Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Abans que l'amor, els diners,la fe, la fama i la justicia, DONEU-ME LA VERITAT."
Henry David Thoreau(1817-1862)
ARTICLES » 09-04-2020
Xavi Llobet

La imatge del bosc com a origen de l’arquitectura catalana

Al port de l'Havana (Cuba) hi ha un convent de Sant Francesc. En Xavi Llobet, arquitecte, hi troba semblances amb esglésies barcelonines.

»
5794     

ARTICLES » 07-04-2020
Juan Manuel Rodríguez

Algunes reflexions sobre el nom i el títol “Lazarillo de Tormes”

Si l'original del ‘Lazarillo de Tormes’ era escrit en català, com tots els indicis suggereixen, quin podia haver-ne estat el títol? Article que En Juan Manuel Rodríguez va escriure per al web de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya.

»
3656     

ARTICLES » 06-04-2020
Joan Vallvé/El Punt-Avui+

Història tergiversada i història verdadera

Escrit d’En Joan Vallvé a la secció ‘El lector escriu’ al Punt-Avui+ del 6 d’abril del 2020.

»
2528     

ARTICLES » 05-04-2020
Auke Zeldenrust/El Punt-Avui +

La nova historiografia

Article al Punt-Avui + del 5 d'abril del 2020 de l'Auke Zeldenrust, frisó que viu al País Valencià: “Hi ha una xarxa de creences que el poder colonial utilitza per justificar el seu domini”. Contra ella cal exercir la desobediència epistèmica.

»
3491     

ARTICLES » 02-04-2020
Montse Montesinos

La Guerra de Granada (1482-1492), 3a i última part: el meritíssim marquès de Comares

Per què el marquesat andalús de Comares és qualificat de “meritíssim” en un sepulcre d’un Cardona de Catalunya al segle XVII? Pot un “hidalgo” d’Andalusia anomenat «El Gran Capitán» ser el responsable suprem a finals del XV dels exèrcits de la Corona Catalano-aragonesa a Itàlia?. Per què coetàniament desapareix de sobte el Gran Conestable català En Joan Ramon Folch IV de Cardona? La Montse Montesinos acaba aquí l’estudi sobre la Guerra de Granada.

»
6710     

ARTICLES » 31-03-2020
Cesc Batlle

Carles I sense censura

Ja està dis­po­ni­ble 'Car­les I sense cen­sura' (Libro­oks - Jordi Bil­beny). “Molts dels documents que fonamenten la història oficial han sigut alterats o recopiats pels censors”. Article d'En Cesc Batlle editat pel Punt-Avui+ al 31 de març del 2020.

»
3083     

ARTICLES » 30-03-2020
Bel·lònides/la Història Usurpada

Una reina del Casal de Barcelona al darrere de la creació del primer 'college' de Cambridge?

La reina Elionor de Provença, del casal de Barcelona, va probablement fundar, mercès al seu marit Enric III, el primer 'college' de la universitat de Cambridge. Article del blog 'La Història Usurpada' del 28 de març del 2020.

»
4460     

ARTICLES » 29-03-2020
Pep Mayolas

La misteriosa desaparició de la Bíblia Valenciana reeditada i la pàtria d’En Colom

En Pep Mayolas ens proposa una solució per al misteri de la Bíblia Valenciana, reeditada l’any 1515, solució que podria explicar, alhora, la gènesi del mite del Colom plebeu i genovès que el món acadèmic ha subscrit de forma acientífica i acrítica durant segles.

»
3955     

ARTICLES » 28-03-2020
Història Usurpada/Bel·lònides

Els Camps Catalàunics estaven situats a Escatalens, Occitània?

Un escriptor català del segle XVII situa Els Camps Catalàunics —lloc en el qual Àtila va ser derrotat l'any 451 pels gals, romans i gots— a 45 quilòmetres de Tolosa del Llenguadoc, on hi trobem el poble d'Escatalens, que avui dia encara parla català, com ens va innovar En Lluís Maria Mandado. Article copiat del blog 'La història usurpada'.

»
6830     

ARTICLES » 26-03-2020
Flocel Sabaté

La noció d'Espanya en la Catalunya medieval

En Flocel Sabaté resumeix l’estat de la qüestió a finals del segle XX sobre com des de Catalunya va ser considerada ‘Espanya’ durant l’Alta Edat Mitjana. La historiografia catalana encara no havia redescobert El 'Regnum Tarraconense’.

»
4778     

ARTICLES » 24-03-2020
Jordi Bilbeny

Verdaguer, entre la història i la consciència

En aquests moments tan complexos per al món i per al país, l'Institut Nova Història creu que val la pena reproduir un escrit d'En Jordi Bilbeny sobre Verdaguer. "Verdaguer som tots i tots som el nostre present, el nostre passat i el nostre futur. I restaurar la nostra llengua, la nostra història i la nostra dignitat personal i col·lectiva només depèn, com sempre, de nosaltres."

»
4012     

ARTICLES » 21-03-2020
Francesc Joan Serra Gornals/El Punt-Avui+

Genocidi silenciat a Catalunya?

En Lluís Boti­nas porta uns anys reco­pi­lant argu­ments de pes per denun­ciar el geno­cidi català sofert per l’Estat espa­nyol i alhora ha escrit com érem els catalans abans del 1714. Article d'En Francesc Joan Serra Gornals per a El Punt-Avui+ del 19 de desembre del 2019.

»
3960     

ARTICLES » 17-03-2020
Francesc Jutglar

L’Horta d’En Ferran Colom a Barcelona: una proposta d’ubicació

Un cop identificada la identitat d'En Cristòfor Colom i ubicada la seva família, investigadors de l'INH pensen que tant la famosa biblioteca com la luxosa residència i l'horta (jardí botànic) d'En Ferran Colom havien de ser a Barcelona i no pas a Sevilla, com ens diu la documentació. En Francesc Jutglar aporta elements que permeten fer una valoració crítica de l'estat de la qüestió.

»
4134     

ARTICLES » 14-03-2020
Patronat de l'Institut Nova Història

Nou comunicat del Patronat de l'Institut Nova Història

L'Institut Nova Història afirma, novament, que mai no ha rebut cap ajut o subvenció ni directa ni de caràcter general, ni ha estat contractat per a cap mena de servei específic per part de la Generalitat de Catalunya.

»
4956     

ARTICLES » 12-03-2020
Salvador Llopis

Viatge a Malta: novembre del 2019

En Salvador Llopis va participar al viatge a Malta que l'Institut Nova Història va organitzar el novembre del 2019 i ens n'explica les seves impressions.Un 1/3 del país és urbà. Grans megalits. Paraules,castells, balls, menjars i rosa dels vents catalans. Tombes de catalans. Els maltesos encara broden amb boixets Carrers que recorden els de l'Empordà i més coses.

»
3529     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la...[+]
Jordi Bilbeny investiga les arrels catalanes del descobridor del nou continent en El dit de Colom, un treball en...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure...[+]