Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Espanya té un problema amb la veritat."
Carles Puigdemont

Articles & Papers del Descoberta Catalana d'Amèrica


En aquests moments portem a terme, entre d'altres, una àmplia recerca sobre la "Descoberta Catalana d'Amèrica", la seva exploració, conquesta i colonització i la participació catalana en aquests fets, que va ser molt més important del que se'ns vol fer creure. Aquest treball que en la fase d'hipòtesi està prou avançat, gràcies a la tasca realitzada per En Jordi Bilbeny, s'adreça cap a la constatació de proves que afecten diferents hipòtesis de treball.


• Les tropes reialistes espanyoles arrasen la Nova Catalunya de Veneçuela

El 7 d'abril de l’any 1817, fa 203 anys, en el marc de les revolucions i guerres de la independència americanes, les tropes colonials espanyoles entraven a la ciutat de Barcelona.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-01-2024


• Joan Saloni, el primer revolucionari de la història d'Amèrica

Va entendre que l’evangelització dels indígenes s’havia d’estimular amb l’empoderament econòmic d’aquelles societats.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-10-2023


• Què passa amb Nord-Amèrica?

Cada 12 d’octubre se celebra que En Colom va arribar a les Antilles. Però, qui va arribar a Nord-Amèrica? Van ser també catalans? En Joan Canadell ens en fa cinc cèntims en aquest article.

AUTOR : Joan Canadell
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-10-2023


• Pere Bertran de Margarit, el primer policia europeu d'Amèrica

Va ser el primer responsable de la seguretat de la màquina extractiva colonial, però va abandonar per raons misterioses.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-09-2023


• Cercant el port de Pals

L'article de Pius Pujades sobre la memòria del port de Pals.

AUTOR : Pius Pujades Lladó
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-08-2023


• La otra colonización de América

Andreu Marfull Pujadas publica un article al digital "ElPaís" de Costa Rica, on ens fa un resum el seu nou llibre "La otra colonización de América".

AUTOR : Andreu Marfull Pujadas
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-04-2023


• Colom arriba a Barcelona després del primer viatge

Ahir fou l'efemèride de l'arribada de Colom a Barcelona, en aquell moment seu règia de la monarquia hispànica, per a entrevistar-se amb els Reis Catòlics.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2023


• 1492: l’inici de la bonhomia catalana

El director de continguts i mitjans d'11Onze, Toni Mata, reflexiona en un article sobre la petja catalana als fets històrics que Espanya celebra el 12 d'octubre. Recolzat per un article previ de l’historiador de l'entitat Oriol Garcia Farré, l'article ens explica el context polític al voltant de la Descoberta d'Amèrica.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-10-2022


• Un exvot dedicat al descobriment d'Amèrica a Banyuls de la Marenda

En Joan Lluís Homedes, a través de la descoberta d’un exvot dedicat als mariners catalans descobridors de les Amèriques, preservat en una església de Banyuls, aporta una tradició oral, també recollida en aquesta població nordcatalana, segons la qual «En Colom era de Cotlliure».

AUTOR : Joan Lluís Homedes
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-09-2022


• El programa '4 Cantons' de Ràdio Canet entrevista En Jordi Bilbeny

El programa '4 cantons' de Ràdio Canet va entrevistar En Jordi Bilbeny arran de la publicació del seu darrer llibre 'Cristòfor Colom i l'America Catalana'. Us oferim l'entrevista.

AUTOR : Ràdio Canet/ Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-07-2022


• Portolà i la Companyia Catalana inicien l'exploració de Califòrnia

La primera exploració europea de Califòrnia va ser obra d’un grup de 30 catalans dirigits per Portolà.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-07-2022


• Martín Alonso Pinzón a Cotlliure: el quadre

En Santiago Serra i Maurici ha fet recerca sobre un quadre anònim en el qual hi ha pintat l'Alfons Anes Pinçon, conegut com Martín Alonso Pinzón per la història oficial. L'Alfons Anes va ser company d'En Cristòfor Colom en la descoberta de les Amèriques. En Serra conclou que el retrat és autèntic i coetani de l'Anes Pinçon i d'En Colom i que el paisatge que hi ha darrere és el de la vila de Cotlliure, a la Catalunya Nord.

AUTOR : Santiago Serra i Maurici
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-03-2022


• Les raons per les quals els Estats Units han ignorat l'herència espanyola

La historiadora Carrie Gibson aborda a 'El Norte' la importància del passat hispà en la conformació del país i enderroca el mite de l'excepcionalisme nord-americà. Des de Nova Història sabem que aquest passsat hispà dels Estats Units és sobretot català. Article d'En David Barreira a 'El Español' a la secció «El Cultural» de dijous, 17 de febrer d'enguany.

AUTOR : David Barreira
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-02-2022


• Anglaterra, el camí català cap a Amèrica?

L'any 1497, Joan Cabot, probablement català, descobreix Terranova, Aquesta fou la primera empresa americana de fàbrica anglesa. Aquest navegant és una peça més de l'engranatge de companyies comercials catalanes que es van establir a l'Anglaterra al segle XV. Article d'En Marc Pons.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-02-2022


• El navegant Agramunt i el misteriós viatge a Terranova

A finals d'octubre del 1511 Joana d’Aragó i de Castella, filla de Ferran el Catòlic, signava la confirmació d’una llicència a favor del comerciant lleidatà Joan d’Agramunt per explorar i colonitzar Terranova (Canadà). Sembla que Agramunt hi va projectar un model colonitzador que ja es practicava a Catalunya i que va resultar decisiu: empreses privades que assumien en solitari la creació, desenvolupament i defensa dels establiments d'ultramar sota el paraigua de la monarquia. Aquest model de colonització va ser reproduït a Anglaterra. Article d'En Marc Pons.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-11-2021


• El navegant Socarrats i l'illa perduda de Sant Borondó

La Reina Joana, filla dels Reis Catòlics, va fer capitulacions amb En Gabriel Socarrats per anar a descobrir la mítica illa de Sant Borondó, Gabriel Socarrats era un potent armador de Barcelona, fill d’una família de llarga tradició en el comerç marítim. Els seus pares van formar part de les elits urbanes de Barcelona i van ser partidaris de la Generalitat en la guerra civil de 1462-1472. Ara bé, la història oficial diu que Joana no va ser mai reina de la Corona catalanoaragonesa. Article d'En Marc Pons al Nacional.cat.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-11-2021


• Sinopsi de “El conde de Tlapancalco”

A finals d'aquest mes de setembre ha sortit impresa, editada per Letrame, l’obra “El conde de Tlapancalco”, una novel·la històrica en castellà d’En Sebastià Sardiné Torrentallé que va adreçada, en primer lloc, al públic d’Amèrica Central. L’autor hi explica la trajectòria d’En Parra a Mèxic d’ençà del segon viatge colombí fins als anys d’En Ferran Cortès. Aquesta obra s’abeura, en part, en les recerques de l’Institut Nova Història i és el nostre Institut la primera entitat que se’n fa ressò en primícia. Oferim al lector la sinopsi del llibre traduïda al català.

