Accediu  |  Registreu-vos-hi
"(...) la neutralitat aparentment objectiva i científica de l'historiador, que mira endarrere i sentencia què és el que realment va succeir, és producte de la seva identificació amb el vencedor"
Àlex Matas i Pons. «Els marges dels mapes: una geografia desplaçada.»
ARTICLES » 13-01-2012
Jordi Bilbeny

Federico Barocci, els Della Rovere i En Lleonard

Una troballa preciosa d’en Roger Mallola ens permet establir una relació entre el pintor urbinès Federico Barocci, els seus mecenes Della Rovere i En Lleonard. El fet és transcendental perquè tenim lligat d’una forma incontestable i directa el gran Mestre amb els Della Rovere

»
12574     

NOTICIES » 11-01-2012
David Morgades

La importància de ser Jordi Bilbeny

En David Morgades ens glossa la figura, l'actitud i l'obra d'en Jordi Bilbeny i la seva tasca per recuperar el nostre passat esborrat i manipulat, però que, d'alguna manera, encara és ben viu "més enllà de la necròpolis històrica".

»
5435     

ARTICLES » 09-01-2012
Cesc Garrido

Lluís Vives parlava la mateixa llengua que Caterina d'Aragó

És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única llengua de cultura i de relació social va ser el català. Catalana era la llengua dels seus pares i dels seus avis. I, en alguns dels seus escrits de pedagogia, alerta els pares perquè vagin en compte que els seus fills no agafin sons lletjos castellans. Llavors, si la seva llengua era el català, amb quina llengua havia de parlar amb Caterina d’Aragó quan se'ns diu que ambdós parlaven la mateixa llengua?

»
20636     

ARTICLES » 04-01-2012
Jordi Bilbeny

La resurrecció de l'Home dels Nassos

Va existir l'Home dels Nassos? Era un home que tenia tants nassos com dies tenia l'any? És una rondalla inventada per fer caliu nadalenc? O té alguna cosa a veure amb cultes arcaics que han arribat fins els nostres dies? En Jordi Bilbeny ens explica que l'Home dels Nassos seria el relicte d'una divinitat perduda vinculada a l'esperit de l'arbre.

»
13548     

EXTRES » 04-01-2012

Ruta colombina per Barcelona amb Jordi Bilbeny

»
1878     

ARTICLES » 03-01-2012
Pep Mayolas

Hernán Cortés, fill de Maria de Torrelles, i el tresor de Moctezuma a Molins de Rei

Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal com demostren les seves gestes, la seva cultura i els seus títols i càrrecs i, més concretament, el seu escut d’armes, amb les armes reials al bell mig, fou un membre de la casa reial catalana? On va enviar els primers tresors de Mèxic? A Castella o a Catalunya? En Pep Mayolas ens ho desvela en aquest document revelador.

»
37868     

ARTICLES » 02-01-2012
Marcel Pellejà

Almiralls de la 'tercera edat' en actiu als segles XV i XVI

Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí vell era incapacitat per raó de la seva vellesa per poder exercir el càrrec d’almirall? En Marcel Pellejà ens demostra que hi va haver almiralls turcs de més de 80 anys al capdavant d’empreses bèl·liques, i fins i tot, n’esmenta un que va morir als 103, i fa miques els arguments dels qui defensen que En Colom no va poder viure tants anys.

»
18364     

ARTICLES » 23-12-2011
Joan Ventura

La llengua castellana no tenia una bona literatura al segle XVI

Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament, Castella no tindria un bona literatura a l'inici del segle XVI

»
11659     

ARTICLES » 20-12-2011
Pep Mayolas

Margarida de Montferrat, quondam, cinc anys abans de morir

Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza per a un difunt civil, sense drets jurídics ni civils. En Pep Mayolas així ho demostra en aquest article, a ran d’una referència documental que acaba de trobar, en què hom es refereix a la comtessa d'Urgell com a quondam cinc anys abans de morir, però empresonada i desposseïda de tots els seus béns. Amb aquesta prova En Mayolas desmunta de tot en totes els qui creuen que En Joan Colom i Bertran era mort al 1484, perquè apareix esmentat com a quondam, i no tenen en compte el concepte jurídic de “mort civil”.

»
16073     

ARTICLES » 19-12-2011
Jordi Bilbeny

La llengua catalana a la Roma d'Alexandre VI

El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En aquest article, en Jordi Bilbeny ens exposa la importància de la nostra llengua, de la nostra gent i de la nostra cultura al Vaticà de les darreries del segle XV i començament del XVI.

»
20535     

NOTICIES » 16-12-2011
Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: "Catalunya és l'únic país que participa al descobriment d'Amèrica"

L'historiador és entrevistat per Ràdio Berga amb motiu de la presentació del seu últim llibre, "Petit manual de la descoberta catalana d'Amèrica", dissabte a Berga

»
10152     

NOTICIES » 14-12-2011

Conferència d'en Josep Manel Ximenis, batlle d'Arenys de Munt, en l'obertura de l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica

»
4034     

ARTICLES » 13-12-2011
Lluís M. Mandado i Rossell

Els Gualba, una potència literària dissimulada

Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI. En Lluís Maria Mandado en fa un estudi detallat i arriba a la conclusió que En Martí Joan de Galba i els Gualba del Montnegre pertanyien a la mateixa família. Ell creu que Galba, Gualba i la forma castellanitzada de Gálvez són el mateix cognom i que darrere del personatge literari d'Amadís de Gaula també hi hauria un Gualba.

»
11468     

ENTREVISTES » 13-12-2011
Albert Lladó

Entrevista a Javier Portús sobre En Josep Ribera altrament dit l'Spagnoletto

Una entrevista del periodista Albert Lladó a Javier Portús, aprofundeix en els aspectes biogràfics i artístics del xativí Josep Ribera, l'Spagnoletto, un dels pintors catalans més rellevants de l’Europa del segle XVII.

»
4630     

ARTICLES » 12-12-2011
Pere Baladron

En Colom va morir als 92 anys

En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap més altra raó que "no és possible que un home visqués tant". Ara, En Pere Baladron, després d'una acurada recerca, ens mostra un llistat de personatges de l'Edat Mitjana, que van viure entre 70 i 100 anys i fa totalment versemblant la gran vellesa del Descobridor, avalada per ell mateix en els seus propis escrits, i pels cronistes que el van tractar.

»
28418     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35123     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]
L'Albert Ferrer descobreix en un viatge a l'illa Aitutaki de Nova Zelanda que els seus habitants condimenten les...[+]
En Colom va arribar al nou continent amb instruments, cartes i taules...[+]
Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de...[+]