Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Espanya té un problema amb la veritat."
Carles Puigdemont
ARTICLES » 04-04-2023
Pol Bragulat

Jordi Castellà exposa a tuiter un altre cas d'hispanocentrisme de la societat catalana

En Jordi Castellà recorda l'efemèride de l'alliberament de Barcelona l'any 801 D.C. per Guillem de Tolosa i el fill de Carlemany, alhora que denuncia la seva manca de reconeixement públic als carrers barcelonins.

»
1113     

ARTICLES » 30-03-2023
Jordi Bilbeny

En Johannes Tinctoris i l’invent català de la guitarra

Al segle XV el tractadista musical Johannes Tinctoris va escriure que la guitarra era un invent català. ¿Com és que avui s’esmenta com a guitarra espanyola o flamenca? Té o pot tenir aquest canvi connotacions polítiques? En Jordi Bilbeny ho intenta explicar en aquest article, que, amb alguns retocs, forma part d’un estudi anterior intitulat «Malta i la guitarra catalana».

»
2637     

ARTICLES » 28-03-2023
Jordi Bilbeny

La relació de Santa Teresa de Jesús amb Santa Clara

Diversos escrits asseguren que Santa Teresa tenia una especial devoció per Santa Clara. Ara, dos nous quadres de l’Amèrica Colonial, datats a la segona meitat del segle XVII, ens ho reforcen i ens ajuden a creure que Teresa de Jesús havia d’haver estat la clarissa Teresa de Cardona.

»
1556     

ARTICLES » 26-03-2023
Pol Bragulat

Ressò de la Ruta Colombina de Pals

Després de la ruta colombina per Pals del passat 25 de març amb En Jordi Bilbeny, els participants han compartit la seva experiència a les xarxes socials.

»
1483     

ARTICLES » 22-03-2023
Marc Pons

L'atzarosa vida d'Aurembiaix, l'última comtessa d'Urgell

La comtessa que intentà complir amb la missió marcada pel destí dels Urgell, però fou traïda per tothom.

»
1254     

ARTICLES » 21-03-2023
Jordi Àlvarez

La intel·ligència artificial i la recerca històrica

En Jordi Àlvarez ha començat a fer preguntes a dos programes d’intel·ligència artificial sobre algun problema relacionat amb la nostra història literària. Els resultats són tan sorprenents, que ens engresca a fer-los servir a fi de continuar resolent temes de la nostra història censurada.

»
2480     

ARTICLES » 17-03-2023
Jordi Manchon

La lliçó de Malta

Per què és tan interessant Malta? Per què ens interessa tant la seva història? En Jordi Manchon ens ho explica mentre ens convida a anar-hi per conèixer directament l’empremta catalana que, després de tants segles, encara hi sobreviu.

»
1995     

ARTICLES » 13-03-2023
Jordi Bilbeny

El M.H. Quim Torra publica a la seva pàgina web —la del 131è President de la Generalitat— un article d'En Jordi Bilbeny.

L'article d'En Jordi Bilbeny 'Per què és tan poc coneguda l’empremta catalana a Malta?' ha sigut publicat i promocionat a xarxes pel 131è president des dels seus comptes oficials. Seguidament podeu llegir-ne el text.

»
1902     

ARTICLES » 10-03-2023
Joan-Marc Passada i Casserres

'Gos català!' El gentilici com a insult a la història de Catalunya. Els Balcans

En Joan-Marc Passada ens fa un petit recull d’insults que han perviscut a través dels temps als Balcans i que es diuen o es deien emprant el gentilici «català».

»
2486     

ARTICLES » 06-03-2023
Joan Casajuana

Brevíssima història de la guitarra

En Joan Casajuana ens fa un resum de la història bàsica de la guitarra, tot posant de relleu que, tal com deia En Joahannes Tinctoris al segle XV, «és un invent català».

»
3104     

ARTICLES » 04-03-2023
Arxiu Nacional de Cataluya

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha adquirit un llibre sobre el lloctinent de Ferran II

L’Arxiu Nacional ha ingressat el llibre registre de cartes de Joan d’Aragó, lloctinent de Ferran II (1496-1499).

»
1813     

ARTICLES » 01-03-2023
Àlex Milian

Els primeríssims batecs de la llengua catalana

Després d’estudiar els documents originals d’arxius molt diversos, els paleògrafs Jesús Alturo i Tània Alaix han situat l’aparició escrita de les primeres paraules protocatalanes al segle IV en textos de sant Pacià (Barcelona ?-390); han recalculat la datació de la majoria dels primers textos (Homilies d’Organyà incloses); han establert que el Llibre dels jutges és el primer text íntegre en català (entre 1066 i 1084), i han fet llistes dels 34 primers autors de textos (o paraules) en català. Ho exposen tot a l’assaig divulgatiu Lletres que parlen: Viatge als orígens del català (La Magrana, 2023).

»
2938     

ARTICLES » 27-02-2023
Carles Udina

L’Institut Nova Història i els perills de l’ortodòxia científica

En Carles Udina valora la feina de l’Institut Nova Història pel seu rigor i mètode científic, cosa que no sempre passa en l’àmbit de la historiografia. Però alhora es queixa que tot sovint l’ortodòxia científica també menysprea i arracona els científics que fan propostes en una nova dimensió de la ciència i que també, de tant en tant, es considera l’opinió científica com una veritat absoluta i un relat intocable.

»
1793     

ARTICLES » 24-02-2023
Carles Camp

Sant Francesc a Montsó

En Carles Camp ens fa saber que a Montsó s’ha preservat el record del pas de Sant Francesc per aquella ciutat i castell just en el moment que preparava la seva peregrinació a Montserrat.

»
1843     

ARTICLES » 21-02-2023
Manuel Lillo

A qui pertany Tabarca?

Manuel Lillo ha escrit aquest article sobre els orígens del poblament i història de l'illa.

»
1702     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35111     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va tenir alguna cosa a veure En Narcís Monturiol i el seu submarí Ictineu amb el projecte literari de Jules...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]
el poble català fou l’únic poble que perdé la Guerra de...[+]
Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]