de Sicília». Què hi fan aquests referents catalans a Dinamarca?


Detall escut fresc catedral d’Aarhus



Escut de Sicília

En uns moments històrics com els actuals, amb presos polítics catalans a presons espanyoles, en els quals Catalunya necessita suport per la seva qüestió nacional i política a Europa i al món, donar a conèixer fets històrics com aquesta presència dels quatre pals a la catedral d’Aarhus és un factor importantíssim. Les afinitats històriques en els temps passats poden comportar simpaties i connexions polítiques en els temps presents.

Ara fa uns quants anys vaig escriure diversos articles sobre les afinitats entre dos mítics i llegendaris personatges que relacionen Dinamarca i Catalunya: Holger Danske[1] i Otger Cataló[2]

Des d’aleshores penso que seria bo promoure un agermanament entre ciutats daneses i catalanes, i també amb altres territoris de la Corona d’Aragó. Ara penso que Aarhus podria ser-ne una de molt interessant. Amb quina ciutat l’agermanaries? —m’he preguntat—; i he pensat: amb Girona. Potser perquè Girona està relacionada amb la càbala i a la catedral d’Aarhus també hi he vist la Menorah a l’altar i el Tetragramma en una de les parets.


Menorah


Tetragamma
5 de setembre de 2019
Jordi Salat
http://unilateral.cat/2019/09/05/viatge-a-dinamarca-escut-de-catalunya-i-la-corona-darago-a-la-catedral-daarhus/



Autor: Jordi Salat




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    10-11-2019 12:34

    Mas que referentes catalanes son referentes de la corona hispánica

    Es el escudo de Felipe I que uso Carlos V cuando fue proclamado rey de Castilla y Aragón , antes de ser proclamado emperador.

    Se ve claramente los emblemas correspondientes a :

    Las armas de los reyes católicos:
    Reino de Castilla, Reino de León, Corona de Aragón, Reino de Sicilia

    Las armas de Felipe I:
    Brabante, Franco Condado, Ducado de Borgoña, Austria, Flandes y Tirol

  2. Frede
    08-11-2019 18:04

    Us passo una adreça. Potser podrien col·laborar en investigacions de l'INH. Per exemple, que hi fa aquest escut a l'església.

    https://catalansaarhus.wordpress.com

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34930
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]
La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les...[+]
L'Albert Ferrer descobreix en un viatge a l'illa Aitutaki de Nova Zelanda que els seus habitants condimenten les...[+]