AUTOR : Sebastià Sardiné Torrentallé
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-10-2021


• Videu de presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'

Us oferim el videu que reprodueix la presentació, a Santa Coloma de Queralt el dia 15 de juliol d'enguany, del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'. Hi van intervenir En Ramon Mullerat, batlle de Santa Coloma de Queralt; En Biel Ferrer, filòleg i professor de Llengua i Literatura Catalana a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus i, finalment En Jordi Bilbeny, escriptor i investigador.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-09-2021


• La mandioca o manyoca ens indica que la descoberta d'Amèrica fou catalana

En Bel·lònides ha resseguit, en el seu blog 'La història usurpada', com el mot català 'manyoc' o 'manyoca' ha anat arrelant en idiomes com ara el portugués, el francès, l'anglès, el llatí i en algunes llengües nadiues americanes de Puerto Rico, Veneçuela, Brasil i la Guaiana francesa. Ha esdevingut un sinònim de 'mandioca '(neologisme creat, precisament, a partir de ''manyoca'). Sembla que els primers descobridors catalans d'Amèrica el devien utilitzar per anomenar originalment aquest vegetal. L'autor de l'article aporta dades significatives segons les quals l'extensió d'aquest mot a Amèrica és una altra prova de la persistent -ì obviada- presència dels catalans i la seva llengua en aquest continent.

AUTOR : Bel·lònides/la Història Usurpada
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-08-2021


• La Catalunya imperial i l’Amèrica catalana

Us convidem a llegir el text que va escriure Biel Ferrer Puig, filòleg i professor de Llengua Catalana i Literatura a l’institut Gabriel Ferrater de Reus, sobre el nou llibre de Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana', amb motiu de la primera presentació de l’obra, que va tenir lloc a la Sala Gran del Castell de Santa Coloma de Queralt, plena de gom a gom, el 15 de juliol de 2021, amb la presència també del batlle de la vila, Ramon Mullerat, i de l’autor.

AUTOR : Biel Ferrer i Puig
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-07-2021


• Jaume Ferrer: l'àrbitre català que va dividir el món entre hispànics i portuguesos

Publiquem aquest interessant article d'En Marc Pons sobre la figura d'En Jaume Ferrer de Blanes. Jaume Ferrer formaria part d’un selecte grup de navegants catalans, mallorquins, valencians i napolitans que -abans que Colom- ja aventuraven que era possible arribar a Extrem Orient travessant l’Atlàntic.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-07-2021


• Des del Mediterrani valencià a les terres dels Quebrachos argentins

La 'Vetlla de l’Albaet' a València i el seu correlat en la 'Vetlla de l'Angelet' a Santiago de l’Estero, a l'Argentina. Un ritus funerari valencià que es va escampar de nord a sud d'Hispanoamèrica des dels primers temps de la conquesta i va arrelar particularment a la província de Santiago del Estero. Traducció d'En Joan Romeu.

AUTOR : Maricel Pelegrín
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-07-2021


• Fort Miró, un projecte català a l'Oest Mitjà americà

Fort Miró seria el primer testimoni d’un procés històric que els nord-americans anomenarien “la conquesta de l’oest”. Article d'En Marc Pons del 28 de març d'aquest 2021.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-04-2021


• Del Maresme a Amèrica i d'Amèrica al buit: tot cercant l’essència d’una llenca de terra a prop del mar

Recuperem un vell escrit d'En Jordi Bilbeny, que, tot cercant l'essència d'aquesta comarca costanera, ens fa veure com els maresmencs comerciaven amb les Índies i arreu del món molt abans de l'obertura dels ports de Carles III, al 1778.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-04-2021


• El port de Pals, a Madrid

Investigadors del Cercle Català d'Història (CCH), seguint els estudis de l'Institut Nova Història, localitzen l'antic port de la vila empordanesa en un mapa de la Biblioteca Nacional de España. En concret, apareix representat en un famós mapa militar de Borsano, digitalitzat recentment. Article d'En Jordi Camps i Linnell a El Punt-Avui+ del 25 de setembre del 2016.

AUTOR : Jordi Camps i Linnell/El punt-Avui+
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-04-2021


• Nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana»

Aprofitant la campanya de Sant Jordi, l’Institut Nova Història ha obert una campanya de micomecenatge per editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana». L'autor hi tracta tot un seguit de temes cabdals per a la comprensió d'una primera descoberta, conquesta i colonització catalanes d'Amèrica

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-04-2021


• Joan de Serrallonga, el primer igualadí en terres d'Amèrica

L’Institut Nova Història reprodueix un antic article, de l’any 1974, de l’Antoni Carner i Borràs que parla d’un escrivà de manaments d’Igualada, que va viure i morir a l’illa L’Espanyola: En Joan de Serrallonga. Estava a les ordres del rei Ferran el Catòlic, i no d’Isabel, i va fer una deixa a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, que havia fet aixecar la família Colom.

AUTOR : Antoni Carner Borràs
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-02-2021


• Noves personalitats redescobertes: Joanot Berard i Pere d'Alòs

Quart lliurament de personatges cabdals, recuperats de la mà d'En Jordi Bilbeny, que estan relacionats amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica. En aquesta ocasió presentem el mallorquí Joanot Berard, personatge de la cort i que va ser soci econòmic d'En Colom. Així mateix, recuperem En Pere d'Alòs, germà de la primera muller d'En Colom i capità d'una de les naus del tercer viatge colombí.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-12-2020


• Més personatges cabdals: Santàngel, els germans Pinçon i Joan Cossa

Tercer lliurament de personatges cabdals, recuperats de la mà d'En Jordi Bilbeny, que estan relacionats amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica. En aquesta entrega fem referència a En Lluís de Santàngel —escrivà de ració del rei Ferran—, els germans Pinçon —marins que van acompanyar En Colom a Amèrica— i, finalment, el cosmògraf Joan Cossa.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-12-2020


• Cinturons militars dels Estats Units amb barres vermelles i grogues

De vegades quatre imatges valen més que mil paraules. Els pals catalans en els uniformes dels militars estatunidencs? Una nova troballa que En Leandre Martí ens ha fet arribar perquè l'escampem entre els seguidors de l'Institut Nova Història.

AUTOR : Leandre Martí
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-10-2020


• Columbus’s first transatlantic crew was entirely Catalan and spoke Catalan

Article d'En Jordi Bilbeny, traduït a l'anglès per Heather Hayes, intitulat en català "Els mariners del primer viatge transoceànic colombí eren tots catalans i parlaven català".

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-09-2020


• La Basílica de la Mercè de Santiago de Xile

En Francesc Robusté va viatjar a Santiago de Xile i es va trobar amb una basílica de la Mercè que té simbologia catalana. En aquest article en explica les seves recerques sobre la qüestió. L'església catòlica inicial va ser construïda al 1566 pels frares mercedaris catalans.

AUTOR : Francesc Robusté
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-08-2020


• L’Illa i la ciutat de Xàtiva, eliminades

Aquest 19 de juny del 2020 fa 313 anys que l’exèrcit de Felip V es va llançar a incendiar i destruir a sang i foc la ciutat de Xàtiva. Alhora, la punta més meridional de Sud-amèrica, va deixar de ser coneguda com a «Illa de Xàtiva». Article d’En Socarrat i d’En Manel Capdevila.

