Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 10-01-2021
Joan Cassola

Lo pou de santa Teresa de Cardona

En Joan Cassola ha fet una gran descoberta sobre Santa Teresa. Ha trobat un document, en concret una postal del segle XIX, en el qual es fa referència a Santa Teresa amb la denominació «de Cardona», tal com defensa l’Institut Nova Història.

LLEGEIX-NE MÉS »
2474 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 08-01-2021
Bartomeu Mestre Sureda

Pau, justícia i germania. Al rescat de la memòria

En Bartomeu Mestre reivindica, des del seu blog «Etziba Balutxo» a Vilaweb , el moviment agermanat, que va encapçalar Joanot Colom i es va desenvolupar a Mallorca entre el 1521 i 1523 contra l’abús de poder, l’espoliació fiscal i la corrupció. El 7 de febrer d’enguany s’escaurà el cinquè centenari de l’inici de la revolta. Una revolta que sempre s’ha volgut amagar o tergiversar.

LLEGEIX-NE MÉS »
820 lectures     
1 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 05-01-2021
Jordi Bilbeny

Darrers personatges cabdals: Margarit, els Torres i el pare Cases

Amb aquest sisè lliurament, posem terme a la sèrie de personatges cabdals catalans, que, més enllà de la censura i segons les aportacions d'En Jordi Bilbeny, van tenir un paper clau en la conquesta i primera colonització d'Amèrica: En Pere Bertran Margarit —familiar d'En Colom i comandant del segon viatge—, la família Torres —íntims col·laboradors del Descobridor i ben relacionats amb la Cort— i, finalment, el Pare Cases —el gran defensor d'En Colom i dels nadius.

LLEGEIX-NE MÉS »
1108 lectures     
8 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 03-01-2021
Marc Pons/El Nacional.cat

Les armes catalanes de Ferran el Catòlic entren a Granada

Aquest dissabte 2 de gener ha fet 529 anys que va caure la ciutat de Granada. Les tropes catalanes hi van tenir una participació destacadíssima. Ho ha recordat en Marc Pons des del diari digital elnacional.cat.

LLEGEIX-NE MÉS »
953 lectures     
4 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 02-01-2021
Pep Mayolas

La reveladora façana del «Colegio de nuestra señora de los infantes» de Toledo

Noves imatges de l’edifici revelen un detall inadvertit i fan augmentar les sospites que vincularien la portalada renaixentista a una possible fundació teresiana en terres catalanes.

LLEGEIX-NE MÉS »
1280 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 29-12-2020
Jordi Bilbeny

Tres personalitats més restituïdes: Felipa de Coïmbra, Eimeric Despuig i Joan Pere

Presentem avui la cinquena sèrie de personalitats, de la mà d'En Jordi Bilbeny, que van estar relacionades amb En Colom i la primera colonització d'Amèrica: Na Felipa d'Avís i Urgell —segona muller del Descobridor— el navegant Eimeric Despuig —amb el nom del qual es va batejar el nou continent— i Mossèn Joan Pere —astròleg que vivia als afores de Pals.

LLEGEIX-NE MÉS »
825 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 28-12-2020
Carles Ortiz

Destapant un pamflet

En Carles Ortiz s’ha llegit el llibre «Pseudohistòria contra Catalunya» i ens mostra com aquest llibre no és res més que un simple pamflet per desprestigiar una persona —En Jordi Bilbeny— i una institució i els seus membres: l’Institut Nova Història.

LLEGEIX-NE MÉS »
2741 lectures     
19 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 24-12-2020
Passejant per València amb ulls curiosos

La desaparició de la històrica casa de la ciutat de València

La ciutat de València va tenir una imponent Casa de la Ciutat on ara hi ha un jardí situat al costat del palau de la Generalitat. Va ser construït a principis del segle XIV. Al segle XIX les autoritats municipals prengueren la lamentable decisió d'enderrocar-lo i no de rehabilitar-lo. Per què? Article extret de «Passejant per València amb ulls curiosos».

LLEGEIX-NE MÉS »
894 lectures     
3 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 22-12-2020
Jordi Bilbeny

Noves personalitats redescobertes: Joanot Berard i Pere d'Alòs

Quart lliurament de personatges cabdals, recuperats de la mà d'En Jordi Bilbeny, que estan relacionats amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica. En aquesta ocasió presentem el mallorquí Joanot Berard, personatge de la cort i que va ser soci econòmic d'En Colom. Així mateix, recuperem En Pere d'Alòs, germà de la primera muller d'En Colom i capità d'una de les naus del tercer viatge colombí.

