Crea el teu compte
Accedeix
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista

Articles


L’Àlex Sendra demostra amb un senzill càlcul matemàtic que els censors han substituït la ciutat de València per la de Valladolid en una obra d’En Bartolomé de las Casas.


LLEGEIX-NE MÉS »

4323 lectures

Pel seu interès, l'INH ha traduït els textos que En Quico Ventalló va recollir en el seu blog 'Argumentari de la Nació Catalana'. Com han vist els estrangers els catalans als segles XVII, XVIII I XIX? Amants de la llibertat, desitjosos de recuperar la seva independència i les seves constitucions, enemics de Castella (i a l'inrevés), grans treballadors, bons comerciants, excel·lents mariners, rebels, orgullosos, patriotes, amants de la seva llengua. "La major part dels manuscrits (de la Real Biblioteca de Madrid) procedien de Catalunya perquè consideraven sediciosos els catalans. Quan van destruir i saquejar els palaus dels seus nobles, enviaren llibres i manuscrits a Madrid".


LLEGEIX-NE MÉS »

8803 lectures
ARTICLES » 02-10-2019

Aragó, Aragó!

En Josep Vallverdú s'estranya que Catalunya no hagi estat mai declarada oficialment com a regne. I això que el país tenia molt més poder que el regne d'Aragó, cosa que, fins i tot, reconeix un cronista aragonès. Article editat a 'El punt-Avui+' del proppassat 28 de setembre.


LLEGEIX-NE MÉS »

6052 lectures

El jesuïta català, fill de Poboleda (El Priorat), va descobrir les lleis de circulació i traslació ciclònica, va pronosticar al 1875 per primera vegada a la història l’arribada d’un huracà per Cuba i va fundar una xarxa d'estacions meteorològiques al Carib. Per tot això és considerat el fundador de la meteorologia tropical. Article de la Rocío Granados a 'La Voz Católica' de Miami (EUA).


LLEGEIX-NE MÉS »

4473 lectures

En Lluís M. Mandado ha descobert que al centre d’Occitània hi ha un poblet en el qual, sota la crosta del francès imposat fèrriament, s’hi parla, no pas una variant de l’occità, sinó un català ben pur. En aquest article ens explica com el va descobrir.


LLEGEIX-NE MÉS »

4214 lectures

La ‘Representació de l’assumpció de madona santa Maria’ celebra 40 anys de representacions ininterrompudes a la Selva del Camp. És el drama sacre més antic d’Europa escrit en llengua romànica i conservat íntegrament. Recull la tradició de la Mare de Déu d’Agost, dels primers segles del cristianisme. Entrevista de la Mireia Rourera a l'Armand Puig per a l’Avui-El Punt+ del 15 de setembre d’enguany.


LLEGEIX-NE MÉS »

2881 lectures

La primera història global de la humanitat apareix a la Roma italiana de finals del segle quinze, un cop cau Constantinoble en mans dels otomans. S’emmarca en una glorificació deliberada de Roma i els monarques afins, que, aleshores, havien d’esdevenir els líders de la reocupació del món: els Reis Catòlics sota la protecció del papa Borja i, posteriorment, l’emperador Carles primer. Al segle vint-i-u, la falsificació de la història és un fet constatable, i sembla que aquesta pràctica té lloc de forma especial a partir del segle setze. Però ningú, pràcticament ningú, ho investiga. Article de l'Andreu Marfull.


LLEGEIX-NE MÉS »

4695 lectures

El rei Jaume II, rei valencià, valencià de cor, d’estirp i de naixença, s’estimava el seu país i parlava la seua noble llengua pàtria i va plantar cara a la Castella amb ínfules supremacistes i hi va reeixir. A ell devem que el país dels valencians arribàs a la riba del Segura. En la línia de l'article anterior, reproduïm el primer article que En David Garrido va publicar sobre aquest rei al 'Diari-la-Veu' el gener d'enguany.


LLEGEIX-NE MÉS »

3338 lectures

Article d'En David Garrido al diari digital 'La Veu'. Finalment, el rei Jaume II 'El Just' annexiona el 1307 Alacant, la Vall del Vinalopó i el Baix Segura al Regne de València.


LLEGEIX-NE MÉS »

4782 lectures

En Quim Gibert ens fa saber que el culte a la marededéu de Montserrat a Puerto Rico s'hi va iniciar al segle XVI. A finals d'aquest segle ja s'hi havia bastit una ermita. La devoció a la Moreneta es va anar escampant arreu de l’illa antillana durant els segles següents. Segons alguns investigadors, Montserrat ha estat la veritable patrona de l’illa, no pas la imposada per un cardenal, ens informa En Gibert.


LLEGEIX-NE MÉS »

4653 lectures

En Joan Casajuana ha resseguit la vida del músic Juan Del Encina, autor del ‘Cançoner de Palau’, de l’època dels Reis Catòlics, i s’estranya de la gairebé total absència de dades sobre la seva persona i de les irregularitats que giren a l’entorn del cançoner.


LLEGEIX-NE MÉS »

5839 lectures

Presentem el primer de tres treballs amb els quals En Lluís Roldan revisa el relat sobre la història d’Espanya fins a dia d’avui. I ho fa agafant com a marc d’estudi els temes 57 i 58 dels materials per a opositors a professors d’història de secundària. Hi observa un clar desequilibri historiogràfic a favor del Regne de Castella.


LLEGEIX-NE MÉS »

5099 lectures
ARTICLES » 14-09-2019

Amb l'Església hem topat

L’Àlex Vilarroig ens fa arribar el seu parer sobre el reportatge de l’Arnau Cònsul a la revista ‘Sàpiens’ “Desmuntant la Nova Història, una qüestió de mètode” del mes de març del 2019.


LLEGEIX-NE MÉS »

5220 lectures

Entre els nombrossíssims cognoms catalans que ja tenim catalogats a l’illa de Malta, ara hi hem d’incloure el d’«Inguanez», que no és res més que l’adaptació a la llengua maltesa del cognom català Guanech o Desguanech.


LLEGEIX-NE MÉS »

5103 lectures

Tercer article de l’Ivan Giménez sobre textos que demostren l’existència d’un 'Regnum tarraconensium' que hom mira de substituir per 'Reino de Aragón'. Per què els estudiosos silencien tota al·lusió a aquest 'regnum Tarraconensium' i només esmenten el 'reino de Aragón'?


LLEGEIX-NE MÉS »

6572 lectures

Fins al 20 d’octubre del 2019 es pot visitar al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) l’exposició ‘Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial’, en què es pot trobar l’obra fotogràfica “History. Christopher Columbus” (2013). Allí se cita l’obra d’En Jordi Bilbeny i la seva defensa de la catalanitat d’En Colom. En Xavi Llobet ens recomana l’exposició i pensa que ja es comencen a popularitzar les nostres recerques. Alhora, repassa críticament alguns dels principals llibres de l’Institut.


LLEGEIX-NE MÉS »

4305 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38579 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
un treball de recerca de l'escola FREDERIC MISTRAL, fet pels alumnes Daniel de la Orden i Roger...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Qui era la mare d'En Joan d'Àustria? Va ser educat a Yuste, a 460 km del mar, el capità general de la...[+]
El diari Levante es feia ressò aquesta setmana de la catalanitat de Cervantes segons Lluís Maria Mandado, que...[+]