AUTOR : Socarrat i Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-06-2020


• L’ermita montserratina dels catalans a l’Havana

Als afores de la capital de Cuba hi ha una ermita amb un marcat caràcter mediterrani. Es tracta de l’Església de Nostra Senyora de Montserrat a l’Havana i està inspirada en l’església de la localitat empordanesa de S’Agaró. Article de la Marta Faixedas al blog 'petjada catalana'.

AUTOR : Marta Faixedas/blog Petjada Catalana
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-06-2020


• El sesseig dels primers hispanoamericans i el sesseig dels catalans

D'on prové el sesseig de tots els hispanoamericans si al segle XV i durant bona part del XVI els castellans no sessejaven? Article d'En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-05-2020


• El 'cofre de Perote', a Veracruz, i el mite català d'En Pere Boter

'El cofre de Perote' és un volcà de Mèxic. El seu nom en nàhuatl és 'Nauhcampatépetl' i significa 'pedra quadrada', que defineix molt bé la morfologia del seu cim. Però del suposat nom en espanyol, 'El cofre de Perote', no ens podem estar de sospitar que és una traducció del català. Article d'En Bel·lònides al blog la 'Història usurpada'.

AUTOR : Bel·lònides/la Història Usurpada
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-05-2020


• El primer govern català de les Índies, esborrat per la censura d’estat

Pot ser que si En Colom fos català, i el rei Ferran hagués actuat en tant que rei de la Nació Catalana, les Índies podien haver estat concedides als catalans pel papa Alexandre VI, que era un Borja? Podria explicar això que el primer govern colonial del Nou Món fos integrat exclusivament per catalans? En Jordi Bilbeny ho intenta explicar en aquest article.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-05-2020


• Nova Catalunya: una colònia catalana a Amèrica?

L'igualadí Joan d'Orpí va haver de passar a Amèrica amb un nom fals, va fundar 'Nova Catalunya' i va desenvolupar-hi, entre el 1631 i el 1645, un sistema de producció amb criteris empresarials en paral·lel a d'altres catalans a Xile i al Paraguai. Article d'En Marc Pons a ElNacional.cat d'aquest diumenge 17 de maig.

AUTOR : Marc Pons /El Nacional
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-05-2020


• A les naus d’En Colom s’hi cantava en català

La Montse Montesinos ha trobat rastres de llengua catalana en una cançó de canvi de guàrdia, arribada en un castellà molt deficient, que era cantada a les caravel·les colombines. A les naus d'En Colom s'hi cantava en català.

AUTOR : Montse Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-05-2020


• Els primers colonitzadors d’Amèrica i la bandera catalana

En Cristian Molina ha trobat més banderes catalanes en d’altres gravats dibuixats per En Theodor de Bry i la seva família, que testimonien, una vegada més, que la descoberta d'Amèrica i les primeres exploracions i colonitzacions van ser protagonitzades per catalans.

AUTOR : Cristian Molina
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2020


• Cercant l'antic port de Pals

L'Albert Fortuny presenta un magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable: a Pals hi va haver port, un port encerclat per diverses torres de guaita, les quals fins ara han passat com a tals desapercebudes. Podeu descarregar l'estudi en format PDF.

AUTOR : Josep Lluís Casanovas/Albert Fortuny
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-05-2020
Descarregueu el fitxer PDF


• Un testament al Nou Món, a favor de l'Hospital

Un altre cas que clama al cel. Com pot ser que un igualadí, un escrivà de manament del rei Ferran II de Catalunya, visqués i fes testament a l'illa l'Espanyola si els catalans no teníem art i ni part ni en la conquesta ni en la colonització de les Antilles? Article de la Pilar Salmerón al blog 'De santa Creu a Sant Pau'.

AUTOR : Pilar Salmerón/Blog de Santa Creu a Sant Pau
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2020


• L’Eduardo Ibarra i les seves queixes envers la castellanització del Descobriment

No som només els catalans els que ens trobem a faltar a la versió oficial de la Descoberta d’Amèrica. En Ramon Serrano ens extracta alguns dels retrets que un historiador aragonès del segle XIX fa a la desproporcionada atribució de mèrits als castellans, mentre es nega o s’obvia qualsevol intervenció “aragonesa” en la gesta.

AUTOR : Ramon Serrano Gras
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-04-2020


• Una València al ‘Far-West’

Entre la València de l’Horta i la Valencia de Nou Mèxic hi ha vuit mil vuit-cents quilòmetres, la qual cosa no ha impedit que la toponímia catalana hi arrelés fa cent quaranta-sis anys, tal com ho ha fet la simbologia catalana en fa trenta. Ambdues llueixen la bandera catalana als respectius escuts. Article d'En Joan-Marc Passada.

AUTOR : Joan Marc Passada i Casserres
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-04-2020


• Barcelona i l’Havana, dues ciutats bessones

Després de visitar l'Havana per tercer cop en tres anys, En Jordi Bilbeny ens descriu les semblances i les identitats sorprenents que ha trobat entre aquesta ciutat cubana i Barcelona.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-04-2020


• La imatge del bosc com a origen de l’arquitectura catalana

Al port de l'Havana (Cuba) hi ha un convent de Sant Francesc. En Xavi Llobet, arquitecte, hi troba semblances amb esglésies barcelonines.

AUTOR : Xavi Llobet
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-04-2020


• Un llibre publicat a Madrid al 1733 assegura que els germans 'Pinzón' eren 'Catalans'

En Manel Capdevila ens recorda que En Miquel Llaurador ja havia trobat al 2013 uns escrits editats a Madrid per religiosos franciscans, que al 1733 declaren amb tota la naturalitat del món que els germans Pinzón eren "Catalans" i no pas naturals de Huelva, i corroboren així les teories d'En Jordi Bilbeny i de l'Institut Nova Història.

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-02-2020


• La bonança de Califòrnia

En Sergi Turiella ha trobat, en un viatge a Califòrnia, topònims que malgrat estar escrits en llengua castellana, es pronuncien a la manera catalana, cosa que demostraria que fonèticament la paraula original era catalana.

AUTOR : Sergi Turiella
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-02-2020


• Els gossos dels conqueridors

En Xavier Sierra ha aplegat informació sobre com els espanyols -catalans, castellans i portuguesos- van introduir gossos de caça a Amèrica a començaments de la conquesta per perseguir i matar els natius, qui pràcticament no els coneixien i estaven indefensos davant els seus atacs. El pare Bartomeu Cases ho va denunciar en els seus llibres.

AUTOR : Xavier Sierra
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-12-2019


• Els lectors catalans del XVI i llur relació amb Amèrica

Publiquem aquest vell article d'En Jordi Bilbeny, que exposa la relació dels catalans amb Amèrica, a través de la lectura dels llibres que hi estaven directament relacionats.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-11-2019


• És l’illa de Cuba “tan luenga como desde Valladolid a Roma”?

L’Àlex Sendra demostra amb un senzill càlcul matemàtic que els censors han substituït la ciutat de València per la de Valladolid en una obra d’En Bartolomé de las Casas.

