Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 22-08-2021
Jordi Bilbeny

En Patufet, el bou i els excrements rituals

A la rondalla d’En Patufet acabem de veure la implicació directa entre un ritual d’iniciació, el bou i els excrements. Article d'En Jordi Bilbeny que ha estat extret del seu blog personal.

»
3216     

ARTICLES » 20-08-2021
Pol Bragulat

Els Rocafull i els Rockefeller, el vincle perdut entre totes dues famílies

Conferència d'En Jordi Àlvarez pronunciada diumenge 1 d'agost en el marc de la 8a universitat Nova Història. ¿Els magnats del petroli Rockefeller procedeixen d'una senzilla família pagesa d'Alemanya o bé d'una poderosíssima família noble d'Occitània amb branques a Alemanya, Anglaterra, Aquitània i Catalunya? En Pol Bragulat ens fa arribar el parer d'En Jordi Àlvarez.

»
4958     

ARTICLES » 20-08-2021
Marc Pons/El Nacional.cat

Els catalans prenen possessió de Màlaga

Article d'En Marc Pons. El 20 d'agost de l’any 1487, fa 534 anys, en el context de la guerra de conquesta de Granada (1481-1492), la marineria de les Galeres de Catalunya -comandada per l’almirall Galcerà de Requesens- i que formaven part de les armes de Ferran el Catòlic, prenien possessió de Màlaga. Nosaltres ens demanem: per què aquest sobtat interès per conquerir el regne de Granada? No devia ser pas per deixar expedita la via cap a Amèrica des de la Mediterrània?

»
3758     

ARTICLES » 18-08-2021
Jaume Nolla/El Punt-Avui+

No plau als cathalans

Els tex­tos dels ambai­xa­dors medi­e­vals con­te­nen ja tota la doc­trina política que va sor­gir o res­sor­gir a par­tir de la Renai­xença, amb un llen­guatge ple de sim­bo­lisme naci­o­nal tal com l’ente­nem avui, de defensa de les lleis del país i rei­vin­di­cant el propi pas­sat com a pes d’auto­ri­tat. Hi sur­ten expres­si­ons com “lli­ber­tats de la terra”, “defensa de la pàtria”, “tray­dors de la pàtria”, “dei­xant tota la nació cat­ha­lana en tanta angoixa e per­dició”. I afegim: això és el que defensava la família Colom Bertran contra Joan II. Article d'en Jaume Nolla a El Punt-Avui+ d'aquest 6 d'agost.

»
3653     

ARTICLES » 16-08-2021
Govert Westerveld

Lazarillo de Tormes i La Celestina. Per què té raó En Jordi Bilbeny

Reproduïm un article d'En Govert Westerveld, hispanista holandès, que ha recolzat les tesis d'En Jordi Bilbeny quant a l'autoria del 'Llàtzer de Tormos'. En Westerveld ha arribat a les mateixes conclusions a través d'un programa informàtic d'anàlisi estilística. Aquest article ha estat traduït de l'anglès i el podeu llegir en aquest idioma en format PDF.

»
3497     

ARTICLES » 12-08-2021
Pol Bragulat

8a Universitat Nova Història. Manipulació i censura a la Viquipèdia: casos i evidències

En Manel Capdevila ens ha fet avinent diumenge 1 d'agost la seva experiència de com multitud de textos seus que va editar a la viquipèdia han estat censurats per personatges a sou de les FAES del PP. Article d'En Pol Bragulat.

»
2726     

ARTICLES » 10-08-2021
Josep Baella Isanta

Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana

En Josep Baella Isanta ha redactat una petita ressenya sobre el darrer llibre d'En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'. Entre d'altres coses afirma que En Bil­beny és un gegant en un món acadèmic de nans ate­mo­rits, els quals, mal­grat les evi­dèn­cies docu­men­tals apor­ta­des, són incapaços de des­lliu­rar-se de l’angoixa que repre­sen­ta­ria enfron­tar-se amb el món acadèmic espa­nyol. Article publicat avui 10 d'agost al diari El Punt-Avui+.

