Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 22-03-2019
Jordi Álvarez

A Pals per Pals

”El drama és que la historiografia catalana és castellanodependent i els intents de l'INH per fer-ne una altra lectura són motiu de riota”. Article d’En Jordi Álvarez al ‘Diari de Girona’ del 21 de març del 2019 arran de la polèmica contra En Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història encetada a la revista ‘Sàpiens’ d’aquest mes.

»
5471     

ARTICLES » 21-03-2019
Jordi Bilbeny

Els «Grech» de Malta i els «Grech» catalans

Quin origen té el cognom maltès «Grech»? Pot tenir a veure amb Grècia, com se’ns explica? O té una relació directa amb els múltiples «Grech» que trobem a Catalunya ja al segle XIV?

»
3501     

ARTICLES » 20-03-2019
Agustí Barrera

Objectivitat i falsificació en la història

Comunicació de L'Agustí Barrera al 18è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya (Arenys de Munt, novembre del 2018).

»
3812     

ARTICLES » 18-03-2019
Cristina Ferrer Bigas

Descobreixen un nou retrat d’En «Leonardo da Vinci»

Després de llegir l’article de la Maike Vogt-Lüerssen, on aquesta especialista en Història de l’Art identifica un retrat atribuït a En Cariani amb un autoretrat d’En Lleonard, la Cristina Ferrer considera encertada la deducció i ella mateixa ens n’ofereix el seu punt de vista, contrastat amb la comparació del rostre del quadre d’En Cariani amb un retrat d’En Lleonard ja vell.

»
3509     

ARTICLES » 17-03-2019
Francec Riart i Jesús Lloria/Vibrant

Ramon Berenguer III i la Galeria Règia més antiga d’Europa

La col·lecció de retrats de comtes i reis que van governar Catalunya fins al segle XVII és la Galeria Regia conservada més completa i antiga d’Europa. Encarregada el 1587 per la Diputació del General al pintor bolonyès Filippo Ariosto, va presidir durant 300 anys la sala de govern al Palau de la Generalitat. Article a 'Vibrant' d'En Francesc Riart i Jesús Boria del 15 de març del 2019.

»
3208     

ARTICLES » 15-03-2019
Jordi Bilbeny

El traspàs de les lleis i les institucions catalanes a les Índies durant el primer període colonial

Si En Colom i els primers mariners que van arribar a Amèrica eren catalans, també ho havien de ser les formes d’organització econòmica i política. N’han quedat rastres documentals que realment fou així? En Jordi Bilbeny els ha resseguit i ens els exposa aquí.

»
3163     

ARTICLES » 14-03-2019
Bartomeu Balutxo

Contra el discurs dominant i pervers, exigim la crítica i el dubte

L’escriptor felanitxenc Bartomeu Balutxo respon de forma clara i contundent la difamació de Sàpiens contra En Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història.

»
4651     

ARTICLES » 13-03-2019
L'Unilateral/ Memorial 1714/ Col·lectiu Claris

L’Estat Espanyol: un estat il·legítim fonamentat en el genocidi

Reproduïm un article del ‘Col·lectiu Claris’ que ha aparegut, per mitjà de l’associació ‘Memorial 1714’, al diari digital ‘l’Unilateral. El digital de la República Catalana’ el dia 7 de març d’enguany.

»
3752     

ARTICLES » 11-03-2019
Manel Capdevila/La Clau de la Nostra Història

La marina catalana, aportacions científiques a la nàutica

Conversa amb En Manel Capdevila a la 'Clau de la Nostra Història' del dia 6 de març del 2019 sobre nàutica catalana. "Els treballs a les drassanes continuaren amb una activitat incessant i els seus dipòsits el 1390 foren insuficients per a guarir, sota les immenses arcades, que encara avui es conserven, una esquadra de vint-i-cinc a trenta galeres”

»
3704     

ARTICLES » 06-03-2019
Institut Nova Història

Desmuntar la vella història i enderrocar el dogma

La revista ‘Sàpiens’ ha dedicat sis pàgines de la darrera edició a blasmar durament la feina que duu a terme l’Institut Nova Història i En Jordi Bilbeny. Heus ací una primera rèplica en nom dels investigadors d’aquesta institució.

»
9751     

ARTICLES » 04-03-2019
El Nacional

Funcionaris ociosos o operació organitzada? Defensa canvia continguts de la Viquipèdia

Article a ‘El Nacional’ del passat dijous 28 de febrer. L’Estat Espanyol continua avui dia tergiversant i silenciant fets. Ara, a la Viquipèdia. L’Institut Nova Història no ha parat de denunciar-ho i ha provat a bastament que aquest tarannà és una constant de la història d’Espanya durant més de cinc segles.

»
3555     

ARTICLES » 28-02-2019
Manel Capdevila

Bartolomé Bermejo: «cordubensis» o «cardonensis»?

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya s’exposa fins al 19 de maig d’enguany un seguit d’obres d’En Bartolomé Bermejo, un dels màxims referents de la pintura gòtica a la Península Ibèrica. Entre elles, ’la Pietat Desplà’. En aquest quadre, hi apareix la denominació «cordubensis», que fa referència al lloc on el pintor suposadament va néixer. Tanmateix, la inscripció està plena d’irregularitats. En Manel Capdevila, a partir d'un primera versió de l'article al seu blog i basant-se en estudis previs d'En Jordi Bilbeny i Na Montse Montesinos, l’ha estudiada amb conclusions sorprenents. Un altre cas de retoc censor.

»
4694     

ARTICLES » 27-02-2019
Elon Tost/Diari de Tarragona

L'urbanisme medieval de Tarragona seria únic a Europa

Una recent investigació apunta que la Tarragona del segle XII va ser projectada pensant en un pla ortogonal dins de l'existent muralla romana: un fet visible en l'actualitat. Notícia al 'Diari de Tarragona' de l'11 de febrer del 2019. Text traduït per En Joan Romeu.

»
4600     

ARTICLES » 23-02-2019
Maike Vogt-Luerssen

El descobriment d’un nou autoretrat d’En Leonardo da Vinci

La Maike Vogt-Luerssen ha donat a conèixer un nou retrat d'En Lleonard. Més aviat, és un autoretrat. S'hi veu una persona jove i amb els trets inconfusibles del Gran Mestre del Renaixement. Traducció i comentari introductori d'En Joan Romeu.

»
4767     

ARTICLES » 20-02-2019
Gemma Tremullas/El Periódico

Lluís Font: 'La meva àvia sempre deia que venia d’una princesa mexicana'

El veí de Girona Lluís Font explica com va descobrir el seu parentiu amb el mític líder asteca Moctezuma. La Gemma Tremullas el va entrevistar dimarts 19 de febrer del 2019 per a ‘El Periódico’. Un altre descendent català del darrer rei asteca.

»
4669     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34993     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]