AUTOR : Àlex Sendra
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-10-2019


• Monserrate, la marededéu porto-riquenya destronada

En Quim Gibert ens fa saber que el culte a la marededéu de Montserrat a Puerto Rico s'hi va iniciar al segle XVI. A finals d'aquest segle ja s'hi havia bastit una ermita. La devoció a la Moreneta es va anar escampant arreu de l’illa antillana durant els segles següents. Segons alguns investigadors, Montserrat ha estat la veritable patrona de l’illa, no pas la imposada per un cardenal, ens informa En Gibert.

AUTOR : Quim Gibert
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-09-2019


• Refunden Buenos Aires, que s’anomenaria així en honor de la Mare de Déu del Bon Aire

En Marc Pons ens parla de la segona fundació, el 1580, de la ciutat de Buenos Aires a l'Argentina. Aquesta denominació provindria del santuari del Bon Aire situat a prop de la ciutat sarda de Càller, fundat per mercedaris catalans després de la conquesta de l'illa el 1323.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-07-2019


• Com fou que es va descobrir Amèrica

Què aniria Colom a trobar quan es va endinsar al Gran Oceà Occidental, si Amèrica no existia i a la Xina no s'hi podia arribar? Aquest és el primer de dos articles.

AUTOR : Joan Fortea
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-07-2019


• Quatre barres al port de Boston

En el decurs d’unes vacances als Estats Units, En Jordi Guimet veu una bandera catalana en una nau històrica al port de Boston i mira d’explicar-nos-en el perquè

AUTOR : Jordi Guimet
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-06-2019


• L'origen català de la indústria sucrera americana

Recuperem aquest article d’En Carles Camp, presentat com a ponència al 2n Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica, a Arenys de Munt, el 30 de novembre del 2002

AUTOR : Carles Camp
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-04-2019


• Lluís Font: 'La meva àvia sempre deia que venia d’una princesa mexicana'

El veí de Girona Lluís Font explica com va descobrir el seu parentiu amb el mític líder asteca Moctezuma. La Gemma Tremullas el va entrevistar dimarts 19 de febrer del 2019 per a ‘El Periódico’. Un altre descendent català del darrer rei asteca.

AUTOR : Gemma Tremullas/El Periódico
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-02-2019


• Nou viatge a Cuba amb En Jordi Bilbeny del 26 de març al 9 d'abril

Cuba. Hem preparat un nou viatge a aquesta illa amb En Jordi Bilbeny des del 26 de març al 9 d'abril. Places limitades.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-02-2019


• Imma Tubella navega per la història d'una princesa asteca al Pirineu en una novel·la

A poc a poc, les recerques de l’INH es van escampant i han ajudat a concretar alguns projectes, tal vegada d’altres. Per exemple, una novel·la de l’Imma Tubella sobre la princesa Xipaguatzín Moctezuma, sobre la qual l’Esteve Renom ja ens en va fer un article. Notícia apareguda a «Aldia.cat» aquest 11 de gener. També se'n fa ressò el diari digital «Vilaweb» a l'edició del 14 de gener d'enguany.

AUTOR : Aldia.cat/Europa Press/Imma Tubella
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-01-2019


• La Taula de Canvi de Barcelona i el descobriment d’Amèrica

Recuperem un antic article d'En Jordi Bilbeny sobre la Taula de Canvi de Barcelona i la descoberta d'Amèrica.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-12-2018


• Palos de la Frontera: any 1892

Ernst von Hesse-Wartegg (Viena, 21 de febrer de 1854 –Tribschen, 8 de maig de 1918) era un diplomàtic i escriptor austríac. Gran rodamón, és conegut pels seus llibres de viatges i fou cònsol general a Veneçuela i Suïssa. Va escriure un llibre sobre Andalusia. Arran de la commemoració del 4t Centenari de la Descoberta d’Amèrica (any 1892), va fer cap a Palos de la Frontera i va poder constatar que en aquesta localitat no hi havia res de res sobre En Colom. Us oferim la versió catalana del capítol feta per un traductor oficial.

AUTOR : Ernst von Hesse Wartegg
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-12-2018


• La substitució de la vila de Cullera per la de Cuéllar en els textos de la història d'Espanya i de la descoberta d'Amèrica

Publiquem el resum que En Joanjo Albinyana va redactar de la seva comunicació presentada a l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica al novembre del 2011 a Arenys de Munt. Com pot ser que una vila de Castella hagi proporcionat governadors i almiralls al Regne de València, si aquest darrer no tenia políticament res a veure amb el primer?

AUTOR : Joanjo Albinyana
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-09-2018


• Zoonímia catalana a Cuba

Amb motiu d’un viatge a Cuba de membres de l'Institut Nova Història, en Francesc Jutglar ha fet una selecció d’animals que trobem a l’illa la denominació dels quals és amb tota seguretat d'origen català o, si més no, n’hi ha una alta possiblitat. És Un tastet del molt que ofereix Llatinoamèrica en l’ambit dels zoònims en llengua catalana.

AUTOR : Francesc Jutglar
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-03-2018


• Destinat sobretot a valencians

Reproduïm una llista cronològica que va confegir en Jordi Bilbeny fa onze anys i que l’Otger Cataló va aplegar i va dedicar a tots els valencians del web "Racó Català". La cronologia versa sobre fets, llocs i persones del País Valèncià (o que hi tenen una relació), els quals van estar involucrats d'alguna forma o altra amb la descoberta d’America. Cada un d'aquests punts seria digne d'un o diversos estudis... Així que si algú de vosaltres s'hi vol animar...

AUTOR : Jordi Bilbeny/Otger Cataló
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-03-2018


• La història dels minorcans

L'Alfons Martí ens acostarà a la història dels minorcans (menorquins) en el pròxim Dilluns de l’Obra Cultural Balear (dilluns 8 de gener del 2018). Notícia del diari Balears.

AUTOR : Diari Balears
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2018


• Crònica d’un viatge a Andalusia

L’Institut Nova Història edita una ja antiga crònica d’en Francesc Sánchez i Garcia que va escriure arran d’un viatge a Gibraleón i Palos de la Frontera (2008). La va redactar per explicar, entre d’altres coses, les contradiccions amb què va ensopegar quant al relat oficial del port de sortida d’en Colom cap al Nou Món.

AUTOR : Francesc Sánchez i Garcia
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-12-2017


• Els llibres al Nou Món: què llegien els primers descobridors i colonitzadors?

Comunicació d’en Joan Cassola al 16è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya, al novembre del 2016. Els primers colonitzadors d’Amèrica llegien molt: sobretot llibres de cavalleria, i, burlant la Inquisició, les obres de més rabent actualitat. Llegien el mateix que els nadius de la Nació Catalana. Actualment, però, a Amèrica no es conserva cap llibre de ficció dels segles XVI al XVIII.