»
4412     

ARTICLES » 09-08-2021
Leandre Martí

Una pintura de Sant Francesc d’Assís amb interrogants

En Leandre Martí, mestre en descobrir detalls que a tothom li passarien per alt, s'ha fixat en un fragment d'una pintura sobre Francesc d'Assís que resulta altament revelador: què hi fa l'escut català en un llenç d'aquest sant?

»
3942     

ARTICLES » 08-08-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

El català Ballester, nomenat primer alcalde europeu d'Amèrica

Ballester va exercir com a alcalde fins que, l’any 1500, la monarquia hispànica va fabricar un cop d’estat contra els Colom i el seu entorn polític i social, amb l’objectiu d’usurpar la totalitat de recursos que generava l’empresa americana. Article d'En Marc Pons.

»
2950     

ARTICLES » 07-08-2021
Pol Bragulat

Conferència de Na Montse Montesinos: «La creu de Sant Jordi, armes del Principat de Catalunya, origen de moltes banderes i escuts d’arreu del món»

En Pol Bragulat ens ha fet arribar un resum de la conferència que Na Montse Montesinos va pronunciar el dia 1 d’agost sobre l’origen de la creu de Sant Jordi en el marc de la 8a Universitat Nova Història.

»
2796     

ARTICLES » 06-08-2021
Francesc Jutglar

Què m'ha suggerit la lectura del llibre ‘La sardana i la religió de les Bruixes’

Després de llegir el sorprenent llibre 'La sardana i la religió de les bruixes' d'En Jordi Bilbeny, En Francesc Jutglar ha sentit la necessitat de fer-li arribar una sèrie de comentaris que aquí presenta en forma d'article, i que cal entendre com unes primeres notes que podrien iniciar moltes línies d'investigació. Sovint indica entre parèntesis a quina part del llibre fa referència la temàtica que esta comentant en cada cas amb el nom del llibre abreviat: SRB.

»
1472     

ARTICLES » 05-08-2021
Pol Bragulat

8a universitat: El Gran Capità, el foment del català, el monestir de Sant Francesc de Barcelona i els kibbutz

Continuem explicant-vos alguns dels actes que van tenir lloc el 31 de juliol d'aquest 2021 en el marc de la 8a Universitat Nova Història. En Pol Bragulat ens ha fet un resum de dues conferències i una presentació de llibre. Així mateix, vam tenir l'avinentesa de visionar un film sobre els kibbutz dels primers anys de l'estat d'Israel.

»
3669     

ARTICLES » 02-08-2021
Pol Bragulat

Presentació del projecte de documental «L'estafa de la Catalunya bilingüe»

El 31 de juliol, el primer dia de la Universitat, es va presentar a la tarda el projecte d'un documental que s'anomenarà 'L'estafa de la Catalunya bilingüe'. Aquest és un projecte de l'Ignasi P. Ferré i En Jordi Bilbeny. Els catalans no hem començat a ser efectivament bilingües fins a partir dels anys 60/70 i sobretot a partir del tombant de mil·leni. En Pol Bragulat ens n'ha fet una petita crònica.

»
2404     

ARTICLES » 01-08-2021
Anton Vidal Inglès

Discurs d'obertura del President del Centre d'Estudis Falsetans

Us oferim el parlament d'obertura de l'Anton Vidal Inglès, president del Centre d'Estudis Falsetans, a l'obertura de la 8a Universitat Nova Història. L'Anton Vidal reivindica la tasca investigadora dels Centres d'Estudis Comarcals que hi ha escampats arreu del país.

»
1892     

ARTICLES » 31-07-2021
Jordi Bilbeny

Parlament d'obertura de la 8a Universitat Nova Història, pronunciat per En Jordi Bilbeny a Montblanc el 31 de juliol d'enguany

Us fem arribar el parlament que En Jordi Bilbeny ha pronunciat aquest matí per a obrir la 8a edició de la Universitat Nova Història.

»
3666     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35181     

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]
És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única...[+]