Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
ARTICLES » 07-06-2021
David Garrido/El Temps

In mani dei catalani!

Temps era temps Catalunya, els Països Catalans, estaven plenament reconeguts. Fins i tot aconseguiren que catalans, nacionalment catalans, ocupessin el papat. El primer papa català fou Alfons de Borja (Calixt III). El seu nebot, Roderic, també arribaria al tron de sant Pere amb el nom d'Alexandre VI. Article d'En David Garrido per a El Temps

»
4760     

ARTICLES » 03-06-2021
Susana Ramos, Antoni Elias, Jordi Romeu

Francesc Salvà i Campillo. Precursor de la telegrafia sense fils

Francesc Salvà i Campillo (Barcelona, 12 de juliol de 1751 - 13 de febrer de 1828) fou un metge, físic i meteoròleg català. Malgrat les seves aportacions al món de la medicina, Salvà també va fer aportacions importants en el camp de la física i és considerat un dels pioners de la telegrafia elèctrica. Publiquem un antic article sobre aquesta personalitat, el qual va ser redactat per Na Susana Ramos, l'Antoni Elias i En Jordi Romeu, article que podeu llegir també en format PDF.

»
1770     

ARTICLES » 03-06-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Campanall, el primer rabí de la història de Nord-amèrica

A l'any 1763 a Newport (colònia britànica de Rhode Island, Nova Anglaterra), el rabí katalaní Mordechai Campanall hi va promoure i construir la primera sinagoga de la història nord-americana, a l’entorn de la qual s’articularia la primera comunitat jueva estable d’Amèrica del Nord. Article d'En Marc Pons a el Nacional.cat.

»
2696     

ARTICLES » 01-06-2021
Aleix Galvany

Un videu explica el llibre sobre la sardana i les bruixes d'En Jordi Bilbeny

L'Aleix Galvany parla, en aquest videu, amb profunditat del llibre d'En Jordi Bilbeny 'La sardana i la religió de les bruixes' i de com la lectura l'ha ajudat a ampliar i a millorar la visió que tenia del nostre passat.

»
1911     

ARTICLES » 31-05-2021
Jesús Lloria/Vibrant

El codi de dret marítim català del segle XIII és l’origen de la legislació marítima d’arreu del món

L'Institut Nova Història fa a mans un petit article divulgatiu que el 19 de febrer del 2016 En Jesús Lloria va escriure sobre el dret marítim català per a la revista digital Vibrant. La nostra legislació marinera és l’origen del dret marítim d’arreu del món.

»
6107     

ARTICLES » 29-05-2021
Jordi Bilbeny

El «mal de cor» de Santa Teresa i la greu malaltia de Caterina de Cardona (i 3)

Notes per a la identificació de Teresa de Jesús amb Teresa de Cardona. (Publiquem avui la tercera i darrera part d’aquest aprofundit estudi d’En Jordi Bilbeny).

»
3720     

ARTICLES » 27-05-2021
Jordi Bilbeny

El «mal de cor» de Santa Teresa i la greu malaltia de Caterina de Cardona (2)

Notes per a la identificació de Teresa de Jesús amb Teresa de Cardona. (Publiquem avui la segona part d’aquest aprofundit estudi d’En Jordi Bilbeny).

»
4670     

ARTICLES » 25-05-2021
Jordi Bilbeny

EL «mal de cor» de Santa Teresa i la greu malaltia de Caterina de Cardona (1)

Notes per a la identificació de Teresa de Jesús amb Teresa de Cardona. (Publiquem avui la primera part d’aquest aprofundit estudi d’En Jordi Bilbeny).

»
4292     

ARTICLES » 23-05-2021
Joel Carrasco/El nacional.cat

France Inter s'apunta a la hipòtesi que Colom era catalanoparlant

L'emissora France Inter, una de les més importants de França, s'ha apuntat a la hipòtesi que Cristòfor Colom era catalanoparlant.

»
4081     

ARTICLES » 22-05-2021
Bel·lónides/Història Usurpada

El nom de la vila siciliana de Caltanissetta prové del topònim català Catalaniseta

En Bel·lònides prova, dins el seu blog "La història usurpada', que el nom de la població siciliana anomenada 'Caltanisetta' és en realitat uan deformació a partir de 'Catalaniseta', vila que havia pertanyut als comtes de Montcada.

»
3032     

ARTICLES » 20-05-2021
Rubén Hidalgo/Diari de Badalona

Cristòfol Colom va consultar uns manuscrits a Sant Jeroni de la Murtra abans del seu viatge cap a Amèrica

Cristòfol Colom va estudiar 25 manuscrits lul·lians que hi havia al monestir badaloní de Sant Jeroni de la Murtra, els quals serien claus per a la descoberta del continent americà. Article d'En Rubén Hidalgo per al Diari de Badalona d'ahir 19 de maig. Aixi mateix, us fem a mans l'enllaç a un videu explicatiu.

»
5855     

ARTICLES » 18-05-2021
Rafael Romeu

Curiositats de Montserrat

Reproduïm l'article que En Rafael Romeu va escriure per a la revista bimensual 'Infocalafell' de l'abril-maig d'enguany a l'entorn d'esdeveniments que van tenir lloc a la muntanya de Montserrat. Entre d'altres, que el monestir que s'hi hostatja va ser dels primers a tenir impremta, que va ser visitat moltes vegades per l'Emperador Carles I i que va ser dinamitat per les tropes de Napoleó.

»
3822     

ARTICLES » 16-05-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Quan a Argentina es parlava català

El barri de Montserrat va concentrar entre 1750 i 1820 la immigració catalana a Buenos Aires. Durant quasi un segle, milers de catalans s’hi establirien. En la seva plenitud concentraria uns 10.000 residents. Durant quasi un segle, el barri de Montserrat de Buenos Aires seria la comunitat catalanoparlant més nombrosa del continent sud-americà. Article d'En Marc Pons d'avui mateix.

»
4361     

ARTICLES » 15-05-2021
Pau Mora

Miquel Servet era valencià segons l’Antonio de Fuenmayor

En Pau Mora ha trobat en tres edicions d’una mateixa obra que l’humanista, teòleg i científic Miquel Servet havia nascut al regne de València.

»
3901     

ARTICLES » 13-05-2021
Pep Mayolas

Les naus d’En Colom i l’armada de Joana «la Boja» (2)

Continuació de l’article d’En Pep Mayolas que examinava la preparació dels enllaços dels fills dels Reis Catòlics amb la Casa d’Àustria, així com l’aplec i formació de l’armada que havia de dur Joana la Boja a casar-se amb Felip d’Habsburg

»
4062     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35290     

Aconseguits 10100€
de 8000€
Queden 2 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pep Mayolas reflexiona al voltant de la figura d'en Gonzalo Fernández de Córdoba, que podria ser en realitat...[+]
Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè...[+]
És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]