AUTOR : Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-12-2017


• Els catalans de Colom desembarquen a Puerto Rico

Article d’en Marc Pons al diari digital elnacional.cat del dia 19 de novembre del 2017.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-11-2017


• El llinatge empordanès dels Pere, Mossèn Joan Pere, Johan Peres i la descoberta d’Amèrica

On era el gran confident d’En Colom en matèria cosmogràfica i nàutica, Johan Peres, a la vigília del primer viatge transoceànic? A Palos o a Pals? I, qui era realment: un frare andalús o un cortesà català? En Jordi Bilbeny ens ho exposa amb tota profusió de detalls.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-10-2017


• "Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa" i la Descoberta Catalana d’Amèrica

En Jordi Bilbeny s’ha llegit el llibre “Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa” i en remarca que En Despuig ja proclamava obertament al segle XVI que la primera expedició colombina va ser obra exclusiva de catalans, sense cap intervenció castellana. I alhora hi denuncia que els historiadors catalans d’avui no es fan ressò d'aquelles afirmacions i, quan ho fan, les desvirtuen.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-09-2017


• El tarragoní Ballester funda la primera capital americana

Article d’en Marc Pons al diari digital El Nacional.cat del dia 15 d’agost.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-08-2017


• El descobriment d'Amèrica i les naus de corall catalanes

Article de la Natàlia Barenys sobre la pesca i l'obratge del corall. Els catalans en tenien el monopoli. El corall a l'Amèrica colombina.

AUTOR : Natàlia Barenys
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-06-2017


• 'The All-American Man', catalans en la memòria gràfica dels indis nord-americans?

Si els catalans no van anar a Amèrica, aleshores com és que els descendents dels indis anasazi dels estats d’Arizona i Utah (EUA) van dibuixar en una paret d’una cova un soldat que duu l’emblema de les quatres barres? Article d’en Francesc Jutglar, que completa la seva comunicació al Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (novembre del 2016).

AUTOR : Francesc Jutglar
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-05-2017


• El dòlar i el seu origen espanyol

"La petjada d'Espanya als Estats Units". "Molts pocs nord-americans saben que la seva moneda té origen espanyol". Article aparegut al diari “abc” de Sevilla l'1 de maig del 2017 a la secció “cultura”.

AUTOR : Borja Cardelús
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-05-2017


• Joan Baptista de la Roca, el primer rector de la primera universitat americana

Reproducció de l'article que En Marc Pons va escriure al diari digital "El Nacional.Cat" el proppassat 12 de maig. La primera universitat americana la va fundar un català.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-05-2017


• El Cap Montserrat i el Comtat de Montserrat a l’actual Libèria

El Cap Montserrat i el Comtat de Montserrat de Libèria, ¿segona rampa de llançament dels vaixells catalans per anar a Amèrica? Article d’En Cesc Garrido.

AUTOR : Francesc Garrido i Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-05-2017


• 'El Tractat d’Armoria': un manuscrit català del S. XVI-XVII, prova de la catalanitat de l’expedició colombina. Revelacions inèdites.

La Montse Montesinos dóna a conèixer als catalans una obra fonamental i poc estudiada sobre la història de Catalunya: el "Tractat d'Armoria" d’En Jaume Ramon Vila.

AUTOR : Montse Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-04-2017


• L’arrel catalana de Nova Orleans

L’investigador Miquel Llauradó descobreix les arrels catalanes de Nova Orleans. Article d’En Marc Pons a El Nacional.Cat.

AUTOR : Marc Pons.
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-04-2017


• El català Joan Jofré, primer alcalde de Santiago de Xile al 1541

Si els catalans no van tenir permís d'anar a Amèrica fins a finals del segle XVIII, com és que un català, segurament empordanès, funda al 1541 la ciutat de Santiago de Xile? Article d'en Marc Pons al diari digital "El Nacional.Cat".

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-03-2017


• Les descobertes d'ultramar i els arbres introduïts a la península ibèrica

Comunicació d’en Francesc Jutglar al 15è Simposi d’Arenys de Munt. Els arbres exòtics introduïts a la Península Ibèrica arran de les descobertes d’ultramar van arrelar al sud i llevant peninsulars, i, sobretot, al litoral català: en concret, a la província de Barcelona

AUTOR : Francesc Jutglar
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-10-2016


• Afirmen que han trobat en un mapa antic el port de la platja de Pals

La descobridora diu que continua treballant per demostrar els vincles entre Colom i el paper de Pals en el primer viatge del descobridor.

AUTOR : Diari de Girona
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-09-2016


• Influència de la cultura catalana en paraules, expressions i balls de Veneçuela

Comunicació al 15è Simposi d’Arenys de Munt de l’Elba Sequera, veneçolana. La comunicant hi constata algunes sorprenents semblances lingüístiques i folclòriques entre la cultura dels Països Catalans i la de Veneçuela.

AUTOR : Elba Cristina Sequera Guerra
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-07-2016


• La descoberta d’Amèrica i els llibres de text escolars a Catalunya

Comunicació d’en Jordi Indiano al 15è Simposi d’Arenys de Munt. Hi tracta la manera com els llibres de text de secundària enfoquen la descoberta catalana d’Amèrica. En conclou que les noves investigacions sobre aquest tema encara no han entrat a les aules.

AUTOR : Jordi Indiano
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-07-2016


• La fantasmagòrica Casa de Contractació de Barcelona per anar a les Índies (1493-1503)

Comunicació d’en Pep Mayolas al XVè Simposi d’Arenys de Munt. La suposada creació del consolat de Burgos l’any 1494 amaga en realitat la creació de la Casa de Contractació de Barcelona per anar a Amèrica.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-05-2016


• Pedro Alvarado amaga Pere d'Albalat, comte de Cocentaina

Comunicació d’en Joanjo Albinyana al XVè simposi d’Arenys de Munt. Hi presenta una sèrie de notables coincidències i paralel·lismes biogràfics entre les vides del conqueridor conegut oficialment com Pedro Alvarado i el comte de Cocentaina Pere d’Albalat. En conclou que en realitat són la mateixa persona.

AUTOR : Joanjo Albinyana
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-05-2016


• Les quatre barres al mausoleu de l’esposa de Ferran Cortès

Reproduïm un article d’en Carles Camp, editat al web histocat.cat., pel qual som informats que l’esposa d'En Ferran Cortès va ser enterrada amb l’escut de la casa reial catalana i el significat que es desprèn d’aquesta acció.

AUTOR : Carles Camp
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-05-2016


• Els altres santuaris de Montserrat

Com és que a Amèrica hi ha tants santuaris de Montserrat si diuen que els catalans no hi vam anar mai?

AUTOR : Martí Crespo
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-05-2016


• El barri mariner de Pals: zona prohibida?

Què passa a Pals? Per què a despit de les noves troballes arqueològiques que demostren que hi havia un port i un vell barri mariner ja al segle XVI, els nostres polítics i historiadors continuen mirant cap a un altre costat?

AUTOR : Lleonard Garcia Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-04-2016


• El Marquesat de Casa-Pinçón és a Barcelona

Gràcies al testimoni d'En Vicenç Moliner, de Castellbisbal, descobrim que la residència del Marquesat de Casa-Pinçon, descendents dels germans Pinçon, és situada a Barcelona, fet que evidencia els vincles i l'establiment d'aquesta important nissaga de nobles a Catalunya.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-03-2016


• La introducció de la xocolata a Catalunya

Us oferim la ponència sobre la relació entre la xocolata americana i Catalunya que la Gemma Bufias va presentar al 15è Simposi d’Arenys de Munt, el passat novembre del 2015.

