Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
NOTICIES » 16-05-2011
Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny aplega 60 textos històrics sobre la participació catalana a Amèrica

L'historiador català Jordi Bilbeny recull en el seu últim llibre uns 60 textos de l'Antic Règim en els quals, segons la seva opinió, queda "ben clara" la presència de Catalunya en el descobriment del Nou Món

»
9405     

NOTICIES » 13-05-2011

[El Confidencial] Era Colom un noble català?

El Confidencial dedica un article a la catalanitat d'en Colom a partir dels nous documents aportats recentment que reafirmen la tesi d’en Jordi Bilbeny

»
10004     

NOTICIES » 08-05-2011
Sílvia Colomé

[La Vanguardia] Un Leonardo da Vinci a Barcelona?

Experts en art sospiten que el pintor italià podria ser l’autor de l’obra que té un col·leccionista barceloní

»
9264     

NOTICIES » 06-05-2011

[AVUI, EL PUNT] Colom, de sang reial

Un documental reivindica que el descobridor d’Amèrica era un noble barceloní i explora la seva relació amb la reialesa catalana

»
5422     

NOTICIES » 29-04-2011

On és la caravel·la de Barcelona?

Un submarinista d'Arenys de Munt localitza la famosa rèplica de la Santa Maria en un congost marí davant del Far de Calella. Article publicat a 'La Vanguardia'.

»
10107     

NOTICIES » 28-04-2011
Albert Fortuny

[AVUI] "La història que ens han estat explicant és falsa"

La conclusió a què ha arribat Albert Fortuny Garcia després d'analitzar el mapa topogràfic i geològic de Pals, és que al municipi baix-empordanès hi havia port al segle XV. I, per tant, enforteix els arguments que Colom hauria salpat del port del Grau, a la platja de Pals. Fortuny és un enginyer industrial i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, especialitzat en mecànica, que ha investigat l'existència del port de Pals. Com és que es va interessar per fer un estudi sobre el possible port de Pals?

»
11052     

NOTICIES » 26-03-2011

Autoestima lingüística a la Franja

El filòsof Josep Maria Terricabras defensa des de Fraga que una llengua necessita “espais de poder” que ara no té el català allà on es parla. Jordi Bilbeny denuncia la lluita històrica contra la consciència lingüística i nacional.

»
6748     

NOTICIES » 14-03-2011
Eugeni Casanova

El robatori més gran de la història

El periodista lleidatà Eugeni Casanova ens exposa les contradiccions evidents de la historiografia oficial respecte totes les evidències que estan sortint a la llum gràcies a la feina d'en Jordi Bilbeny. Segons ell, Castella hauria suplantat l'alta literatura i fets històrics cabdals protagonitzats per catalans. Les contradiccions són tan flagrants, les evidències, tan abassegadores, que els dubtes comencen a penetrar per les escletxes mal segellades de les càtedres i en pocs mesos tot ha començat a canviar

»
11054     

NOTICIES » 07-03-2011

Èxit de convocatòria a les Primeres Jornades d'Història i Censura

Cada dijous fins el 24 de març, a Plural-21, tenim una ocasió única per sentir a Jordi Bilbeny, cap de recerca de l'Institut Nova Història, impartint un curs magistral i amè sobre la falsificació de la història de la Catalunya Imperal per la censura Espanyola als segles XV, XVI i XVII.

»
5118     

NOTICIES » 23-02-2011

[ara.cat] Cristòfor Colom hauria pogut salpar del port de Pals, ja operatiu al segle XV, segons una investigadora

Eva Sans, del Cercle Català d'Història, ha trobat documentació que prova que aleshores la vila empordanesa ja disposava d'una infraestructura portuària.

»
11125     

NOTICIES » 22-02-2011

[La Vanguardia] "Un nuevo hallazgo avala que Cristóbal Colón zarpó desde el puerto de Pals"

Nuevos documentos certifican la existencia del puerto ampurdanés en el siglo XV y vinculan la villa real con el primer viaje del descubridor

»
17303     

NOTICIES » 09-02-2011
Daniel Bonaventura

Pals tenia port marítim al segle XV

Fa ben bé vint anys que els historiadors i colombistes catalans, imbuïts d'un desconeixement absolut sobre el tema, i a despit de les nombrosíssimes proves documentals aportades per En Jordi Bilbeny en els seus estudis i treballs, neguen sistemàticament i irracional que Pals tingués port. Ara, l'Eva Sans n'aporta una nova prova documental, que esperem que sigui definitiva.

»
13484     

NOTICIES » 16-01-2011

La vida es sueño? O és ensueño?

De vegades quelcom establert com a normal i correcte es torna qüestionable i totalment erroni si ens parem a reflexionar. En Francesc Magrinyà ens desperta del somni.

»
18180     

NOTICIES » 15-01-2011

Exposició de llibres sobre la catalanitat d'En Colom

Et penses que ningú abans va qüestionar la nacionalitat del descobridor d'Amèrica? Jordi Bilbeny ha preparat una col·lecció de llibres al Triclinium d'Arenys de Munt que en parla.

»
5860     

NOTICIES » 20-12-2010

La Mona Lisa i les lletres que amaga dins els ulls

Els ulls de La Gioconda ens donen pistes o ens volen distreure del veritable camí de la veritat? Leonardo da Vinci va existir amb aquest nom o és un constructe posterior? En Jordi Bilbeny ens diu als seus estudis que el veritable Leonardo no era tant Vinci, ni tant pagés il·luminat, ni tant florentí; ni, fins i tot, tant desconegut de la Cort catalana com ens hem empassat fins ara.

»
9098     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]
Sabeu que hi ha uns pastissets a Suècia que es diuen...[+]