Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 19-02-2024  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
1059

El dia que Bretanya i Catalunya s’haurien pogut unir

Si Reinald hagués superat la infantesa i Alfons hagués perdut a Nàpols, Catalunya i Bretanya s’haurien pogut unir.

Francesc I de Bretanya i Violant d'Anjou. Pares de Reinald de Bretanya. Font Bibliothèque Nationale de France.

Nantes (ducat independent de Bretanya), any 1434. Naixia Reinald de Bretanya i d’Anjou, fill primogènit de Francesc I de Bretanya i de la seva primera esposa Violant d’Anjou. Amb aquestes dades, no tenim cap detall que relacioni aquell fet amb Catalunya. Però la incògnita s’aclareix quan sabem que la mare de la criatura era una dels últims bel·lònides (la dinastia reial catalana creada per Guifré el Pilós al segle IX) que havien sobreviscut a la decrepitud de Joan I i de Martí I, i a la repressió desfermada pels Trastàmara quan van posar el cul al tron de Barcelona (1412). Quan va néixer Reinald (1434), Alfons V (el segon Trastàmara) estava molt qüestionat pels estaments de poder catalans i era incapaç d’engendrar descendència. El nyap de Casp i el fantasma d’una possible guerra civil planaven sobre Catalunya.

Qui eren la mare i l’àvia de la criatura?

Violant d’Anjou, la mare de Reinald, era filla de Violant d’Aragó i de Bar, la gran estratega del partit Valois-Anjou-Armagnac (el partit francès) a la guerra dels Cent Anys (1337-1453), i la fabricant del mite Joana d’Arc. Violant d’Aragó (Barcelona, 1385 – Saumur, Anjou-França, 1442), era la filla primogènita del rei Joan I de Catalunya-Aragó i de la seva segona esposa Violant de Bar. Va ser la incomprensible cultura patriarcal de la cancelleria barcelonina, la que impediria Violant ser reina titular —per legítim dret i ordre successori— de la corona catalanoaragonesa: a la mort del seu pare Joan I (1396), i a la mort del seu oncle Martí I (1410). Casada amb Lluís d’Anjou (1400), rei de Nàpols, duc d’Anjou i comte de Provença, i dotada d’una intel·ligència política extraordinària, seria la gran dama de l’última i decisiva fase del conflicte dels Cent Anys. França va remuntar i guanyar aquella guerra gràcies a Violant, la catalana.


Lluís II de Provença i Violant d'Aragó, avis materns de Reinald de Bretanya. Font Bibliotheque Nationale de France i Catedral de Le Mans.

Per què van casar Violant d’Anjou i Francesc I de Bretanya?

A principis del segle XV, Bretanya era un estat independent en una posició geoestratègica molt valuosa. Era al mig del poliedre on es lliurava la guerra dels Cent Anys (1337-1453). Tant francesos com anglesos havien desplegat una política d’enllaços matrimonials que tenia el propòsit d’inclinar Bretanya cap al seu bàndol. Però el 1430-1431, quan es va negociar l’enllaç Bretanya-Anjou, el partit francès ja portava avantatja. El pare de la núvia (és a dir, el futur sogre de Francesc I de Bretanya), era net de Joana de Penthievre, la darrera duquessa d’aquella dinastia, foragitada pels Montfort a la guerra de successió bretona (1361-1364). Casar Francesc (de la casa Montfort) amb Violant (descendent dels Penthieve) significava suturar velles ferides, i, políticament, era tan beneficiós pels qui ja governaven, com pels qui feia temps que havien perdut el poder.


Representacions modernes de Joan I i de Violant de Bar, besavis materns de Reinald de Bretanya. Font Museu del Prado i Torre Bellesguard.

Els difícils equilibris dels primers Trastàmara de Barcelona

Ferran I, el primer Trastàmara, va posar el cul al tron de Barcelona amb molta energia (1412), confiat en la força dels seus aliats, les classes mercantils catalanes i valencianes. Però aviat va haver de fer front a una oposició armada (la rebel·lió de Jaume d’Urgell, 1413) i a una silenciosa dissidència (la poderosa aristocràcia feudal catalana), que explicarien la seva prematura i misteriosa mort a Igualada (1416). El seu primogènit Alfons, prendria el relleu, però els primers anys del seu regnat van estar presidits per una tensió política permanent. Alfons va prosseguir i intensificar la línia política autoritària del seu pare: i les classes nobiliàries, alarmades, es van reunir en diverses ocasions per a exigir-li respecte a les institucions, és a dir, al dibuix clàssic del règim feudal que consagrava l’equilibri de poder i de forces corona-noblesa-església.

