Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
NOTICIES » 23-02-2011

[ara.cat] Cristòfor Colom hauria pogut salpar del port de Pals, ja operatiu al segle XV, segons una investigadora

Eva Sans, del Cercle Català d'Història, ha trobat documentació que prova que aleshores la vila empordanesa ja disposava d'una infraestructura portuària.

»
11091     

NOTICIES » 22-02-2011

[La Vanguardia] "Un nuevo hallazgo avala que Cristóbal Colón zarpó desde el puerto de Pals"

Nuevos documentos certifican la existencia del puerto ampurdanés en el siglo XV y vinculan la villa real con el primer viaje del descubridor

»
17182     

ARTICLES » 21-02-2011
Jordi Bilbeny

Per què penso que Leonardo da Vinci és Lleonard Della Rovere

Després de dos anys de recerques i d’estudiar la biografia d’En Leonardo Da Vinci, En Jordi Bilbeny creu que som davant d’un muntatge censor i aposta per creure que el personatge real que s’amagaria dessota la figura de l’analfabet de Vinci, fill d’una pagesa analfabeta, no és sinó En Lleonard della Rovere, el nebot del papa Sixte IV, el germà del papa Juli II i el gendre del rei de Nàpols, Ferran I

»
21884     

ARTICLES » 20-02-2011
Pep Mayolas

L'edat d'en Cristòfor Colom l'any 1492

En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de l'edat de vint-i-vuit anys serví en l'empresa i conquesta de les Índies. Aquesta edat no s'avé de cap manera amb la cronologia oficial del Colombo genovès, però si l'examinem amb deteniment, trobem un nou indici de la veritable identitat del descobridor d'Amèrica.

»
12502     

ENTREVISTES » 17-02-2011

Entrevista a Jordi Bilbeny a RàdioSeu

'120 per cent' i Entrevistes amb Glòria Gonzàlez

»
6074     

ARTICLES » 15-02-2011
Bartomeu Mestre i Sureda

Va plagiar Quevedo al rector de Vallfogona?

Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura dels segles XVI i XVII també li han endossat poemes que eren d'autors catalans?

»
16699     

ARTICLES » 14-02-2011
Pep Comajuncosa

Calixt III i la casa reial d'Urgell

Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial catalana

»
13648     

ARTICLES » 14-02-2011
Ramon Serrano

Ferran II i la moneda en temps del descobriment d'Amèrica

Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció d'aquest treball és buscar indicis, mitjançant documentació numismàtica, o les mateixes monedes, sobre aquests fets i d'altres que es van esdevenir.

»
15805     

NOTICIES » 09-02-2011
Daniel Bonaventura

Pals tenia port marítim al segle XV

Fa ben bé vint anys que els historiadors i colombistes catalans, imbuïts d'un desconeixement absolut sobre el tema, i a despit de les nombrosíssimes proves documentals aportades per En Jordi Bilbeny en els seus estudis i treballs, neguen sistemàticament i irracional que Pals tingués port. Ara, l'Eva Sans n'aporta una nova prova documental, que esperem que sigui definitiva.

»
13434     

ARTICLES » 02-02-2011
Josep M. Comajuncosa

La Taula de Canvi i els Colom de Barcelona

Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials per entendre qui eren els Colom i l'abast del seu estatus econòmic i polític, que no tenen res a veure amb els Colombo plebeus de Gènova.

»
12244     

ENTREVISTES » 02-02-2011

Jordi Bilbeny a Catalunya Ràdio

"El matí de Catalunya Ràdio", amb motiu de l'estrena de la pel·lícula "Bruc", va convidar En Jordi Bilbeny el proppassat 29 de desembre del 2010 perquè opinés sobre els herois catalans i els límits entre la història i la llegenda, que malgrat tot el que pugui semblar, no tothom sap on son.

»
6238     

ARTICLES » 18-01-2011
Francesc Garrido Costa

Les «Pallamos Islands» de l'Orinoco

Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant el següent "fòssil català" que confirmi, una altra vegada el que ja sabem. Una paraula nativa, una gravat perdut, el nom d'una au, una edificació retrobada o, com la darrera descoberta d'En Francesc Garrido, un topònim revelador. Benvinguts a les Illes Palamós de l'Orinoco.

»
24712     

NOTICIES » 16-01-2011

La vida es sueño? O és ensueño?

De vegades quelcom establert com a normal i correcte es torna qüestionable i totalment erroni si ens parem a reflexionar. En Francesc Magrinyà ens desperta del somni.

»
18123     

NOTICIES » 15-01-2011

Exposició de llibres sobre la catalanitat d'En Colom

Et penses que ningú abans va qüestionar la nacionalitat del descobridor d'Amèrica? Jordi Bilbeny ha preparat una col·lecció de llibres al Triclinium d'Arenys de Munt que en parla.

»
5840     

ARTICLES » 11-01-2011

Leonardo Vinci o da Vinci?

En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci? Era un Vinci? Molts dubtes apareixen quan es furga en aquest punt tan elemental.

»
13168     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34989     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Els historiadors oficials espanyols ens asseguren que Catalunya no era un regne i que ni tan sols no existia: que...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]
Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]