Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 04-11-2019
Pep Mayolas

El cardenal català Enric de Cardona i Enríquez o el castellà Fray Francisco de los Ángeles

Una recerca dels paral·lelismes entre dos cardenals hispànics del s. XVI no només posa de manifest la probable substitució documental del català pel castellà: també ens aporta una primera aproximació a la figura de l’Enric de Cardona, considerat un dels primers literats de l’Espanya de Carles I, però de qui no en queda cap títol ni obra coneguda.

»
3174     

ARTICLES » 01-11-2019
Jordi Bilbeny

Nostra Senyora de Sarrià, a Malta

L'Església de Nostra Senyora de Sarrià, de Floriana, a Malta, va ser fundada per un membre d'una família hispànica dit de «Sarria» o «Sarrià». En Jordi Bilbeny conjectura en aquest article la possibilitat que fos un cavaller de la famosa nissaga dels Sarrià barcelonins, raó per la qual el temple va ser dedicat, des del començament, als mariners.

»
4007     

ARTICLES » 30-10-2019
Antonio Botías/La Verdad

«A Múrcia parlen el més bell català del món»

L'Antonio Botías reivindica el paper dels catalans en la conquesta i repoblament del regne de Múrcia.

»
5496     

ARTICLES » 28-10-2019
David Espejo/Víctor Colomer

Carbasses abans de Halloween

“A Europa, Espanya i Catalunya, les carbasses ja es relacionaven amb el món dels morts i els esperits des de molts segles abans del Halloween americà". En parla En David Espejo en una entrevista que li va fer En Víctor Colomer.

»
5228     

ARTICLES » 25-10-2019
Manuel Peña Díaz/Crónica Global-El Español

La repoblació catalana d’Andalusia

“Sense els catalans la història d’Andalusia no quedaria mai completa, i sense els andalusos, la història de Catalunya és senzillament incomprensible”. Article d’En Manuel Peña Díaz a ‘Crónica Global-El Español’ de l’1 d’abril del 2018.

»
4187     

ARTICLES » 22-10-2019
Montse Montesinos

La conquesta de Granada per la corona catalano-aragonesa (1482–1492). 1a part: les cartes del rei

A començaments de gener del 1492 es conquereix Granada. Sempre s'ha dit que els catalans i aragonesos no hi van tenir oficialment res a veure. Però la Montse Montesinos ha trobat noves dades que capgiren aquesta asseveració. En aquest article l'autora desenvolupa la primera part de la seva conferència a la 6a Universitat Nova Història a Montblanc (agost del 2019).

»
7320     

ARTICLES » 19-10-2019
Marc Pons

Mor el viking Robert d’Hauteville, l’avi de Ramon Berenguer III

La relació entre els catalans i vikings o normands ve de molt lluny: de principis del segle X. Aleshores, els normands es van estendre per Sicília, Malta i el sud d'Itàlia i van emparentar amb la casa comtal catalana: un primer tast de la unió dinàstica entre el casal de Barcelona i el de Sicília al darrer quart del segle XIII. Article d'En Marc Pons a "elnacional.cat".

»
2834     

ARTICLES » 16-10-2019
Jordi Bilbeny

Carles I no va desembarcar pas a Astúries, al 1517, sinó al regne de València

Ja fa temps que En Manel Capdevila, En Pep Mayolas i l’Ivan Giménez han exposat les seves conjectures per les quals creuen que Carles I, llavors de la seva primera vinguda a Espanya, no va arribar a Astúries sinó al regne de València. Ara En Jordi Bilbeny hi insisteix amb noves proves i arguments.

»
5436     

ARTICLES » 14-10-2019
Manel Capdevila

Festa del Pilar el 12 d'octubre per a descatalanitzar el descobriment

Si la primera menció del 12 d'octubre com a dia de la verge del Pilar és de l'any 1640, com és que s'afirma que En Colom va arribar el 12 d'octubre del 1492 a Amèrica 'el dia de la verge del Pilar'? Article d'En Manel Capdevila per a l'Institut Nova Història.

»
4609     

ARTICLES » 11-10-2019
Pep Mayolas

Sicília i «la propietat d'En Colom»

Ara que l’INH viatja a Sicília, En Pep Mayolas ens facilita uns breus apunts històrics que recorda haver espicossat de diverses lectures en els darrers quinze anys.

»
2734     

ARTICLES » 10-10-2019
Núria Pérez Ves i 'À Punt'

Troben a Càlig arxius de fa més de 400 anys

"A Càlig, al Baix Maestrat, han estat trobats, amagats en un fals sostre, documents amb 400 anys d'antiguitat. Pertanyen a l'arxiu parroquial del poble. El més curiós és que han estat tot aquest temps amagats a l'església fins que la intuïció d'un filòleg veí del poble els ha descoberts". Notícia, apareguda aquest 4 d'octubre, de la Núria Pérez Ves per a 'À Punt', la televisió pública del País Valencià.

»
4997     

ARTICLES » 07-10-2019
Àlex Sendra

És l’illa de Cuba “tan luenga como desde Valladolid a Roma”?

L’Àlex Sendra demostra amb un senzill càlcul matemàtic que els censors han substituït la ciutat de València per la de Valladolid en una obra d’En Bartolomé de las Casas.

»
3728     

ARTICLES » 04-10-2019
Quico Ventalló

Interessants textos estrangers antics sobre Catalunya: independència, llibertat, economia, costums...

Pel seu interès, l'INH ha traduït els textos que En Quico Ventalló va recollir en el seu blog 'Argumentari de la Nació Catalana'. Com han vist els estrangers els catalans als segles XVII, XVIII I XIX? Amants de la llibertat, desitjosos de recuperar la seva independència i les seves constitucions, enemics de Castella (i a l'inrevés), grans treballadors, bons comerciants, excel·lents mariners, rebels, orgullosos, patriotes, amants de la seva llengua. "La major part dels manuscrits (de la Real Biblioteca de Madrid) procedien de Catalunya perquè consideraven sediciosos els catalans. Quan van destruir i saquejar els palaus dels seus nobles, enviaren llibres i manuscrits a Madrid".

»
7771     

ARTICLES » 02-10-2019
Josep Vallverdú

Aragó, Aragó!

En Josep Vallverdú s'estranya que Catalunya no hagi estat mai declarada oficialment com a regne. I això que el país tenia molt més poder que el regne d'Aragó, cosa que, fins i tot, reconeix un cronista aragonès. Article editat a 'El punt-Avui+' del proppassat 28 de setembre.

»
4825     

ARTICLES » 30-09-2019
Rocío Granados-La Voz Católica

El pare Benet Viñes, un geni de la metereologia

El jesuïta català, fill de Poboleda (El Priorat), va descobrir les lleis de circulació i traslació ciclònica, va pronosticar al 1875 per primera vegada a la història l’arribada d’un huracà per Cuba i va fundar una xarxa d'estacions meteorològiques al Carib. Per tot això és considerat el fundador de la meteorologia tropical. Article de la Rocío Granados a 'La Voz Católica' de Miami (EUA).

»
3592     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35172     

Aconseguits 1650€
de 8000€
Queden 20 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Canal 9 informa dels estudis de Jordi Bilbeny i Francisco...[+]
Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant...[+]
Jordi Bilbeny investiga les arrels catalanes del descobridor del nou continent en El dit de Colom, un treball en...[+]