Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
ARTICLES » 03-10-2011
Carles Camp

La localització de Tartessos és desconeguda. Pot ser Tartessos Tortosa?

Totes les ciutats importants conegudes dels voltants de l’any 1000 a. C (edat del bronze) de la Mediterrània i del Pròxim Orient han estat descobertes i excavades. Totes, llevat de Tartessos, de la qual, malgrat els esforços esmerçats per l’Estat espanyol durant dècades, no n’ha aparegut ni rastre. Davant d'aquest misteri Carles Camp analitza el tema i suggereix que la ciutat de Tartessos podria en realitat ser Tortosa.

»
27382     

NOTICIES » 29-09-2011
Rebelión/Agencias

Segons dos investigadors italians els Borbó regnen a Espanya gràcies a un testament fals

Tal com ja havien denunciat els catalans del s. XVIII, ara s'ha demostrat que el testament de Carles II, en què es deixen els estats de la corona d'Espanya a favor de Felip V, és totalment fals. Aquí us oferim la notícia que va aparèixer a la premsa a l'octubre del 2004.

»
32350     

ARTICLES » 29-09-2011
Paolo Pellegrino

Els mecenes d'en Leonardo

Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta amb les aportacions d’En Jordi Bilbeny i d’En David Grau, i en treu unes noves conclusions tan suggerents com innovadores, que no tenen ja res a veure amb la d’un pintor autodidacte d’orígens ben humils. De mica en mica, sembla que cauen els tòpics i va prenent cos una lectura més nítida de la realitat del moment i de la vida d’aquest gran savi del Renaixement.

»
18208     

ARTICLES » 26-09-2011
Joan A. Forès

El Nautilus de Jules Verne i L'Ictineu d'En Monturiol

Va tenir alguna cosa a veure En Narcís Monturiol i el seu submarí Ictineu amb el projecte literari de Jules Verne de 20.000 llegües de viatge submarí, amb el capità Nemo i espcialment amb el Nautilus? Ara En Joan A. Forès ens ho detalla en aquest article aclaridor.

»
18617     

NOTICIES » 26-09-2011
Manel Grau

Carta al diari ARA: La Casa Reial i Colom

Una carta d'un lector del diari ARA denuncia amb sorpresa que aquest diari encara no hagi fet cap mena de comentari sobre el documental "Colom i la Casa Reial Catalana" que es manté amb gran èxit en cartellera des de fa cinc mesos als Cinemes Girona de Barcelona

»
5280     

NOTICIES » 24-09-2011

11è Simposi sobre "La Descoberta Catalana d'Amèrica"

Aquest cap de setmana Arenys de Munt acull l'11è Simposi sobre "La Descoberta Catalana d’'Amèrica" amb la participació d'una trentena de professionals, historiadors, investigadors, periodistes i escriptors.

»
7185     

NOTICIES » 14-09-2011
Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: «La nostra història és una línia morta perquè no tenim Estat»

Unes 150 persones van pujar l'estelada al Castellvell de Solsona el dia 10 de setembre

»
7114     

ARTICLES » 13-09-2011

Videus 1r Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya

Compartim amb vosaltres tots els videus del 1r cicle de les "Jornades d'Història i Censura" celebrades a Plural-21. Agraïm especialment a en Pere Ardèvol la tasca voluntària d'enregistrar-los i editar-los tots.

»
8956     

NOTICIES » 13-09-2011

Inici del 2n Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya

El proper dijous 22 de setembre s'inicia el 2n Seminari sobre la Falsificació de la Història de Catalunya, organitzat conjuntament per l'Institut Nova Història i Plural-21

»
8724     

NOTICIES » 12-09-2011

La televisió de l'Institut d'Estudis Ilerdencs es fa ressò de les conferències 'Recuperar la història: qüestió d'estat'

Jordi Bilbeny, filòleg i historiador, exposa les seves tesis sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, Miguel de Cervantes, i l'atribució del del Lazarillo de Tormes a un autor català, entre d'altres, a la conferència "Recuperar la història: qüestió d'estat".

»
6223     

ARTICLES » 11-08-2011
Laura Arquer i Vera

El Quixot i el descobriment de la realitat

Al desembre del 2007, la Laura Arquer, una estudiant d’Economia i Sociologia, que llavors es trobava a Varsòvia, va comprar el Quixot per llegir-lo durant una convalescència. Havia sentit a parlar de les teories d’en Jordi Bilbeny sobre la catalanitat de Cervantes i sobre el fet que el llibre era una traducció del català. De la mofa primitiva va passar a un xoc emocional, el qual li ha servit per escriure aquesta carta que va enviar als seus amics i a la seva mare. Aquí us l’oferim de forma íntegra, com un document impressionant que mostra com una noia de 22 anys comença a sortir del decorat prefabricat del món per entrar a la realitat.

»
10255     

ARTICLES » 10-08-2011
Revista Serra d'Or (1987, setembre), any XXIX, núm

La detenció d'En Gaudí

Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant la dictadura de Primo de Rivera. En Gaudí, home solitari, però també solidari i immers en el ressorgiment nacional català del primer quart de segle, ens mostra, amb motiu d'aquest fet, una faceta cívica i patriòtica digna d'elogi. Pel que fa a l'ús de la llengua, és ben sabut que, durant una visita d'Alfons XIII a les obres de la Sagrada Família, En Gaudí li va fer les explicacions en català. També s'expressava en la nostra llengua amb els visitants estrangers. Un d'ells, Albert Schweitzer, explicaria que En Gaudí li va dir: «Això no es pot expressar ni en francès, ni en alemany, ni en anglès: tant és així que li ho explicaré en català i vostè ho comprendrà, encara que, de català, no en sàpiga».

»
25777     

ENTREVISTES » 26-07-2011

València es va quedar sense furs perquè era considerada molt rebel

Catedràtic de Dret Romà de la Universitat de València. Valiño ha analitzat a fons la tradició jurídica valenciana des dels furs fins avui. Creu que els legisladors valencians tracten d'eliminar el greuge que va suposar l'abolició dels furs.

»
6447     

ARTICLES » 26-07-2011
Jordi Bilbeny

Una llegenda sobre la protecció del rei Jaume I a Sant Francesc

Una llegenda ens explica que el rei Jaume I va donar unes terres a Sant Francesc a Barcelona, perquè hi construís el seu primer convent. En Jordi Bilbeny ens innova com la memòria oral lliga perfectament amb el que sabem de la història documentada: que el rei Jaume també va donar terres als occitans que es van voler instal·lar al Principat, després de la desfeta de Muret.

»
10122     

ARTICLES » 18-07-2011
Pep Comajuncosa

El Persiles de Cervantes i Catalunya

Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya o els antics territoris que formaven l'imperi català? Ara en Pep Comajuncosa, ens n'aporta alguna resposta a través de la seva mirada sagaç.

»
14326     

  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35194     

Aconseguits 3500€
de 8000€
Queden 15 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València,...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva...[+]