Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 17-10-2012
Joan Rius

Tergiversació històrica, també a la Vikipèdia espanyola

No cal remuntar-nos al segle XV per trobar indicis de manipulació de la història. La Vikipèdia espanyola n'és un exemple ben viu i actual que ens serveix per il·lustrar l'afany immutable de Castella per potenciar els seus interessos en detriment dels catalans. En Joan Rius ens n'ha enviat una petita mostra.

»
39873     

EDITORIAL » 17-10-2012
Roger Mallola

La impossibilitat existencial

L'anàlisi de la història, de la seva construcció, de la seva falsificació, i del seu sentit de present esdevenen uns instruments valuosos per entendre la impossibilitat que representa el tan insistent encaix de Catalunya dins l’estat espanyol. La història d’Espanya és la història d’una impostura, d’un frau que ha afectat la manera de com s’entenen a si mateixos no només els catalans, sinó fonamentalment els espanyols de matriu castellana.

»
12121     

NOTICIES » 16-10-2012
Francisco Esquivel

Cervantes, català

El diari Levante es feia ressò aquesta setmana de la catalanitat de Cervantes segons Lluís Maria Mandado, que presentà a la Casa de Cultura de Xixona el seu nou llibre: "El Quixote va esborrar el Quixot"

»
84339     

NOTICIES » 11-10-2012
Xavier Martínez Gil

12 d'octubre: Diada nacional de Catalunya

En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada de Catalunya mentre que el dia 11 de setembre hauria de ser el dia de la Hispanitat.

»
56053     

ARTICLES » 10-10-2012
Albert Fortuny

Algunes consideracions sobre La Gioconda d'El Prado

Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de vista de l'obra i la seva relació amb la del Louvre, sense perdre de vista el fons montserratí.

»
27614     

NOTICIES » 01-10-2012

3r Cicle de conferències sobre la manipulació de la història

L'associació Plural 21 i l'Institut Nova Història inauguraran el 4 d'octubre el 3r cicle de conferències sobre la manipulació de la història: "Elements per a una veritable història de la nació catalana". El cicle comptarà amb un total de 25 conferències que tindran lloc cada dijous a la seu de Plural 21

»
6683     

NOTICIES » 27-09-2012

Rastres del llegat català al Perú

L'acadèmia peruana de la llengua reconeix l'origen català algunes paraules com "aguaitar"

»
11809     

ARTICLES » 24-09-2012
Rafael Beltran Llavador

La petjada de «Tirant lo Blanc» en la «Celestina»

Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València, com defensen En Jordi Bilbeny i l'Àlex Sendra, hauria de tenir uns forts contingunts literaris catalans i evidenciaria un arrelament profund en la tradició literària catalana. En Rafael Beltran, sense ni tan sols sospitar-ho, ho posa en evidència en aquesta estudi.

»
28278     

ARTICLES » 21-09-2012
Paolo Pellegrino

Erasme denuncia la censura a l'Elogi de la Follia

Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els censors “afegeixen, canvien, treuen, tornen a posar, repeteixen, refan”. Però, sobretot, hi posa de relleu “els qui publiquen obres d’altri com a pròpies, i s’atribueixen falsament una glòria guanyada per un altre”. En Paolo Pellegrino ens aporta un document valuosíssim que hauria de deixar sense arguments als fonamentalistes que defensen que el text és intocable i immutable.

»
22699     

ARTICLES » 19-09-2012
Esteve Renom

En Servet i En Servent eren pare i fill?

Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada i adulterada. Els cognoms són quasi idèntics. El primer era metge i el pare del segon també. Per què En Servent no parla mai del seu pare? Potser, com En Servet, era també mort? Potser van ser el mateix personatge?

»
19140     

NOTICIES » 19-09-2012

Jornades sobre la falsificació de la història

L'Institut Nova Història es plau convidar-vos a aquest cicle de cinema dedicat a la falsificació de la història que tindrà lloc els dies 6 i 7 d'octubre als Cinemes Girona de Barcelona (C/ Girona, 173-175)

»
7959     

ARTICLES » 17-09-2012
Carles Ibáñez

El tortosí Cristòfor Despuig assegurava a mitjan segle XVI que els castellans no van participar de cap manera a la descoberta d'Amèrica

Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu això perquè el llibre no es va editar mai. A més a més afirma que tot va ser impulsat per Ferran II, rei dels catalans i de la Corona d'Aragó.

»
18819     

ARTICLES » 12-09-2012
Jordi Bilbeny

Els Rovira a la Cúria Papal Vaticana

Quin paper van tenir els Rovira a la Cúria Vaticana? Van ser aquests mateixos Rovira o de la Rovira anomenats després Della Rovere? Tot ho sembla indicar.

»
10959     

ARTICLES » 10-09-2012
Jordi Bilbeny

Amagau lo valencià! (3/3)

Es van passar tots els escriptors catalans, d'un dia per l'altre, bruscament, a escriure en castellà, perquè era una llengua més noble? Per raons de mercat? O simplement per les coaccions, sancions i perills que van haver de patir per part de les autoritats competents i que, al final no van poder salvar? En Jordi Bilbeny ens ho explica en aquest document.

»
10761     

ARTICLES » 07-09-2012
Jordi Bilbeny

Amagau lo valencià! (2/3)

Es van passar tots els escriptors catalans, d’un dia per l’altre, bruscament, a escriure en castellà, perquè era una llengua més noble? Per raons de mercat? O simplement per les coaccions, sancions i perills que van haver de patir per part de les autoritats competents i que, al final no van poder salvar? En Jordi Bilbeny ens ho explica en aquest document

»
11352     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35181     

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Cesc Garrido, conscient que En Lleonard estaria vinculat a la casa reial catalana de Nàpols, identifica "La...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]
En Colom va arribar al nou continent amb instruments, cartes i taules...[+]