Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil
ARTICLES » 13-07-2011
Jordi Bilbeny

L'Organització i finançament del primer viatge colombí

És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX diversos historiadors espanyols ja van dir que es tractava d'una faula, perquè la reina havia empenyorat les joies de la corona a banquers de València i Barcelona a canvi de fons per a la conquesta de Granada. Aquest article exposa l'altra cara de la moneda que ens permet vincular aquella primera expedició transoceànica amb Catalunya i la Cancelleria reial catalana.

»
12110     

EDITORIAL » 01-07-2011
Pep Mayolas

S'han tornat bojos

Tenim el Colom d'Eivissa amb en Nito Verdera. Tenim el Colom de Mallorca, fill del Príncep de Viana i de Na Margarida Colom, amb en Gabriel Verd. Tenim el Colom fill d'un canonge de Girona, que és mig amagat, perquè és fill il·legítim, d'en Francesc Albardaner. Tenim el Colom de Tortosa, de l'illa de Gènova que hi havia al riu Ebre i que avui és el barri de Ferreries, defensat per algunes veus diverses. Tenim el Colom de Tarroja de Segarra, investigat per la Teresa Baqué, en Charles Merrill i part del Centre d'Estudis Colombins dels anys 90. Hi ha qui parla d'un Colom de la Gènova valenciana. Tenim un Colom del Llobregat amb en Jaume Codina. Tenim el Colom de Barcelona, En Joan Colom i Bertran, que defensa en Jordi Bilbeny. Si algú mai s'interessa pels possibles orígens catalans del descobridor i s'assabenta d'aquest batibull, només podrà arribar a una conclusió: són bojos, aquests catalans!

»
12167     

HO SABIES? » 25-06-2011
Teresa Castany

"En Joan petit quan balla" i Amèrica

»
15447     

NOTICIES » 24-06-2011

Empremtes del català a la comarca de Cartagena (Múrcia). Del Segle XIII al XVI

Gràcies a la revista d'estudis comarcals del sud del País Valencià, Quaders de Migjorn, descobrim noves empremtes de la permanència del català a la comarca de Cartagena (Múrcia) dels segles XIII al XVI.

»
5573     

ARTICLES » 22-06-2011
Francesc Garrido Costa

La relació entre Caterina d'Aragó i Joana de Castella

En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva tia Caterina d'Aragó. I a partir d'aquí es demana si Caterina d'Aragó i la seva germana Joana no s'escriviren mai. Com que ho havien d'haver fet, perquè Caterina era una humanista, i no s'han conservat les lletres, l'autor conjectura que es podrien haver fet desaparèixer per una evident raó d'estat que coneixem prou bé.

»
16932     

ARTICLES » 20-06-2011

El Lens C.F. i la senyera catalana

El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que és per la presència de tropes catalanes en temps de Gifré el Pilós en aquesta ciutat. Però una altra ens narra que va ser perquè, al segle XVI, el territori va ser ocupat per unes tropes espanyoles. En Manel del Castillo ha recollit la brama popular i el relat oficial del Lens i ens ho explica tot seguit.

»
11936     

ENTREVISTES » 14-06-2011
J.L. Espejo

Entrevista a Jose Luís Espejo sobre el seu llibre El viaje secreto de Leonardo da Vinci

L'expert en geografia i història Jose Luís Espejo ens explica al programa Voranit l'estreta relació que Leonardo da Vinci tenia amb Catalunya i que en el seu arbre genealògic hi ha un ascendent que viu a Barcelona

»
12004     

ARTICLES » 08-06-2011
Joanjo Albinyana

En Ferran Cortès era un súbdit de la Corona d'Aragó

Era Hernando Cortès un extremeny? O, com defensa En Jordi Bilbeny, fou un príncep de la casa reial catalana? Fa poc que En Pep Mayolas l'ha identificat amb l'Alfons d'Aragó i Gurrea. Ara, En Joanjo Albinyana ha trobat que al Carlo Famoso, d'En Lluís Çapata, al 1566, ja se'l feia, amb tota normalitat, aragonès.

»
26178     

ARTICLES » 06-06-2011

Tortuga i Galápago en el lèxic i la toponímia colonial americana

Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la catalanitat de la descoberta i primera colonització d’Amèrica per part dels europeus (més enllà de les incursions dels víquings). Tot i això, sempre cal revisar tots els indicis per tal de comprovar i reforçar una teoria, o bé descartar-la en cas que no expliqui els fets observats. Amb aquest ànim, vaig endegar una investigació dels noms dels animals americans, pensant que havien de mostrar indicis de catalanitat.

»
17614     

ARTICLES » 27-05-2011

Sant Jeroni, Leonardo i Montserrat

Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut per on va passar el quadre lleonardesc de Sant Jeroni i la constatació del seu darrer propietari ara permet restablir a en David Grau nous contactes entre el Mestre del Renaixement i el nostre país.

»
12012     

ARTICLES » 25-05-2011
Leandre Martí

La senyera catalana esborrada de l'escut de Puerto Rico

En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en l'arranjament de l'escut de Puerto Rico.

»
23619     

ENTREVISTES » 23-05-2011

En Jordi Bilbeny i Pep Mayolas entrevistats al programa Misteris de RAC1

Aprofitant la publicació del llibre d'en Pep Mayolas «La princesa a l'exili: Felipa de Coïmbra i Urgell», en Mayoles i en Bilbeny ens parlen d'aquesta figura cabdal per entendre la gesta i tot l'entorn real de Cristòfor Colom, el descobridor del "Nou Món"

»
8851     

ARTICLES » 19-05-2011
Jordi Berenguer

La nau Victòria duia una bandera catalana quadribarrada

Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al Museu Etnològic de Barcelona

»
70045     

NOTICIES » 18-05-2011

Jordi Bilbeny al programa 'Para todos La 2' de TVE

Jordi Bilbeny és convidat a parlar sobre la figura del descobridor a una taula amb Ricardo Garcia Cárcel, catedràtic d'història moderna de la UAB i Ricardo Piqueras, professor d'història d'Amèrica

»
8386     

NOTICIES » 16-05-2011
Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny aplega 60 textos històrics sobre la participació catalana a Amèrica

L'historiador català Jordi Bilbeny recull en el seu últim llibre uns 60 textos de l'Antic Règim en els quals, segons la seva opinió, queda "ben clara" la presència de Catalunya en el descobriment del Nou Món

»
9416     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35194     

Aconseguits 3500€
de 8000€
Queden 15 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Henry Ettinghausen qüestiona la "decadència catalana" dels segles XVI i XVII, fa un repàs de la història de...[+]
Per què van tancar Joana la Boja a la presó? Per amor? Perquè era boja? O per una evident raó d’Estat? En...[+]
Al segle XVII, a Catalunya, encara era ben viva la memòria que els catalans van ser els descobridors,...[+]