Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
ARTICLES » 06-06-2012
Pep Mayolas

Domingo Albero, un canonista de Morella a la Cúria de Sixte IV

Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver tingut alguna relació amb aquesta ciutat. En Pep Mayolas ens en documenta una de prou important: el nomenament per part del mateix Papa Della Rovere d’En Domingo Albero, arxipreste i canonista de Morella, com a escrivà familiar seu.

»
11226     

ARTICLES » 04-06-2012
Esteve Renom

El Rector de Vallfogona i Cervantes/Servent

Com és que tant En Vicenç Garcia com Cervantes van escriure uns elogis tan desmesurats a En Perot Rocaguinarda? L'Esteve Renom troba molt suggerent que ambdós literats coincidissin en aquest punt, no exempt d'ideologia política, i apunta la possibilitat que l’un i l'altre s’haguessin pogut conèixer

»
10526     

NOTICIES » 04-06-2012

Mèxic es fa ressò del Quixot català

La Televisió de Mèxic, Canal 3, es fa ressò de les teories sobre el Quixot català que defensa en Lluís Maria Mandado al seu llibre El Quixote va esborrar el Quixot

»
7019     

ARTICLES » 01-06-2012
Jordi Bilbeny

En Servent, el Persiles i la censura

L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció literària, simpàtica i més o menys enginyosa? Segons En Michael Nerlich, no es pot entendre En Servent sense tenir present la seva estratègia per poder salvar la censura. O més ben dit: la seva obra és un monument literari construït expressament per escapolir-se’n.

»
15867     

NOTICIES » 30-05-2012
Susana Rodríguez-Vida

Prefaci (al llibre El Descubrimiento de América: una historia censurada políticamente)

En aquest prefaci, l’autora mateixa ens explica com després de la lectura d'un llibre d’en Jordi Bilbeny, se li van obrir els ulls i va decidir explicar a tots els castellanoparlants, tant de Catalunya com de fora, el que havia descobert a l'entorn de l'ocultació de la catalanitat d'en Colom i de la gesta descobridora d'Amèrica

»
6756     

NOTICIES » 29-05-2012

L'Institut Nova Història al setmanari El Triangle

El setmanari El Triangle digital ha fet un esment a les recerques de l'Institut Nova Història avui dia 29 de juny del 2012.

»
4366     

NOTICIES » 25-05-2012
Ramon Serrano

Un llibre nou i estimulant: El Descubrimiento de América. Una historia censurada políticamente

En Ramon Serrano ens fa una ressenya del llibre de la Susana Rodriguez-Vida, publicat per Servidoc (Barcelona, 2012), que posa en escac la història oficial del descobriment castellà d'Amèrica, redactada per la censura política, i en vindica la seva autoria absolutament catalana

»
6377     

PUBLICACIONS » 23-05-2012

"Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica." d'Enric Guillot

L'obra on s'exposen les evidències documentals i argumentals de la Descoberta i Conquesta d'Amèrica pels Catalans. Per Enric Guillot.

»
29632     

PUBLICACIONS » 23-05-2012

"En Colom a Barcelona", d'Antonio Rumeu de Armas

Us presentem una darrera i suculenta novetat del Sant Jordi d'enguany. Es tracta del llibre d'Antonio Rumeu de Armas editat per Llibres de l'Índex.

»
6526     

OPINIó » 21-05-2012
Joan Daniel Beszonnoff

Elogi de Bilbeny

L'escriptor Joan Daniel Beszonnoff parla a l'e-noticies d'en Jordi Bilbeny i del seu replantejament radical del nostre passat. I conclou contundent que "o s'equivoca o té raó". I té raó: o en Bilbeny s'equivoca o no.

»
6713     

EDITORIAL » 21-05-2012
Jordi Bilbeny

Cada vegada en som més

Cada vegada és més gran el ressò de la nostra tasca. Cada vegada creix més l'amplitud de les nostres recerques. l'Institut Nova Història ha esdevingut el far que il·lumina la recerca d'un passat segrestat i tergiversat des de les esferes del poder. No en tenim prou de repetir sense el més mínim sentit crític ni rigor intel·lectual que Catalunya va entrar a començament del segle XVI en una mena de forat negre, del qual no en va sortir fins a final del segle XIX. La decadència, la pesta negra, la guerra civil del segle XV, la poca demografia, l'exclusió del comerç americà, són tòpics sense cap mena de fonament. O més ben dit: l'únic fonament que tenen és el que ha cavat sota els nostres peus i dins la nostra ment la repetició multisecular d'aquests mateixos tòpics.

»
7932     

ENTREVISTES » 18-05-2012

Jordi Bilbeny parla de la censura espanyola a BarçaTV

Recuperem aquesta entrevista de Verònica Sanz a Jordi Bilbeny al canal de TDT "BarçaTV" del dia 5-11-2009. Fa un breu però contundent repàs a la censura castellana i la seva construcció de la història.

»
4694     

ARTICLES » 17-05-2012
Raimon Balagué

En Colom contra el rei Ferran el Catòlic

Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar l'armada franco-lusitana dirigida per En Colom, ens evidencia que el futur descobridor lluitava en contra del rei i dels genovesos i que, en conseqüència, no podia ser genovès.

»
12715     

ARTICLES » 16-05-2012
Pep Comajuncosa

Una passejada per la Roma dels Della Rovere

L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in Vincole, on reposen els cossos de la família Della Rovere, perquè també sospitava que podien ser Rovira. Aquí teniu el resultat d’aquella passejada.

»
8652     

ARTICLES » 14-05-2012
Pep Mayolas

Castella, el regne més pobre d'Europa a final del segle XV

Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe aglutinador de l’Imperi Hispànic de final del segle XV? O, sense burgesia, sense capitalisme, sense una forta organització comercial de ciutats i una xarxa de vies de comunicació potent; sense ports, sense un clima benèvol i una economia estable, es tracta simplement d’una xifra inflada per raons d’estat i per camuflar que Castella va ser el regne més pobre d’Europa?

»
64674     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35181     

Aconseguits 2700€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan “Cervantes” glossa el Tirant lo Blanc al Quixot, i ens diu que és “el millor llibre del món”, ens...[+]
Si comparem les portades de les dues primeres edicions del Quixot de 1605, ens adonem tot seguit que en una...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]
En Pau Mora ens aporta informació d'un frare agustí català anomenat Erasme, a qui se li perd la pista a...[+]