Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 04-04-2017  |  COLOM, CATALà
3823

Ancià i, per tant, català

Article d'en Cesc Batlle sobre el llibre "La data de naixement d'en Colom" al diari El Punt-Avui del 4 d'abril del 2017.

Cesc Batlle

“‘La data de naixement d'en Colom' de Bilbeny exposa que aquesta és una dada clau

Aquest Sant Jordi es posarà a la venda La data de naixement d'en Colom (Jordi Bilbeny, Ed. Librooks). Semblaria un tema per a erudits, però el que aprenem al llibre és que aquesta dada, per si sola, és capital per a decantar la balança cap a les tesis d'un Colom genovès o un Colom català.

Efectivament, el Colom genovès hauria nascut el 1451 i no hauria sortit de Gènova fins als 29 anys. Això faria que després desenvolupés una carrera inversemblantment meteòrica a on, des del 1480, hauria successivament passat d'analfabet a culte, adquirit una reputació de navegant experimentat, passat a ser acceptat per les principals corts europees com un dels seus, i convençut els Reis Catòlics perquè financessin ni més ni menys que una expedició marítima d'un risc i una incertesa extraordinaris. Endemés, el llibre aporta múltiples referències sobre la seva experiència i expedicions com a navegant, els diferents intervals de serveis a diferents monarques, i múltiples referències a la seva vellesa i malalties associades, que constitueixen un corpus extremament convincent a favor de la tesi d'un Colom necessàriament ancià i, per tant, català.

El llibre també pondera les dues tesis alternatives d'un Colom ancià, que alternativament tindria 70 o 90 anys en el moment de la seva mort. Partidaris d'una tesi i l'altra tenen les seves raons per defensar-les, i en Bilbeny, al llibre, no refusa rebatre els crítics i detractors de les seves tesis amb noms i cognoms. La tesi dels 70 anys, però, té una pega essencial, i és que no es troba cap personatge històric documentat que encaixi bé amb aquesta data de naixement i la resta de fets coneguts sobre Colom. I com que forçosament algú havia de ser, perquè el personatge va existir, això dona una empenta molt considerable a la tesi dels 90 anys, perquè aquí sí que hi ha un barceloní documentat, en Joan Colom i Bertran, que encaixa amb cronologies i fets.

I això té repercussions històriques capitals, perquè en Joan Colom i Bertran era un almirall, germà d'un president de la Generalitat, que havia lluitat a la guerra civil catalana contra els Trastàmara i a favor de Pere, el Conestable de Portugal, descendent de la casa reial catalana, i per tant, amb una filiació nacional molt clara, i que després pacta amb els Reis Catòlics que serà virrei de les noves terres descobertes, i que aquest càrrec serà hereditari (!!!), obrint la porta a una línia successòria a Amèrica d'ascendència catalana, amb totes les repercussions polítiques que això podia portar (finalment els Reis Catòlics no varen respectar aquests pactes).

Si una cosa podem concloure amb certesa al final de la lectura, és que cap dels dos debats està tancat, per més que sembli que moltíssims desitgin un Colom genovès, o un Colom eteri sense corporeïtat històrica.

Cesc Batlle, enginyer industrial

Enllaç directe a l'article:
http://www.elpuntavui.cat/articles/cbatlle.html



Autor: Cesc Batlle




versió per imprimir

  1. Arturo Rodriguez
    04-04-2017 19:44

    Francesc: en este breve artículo se han dado argumentos manifiestamente falsos con el fin de rebatirlos, lo cual se conoce como falacia del hombre de paja.
    Se está argumentando que el Colón genovés habría sido analfabeto y que no habría salido de su ciudad antes de los 29 años, cuando nadie de los que defendemos la tesis genovesa ha argumentado jamás tal cosa. Colón habría empezado a navegar con 14 años y con 27 ya tenía cierta autoridad a nivel mercantil como para que le confiasen negocios de comercio en tierras bastante alejadas. Eso sin contar que tanto él como su hermano Bartolomé hacían cartas de navegar que firmaban como "Columbus de Terra Rubra cui patria est Janua", uno iniciando como Bartholomeus y el otro como Christophorus.

  2. Francesc 2
    04-04-2017 19:26

    Arturo, noooooo, si us plau!!! Acabem d'enllestir un debat interminable sobre el tema!!!! Em sembla que abans hauríem de restar un temps en silenci i estudiar cadascun de nosaltres amb calma tot el que hem dit en la picabaralla anterior i informar-nos més i més. Per exemple, amb aquest llibre i amb els que tu consideris convenients, es clar,. Salutacions.

  3. Arturo Rodriguez
    04-04-2017 19:07

    Cristóbal Colón nace en 1451 (según la versión más aceptada, apoyada además por el documento Assereto) y, en sus propias palabras, empieza a navegar a la edad de 14 años. Es obvio que sabía leer y escribir, cosa necesaria cuando se trabaja para una compañía comercial como es el caso de la familia Centurione de Génova. Lo de analfabeto lo decís mucho para desacreditar la tesis genovesa, pero no es verdad. Colón era buen hacedor de cartas de navegación, buen cosmógrafo, y tenía un buen conocimiento del latín según testimonia Fernández de Oviedo.
    La expedición de las Indias era arriesgada pero conveniente. Considerando la pujanza marítima de Portugal y que Castilla ya había saboteado repetidamente a Portugal (guerra civil castellana, patente de corso a todos los marinos de los puertos de Andalucía para que atacasen las naves portuguesas que hacían la ruta de Guinea), tenía lógica financiar una expedición que fuese a dañar los intereses del país vecino en las Indias.
    El cura de Los Palacios es quien dice que Colón muere de edad de 70 años, pero esto era una apreciación personal del cura. Alguien que ha navegado tanto y vivido lo que vivió Colón es normal que estuviese muy cascado y aparentase más edad de la que tenía. Además, considerando los ataques de gota que empezó a padecer en 1494, es perfectamente comprensible que estuviese muy desmejorado.

  4. Antón Martín
    04-04-2017 15:05

    Claro. Y si yo me pongo también me saldría un artículo sobre cadenas de montaje (pongamos por caso) tan lleno de sandeces como éste.

    Empezando por lo del analfabetismo de Colón, un dato sacado directamente de la manga.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34996
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Henry Ettinghausen qüestiona la "decadència catalana" dels segles XVI i XVII, fa un repàs de la història de...[+]
Per la seva fervent actualitat tornem a reproduir en la pàgina principal del web un article de l'Oriol Ribas....[+]
No cal remuntar-nos al segle XV per trobar indicis de manipulació de la història. La Vikipèdia espanyola n'és...[+]
El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan...[+]