LLEGEIX-NE MÉS »
866 lectures     
3 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 19-12-2020
Leandre Martí

Un poble de la província de Sevilla anomenat «Pruna»

Una informació curiosa que En Leandre Martí ens ha fet arribar. Hi ha un poble a la província de Sevilla anomenat «Pruna», terme que un text del segle XVII relaciona amb, entre d'altres mots, la traducció literal de la paraula en castellà: «ciruelas».

LLEGEIX-NE MÉS »
1176 lectures     
2 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 17-12-2020
Jordi Bilbeny

El Caganer, el Dimoni, el fum i la visió transcendent

En Jordi Bilbeny continua aprofundint en la figura més que emblemàtica del nostre Caganer, que ara posa en relació amb els antics cultes religiosos, on el tabac i el cànem eren plantes sagrades, inductores de la visió transcendent i la comunió mística

LLEGEIX-NE MÉS »
2539 lectures     
3 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 16-12-2020
Institut Nova Història

El president de la Cambra de Comerç dóna suport explícit a l’Institut Nova Història

En Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i escollit candidat número 2 pel partit Junts per Catalunya per la demarcació de Barcelona, després de guanyar unes eleccions primàries aquest diumenge passat, va ser entrevistat aquest 14 de desembre al programa ‘Més 324’ pel seu presentador Xavier Grasset. En Canadell va donar el seu suport clar i explícit a la tasca desemmascaradora que duu a terme l’Institut Nova Història i demana que no deixem d'investigar, que no deixem de buscar. Hem reproduït les seves paraules sobre el tema, que van des del minut 1.01:53 fins al 1.03:32 de l’entrevista. Així mateix, hem posat l’enllaç al programa.

LLEGEIX-NE MÉS »
1706 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 15-12-2020
Jordi Bilbeny

Més personatges cabdals: Santàngel, els germans Pinçon i Joan Cossa

Tercer lliurament de personatges cabdals, recuperats de la mà d'En Jordi Bilbeny, que estan relacionats amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica. En aquesta entrega fem referència a En Lluís de Santàngel —escrivà de ració del rei Ferran—, els germans Pinçon —marins que van acompanyar En Colom a Amèrica— i, finalment, el cosmògraf Joan Cossa.

LLEGEIX-NE MÉS »
1690 lectures     
9 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 13-12-2020
Pep Mayolas

Teresa de Jesús escollí per confessor En Pere Domènech, abat de Vilabertran

Per bé que hi havia més d’un candidat a l’abast, és fora de tot dubte que Teresa de Jesús escollí un religiós català com a confessor. Ara bé, per què alguns historiadors confonen l’abat de Vilabertran amb el rector català del Colegio de Infantes de Toledo? En Pep Mayolas mira de respondre-hi més enllà de l’obvietat.

LLEGEIX-NE MÉS »
1294 lectures     
5 Comentaris    
Comparteix

ARTICLES » 12-12-2020
Jordi Bilbeny

La Nació Catalana al 1529: el calendari per al 2021

Ja tornem a tenir els calendaris de Nova Història! Si aquest Nadal voleu regalar coneixement i voleu ajudar-nos a continuar recuperant la nostra memòria esborrada per la censura d'estat, ja teniu una nova possibilitat de fer-ho. Cada calendari val 10€. Si ens voleu fer un cop de mà, feu la vostra petició a info@inh.cat. Hi heu de consignar un nom i cognom, un número de mòbil, una adreça postal i una adreça electrònica. Tot seguit, us oferim el pròleg que En Jordi Bilbeny ha confegit per presentar-lo. Que tingueu unes bones festes.

LLEGEIX-NE MÉS »
2675 lectures     
0 Comentaris    
Comparteix

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
24820 lectures     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Hi ha només una identiat de noms i ordinalitat entre Joan II de Castellà i Joan II de Catalunya? En aquest...[+]
L'Andreu Mas publica a Presència un article sobre les entitats dedicades a recuperar la història de Catalunya,...[+]
La investigació d'En Jordi Bilbeny sobre En Lleonard sembla que avança amb fermesa i decisió. Ara, un pas més...[+]
L'Albert Ferrer descobreix en un viatge a l'illa Aitutaki de Nova Zelanda que els seus habitants condimenten les...[+]