El salt al buit d’Alfons el Magnànim

L’any que va néixer Reinald a Nantes (1434), la corona catalanoaragonesa va perdre Còrsega. La certificació d’aquella derrota es va escriure amb un lamentable episodi (els genovesos van capturar i degollar el governador català de l’illa, Vicentello d’Ístria), que delatava una evident pèrdua de força en el context internacional. Després de la desfeta corsa, Alfons va impulsar la campanya de conquesta de Nàpols (1435). Però aquella empresa s’aventurava complicada. Nàpols era un regne extens i poblat, i el resultat d’aquella empresa podia impulsar la corona catalanoaragonesa, de nou, al lideratge mediterrani, o la podia ensorrar en una crisi de proporcions inimaginables. La maniobra d’Alfons era un salt al buit sense xarxa i els estaments de poder de Catalunya, sobretot la noblesa, van sumar un nou greuge.



Ferran I de Catalunya Aragó i Alfons V de Catalunya Aragó. Font Museo del Prado i Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Els estaments catalans comencen a mirar al voltant

Per tots aquests motius, els estaments de poder catalans, en diferents mesures i intensitats, es van convèncer que els Trastàmara, incapaços d’entendre la història i la cultura catalanes i de treballar a la manera catalana, no eren vàlids per a regnar a Barcelona. I van començar a mirar al voltant. No seria l'última vegada que ho farien. Tres dècades més tard, entre 1462 i 1472, durant la guerra civil que va enfrontar la corona i els remences contra l’aristocràcia feudal, la Generalitat (governada per les oligarquies terratinents) va nomenar un mínim de tres reis en substitució de Joan II, el germà i relleu d’Alfons el Magnànim: Enric IV de Castella (net del primer Trastàmara de Barcelona), Pere de Portugal (net del malaurat comte Jaume d’Urgell), i Renat I de Provença (germà de Violant d’Anjou, i per tant... oncle matern del petit Reinald!).

Per què el petit Reinald es converteix en una amenaça per a Alfons el Magnànim?

Tornant a 1434, aquell context de desconfiança cap a la figura d’Alfons, va provocar que el poder català busqués alternatives, entre elles el petit bretó d’ascendència catalana. Aquella operació no va ser possible per tres motius. El primer, perquè Reinald va morir prematurament a quatre anys (1439). El segon, perquè Francesc i Violant no van tenir més descendència. La duquessa va morir l’any següent a la pèrdua del seu fill (1440). I el tercer, perquè Alfons, contra tot pronòstic, va culminar amb èxit la campanya de Nàpols (2 de juny de 1442). Però si no s’haguessin produït aquestes circumstàncies, la corona catalanoaragonesa, si més no, Catalunya, s’hauria pogut unir a Bretanya, clarament orientada cap a l’Atlàntic, en la persona de Reinald I, de la casa Montfort i la nostra història s'hauria escrit d’una forma molt diferent.

Marc Pons

Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/cultura/bretanya-catalunya-haurien-pogut-unir-marc-pons_1041279_102.html



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

  1. Xavi G.
    26-02-2024 20:05

    Sí, alguna prova s'hauria de presentar.

    Ara afegeixo una altra prova o evidència respecte al DARIEN, al d'Arenys mariner, els cabrera i els Colom de Barcelona.
    Si ja teníem junts al Ferrer finançador del 2on. Viatge, casat amb una de les germanes Colom de Barcelona i, l'altra germana, amb l'Antic de Cabrera, governador dels estats dels Cabrera comtes de Mòdica, ara tenim ben lligat i junt a tots aquests al cosmógraf Jaume Ferrer de Blanes.

    (Nota 10). https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Ferrer_de_Blanes

  2. Antoni Abat
    24-02-2024 12:12

    https://www.franciscanos.org/enciclopedia/mvalencia.html

    Hauràs d'aportar alguna mena de document que desmenteixi els que es conserven repartits per diversos llocs de la Terra de Campos. O és que penses que això és com els jocs de nens, que dius que no jugues i ja val?

  3. Antoni Abat
    24-02-2024 12:09

    Aleshores aquest és el teu "mètode":

    Són castellans, lleonesos o extremenys: no m'ho crec.

    Són catalans, valencians o balears: m'ho crec.

    Visca el rigor! Visca jo!

  4. Xavi G.
    23-02-2024 20:01

    * del XV i XVI volia dir.

  5. Xavi G.
    23-02-2024 19:58

    Ui, sí, he estat confonent el nom d'Alonso per Antonio.

    I sí, tot va quedar a casa i ben nugat pel que sembla, però jo no m'ho crec.

