Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 19-05-2019
Jesús Lloria

El primer banc públic d’Europa es va crear a Catalunya el 1401

Article d'En Jesús Lloria publicat primer a 'Xusquipèdia' i posteriorment recollit per la revista digital de l'associació cultural 'Vibrant'. El primer banc públic d'Europa es va crear a Catalunya el 1401. La Taula de canvi de Barcelona va finançar els viatges de Cristòfor Colom a Amèrica.

»
3572     

ARTICLES » 17-05-2019
Rafael Romeu

El Ramon Berenguer IV i la Peronella dels Reials Col·legis de Tortosa i les quatre barres de la Nació Catalana

Una escultura del segle XVI creada per un artista aragonès, permet En Rafel Romeu deduir que pels aragonesos les quatre barres eren el símbol dels catalans i no pas dels aragonesos.

»
5142     

ARTICLES » 16-05-2019
Jordi Bilbeny

Cristòfor Colom i el regne català de Sicília

Els historiadors italians asseguren que En Cristòfor Colom coneixia l'illa de Sicília, perquè els sicilians eren els seus compatriotes. Però, atès que Sicília era un regne vinculat a la monarquia catalana, no seria que En Colom també el coneixia en tant que compatriota català? Nou article d'En Jordi Bilbeny.

»
4852     

ARTICLES » 12-05-2019
Francesc Jutglar

El zoònim americà ‘marmosa’ i la recuperació dels nostres mots

Article molt documentat d'En Francesc Jutglar que desenvolupa la comunicació que va presentar al 18è Simposi sobre la història censurada de Catalunya. Argumenta que ja és hora de recuperar ‘marmosa’ i ‘marmota’ com a sinònims catalans de ‘rata cellarda’.

»
4346     

ARTICLES » 09-05-2019
Àlex Milian/ El temps

Leonardo da Vinci al servei de Cèsar Borja

"El 2 de maig farà 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci. El mestre de la ‘Gioconda’ va treballar tres anys com a enginyer militar de Cèsar Borja, durant els quals va fer el primer mapa zenital de la història —un gran avenç per a la cartografia— i un projecte de canals navegables per la ciutat que havia de ser la capital del ducat borgià, Cesena.” Article de l’Àlex Milian al setmanari ‘El Temps’ del 22 d'abril d'aquest any. En Leonardo duia, segons ens fa saber l'article, una túnica rosa o "vestit català rosat".

»
6068     

ARTICLES » 06-05-2019
Jordi Bilbeny

Baltasar de Castiglione: el seu model de llengua i la seva autèntica personalitat

Com és que un dels considerats pares de l’italià modern, escriu en un toscà macarrònic i semiànarquic, farcit de catalanades i catalanismes? Qui era en realitat En Baltasar de Castiglione? En Jordi Bilbeny ho intenta escatir en aquest estudi.

»
5130     

ARTICLES » 04-05-2019
Dani de la Orden i Marc Pujolar/TV3 a la carta

A la carta de TV3: 'Desmuntant Leonardo'

L'Institut Nova Història fa a mans dels seus seguidors l'enllaç per poder veure, ara mateix i complet, el documental 'Desmuntant Leonardo'.

»
4790     

ARTICLES » 02-05-2019
La nit dels ignorants/TV3

500 anys de la mort de Leonardo da Vinci

L’Institut Nova història fa saber als seus seguidors que avui es compleixen 500 anys de la mort del geni del Renaixement conegut per Leonardo da Vinci. Per aquest motiu, En Xavier Solà va entrevistar l’investigador i escriptor Jordi Bilbeny, al programa "La nit dels ignorants", de Catalunya Ràdio. En reproduïm l’entrevista.

»
4602     

ARTICLES » 02-05-2019
Julieta Piastro/La Jornada de Oriente

Espanya i la Justícia criminal

Article de la Julieta Piastro del 25 d’abril del 2019 per a la publicació digital ‘La Jornada de Oriente’. La manipulació del dret i del procediment judicial que la justícia espanyola practicava al segle XVIII a la colònia Nova Espanya encara perviu avui dia, talment com ho prova el judici contra els dirigents independentistes catalans.

»
4093     

ARTICLES » 29-04-2019
Marc Pons

Quan la Inquisició volia condemnar el Govern de Catalunya

La Inquisició no va ser només un tribunal contra la dissidència religiosa. 'El veritable paper que va jugar la Inquisició a Catalunya durant la centúria del 1500 va ser la suma d’una tenebrosa policia política (una silenciosa teranyina delatora) i d’un tètric aparell judicial (abocat a la sentència condemnatòria)'. Article d'En Marc Pons a 'El Nacional.cat' de diumenge 28 d'abril del 2019.

»
3726     

ARTICLES » 25-04-2019
Joan Trias, Jordi Bilbeny/ 'No callis res'

En Joan Trias entrevista En Jordi Bilbeny al 'No callis res' de República TV. L'investigador respon a les invectives i difamacions dels eminents i prestigiosos historiadors de «Sàpiens».

El dia 24 d'abril En Joan Trias va entrevistar En Jordi Bilbeny al programa 'No callis res', de 'República TV'. Entre d'altres qüestions, l'entrevistat hi diu la seva a l'entorn d'un article a la revista «Sàpiens» d'aquest mes de març, on quatre historiadors desqualifiquen de ple la seva tasca professional i la de l'Institut Nova Història. L'investigador fa una crida a la llibertat de pensament i de recerca i exigeix, per sobre de tota vísceralitat i linxament personal, coneixement, probitat, profunditat, rigor i honestedat intel·lectuals.

»
4018     

ARTICLES » 25-04-2019
Miquel Ques

‘La Dragonera’ i la ‘Torre de Sant Elm’ baleàrics enfront ‘La Dragunara’ i el fortí ‘Sant l’Ermu’ maltesos

En Miquel Ques ens exposa algunes analogies toponímiques entre Malta i Mallorca, dues terres vinculades històricament.

»
3279     

ARTICLES » 23-04-2019
Sílvia Colomé/La Vanguardia

El déu egipci que s’amaga rere sant Jordi

La famosa lluita entre el cavaller i el dragó tindria l’origen en una tradició molt més remota. Reportatge de la Sílvia Colomé aparegut de nou, i acompanyat d'un curt videu youtube, a ‘La Vanguardia’ del 22 d’abril del 2019.

»
3616     

ARTICLES » 21-04-2019
Jordi Bilbeny

«Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya» o quan una nova edició vol dir no deixar morir la memòria, ni el coneixement ni la dignitat

Pròleg d’En Jordi Bilbeny a la redició del seu llibre «Colom, Príncep de Catalunya» per si us feia venir ganes de llegir-lo.

»
4129     

ARTICLES » 19-04-2019
Roger Mallola

Descobrint una NOVA HISTÒRIA. Una qüestió de paradigma. Escrit de rèplica a l'article de ‘Sàpiens’

En Roger Mallola ha redactat un profund i molt argumentat escrit de rèplica a l'article en què, des de la revista ‘Sàpiens’, tres historiadors desqualifiquen la feina d'investigació que l'Institut Nova Història duu a terme des de fa anys, seguint la cursa iniciada als anys noranta per l'avui cap de recerca de l'Institut, Jordi Bilbeny.

»
3074     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34986     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Henry Ettinghausen qüestiona la "decadència catalana" dels segles XVI i XVII, fa un repàs de la història de...[+]
D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un...[+]
En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]
Les cròniques ens relaten que En Cortès va assistir a les Corts de Toledo al 1528, a la tornada de Mèxic. Però...[+]