AUTOR : Gemma Bufias
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-01-2016


• La «volta catalana» a Mèxic

Mentre treballava a Mèxic, l’Agustí Tresserra es va adonar que allà era i és comú comú construir cases amb “volta catalana” des dels temps dels primers conqueridors

AUTOR : Agustí Tresserra
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-01-2016


• La filla «catalana» de l’emperador Moctezuma que va portar el seu tresor a l’Alt Urgell

El diari ABC de Madrid es fa ressò —amb alguna dada que no ha contrastat prou— de l’estada de la filla de Moctezuma a Catalunya i de la llegenda del tresor asteca que hi ha amagat entre nosaltres.

AUTOR : César Cervera (ABC)
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-12-2015


• La Llotja de Barcelona i la Descoberta d'Amèrica

Si En Colom era barceloní i les primeres expedicions al Nou Món catalanes, llavors el centre neuràlgic i regulador de tot aquell comerç va ser la Llotja de Barcelona, al si de la qual hi havia la Casa de Contractació

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-11-2015


• Tot llegint la «Brevíssima relació de la destrucció de les Índies» del pare Bartomeu Casaus

En Jaume Romagosa-Nebot s’ha llegit la Brevíssima relació de la destrucció de les Indies del Pare Casaus i ens manifesta les seves impressions sobre el llibre i el paper que hi van exercir molts dels primers colonitzadors catalans afincats a Amèrica. Hi afegeix algunes dades que indicarien que el llibre ha estat retocat i l’origen català de l’autor.

AUTOR : Jaume Romagosa-Nebot
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-10-2015


• La importància dels ports de Palamós, Roses i Cadaqués al segle XVI

En Francesc Garrido aporta documentació que testimonia la importància dels ports de Palamós, Roses i Cadaqués al segle XVI i la relaciona amb el quadre El Descobriment d’Amèrica de Salvador Dalí.

AUTOR : Francesc Garrido i Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-10-2015


• Francisco de Orellana o Pere d’Orellà?

Qui va ser, en realitat, el primer navegador de tot el riu Amazones? En Felip Rodríguez ens ho aclareix tot seguit.

AUTOR : Felip Rodríguez
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-09-2015


• La controvertida mort d’En Ferran de Valdès

Com és que uns autors fan morir En Ferran de Valdès a Burgui al 1512, mentre d’altra documentació ho desementeix? Per què s’ha volgut esborrar tan aviat de la història aquest soldat aragonès? En Raimon Balagué ens ho explica en aquest article.

AUTOR : Raimon Balagué
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-09-2015


• Una bandera catalana enmig d’un atac pirata?

Presentem per escrit el contingut de la conferència d'En Joan-Marc Passada al 14è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica celebrat a Arenys de Munt el novembre del 2014.

AUTOR : Joan-Marc Passada i Casserres
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-08-2015


• Els primers indis d’Amèrica que van arribar a Espanya, van ser batejats a la Catedral de Barcelona

En Leandre Martí ens aporta la informació que ho rememora, en forma d’una placa de marbre, penjada a la Capella del Baptisteri

AUTOR : Leandre Martí
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-08-2015


• Credulitat, casualitat i probabilitat. Un exemple a partir dels zoònims americans

Presentem per escrit el contingut de la conferència d'En Francesc Jutglar al 14è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica celebrat a Arenys de Munt el novembre del 2014.

AUTOR : Francesc Jutglar
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-07-2015


• Sir Francis Drake envoltat de banderes catalanes

En Blai Pastor troba un gravat de l'atac d'En Drake a Sant Agustí on hi ha uns vaixells amb banderes catalanes. Són les dels defensors de la fortalesa o les de les naus que acompanyen el corsari?

AUTOR : Blai Pastor i Bou
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-07-2015


• Tot parlant amb un historiador

En Joan Cassola ens exposa una conversa amb un historiador acadèmic, que si bé no es creu cap estudi d’en Jordi Bilbeny, sí que està còmode dins el relat historiogràfic oficial, totalment adulterat i manipulat.

AUTOR : Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-07-2015


• La participació del Comtat de Cocentaina en la descoberta d’Amèrica (1/2)

En Joanjo Albinyana ens aporta dades sobre la participació del Comtat de Cocentaina en diverses activitats relacionades amb la descoberta d’Amèrica i, sobretot, de Mèxic. Primera part de dues.

AUTOR : Joanjo Albinyana
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2015
Descarregueu el fitxer PDF


• La participació del Comtat de Cocentaina en la descoberta d’Amèrica (2/2)

En Joanjo Albinyana ens aporta dades sobre la participació del Comtat de Cocentaina en diverses activitats relacionades amb la descoberta d’Amèrica i, sobretot, de Mèxic. Segona i última part.

AUTOR : Joanjo Albinyana
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2015


• Jordi Bilbeny: 'Som gent normal explicant petites troballes que, en conjunt, poden capgirar la perspectiva de la nostra història'

Vilaweb entrevista En Jordi Bilbeny en l'avinentesa del 14è Simposi d'Arenys de Munt

AUTOR : Vilaweb
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-11-2014


• Notable èxit de públic a la presentació de les darreres troballes iconogràfiques de l'investigador Enric Guillot

El Cicle de Conferències de Tardor de l'Institut Nova Història de Barcelona torna a gaudir d'assistència nombrosa.

AUTOR : Daniel Solano
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-11-2014


• 14è Simposi: entrevista a Ràdio Arenys de Munt

Helena Cots i Jordi Bilbeny parlen del 14è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Ràdio Arenys de Munt. Diversos investigadors aporten un petit resum del que han preparat.

AUTOR : (redacció)
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-11-2014


• Una trentena d'investigadors en història impulsen el 14è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica

Els propers dies 21 i 22 de novembre del 2014 tindrà lloc, a la Sala Municipal de l'Ajuntament d'Arenys de Munt (El Maresme), el 14è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, organitzada per l'Institut Nova Història (INH), i que enguany comptarà amb la participació d'una trentena d'investigadors. El simposi reuneix, en una exposició continuada durant tot el cap de setmana, les darreres troballes realitzades pels investigadors de l'Institut a l'entorn de la temàtica històrica de la descoberta de catalana d'Amèrica i altres aspectes propers.

AUTOR : Daniel S Bello
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-11-2014


• Èxit esclatant de públic a Garriguella

L'ANC de Garriguella aconsegueix una gran convocatòria de públic en la projecció del Documental "L'apropiació del Descobriment d'Amèrica" i al debat posterior. La qual cosa ens confirma la idea que la recuperació de la història és una autèntica qüestió d'Estat.

AUTOR : Gemma Bufias
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-11-2014


• Les troballes arqueològiques de Palos i el parer de l'INH

L'Institut Nova Història no veu rigor en les conclusions de les recents troballes que volen situar el port de Colom a La Fontanilla de Palos de la Frontera

AUTOR : Daniel S Bello
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-10-2014


• Un Parc temàtic a Palos de la frontera?

