Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 12-05-2011
Pere Alzina Bilbeny

La influència de la llengua catalana en els noms d'ocell maltesos

En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant en la toponímia, com en els cognoms o en el lèxic quotidià. Ara ens avança un estudi sobre la influència de la llengua catalana en els noms dels ocells, prou indicatiu i revelador de la relació de Catalunya amb Malta al llarg de la història.

»
35839     

ENTREVISTES » 11-05-2011

Entrevista a Dani de la Orden sobre el documental "Colom i la Casa Reial Catalana"

Sonia Urbano presentadora del programa "D'avui no passa" de Radio 4, entrevista a Dani de la Orden, director del documental basat en els estudis d'en Jordi Bilbeny "Colom i la Casa Reial Catalana" que es pot veure aquests dies als cinemes Girona de Barcelona.

»
15438     

ARTICLES » 09-05-2011
Francesc Magrinyà

Colom i La Casa Reial Catalana: impressions d'una pel·lícula

En Francesc Magrinyà ha anat a veure el documental Colom i la Casa Reial Catalana, que, després d'un mes, encara es projecta als Cinemes Girona, i ens n'ha fet una bona ressenya.

»
16718     

NOTICIES » 08-05-2011
Sílvia Colomé

[La Vanguardia] Un Leonardo da Vinci a Barcelona?

Experts en art sospiten que el pintor italià podria ser l’autor de l’obra que té un col·leccionista barceloní

»
9270     

ARTICLES » 07-05-2011
Quim Torra

Fa 700 anys, a Atenes

Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim Torra ens recorda que amb aquesta victòria, Atenes i l'Acròpoli foren catalanes durant 80 anys.

»
12698     

NOTICIES » 06-05-2011

[AVUI, EL PUNT] Colom, de sang reial

Un documental reivindica que el descobridor d’Amèrica era un noble barceloní i explora la seva relació amb la reialesa catalana

»
5424     

ARTICLES » 02-05-2011
David Grau

Els dos Leonardo: una mescla impossible

La història oficial ens pinta el geni més gran de tots els genis del Renaixement com un fill analfabet d'una pagesa analfabeta: un pobre noi que va créixer sense cap mena de formació cultural, però que en canvi tenia tots els coneixements de la noblesa més refinada, l'escut d'armes de la casa reial catalana i vestia com els prínceps. En David Grau creu que som davant d'un muntatge on s'han barrejat dues vides irreconciliables: la d'un noiet analfabet de poble (si mai va existir) i la d'un noble cultíssim que va transformar els paradigmes de l'art i del coneixement.

»
16269     

NOTICIES » 29-04-2011

On és la caravel·la de Barcelona?

Un submarinista d'Arenys de Munt localitza la famosa rèplica de la Santa Maria en un congost marí davant del Far de Calella. Article publicat a 'La Vanguardia'.

»
10115     

ENTREVISTES » 29-04-2011
Vilaweb

Vilaweb TV entrevista en Jordi Bilbeny: 'L'independentisme produeix una cohesió social que fins ara només tenia el Barça'

També parla de Colom i de la descoberta catalana

»
12620     

NOTICIES » 28-04-2011
Albert Fortuny

[AVUI] "La història que ens han estat explicant és falsa"

La conclusió a què ha arribat Albert Fortuny Garcia després d'analitzar el mapa topogràfic i geològic de Pals, és que al municipi baix-empordanès hi havia port al segle XV. I, per tant, enforteix els arguments que Colom hauria salpat del port del Grau, a la platja de Pals. Fortuny és un enginyer industrial i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, especialitzat en mecànica, que ha investigat l'existència del port de Pals. Com és que es va interessar per fer un estudi sobre el possible port de Pals?

»
11059     

ARTICLES » 27-04-2011
Jordi Bilbeny

La importància de les capitulacions colombines

La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les terres del Nou Món, es van signar a la vila de Santa Fe, a Granada. Però, realment, va ser així? Què s'amaga darrera les Capitulacions ara que ja sabem que la Santa Fe granadina no era una vila, sinó un campament?

»
12494     

EDITORIAL » 19-04-2011
Albert Codinas

D'on venim i on volem anar?

»
11437     

ARTICLES » 18-04-2011
Jordi Bilbeny

L'ànima secreta de Sant Jordi

Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels mitològiques i antropològiques del patró de Catalunya i en cerca les fonts en cultes precatòlics.

»
12274     

PUBLICACIONS » 18-04-2011
Jordi Bilbeny

Petit Manual de la Descoberta Catalana d'Amèrica

El nou llibre d'en Jordi Bilbeny, que es presenta aquest Sant Jordi, recull seixanta textos de l'Antic Règim, en què queda ben clara la presència de Catalunya en la descoberta del Nou Món. Jordi Bilbeny comenta i interpreta aquests textos, aplegats cronològicament per donar una visió global dels fets.

»
22046     

ARTICLES » 18-04-2011
Albert Fortuny

Censura històrica als nostres dies


La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment encara, davant dels nostres nassos. L’Albert Fortuny ens n’exposa una evidència recent: com un retall innocent d’un plafó dels Episodis de la Conquesta de Mèxic, del 1698, pot tenir i té connotacions polítiques.

»
16103     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35181     

Aconseguits 2250€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]