Crea el teu compte
Accedeix
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»

Articles


Thomas Mann va adreçar l'any 1953 una carta a J. Mª Corredor en què expressava el seu fervor per la figura i el carisma de Pau Casals. Recuperem aquest document excepcional, publicat dins Converses amb Pau Casals


»

5887

L'estudiós Manuel Civera relaciona l'obra amb un procés del 1427 i amb el Morvedre medieval


»

17168

Els biògrafs actuals d’En Lleonard donen per cert que la seva mare era una pobra pagesa d’un llogarret de prop de Vinci que un notari florentí va deixar prenyada i va abandonar a la seva sort. Se sosté per algun lloc aquesta visió dels fets? Era una pagerola analfabeta la mare del savi més savi del Renaixement? Què en diuen els textos més antics? En Jordi Bilbeny ens dóna el seu punt de vista sobre un dels temes més complexos de la biografia d’En Lleonard.


»

14576
ARTICLES » 13-02-2013

Beatriu d'Aragó i Leonardo

Una troballa d’una cèdula en català a Nàpols, on Beatriu d’Aragó demana “hun joch de cartes”, porta En Francesc Garrido a identificar aquesta princesa catalana amb la Dama de l’Ermini, pintada per Leonardo


»

11006

Sembla que En Leonardo no va tenir cap relació directa amb Amèrica. Coneixia Americo Vespuccio i Toscanelli, però no en remarca res d’important. Tampoc no va dir res d’aquella gran gesta americana ni dels grans descobridors. Per què? En David Grau, ressegueix les relacions d’En Vespuccio i En Toscanelli amb En Colom i amb Catalunya i ens explica el perquè d’aquest silenci tan estrany.


»

11532

Els errors de la traducció del Tirant lo Blanc a l’italià permeten interpretar a en Carles Ortiz, que l’expressió que apareix al començament del text italià i que exposa que el llibre ha estat “Di lingua Spagnola nello idioma nostro per Messer Lelio Manfredi tradotto”, només pot refererir-se a la llengua catalana. I que, per tant, a començament del segle XVI, a Itàlia també es coneixa la llengua catalana com a llengua espanyola


»

12431

En Francesc Garrido documenta una nova relació entre la reina d’Anglaterra Caterina d’Aragó i Catalunya, en aquest cas amb l’Emperador Carles V. La prova és la recomanació que aquesta li fa d’un barceloní que porta 30 anys a Londres, i a qui vol que se li atorgui un càrrec al regne de Nàpols


»

10176

Tot i que Vilanova de Sixena, el lloc on la història oficial fa néixer En Miquel Servet, és una població catalana d’administració aragonesa, En Raimon Balagué ens aporta diverses referències documentals on se’l fa explícitament i unívocament català.


»

165939
ARTICLES » 24-12-2012

Leonardo era noble

En David Grau ens demostra que en Leonardo Da Vinci no era un pobre desgraciat que tenia bona mà amb el dibuix i la pintura, sinó que era un noble relacionat amb les més altes autoritats del moment.


»

13653
ARTICLES » 10-12-2012

Els tres pèls del gat

El refrany esmentat al Quixot "andar buscando los tres pies al gato", és una altra prova concloent que el Quixot és una traducció del català.


»

25436

D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un manlleu del català? En Jordi Bilbeny ens ho desvela en aquest acuradíssim estudi


»

16314

Un quadre atribuït a Rafael d'Urbino, posa en contacte directe aquest pintor amb el virregnat català de Nàpols i la ciutat de Barcelona


»

13014

L’alpinista i guia de muntanya Joan Cassola analitza les muntanyes que apareixen als quadres d’En Leonardo i que, segons els entesos, són “imaginàries”, i les compara amb les de Montserrat, que són tangibles, concretes, reals i formen part de la seva experiència viva d’escalador.


»

29676
ARTICLES » 16-11-2012

El príncep Carles d'Àustria

Immersos en les pràctiques endogàmiques, l’intent desmesurat de mantenir i d’augmentar el poder dels Àustries, va portar un seguit de matrimonis, les conseqüències dels quals van fer que segones i terceres generacions tinguessin una consanguinitat molt elevada. Fruit d’aquesta consanguinitat varen venir al món uns individus amb salut molt delicada, uns de salut física dèbil i altres de dubtosa salut mental.


»

33019

Els catalanismes i catalanades que es troben a l'obra del Marquès de Santillana són el resultat normal d’un castellà afincat a Catalunya i Nàpols o són el fruit d’haver atribuït a aquest noble castellà l’obra d’algun català desposseït i esborrat?


»

37885

En Guillem Saperas ens explica la seva experiència personal amb la impossibilitat d'aprendre la nostra història a l'ESO/Batxillerat i manifesta la seva conformitat més absoluta amb el fet que s'ha manipulat el nostre passat de forma premeditada.


»

42444
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38515