Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
ARTICLES » 24-03-2018
Librooks

«Inquisició i Decadència», ja és a les llibreries

Reproduïm l’escrit de contraportada del llibre "Inquisició i Decadència" d’en Jordi Bilbeny que ha editat Librooks en aquest mes de març.

»
4504     

ARTICLES » 21-03-2018
Christian Andreu

Los occitans en Catalonha

Article d’en Christian Andreu a la revista en occità "Sapiéncia Occitana" sobre la immigració de parlants d'aquest idioma, els segles XVI i XVII, al Principat de Catalunya. El nombre més gran dels nouvinguts s’instal·laren al litoral empordanès i maresmenc, a Girona, a Barcelona i rodalia, i a la Catalunya Central. La immensa majoria eren homes, que es van casar amb dones natives. On havien marxat els homes catalans'?

»
5097     

ARTICLES » 19-03-2018
Albert Codinas

És públic i notori

L’Albert Codinas, president de l’Institut Nova Història, fa un seguit de reflexions a l’entorn de l’estat de repressió que pateix Catalunya provocat per l’Estat Espanyol. En conclou, entre d’altres coses, que, així com demostra l’Institut Nova Història, no és un fenomen nou, sinó que és una constant d’aquest Estat d’ençà que es va fundar.

»
3534     

ARTICLES » 16-03-2018
La clau de la nostra història

La llengua dels ibers, l'èuscar i el català

En Jordi Bilbeny escriptor i investigador. llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctorand en Història Moderna a la Universitat de Barcelona, cap de Recerca de l’Institut Nova Història, parla en aquesta entrevista al programa La Clau de la Nostra Història, de dimecres 14 de febrer del 2018, sobre la llengua dels ibers i de la seva relació amb el català.

»
4119     

ARTICLES » 15-03-2018
Francesc Jutglar

Zoonímia catalana a Cuba

Amb motiu d’un viatge a Cuba de membres de l'Institut Nova Història, en Francesc Jutglar ha fet una selecció d’animals que trobem a l’illa la denominació dels quals és amb tota seguretat d'origen català o, si més no, n’hi ha una alta possiblitat. És Un tastet del molt que ofereix Llatinoamèrica en l’ambit dels zoònims en llengua catalana.

»
6933     

ARTICLES » 13-03-2018
Annabel Moreno

Parlament de l’alcaldessa d’Arenys de Mar

Parlament de l’Annabel Moreno i Nogué, batllessa d’Arenys de Mar, amb motiu de la presentació del llibre d’en Jordi Bilbeny "La data de naixement d’en Colom" a la biblioteca del Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar el dia 9 de febrer del 2018.

»
2591     

ARTICLES » 12-03-2018
Marc Pons

Aldonça Roig, l’ombra catalana que perseguia Isabel la Catòlica

Una dona catalana absolutament ignorada per la historiografia espanyola i amant d’En Ferran II El Catòlic: l’Aldonça Roig d’Ivorra. Article d’en Marc Pons al diari digital El Nacional.cat de l’11 de març del 2018.

»
5345     

ARTICLES » 10-03-2018
Francisco Javier Herrero

La falsa Tiçona, el fals Don Pelai

“Els governants i les elits han usat molts recursos al llarg de la història per modificar l'imaginari històric de societats senceres i ens han portat a un coneixement erroni del passat.” Article d'en Francisco Javier Herrero al blog "Historias" de El País del 9 de gener del 2014.

»
5097     

ARTICLES » 07-03-2018
Jordi Bilbeny/Otger Cataló

Destinat sobretot a valencians

Reproduïm una llista cronològica que va confegir en Jordi Bilbeny fa onze anys i que l’Otger Cataló va aplegar i va dedicar a tots els valencians del web "Racó Català". La cronologia versa sobre fets, llocs i persones del País Valèncià (o que hi tenen una relació), els quals van estar involucrats d'alguna forma o altra amb la descoberta d’America. Cada un d'aquests punts seria digne d'un o diversos estudis... Així que si algú de vosaltres s'hi vol animar...

»
6746     

ARTICLES » 05-03-2018
Montse Montesinos

La conquesta de Granada segons el ‛Tractat d’Armoria’ d’en Jaume Ramon Vila

L'historiador Jaume Ramon Vila defensa una altra versió de la conquesta de Granada i d'Andalusia en general. En fou el màxim protagonista el rei Ferran II amb l'ajut dels catalans, els quals exerciren al Regne de Granada tota mena de càrrecs, com si en fossin naturals. Article de la Montse Montesinos.

»
7665     

ARTICLES » 01-03-2018
Felip Rodríguez

Juan de Torquemada i Álvaro de Luna, catalans?

En Felip Rodríguez ha descobert que un llibre, escrit a finals del segle XV per un humanista italià, fa catalans l’Àlvaro de Luna, conestable de Castella, i en Juan de Torquemada, parent de l’inquisidor Tomàs de Torquemada.

»
5652     

ARTICLES » 28-02-2018
Alba Doral/,Diari d'Andorra

“Jo no mato ningú fent humor”

“Jo no mato ningú fent humor i per això no pot ser delicte”. En Toni Albà també posa en dubte la història oficial sobre la mort (i la vida) d’en Cervantes i, de retop, la d’en Leonardo. El 21 de febrer del 2018 va ser entrevistat per l'Alba Doral al Diari d'Andorra arran de l'estrena de l'obra "Ossos".

»
3092     

ARTICLES » 25-02-2018
Elena Ferran

“Pensem que la història està adulterada i no per casualitat”

Fa 30 anys que reivindica la catalanitat d'En Cristòfor Colom i qüestiona altres relats que segons ell la història ha tergiversat. El seu nou projecte continua aprofundint en la censura.

»
3635     

OPINIó » 23-02-2018
Pere Coll

Savassona: la nova ruta megalítica

En Pere Coll explica la seva experiència després de fer la ruta megalítica de Savassona amb en Jordi Bilbeny i en Xavier Roviró.

»
3647     

ARTICLES » 21-02-2018
Francesc Magrinyà

Gestionar el passat perquè no ens devori

En Francesc Magrinyà expressa, amb motiu d’unes lúcides reflexions que en Jordi Bilbeny va escriure en el web de Nova Història l’11 de setembre del 2017, el que per a ell significa de debò estudiar i investigar en història. Si no volem que aquesta ens domini, l’hem de conèixer i saber-la gestionar. Només així podem ser lliures.

»
4536     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35124     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València,...[+]
Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta...[+]
Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que...[+]
En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]