Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe
ARTICLES » 04-07-2019
La clau de la nostra història/Montserrat Camps

La clau de la nostra història: Catalanades i catalanismes al «Lazarillo de Tormes»

L'Institut Nova Història fa arribar als seus seguidors l'enllaç al videu de 'La Clau de la nostra història' del 3 de juliol d'enguany, en el qual la filòloga Montserrat Camps és entrevistada per parlar del seu estudi sobre 'Catalanades i catalanismes al «Lazarillo de Tormes».

»
3596     

ARTICLES » 03-07-2019
Miquel Ques

En Joan Colom sentenciat rebel per crim de lesa majestat

En Miquel Ques ens informa de quatre documents conservats a l’Arxiu Reial de Mallorca segons els quals En Joan Colom es declarat rebel pel crim de lesa majestat contra el rei Joan II.

»
3647     

ARTICLES » 02-07-2019
Miquel Riera, El Punt-Avui+

Bilbeny [hi] insisteix

Librooks reedita el seu èxit ‘Cristòfor Colom, príncep de Catalunya’, en què revelava que Colom era un noble català. Article d’En Miquel Riera a ‘El Punt-Avui+’ d’aquest 2 de juliol del 2019.

»
4093     

ARTICLES » 30-06-2019
Marc Pons

Coronen Caterina, la reina catalana d'Anglaterra

Ens fem ressò d'un altre article d'En Marc Pons a 'elnacional.cat' del 24 de juny d'enguany. Tracta sobre la cosmopolita princesa catalana Caterina d'Aragó, filla dels Reis Catòlics. Ella i En Lluís Vives eren "de la mateixa nació” i s'escrivien en català.

»
5506     

ARTICLES » 28-06-2019
Vittorio Pedrocchi

L'escut català de Clusone i el Gran Capità

El poble italià de Clusone, la ciutat de Bérgamo i tota la seva comarca es van rendir el juny del 1513 al català Ramon Folc de Cardona, el veritable Gran Capità. Article d'En Vittorio Pedrochi per a l'Institut Nova Història.

»
7193     

ARTICLES » 25-06-2019
César Cervera

Els Borja i l’odi dels italians cap als catalans: així es va forjar la llegenda negra

Malgrat una terminologia sovint confusa i capciosa -”aragonesos” per comptes de “catalans” o “Corona d’Aragó” en lloc de “Catalunya”, “conquesta cristiana” en lloc de “conquesta catalana”, “regió d’Espanya” o l’ús de la nomenclatura dels reis d’Aragó antics-, reproduïm un article del diari ‘ABC’, datat el 31 de març del 2015, en el qual En César Cervera hi explica prou bé com va sorgir a la península itàlica la llegenda negra contra els catalans i el paper que hi va exercir la família xativina Borja.

»
4778     

ARTICLES » 24-06-2019
Pep Mayolas

En Baliano De Fornari, el misteriós promotor de la primera biografia impresa d’En Colom

En Pep Mayolas ha indagat sobre la figura de l’hipotètic patrici genovès que la història situa rere l’aparició en llengua italiana, el 25 d’abril de 1571 a Venècia, de la primera biografia impresa del Descobridor d’Amèrica atribuïda a En Ferran Colom, segon fill de l’Almirall. Aquest article ens presenta unes pinzellades sobre una de les possibles identitats de l’anomenat Baliano de Fornari, el promotor de la Vida de l’Almirall.

»
3449     

ARTICLES » 22-06-2019
Lluís Roldan

Carta a 'Sàpiens'

Carta oberta d'en Lluís Roldan als professors de 'Sàpiens'. "Alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser?"

»
4861     

ARTICLES » 20-06-2019
Jordi Llovet

Investigar?

Unes curioses reflexions del professor Jordi Llovet al diari 'Ara' del 5 de maig d’enguany. La investigació ”no acaba de tenir sentit en el camp de les humanitats”. És així? No hi ha punts foscos? De debò que no “se sap exactament què més queda per investigar i escorcollar en aquest terreny concret”? Els investigadors en lletres no fan cap bé a la societat? Nova Història demana que llegiu l'article i opineu.

