Crea el teu compte
Accedeix
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia

Articles


En Magí Camps va escriure, pel Dia Internacional de la Dona, aquest article sobre la vida de la primera escrivana profesisonal de Catalunya.


»

2383

Us presentem una entrevista inclosa en el treball «Les claus de l’èxit dels mercenaris catalans a la Mediterrània. 1214-1327», efectuat per un estudiant de 2n de Batxillerat Humanístic de l’Escola Municipal de Teball de Granollers, del curs 2009-2010, que va signar amb el pseudònim Guerau de Liost, i que, pel seu interès, hem recuperat de la xarxa.


»

2389

En Xavier Espluga troba un manuscrit català en una biblioteca de Mòdena. Tot i que d'antuvi creia que hauria pertangut a la Bibliloteca Reial de Nàpols, un dels bressols del Renaixement, al final descobreix que prové de la de l'escrivà i notari públic de la ciutat de Barcelona, Bernat d'Esplugues. Una troballa fantàstica que posa un graó més a la tasca de la recuperació els vincles esborrats del Renaixement italià amb Catalunya


»

2415

Llibres de l’Índex acaba d’editar el darrer llibre d’En Pep Mayolas, «Teresa de Jesús. Clarissa, catalana, abadessa i doctora», amb un pròleg d’En Jordi Bilbeny. Aquí us l’oferim per si us feia venir ganes de llegir el llibre.


»

2542

Pensem que l’espoli fiscal és un fenomen recent, però és un fenomen permanent que remunta a l’ocupació borbònica de 1714.


»

2567

Des de l'Institut Nova Història anunciem l'organització d'un Cicle de Conferències de Primavera al llarg dels següents mesos d'abril, maig i juny. Les conferències comptaran amb la participació de Víctor Cucurull, Francesc Jutglar, Jordi Bilbeny, Jordi Àlvarez i Montse Montesinos.


»

2824

Josep Cruañas és historiador i advocat, especialista en legislació de patrimoni, arxius i drets d'autor. També és una de les persones que més s'ha preocupat per accedir al sumari del procés contra el president Lluís Companys.


»

1821
ARTICLES » 08-04-2023

L'arrel catalana de Malta

L'efemèride de la independència de Malta serveix per recordar el treball d'investigació de Pere Alzina sobre la petja catalana a l'illa.


»

1714

Ahir fou l'efemèride de l'arribada de Colom a Barcelona, en aquell moment seu règia de la monarquia hispànica, per a entrevistar-se amb els Reis Catòlics.


»

1893

En Jordi Castellà recorda l'efemèride de l'alliberament de Barcelona l'any 801 D.C. per Guillem de Tolosa i el fill de Carlemany, alhora que denuncia la seva manca de reconeixement públic als carrers barcelonins.


»

1641

Al segle XV el tractadista musical Johannes Tinctoris va escriure que la guitarra era un invent català. ¿Com és que avui s’esmenta com a guitarra espanyola o flamenca? Té o pot tenir aquest canvi connotacions polítiques? En Jordi Bilbeny ho intenta explicar en aquest article, que, amb alguns retocs, forma part d’un estudi anterior intitulat «Malta i la guitarra catalana».


»

3332

Diversos escrits asseguren que Santa Teresa tenia una especial devoció per Santa Clara. Ara, dos nous quadres de l’Amèrica Colonial, datats a la segona meitat del segle XVII, ens ho reforcen i ens ajuden a creure que Teresa de Jesús havia d’haver estat la clarissa Teresa de Cardona.


»

2301

Després de la ruta colombina per Pals del passat 25 de març amb En Jordi Bilbeny, els participants han compartit la seva experiència a les xarxes socials.


»

2072

La comtessa que intentà complir amb la missió marcada pel destí dels Urgell, però fou traïda per tothom.


»

2063

En Jordi Àlvarez ha començat a fer preguntes a dos programes d’intel·ligència artificial sobre algun problema relacionat amb la nostra història literària. Els resultats són tan sorprenents, que ens engresca a fer-los servir a fi de continuar resolent temes de la nostra història censurada.


»

3208
ARTICLES » 17-03-2023

La lliçó de Malta

Per què és tan interessant Malta? Per què ens interessa tant la seva història? En Jordi Manchon ens ho explica mentre ens convida a anar-hi per conèixer directament l’empremta catalana que, després de tants segles, encara hi sobreviu.


»

2956
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37942
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]
Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]
Com és que al primer llibre d'Erasme en castellà hi ha un escut amb les armes reials catalanes i...[+]