En Francesc Garrido respon les notícies de la premsa espanyola en què es dóna per certa la troballa definitiva, a Palos de la Frontera, del port on En Colom va salpar en el seu primer viatge transoceànic

AUTOR : Cesc Garrido
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-10-2014


• Entrevista a En Jordi Bilbeny a Misteris

Sebastià d'Arbó entrevista En Jordi Bilbeny al seu programa Misteris del dia 29 de setembre de 2014 i parlen del documental "Desmuntant Leonardo" i de la reedició de la seva "Brevissima Relació de la Destrucció de la Història"

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-10-2014


• Dos apunts cartogràfics del port de Pals

Mapes de la zona de Pals ens confirmen l'existència d'una duana arran de mar i una possible alteració volguda a l'efecte d'esborrar la importància marítima de Pals.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-07-2014


• La visita esborrada d’En Cortès a Catalunya

Les cròniques ens relaten que En Cortès va assistir a les Corts de Toledo al 1528, a la tornada de Mèxic. Però en realitat es tracta d’un retoc de la censura, perquè sabem que va ser rebut per l’Emperador a les Corts de Montsó i, després, es va retirar a Barcelona.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-07-2014


• Francisco Pizarro i Diego de Almagro, dos conquistadors de nissaga reial catalana

En aquesta nota de recerca, en Pep Mayolas ens suggereix la hipòtesi que dos dels més importants conquistadors espanyols podien ser descendents de monarques de la Corona Catalana.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-04-2014


• Un escut de Catalunya flanquejat per dos indis americans

Que dos natius americans flanquegin un escut de Catalunya en un mapa de l’any 1603, volia dir que el Principat o la Nació sencera tenia alguna cosa a veure amb la descoberta i conquesta del Nou Món? Com és, si no, que s’inclouen amb la simbologia més representativa de Catalunya?

AUTOR : Josep Almenara
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-04-2014


• Guatemala i la Mare de Déu de la Mercè

En un viatge que va fer l’Albert Iglésias a Guatemala va observar que a la capital, Antigua, hi ha una església que es diu Santa María de la Merced.

AUTOR : Albert Iglésias i López
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-04-2014


• Hernán Cortés: hidalgo extremeny o descendent de sang reial catalana?

Com és que es donen tantes semblances i coincidències, amb els noms i dates, entre l'Alfons d'Aragó i Gurrea i els seus descendents i Hernando Cortés, que també es diu Alonso, i els seus? Eren les mateixes persones?

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-03-2014


• Raons i proves per la identificació de Palos de Moguer amb Pals de l'Empordà

Llistat antic (2004) d'En Jordi Bilbeny amb trenta-set raons o proves que identifiquen Palos de Moguer amb Pals de l'Empordà

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-10-2013
Descarregueu el fitxer PDF


• La tornada impossible d'En Colom per les Canàries

A partir d’uns textos on els cronistes ens diuen que En Colom es trobava sobre les Canàries a la tornada d’un viatge al Nou Món, En Pere Forès, mercès als seus coneixements nàutics i a l'experiència d’haver travessat l'Atlàntic a vela, ens demostra la impossibilitat i la fal·làcia d’aquesta ruta, que, en el fons, n'amaga una altra, desvirtuada per la maquinària censora

AUTOR : Pere Forès i Malleu
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-10-2013
Descarregueu el fitxer PDF


• El blat de moro, Amèrica i Catalunya

Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps remots, no es pot posar en dubte que el blat de moro que coneixem avui dia el va dur En Colom en tornant del seu primer viatge al Nou Món.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-10-2013


• El port de Pals i la història oral

Una llegenda de la Costa Brava, recollida per En Miquel Martín, confirma les investigacions de l'Institut Nova Història

AUTOR : Francesc Jutglar
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-09-2013


• El Pare Bartolomé de las Casas no era 'espanyol'?

En Lluís Batlle troba a la portada de la La Brevíssima Relación de la Destruyción de las Indias, del Pare Cases o Casaus, un apunt posterior que hi diu: "Esta obra no fue escrita por D. Bartolomé de las Casas, sino por un francés enemigo de los españoles"

AUTOR : Lluís Batlle Rossell
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-08-2013


• Colecció nàutica Ybarra-Muñoz

Un llibre de la historiadora de l'art Natàlia Barenys sobre objectes nàutics exposa que En Colom era català i que la marina castellana s'ha atribuït gestes de la catalana

AUTOR : Victòria Ruiz
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-08-2013


• Els instruments de música dels descobridors d'Amèrica

Si els primers navegants a creuar l’Atlàntic amb En Colom eren catalans, els seus intruments havien també de poder ser localitzats a Catalunya, on havien de ser coneguts popularment i molt utilitzats. En Bernat Carbó ens ho demostra en aquest article, que publiquem ara, quatre anys després de la seva mort

AUTOR : Bernat Carbó
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-06-2013
Descarregueu el fitxer PDF


• Les Illes Malvines i els Illots Malvins

Es diuen Malvines les Illes Falkland perquè uns francesos els van posar aquest nom en record del port de Saint-Malo, d’on sortien, o perquè uns catalans les van batejar així en record dels Illots Malvins, que es troben just a l’estret entre Eivissa i Formentera?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-06-2013


• L'Orde de la Mercè i les butlles del Papa Alexandre VI

Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc Garrido, si el prior de l'Orde era el barceloní Joan d'Urgell i els mestres generals van ser catalans fins al 1568, és del tot congruent concloure que també van ser catalans

AUTOR : Francesc Garrido Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-05-2013


• Curiositats nàutiques espanyoles amb banderes catalanes

En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament, duen banderes catalanes

AUTOR : Marc Terrades
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-05-2013


• Un conte sobre València i el descobriment d’Amèrica

L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria entre els valencians més vells, que algú els ha robat la història

AUTOR : Àlex Sendra
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-05-2013


• Els mariners del primer viatge transoceànic colombí eren tots catalans i parlaven català

Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren catalans? En Jordi Bilbeny creu que sí i que es pot demostrar a través dels múltiples rastres que han quedat en els escrits més antics. Un d'aquests rastres és el de la llengua que parlaven els acompanyants del Descobridor

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-04-2013


• La barretina i la seva implicació a Amèrica

Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de deixar rastres diversos en la indumentària dels seus habitants. Aquest és el cas de la barretina, que, a més a més, també, com a Catalunya, va ser presa com a símbol de llibertat. L'Enric Riba ens ho explica en aquest article, que va presentar com a ponència al 12è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, d'Arenys de Munt

AUTOR : Enric Riba i Garcia
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-03-2013


• El tortosí Cristòfor Despuig assegurava a mitjan segle XVI que els castellans no van participar de cap manera a la descoberta d'Amèrica

Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu això perquè el llibre no es va editar mai. A més a més afirma que tot va ser impulsat per Ferran II, rei dels catalans i de la Corona d'Aragó.

AUTOR : Carles Ibáñez
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-09-2012


• Un error a la maleta

Va tornar una de les caravel·les colombines a Baiona, com diuen algunes cròniques? És un error creure que van sorgir a Palos de la Frontera? Alguns espanyols defensen que la primera terra espanyola a saber que s'havia trobat un nou món va ser Baiona i que defensar una altra cosa és un error. En Pep Mayolas considera que Baiona és una manipulació que ve a substituir l'autèntic port d'arribada: Barcelona.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-07-2012


• La Viquipèdia i la Descoberta Catalana d'Amèrica

La Viquipèdia recull un article amb una ressenya del llibre de l'Enric Guillot."Descoberta i Conquesta Catalana d'Amèrica", publicat aquest mes per Librooks, que com sabeu mantén que la descoberta i conquesta primigènies d'Amèrica van ser una gesta catalana. En aquest article, l'enciclopèdia virtual detalla parts del llibre amb senyeres que mostren algunes de les gestes nàutiques catalanes més importants de tots els temps.