»
4590     

ARTICLES » 18-06-2019
Miguel Celades 'Des de la Matrix'

Cristòfor Colom era català, amb En Jordi Bilbeny 'Desde la Matrix'

En Miguel Celades entrevista En Jordi Bilbeny per al programa 'Desde la Matrix' sobre, entre d'altres temes, En Colom, els mecanismes de la censura i les dificultats que avui dia patim a l'hora de fer recerca. Gravació feta el 9 d'abril del 2019.

»
6071     

ARTICLES » 17-06-2019
Jordi Guimet

Quatre barres al port de Boston

En el decurs d’unes vacances als Estats Units, En Jordi Guimet veu una bandera catalana en una nau històrica al port de Boston i mira d’explicar-nos-en el perquè

»
6390     

ARTICLES » 16-06-2019
Institut Nova Història

Circuit a Malta de l’1 al 4 de novembre amb En Jordi Bilbeny: inscripció oberta

Per Tots Sants, entre divendres 1 i dilluns 4 de novembre del 2019, l’Institut Nova Història prepara un nou viatge a Malta amb En Jordi Bilbeny, que és obert a tothom. Hi incloem el preu final, les dates del pagament fraccionat i la manera de fer la reserva.

»
2840     

ARTICLES » 14-06-2019
Imma Tubella

La fera ferotge

“Els historiadors estrangers coincideixen amb l’Institut Nova Història sobre la falsificació del relat, la destrucció d’originals a mans de la Inquisició i la invenció d’autors clarament demostrada. Quan alguns historiadors ortodoxos llegeixen una referència a l’Institut Nova Història es posen molt nerviosos perquè és molt més còmode i confortable creure’s la història oficial, malgrat la sospita, que escoltar els arguments dels que tenen la valentia de qüestionar-la”. Article de l’Imma Tubella a El Punt-Avui+ del 9 d’abril del 2019.

»
4143     

ARTICLES » 13-06-2019
J. Papallona

Jordi de Montmajor, escriptor xativí

Podria semblar una broma o un "fake" -la notícia és extreta d'un blog satíric: 'El penjoll'-, però no ho creiem. L’autor parla d'En Fuster i d'En Jordi Ventura, parla d’una conferència que En Jordi Bilbeny va impartir, efectivament, a Ontinyent i de l’impacte que li provoca. De com es posa a cercar i del que troba. De la cautela amb què s’expressa i de la por que el que ha trobat sigui destruït. Difonem aquest article tal com l’autor, de poca salut i que s’amaga rere el pseudònim J. Papallona, demanava. Des de NH també sospitàvem que l’anomenat Jorge de Montemayor, un suposat portuguès autor de la ‘Diana enamorada’, traductor d’Ausiàs March al castellà i que surt anomenat al 'Quixot', podia ser un Montmajor. Fent-nos ressò d'aquesta demanda, esperonem les persones interessades a aprofundir més en el tema.

»
5359     

ARTICLES » 10-06-2019
Institut Nova Història, Amunt Viatges i Selva Tour

Nou viatge: Sicília oriental amb En Jordi Bilbeny

L’Institut Nova Història, Amunt Viatges i Selva Tours preparen pels volts de la segona setmana d’octubre d’enguany un nou viatge fora de Catalunya amb En Jordi Bilbeny per redescobrir el nostre passat oblidat. En aquesta ocasió, l’objectiu és la part oriental de Sicília. Hi incloem el preu final i les dates del pagament fraccionat. El viatge és obert a tothom.

»
5503     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]
En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]
Us presentem una novetat per aquest Sant Jordi. Es tracta "Del Ter al Túria", un llibre escrit conjuntament per...[+]
Prop de 30.000 manifestants occitans han recorregut els carrers de Carcassona. Els carrers han estat bloquejats...[+]