Crea el teu compte
Accedeix
"Sovint les persones no volen veure o escoltar la veritat perquè no volen q les seves il·lusions siguin destruïdes"
Friedrich Nietzsche

Articles


El programa La Clau de la Nostra Història va entrevistar en Roger Mallola, membre de l'Institut Nova Història i doctorand en relacions internacionals, el passat 11 d'ctubre del 2017. Va parlar sobre la censura i la postveritat. Creu que la gran innovació de Nova Història ha estat introduir la variable de la censura en el relat de la història.


LLEGEIX-NE MÉS »

4318 lectures

En Cesc Garrido ha fet un petit recull de personalitats que duien el títol de "mossèn" i conclou que aquest mot era sobretot usat al Regne d’Aragó i a tota la Nació Catalana amb el significat de "capellà" i de "noble"’.


LLEGEIX-NE MÉS »

5692 lectures

En Perepau Ximenis ens fa arribar les seves impressions després de llegir l’obra d’En Pep Mayolas.


LLEGEIX-NE MÉS »

4263 lectures

Entrevista a l'Albert Codinas, president de l'Institut Nova Història, arran del «17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya» (Arenys de Munt, novembre del 2017).


LLEGEIX-NE MÉS »

3325 lectures
ARTICLES » 13-04-2018

Súbdits

Carta al diari El Punt-Avui+ d’en Josep Baella Isanta de l’1 de març del 2018, que fa referència al llibre d’en Lluís Batlle «Sota l’estora del Segle d’Or castellà. Empremtes catalanes als segles XVI i XVII».


LLEGEIX-NE MÉS »

7116 lectures
ARTICLES » 11-04-2018

Els comtes-reis i la Bíblia

Els comtes/reis del Casal de Barcelona eren persones cultes i amb gran afany de saber. Coneixien molt bé la Bíblia, tant en llatí com en català (és a dir, que hi havia bíblies en català), i la citaven contínuament. Escrit d’en Joan González Pastor al seu blog "Braços oberts".


LLEGEIX-NE MÉS »

5235 lectures

Pròleg d'en Jordi Bilbeny al seu darrer llibre «Inquisició i Decadència» (Librooks, 2018), per si us feia venir ganes de llegir-lo.


LLEGEIX-NE MÉS »

6066 lectures

L’Arxiu Militar d’Àvila tanca la porta a la consulta de molts documents de l’exèrcit. Notícia del diari "Ara" a càrrec de la Sílvia Marimon del 4 d'abril del 2018.


LLEGEIX-NE MÉS »

5135 lectures

Avui 3 d’abril del 2018 es compleixen 525 anys de la tornada d’En Cristòfor Colom a Barcelona, venint d’Amèrica, en la seva primera expedició transoceànica. Publiquem, per conmemorar-ho, un article antic d’En Jordi Bilbeny que ho glossa documentadament.


LLEGEIX-NE MÉS »

5821 lectures
ARTICLES » 01-04-2018

1414, l’any d’en Colom

Jordi Bilbeny publica ‘La data de naixement d’en Colom’, en què certifica l’any 1414 com el del naixement del descobridor i l’identifica com Joan Colom i Bertran. Article d'en Miquel Riera a el Punt Avui+ del 31 de març del 2018.


LLEGEIX-NE MÉS »

4636 lectures
ARTICLES » 29-03-2018

Existeix la cuina catalana?

Ens endinsem en les raons terminològiques i quotidianes que constaten l’existència de la cuina catalana o que tracten d’amagar l’evidència d’aquest fet nacional nostre. Article d'en Jaume Fàbrega a la Revista "El temps" del 5 de març del 2018.


LLEGEIX-NE MÉS »

4674 lectures
ARTICLES » 27-03-2018

El segle de la marmota

Article d’en Cesc Batlle al diari El Punt-Avui+ del 27 de març del 2018 sobre el llibre “Inquisició i Decadència” d’en Jordi Bilbeny que acaba d’aparèixer.


LLEGEIX-NE MÉS »

5162 lectures

Partint d’un fet puntual, l’assalt del pirata Dragut a la vila de Pollença, podem veure com les narracions dels fets van manipulant-se amb el pas del temps i en detriment de la veritat. La documentació arxivística ha servit, en aquest cas, per contrastar la veritat amb la història. En Miquel Cifre i Cifre ens ho explica.


LLEGEIX-NE MÉS »

6232 lectures

Reproduïm l’escrit de contraportada del llibre "Inquisició i Decadència" d’en Jordi Bilbeny que ha editat Librooks en aquest mes de març.


LLEGEIX-NE MÉS »

5125 lectures
ARTICLES » 21-03-2018

Los occitans en Catalonha

Article d’en Christian Andreu a la revista en occità "Sapiéncia Occitana" sobre la immigració de parlants d'aquest idioma, els segles XVI i XVII, al Principat de Catalunya. El nombre més gran dels nouvinguts s’instal·laren al litoral empordanès i maresmenc, a Girona, a Barcelona i rodalia, i a la Catalunya Central. La immensa majoria eren homes, que es van casar amb dones natives. On havien marxat els homes catalans'?


LLEGEIX-NE MÉS »

6093 lectures
ARTICLES » 19-03-2018

És públic i notori

L’Albert Codinas, president de l’Institut Nova Història, fa un seguit de reflexions a l’entorn de l’estat de repressió que pateix Catalunya provocat per l’Estat Espanyol. En conclou, entre d’altres coses, que, així com demostra l’Institut Nova Història, no és un fenomen nou, sinó que és una constant d’aquest Estat d’ençà que es va fundar.


LLEGEIX-NE MÉS »

4218 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38600 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]
El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir...[+]