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-04-2012


• Xipaguazín: una princesa asteca a la Cerdanya

Va venir a Catalunya la filla de Moctezuma? Es va instal·lar a Toloriu, a la Cerdanya? Com que fins avui tothom ha tingut En Cortès per extremeny, els historiadors ho consideraven una pura llegenda. Gràcies a les noves recerques que el fan un príncep català, lligat al Pallars i a la Ribagorça, ara l'Esteve Renom, ha tornat a furgar la informació publicada i ens presenta aquest article, ple de referències documentals, on, més enllà de la rondalla, es dibuixa amb molta força que la princesa asteca Xipaguazín visqués i morís a Toloriu i fos casada amb En Joan Grau.

AUTOR : Esteve Renom
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-04-2012


• Amerigo Vespucci: un Despuig

En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de l'Amèrico Vespuche o Despuche amb un Despuig i matisa certs aspectes de José Luis Espejo que també, en aquesta mateixa direcció, relaciona En Vespuche amb els Despuig.

AUTOR : Francesc Magrinyà i Rull
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-04-2012


• Ferran Soldevila i la descoberta d'Amèrica

En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat per diversos historiadors “amb abundor d’arguments”. En Joaquim Pont, que conserva el llibre de la seva àvia, ens ho ressenya.

AUTOR : Joaquim Pont
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-03-2012


• El bisbe de Girona, Berenguer de Pau, ambaixador al Vaticà al temps de la descoberta d'Amèrica

Qui eren els ambaixadors de Ferran el Catòlic a Roma? Pot ser que en el moment de màxima puixança de la Nació, amb Alexandre VI exercint com a Papa, no hi hagués cap ambaixador català al Vaticà? En Pep Mayolas ens descobreix el nom del diplomàtic que la censura va tapar

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-02-2012


• Els colors oficials de la US Marine Corps

Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners, perquè tant els mariners com els marines eren un cos naval que es transformava en infanteria en tocar terra. Ara En Garrido ens aporta una prova gràfica que reforça molt més aquella seva conjectura.

AUTOR : Francesc Garrido i Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-02-2012


• Hernán Cortés, fill de Maria de Torrelles, i el tresor de Moctezuma a Molins de Rei

Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal com demostren les seves gestes, la seva cultura i els seus títols i càrrecs i, més concretament, el seu escut d’armes, amb les armes reials al bell mig, fou un membre de la casa reial catalana? On va enviar els primers tresors de Mèxic? A Castella o a Catalunya? En Pep Mayolas ens ho desvela en aquest document revelador.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-01-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• L'Organització i finançament del primer viatge colombí

És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX diversos historiadors espanyols ja van dir que es tractava d'una faula, perquè la reina havia empenyorat les joies de la corona a banquers de València i Barcelona a canvi de fons per a la conquesta de Granada. Aquest article exposa l'altra cara de la moneda que ens permet vincular aquella primera expedició transoceànica amb Catalunya i la Cancelleria reial catalana.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-07-2011


• Tortuga i Galápago en el lèxic i la toponímia colonial americana

Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la catalanitat de la descoberta i primera colonització d’Amèrica per part dels europeus (més enllà de les incursions dels víquings). Tot i això, sempre cal revisar tots els indicis per tal de comprovar i reforçar una teoria, o bé descartar-la en cas que no expliqui els fets observats. Amb aquest ànim, vaig endegar una investigació dels noms dels animals americans, pensant que havien de mostrar indicis de catalanitat.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-06-2011


• La senyera catalana esborrada de l'escut de Puerto Rico

En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en l'arranjament de l'escut de Puerto Rico.

AUTOR : Leandre Martí
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-05-2011


• Mariners catalans i 'marines' americans

No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que s’apliqui a un mateix cos de combat: el dels mariners que quan desembarquen esdevenen la infanteria de guerra. En aquest article En Cesc Garrido ens mostra finalment la documentació que confirma que el terme anglès és manllevat directament de la llengua catalana.

AUTOR : Francesc Garrido Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-04-2011


• Més sobre el Port de Pals

Hi havia port a Pals o no hi havia port? Mentre els escèptics continuen dubtant, l'Albert Fortuny analitza el mapa topogràfic i geològic de Pals i en treu la conclusió que sí que n'hi havia: que Pals tenia port al segle XV, des d'on hauria salpat la primera expedició d'En Colom.

AUTOR : Albert Fortuny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-03-2011


• Ferran II i la moneda en temps del descobriment d'Amèrica

Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció d'aquest treball és buscar indicis, mitjançant documentació numismàtica, o les mateixes monedes, sobre aquests fets i d'altres que es van esdevenir.

AUTOR : Ramon Serrano
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-02-2011


• Les «Pallamos Islands» de l'Orinoco

Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant el següent "fòssil català" que confirmi, una altra vegada el que ja sabem. Una paraula nativa, una gravat perdut, el nom d'una au, una edificació retrobada o, com la darrera descoberta d'En Francesc Garrido, un topònim revelador. Benvinguts a les Illes Palamós de l'Orinoco.

AUTOR : Francesc Garrido Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-01-2011


• Sobre l'origen de la bandera dels Estats Units d'Amèrica

Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè les conclusions són altament colpidores.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-12-2010


• Cristòfor Colom i el sufragi, amb ducats, de l'empresa americana

D'una lectura atenta dels documents, en traiem la conclusió irrevocable que abans del novembre del 1493, el ducat –fos amb el nom de ducat mateix o amb el de joaní, principat, ral d’or, triomf o ferrandí–, ja existia a Nàpols, Sicília, Sardenya, València, el Principat de Catalunya, Mallorca i Aragó, mentre era totalment desconegut a Castella, on es continuaven emprant monedes de tradició islàmica, com el castellà.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-08-2010


• L'orxata valenciana a Mèxic

És més probable que l'orxata mexicana fos portada a Mèxic pels primers colons catalans de València que hi van arribar.

AUTOR : Xavi Mas
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2010


• Sant Francesc a Barcelona



AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-06-2010


• Els cosmògrafs catalans i la descoberta d'Amèrica

Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs catalans o italians i que no hi havia cartografia castellana.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-06-2010


• Abraham Ortelius

Uns hipotètics orígens valencians per al cosmògraf Abraham Ortelius.

AUTOR : Xavi Mir
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-05-2010


• El palau imperial de sa Majestat Carles I



AUTOR : Josep Barba Raventós
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Nova Catalunya a Amèrica, durant la guerra d'independència d'Espanya (1641)



AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Un altiplà i una serra de Núria a Veneçuela



AUTOR : Francesc Garrido Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• La ruta del primer viatge, la primera gran mentida



AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010









SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta...[+]
Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els...[+]
Era mort En Joan Colom al 1484 com insisteixen a demostrar des del Centre d'Estudis Colombins, perquè així...[+]
Primera part: La destrucció i adulteració de les fonts...[+]