    El Arias de Villasinda, per començar, no sé d'on et treus que era l'oncle de l'Alonso Díaz Moreno, perquè jo no he estat capaç de trobar cap parentesc entre ells.
    Això sí, al Arias de Villasinda, del que no se sap pràcticament res, el fan casar primer, amb ni més ni menys que una descendent dels condes de Valencia de don Juan, Vázquez de Acuña, i després amb una Valdés que en tenen una filla, que es casa amb un alemany de la casa Welser, però els fills perden el cognom alemany.

    No em crec res.

    Fent cerca sobre aquestes qüestions veneçolanes m'apareix un tal Martín de Valencia com a primer evangelitzador de Mèxic. Osti! Aquest sí que ha de ser de la populosa i esplendorosa València del XIV i XV.

    Doncs no, també és de Valencia de don Juan!!

    QUE NO EM CREC RES!!

    US PENSEU QUE ESTEM TOTS TONTUS U QUÈ!!!

  6. Antoni Abat
    22-02-2024 08:50

    El que va néixer a Valencia de Don Juan va ser Alonso Arias de Villasinda, oncle d'Alonso Díaz Moreno (que no Antonio), governador de la província de Veneçuela i qui va encarregar a Alonso Díaz la fundació de la ciutat. En tot cas, Valencia de Don Juan és lleonesa i Santa Olalla toledana, tot va quedar a casa.

  7. Xavi G.
    21-02-2024 18:20

    Ho dic perquè segons la història oficial com em recordava l'Antoni Abat fa uns dies: "La ciutat de Nueva Valencia va ser fundada a Venenzuela el 1555 per Alonso Díaz Moreno en record a la seva ciutat natal, la lleonesa Valencia de Don Juan. No hi ha debat ni discussió historiogràfica sobre això."


  8. Tiet Pep
    21-02-2024 15:09

    " l'Antonio Díaz Moreno fundador de la València de Veneçuela no era de Valencia de Don Juan, sinó de Santa Olalla, Toledo. Què coses."

    ????

    No em dius que amb la ceguesa del nacionalisme penses que l'home que va fundar "Valencia" havia de ser de València....

  9. Xavi G.
    21-02-2024 12:58

    I sa mare, la mare de l'Antonio Díaz Moreno, abans de casar-se amb son pare havia estat casada amb el germà del capità Vicente Díaz, primer candidat a fundador segons la wiki!! Espectacular.

    Per tant Vicente Díaz era tiastre de l'Antonio Díaz Moreno i la wiki sense saber-ho.

    Aficionats!

  10. Xavi G.
    21-02-2024 11:53

    Mira, Antoni, segons aquesta web genealògica, l'Antonio Díaz Moreno fundador de la València de Veneçuela no era de Valencia de Don Juan, sinó de Santa Olalla, Toledo. Què coses.

    La seva filla Beatriz casà amb aquell contador Simón de Bolívar, d'on ve el Libertador.

    Una altra filla, Catalina, casà amb un tal Fortuny d'Arenys.

    https://www.geni.com/people/ALONSO-DIAZ-MORENO-Fundador-de-Valencia/5183427220350075699

  11. Xavi G.
    20-02-2024 11:55

    Ui, no sé ben bé com prendrem això, però m'has alegrat el dia, hahhahahaaa.

  12. Antoni Abat
    20-02-2024 07:27

    Encertes al to amablement irònic, que s'agraeix molt.

  13. Xavi G.
    19-02-2024 15:07

    Res, que no n'encerto una ni de casualitat.

  14. Antoni Abat
    19-02-2024 14:32

    *un dels més injustos i desiguals que ha PATIT la població europea...

  15. Antoni Abat
    19-02-2024 14:31

    Això de sortir en defensa del règim feudal, un dels més injustos i desiguals que ha demanat la població europea al llarg de la seva història, és com per fer-s'ho mirar. Aquí segueixen alguns.

  16. Antoni Abat
    19-02-2024 14:28

    L'illa ja es deia Bretanya (Britània), almenys des dels romans. És la regió francesa la que pren el nom amb posterioritat, quan s'hi instal·len els britons, a finals del segle IV, procedents de les actuals Cornualla i Devon. Cal estudiar més història.

  17. Xavi G.
    19-02-2024 13:14

    Llàstima, s'hagués pogut crear la Gran Bretanya i els anglesos tindrien que haver triat un altre nom per la seva illa.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35173

Aconseguits 1650€
de 8000€
Queden 20 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València,...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]
Heu sentit a dir que el Siglo de Oro és una traducció d’obres catalanes, atribuïdes a autors castellans? No...[+]