Crea el teu compte
Accedeix
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard

Articles


Des de l'Institut Nova Història anunciem l'organització d'un Cicle de Conferències de Primavera al llarg dels següents mesos d'abril, maig i juny. Les conferències comptaran amb la participació de Víctor Cucurull, Francesc Jutglar, Jordi Bilbeny, Jordi Àlvarez i Montse Montesinos.


LLEGEIX-NE MÉS »

2803 lectures

Josep Cruañas és historiador i advocat, especialista en legislació de patrimoni, arxius i drets d'autor. També és una de les persones que més s'ha preocupat per accedir al sumari del procés contra el president Lluís Companys.


LLEGEIX-NE MÉS »

1795 lectures
ARTICLES » 08-04-2023

L'arrel catalana de Malta

L'efemèride de la independència de Malta serveix per recordar el treball d'investigació de Pere Alzina sobre la petja catalana a l'illa.


LLEGEIX-NE MÉS »

1683 lectures

Ahir fou l'efemèride de l'arribada de Colom a Barcelona, en aquell moment seu règia de la monarquia hispànica, per a entrevistar-se amb els Reis Catòlics.


LLEGEIX-NE MÉS »

1860 lectures

En Jordi Castellà recorda l'efemèride de l'alliberament de Barcelona l'any 801 D.C. per Guillem de Tolosa i el fill de Carlemany, alhora que denuncia la seva manca de reconeixement públic als carrers barcelonins.


LLEGEIX-NE MÉS »

1619 lectures

Al segle XV el tractadista musical Johannes Tinctoris va escriure que la guitarra era un invent català. ¿Com és que avui s’esmenta com a guitarra espanyola o flamenca? Té o pot tenir aquest canvi connotacions polítiques? En Jordi Bilbeny ho intenta explicar en aquest article, que, amb alguns retocs, forma part d’un estudi anterior intitulat «Malta i la guitarra catalana».


LLEGEIX-NE MÉS »

3296 lectures

Diversos escrits asseguren que Santa Teresa tenia una especial devoció per Santa Clara. Ara, dos nous quadres de l’Amèrica Colonial, datats a la segona meitat del segle XVII, ens ho reforcen i ens ajuden a creure que Teresa de Jesús havia d’haver estat la clarissa Teresa de Cardona.


LLEGEIX-NE MÉS »

2264 lectures

Després de la ruta colombina per Pals del passat 25 de març amb En Jordi Bilbeny, els participants han compartit la seva experiència a les xarxes socials.


LLEGEIX-NE MÉS »

2048 lectures

La comtessa que intentà complir amb la missió marcada pel destí dels Urgell, però fou traïda per tothom.


LLEGEIX-NE MÉS »

2023 lectures

En Jordi Àlvarez ha començat a fer preguntes a dos programes d’intel·ligència artificial sobre algun problema relacionat amb la nostra història literària. Els resultats són tan sorprenents, que ens engresca a fer-los servir a fi de continuar resolent temes de la nostra història censurada.


LLEGEIX-NE MÉS »

3176 lectures
ARTICLES » 17-03-2023

La lliçó de Malta

Per què és tan interessant Malta? Per què ens interessa tant la seva història? En Jordi Manchon ens ho explica mentre ens convida a anar-hi per conèixer directament l’empremta catalana que, després de tants segles, encara hi sobreviu.


LLEGEIX-NE MÉS »

2923 lectures
ARTICLES » 13-03-2023

El M.H. Quim Torra publica a la seva pàgina web —la del 131è President de la Generalitat— un article d'En Jordi Bilbeny.

L'article d'En Jordi Bilbeny 'Per què és tan poc coneguda l’empremta catalana a Malta?' ha sigut publicat i promocionat a xarxes pel 131è president des dels seus comptes oficials. Seguidament podeu llegir-ne el text.


LLEGEIX-NE MÉS »

2500 lectures

En Joan-Marc Passada ens fa un petit recull d’insults que han perviscut a través dels temps als Balcans i que es diuen o es deien emprant el gentilici «català».


LLEGEIX-NE MÉS »

3195 lectures

En Joan Casajuana ens fa un resum de la història bàsica de la guitarra, tot posant de relleu que, tal com deia En Joahannes Tinctoris al segle XV, «és un invent català».


LLEGEIX-NE MÉS »

3966 lectures

L’Arxiu Nacional ha ingressat el llibre registre de cartes de Joan d’Aragó, lloctinent de Ferran II (1496-1499).


LLEGEIX-NE MÉS »

2423 lectures

Després d’estudiar els documents originals d’arxius molt diversos, els paleògrafs Jesús Alturo i Tània Alaix han situat l’aparició escrita de les primeres paraules protocatalanes al segle IV en textos de sant Pacià (Barcelona ?-390); han recalculat la datació de la majoria dels primers textos (Homilies d’Organyà incloses); han establert que el Llibre dels jutges és el primer text íntegre en català (entre 1066 i 1084), i han fet llistes dels 34 primers autors de textos (o paraules) en català. Ho exposen tot a l’assaig divulgatiu Lletres que parlen: Viatge als orígens del català (La Magrana, 2023).


LLEGEIX-NE MÉS »

4017 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37833 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]