Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és la mentida enquadernada."
Enrique Jardiel Poncela
ARTICLES » 14-02-2020
Marc Pons

Ramir d’Aragó confirma la donació del seu regne a Ramon Berenguer IV de Barcelona

Article d’En Marc Pons a elnacional.cat del 27 d’agost del 2018. El rei Ramir dóna el Regne d’Aragó a Ramon Bernguer IV, comte de Barcelona.

»
4538     

ARTICLES » 13-02-2020
Sergi Turiella

La bonança de Califòrnia

En Sergi Turiella ha trobat, en un viatge a Califòrnia, topònims que malgrat estar escrits en llengua castellana, es pronuncien a la manera catalana, cosa que demostraria que fonèticament la paraula original era catalana.

»
4068     

ARTICLES » 10-02-2020
Adolf Beltrán i El diario.es/eldiariocv.es

“No hi ha cap mite tan gran en la història de la ciutat de València com el que la vincula amb Roma”

“Ha sigut un error de tots negligir la història de la Corona d’Aragó, l’hem regalada, hem regalat una part del nostre passat important per articular una resposta a una manera d’organitzar l’Estat espanyol”, assegura l’autor de ‘Roma i nosaltres. La presència de valencians, catalans, balears i aragonesos a la Ciutat Eterna ‘

»
3734     

ARTICLES » 09-02-2020
Daniel Martin/ara.cat

El petit poble valencià que reivindica la Coca-Cola

L'Institut Nova Història es fa ressò d'una altra notícia sobre l'origen valencià de la Coca-Cola. Una empresa fundada el 1880 va llançar el refresc Kola-Coca que John Pemberton hauria copiat als EUA. Article d'En Daniel Martín per a l''ara.cat' del 2 de febrer d'enguany a partir del llibre de l'Abel Soler 'Aielo de Malferit. Geografia. Història. Patrimoni'.

»
3614     

ARTICLES » 06-02-2020
Enric Guillot

L’anomenat “Hernán Cortés”, “el senyal dels comtes de Barcelona” i les “creus de Jerusalem”

En Cortès, era un humil 'hidalgo' extremeny o un membre de l'alta noblesa? Si ho era, quin era el seu escut original? Qui l'hi va ampliar? De quina manera? Quan? Per què? L'Enric Guillot, aprofundint en un article d'En Carles Camp que es troba al web d'histocat.cat, ens presenta documentació gràfica de la qual es desprèn d'una manera indubtable que En Cortès pertanyia directament al Casal dels Comtes de Barcelona.

»
5729     

ARTICLES » 31-01-2020
Enric Guillot

L’àliga imperial de Catalunya

L'Enric Guillot ha descobert que a l'època de l'emperador Carles V Catalunya era representada també per mitjà de l'àliga imperial.

»
6182     

ARTICLES » 26-01-2020
Montse Montesinos

La conquesta de Granada per la corona catalano-aragonesa (1482-1492). 2a part: el rei considera seva la conquesta

Segona part de l’estudi que la Montse Montesinos ha dedicat a la conquesta de Granada, duta a terme per En Ferran II i els seus súbdits catalans i aragonesos. El rei considera seva la conquesta.

»
12072     

ARTICLES » 24-01-2020
Jordi Bilbeny

Els molins catalans de Malta

Un dels senyals identitaris de l'illa de Malta són els seus molins de vent. En Jordi Bilbeny ens n'explica en aquest article les seves arrels catalanes.

»
4255     

ARTICLES » 22-01-2020
Marc Pons/ El Nacional.cat

Entra en funcionament la Taula de Canvi de l’any 1401

Article d’En Marc Pons del passat 20 de gener a ‘El Nacional.cat’. A inicis del 1401 entra en funcionament la Taula de Canvi de Barcelona: el primer banc públic de la història universal fundat per un Colom.

»
2771     

ARTICLES » 21-01-2020
Neus Rossell i Bancells

Assetjament psicològic i recerca històrica

Article de la psicòloga Neus Rossell i Bancells en el qual desenvolupa la seva ponència al 19è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya a Arenys de Munt (novembre del 2019). “Encara que les desqualificacions en el món professional siguin molt freqüents, diu molt poc dels seus autors quan ho fan en bloc des d’un estament de poder contra aquells que són més humils.”

»
4886     

ARTICLES » 15-01-2020
Isabel-Clara Simó

La història que ens han usurpat

Pròleg de la recentment desapareguda escriptora Isabel-Clara Simó (Premi d'Honor de les Lletres Catalanes) al llibre d'En Jordi Bilbeny «La Descoberta Catalana d'Amèrica. Una reflexió sobre la manipulació de la Història», publicat per Edicions Gargot, de Granollers, al 1999, ara farà just 21 anys. Serveixi d'homenatge a la seva intel·ligència, valentia i compromís amb la veritat i la llibertat del nostre país. I serveixi alhora d'homenatge a tots els qui s'atreveixen a pensar i publicar més enllà del discurs oficial i dels seus tentacles esterilitzadors.

»
5829     

ARTICLES » 12-01-2020
Daniel Ibànyez

L'àliga bicèfala d'Hernan Cortés

Reproduïm un antic article que En Daniel Ibànyez va publicar al web histocat.cat. Per què Hernan Cortés duia incorporada al seu escut l'àliga bicèfala, símbol de l'Imperi Bizantí?

»
5725     

ARTICLES » 08-01-2020
Marc Pons

Els catalans de Colom funden la primera ciutat europea d'Amèrica

Article d'En Marc Pons del 6 de gener del 2020 a «elnacional.cat». El 6 de gener del 1494 Cristòfor Colom i els catalans que van anar amb ell funden la primera ciutat europea al Nou Món.

»
3924     

ARTICLES » 03-01-2020
Joan Casajuana

La guitarra és catalana: orígens i evolució

En Joan Casajuana constata que la guitarra dita 'espanyola' és en realitat, com va afirmar En Johannes Tinctoris al segle XV i tal com va descobrir En Jordi Bilbeny, catalana, la qual d'ençà que es va inventar ha tingut grans conreadors a la nostra Nació. Els enciclopedistes castellans van optar per ignorar les paraules d'En Tinctoris.

»
7302     

ARTICLES » 31-12-2019
Jordi Bilbeny

El pessebre de Nadal: història i mite

Us oferim el videu de la conferència que En Jordi Bilbeny va impartir el 12 de desembre passat sobre la història del pessebre i els mites que reflecteix. Es tracta d'una nova visió sobre la nostra tradició nadalenca.

»
4174     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35174     

Aconseguits 1750€
de 8000€
Queden 20 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]
Jordi Molet entrevista l'historiador Jordi Bilbeny al programa 7 dies de...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Aportacions del prestigiós historiador britànic Alan Ryder...[+]