Crea el teu compte
Accedeix
"La lluita contra la censura i la llibertat dexpressió són pròpies de països civilitzats. La resta ès la barbàrie."
Jordi Bilbeny

Articles


Aquest cap de setmana Arenys de Munt acull l'11è Simposi sobre "La Descoberta Catalana d’'Amèrica" amb la participació d'una trentena de professionals, historiadors, investigadors, periodistes i escriptors.


»

7538

Unes 150 persones van pujar l'estelada al Castellvell de Solsona el dia 10 de setembre


»

7553

Compartim amb vosaltres tots els videus del 1r cicle de les "Jornades d'Història i Censura" celebrades a Plural-21. Agraïm especialment a en Pere Ardèvol la tasca voluntària d'enregistrar-los i editar-los tots.


»

9411

El proper dijous 22 de setembre s'inicia el 2n Seminari sobre la Falsificació de la Història de Catalunya, organitzat conjuntament per l'Institut Nova Història i Plural-21


»

9224

Jordi Bilbeny, filòleg i historiador, exposa les seves tesis sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, Miguel de Cervantes, i l'atribució del del Lazarillo de Tormes a un autor català, entre d'altres, a la conferència "Recuperar la història: qüestió d'estat".


»

6657

Al desembre del 2007, la Laura Arquer, una estudiant d’Economia i Sociologia, que llavors es trobava a Varsòvia, va comprar el Quixot per llegir-lo durant una convalescència. Havia sentit a parlar de les teories d’en Jordi Bilbeny sobre la catalanitat de Cervantes i sobre el fet que el llibre era una traducció del català. De la mofa primitiva va passar a un xoc emocional, el qual li ha servit per escriure aquesta carta que va enviar als seus amics i a la seva mare. Aquí us l’oferim de forma íntegra, com un document impressionant que mostra com una noia de 22 anys comença a sortir del decorat prefabricat del món per entrar a la realitat.


»

10849
ARTICLES » 10-08-2011

La detenció d'En Gaudí

Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant la dictadura de Primo de Rivera. En Gaudí, home solitari, però també solidari i immers en el ressorgiment nacional català del primer quart de segle, ens mostra, amb motiu d'aquest fet, una faceta cívica i patriòtica digna d'elogi. Pel que fa a l'ús de la llengua, és ben sabut que, durant una visita d'Alfons XIII a les obres de la Sagrada Família, En Gaudí li va fer les explicacions en català. També s'expressava en la nostra llengua amb els visitants estrangers. Un d'ells, Albert Schweitzer, explicaria que En Gaudí li va dir: «Això no es pot expressar ni en francès, ni en alemany, ni en anglès: tant és així que li ho explicaré en català i vostè ho comprendrà, encara que, de català, no en sàpiga».


»

27575

Catedràtic de Dret Romà de la Universitat de València. Valiño ha analitzat a fons la tradició jurídica valenciana des dels furs fins avui. Creu que els legisladors valencians tracten d'eliminar el greuge que va suposar l'abolició dels furs.


»

6844

Una llegenda ens explica que el rei Jaume I va donar unes terres a Sant Francesc a Barcelona, perquè hi construís el seu primer convent. En Jordi Bilbeny ens innova com la memòria oral lliga perfectament amb el que sabem de la història documentada: que el rei Jaume també va donar terres als occitans que es van voler instal·lar al Principat, després de la desfeta de Muret.


»

11249

Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya o els antics territoris que formaven l'imperi català? Ara en Pep Comajuncosa, ens n'aporta alguna resposta a través de la seva mirada sagaç.


»

15424

És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX diversos historiadors espanyols ja van dir que es tractava d'una faula, perquè la reina havia empenyorat les joies de la corona a banquers de València i Barcelona a canvi de fons per a la conquesta de Granada. Aquest article exposa l'altra cara de la moneda que ens permet vincular aquella primera expedició transoceànica amb Catalunya i la Cancelleria reial catalana.


»

13329
EDITORIAL » 01-07-2011

S'han tornat bojos

Tenim el Colom d'Eivissa amb en Nito Verdera. Tenim el Colom de Mallorca, fill del Príncep de Viana i de Na Margarida Colom, amb en Gabriel Verd. Tenim el Colom fill d'un canonge de Girona, que és mig amagat, perquè és fill il·legítim, d'en Francesc Albardaner. Tenim el Colom de Tortosa, de l'illa de Gènova que hi havia al riu Ebre i que avui és el barri de Ferreries, defensat per algunes veus diverses. Tenim el Colom de Tarroja de Segarra, investigat per la Teresa Baqué, en Charles Merrill i part del Centre d'Estudis Colombins dels anys 90. Hi ha qui parla d'un Colom de la Gènova valenciana. Tenim un Colom del Llobregat amb en Jaume Codina. Tenim el Colom de Barcelona, En Joan Colom i Bertran, que defensa en Jordi Bilbeny. Si algú mai s'interessa pels possibles orígens catalans del descobridor i s'assabenta d'aquest batibull, només podrà arribar a una conclusió: són bojos, aquests catalans!


»

12805

»

16282

Gràcies a la revista d'estudis comarcals del sud del País Valencià, Quaders de Migjorn, descobrim noves empremtes de la permanència del català a la comarca de Cartagena (Múrcia) dels segles XIII al XVI.


»

5891

En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva tia Caterina d'Aragó. I a partir d'aquí es demana si Caterina d'Aragó i la seva germana Joana no s'escriviren mai. Com que ho havien d'haver fet, perquè Caterina era una humanista, i no s'han conservat les lletres, l'autor conjectura que es podrien haver fet desaparèixer per una evident raó d'estat que coneixem prou bé.


»

17606

El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que és per la presència de tropes catalanes en temps de Gifré el Pilós en aquesta ciutat. Però una altra ens narra que va ser perquè, al segle XVI, el territori va ser ocupat per unes tropes espanyoles. En Manel del Castillo ha recollit la brama popular i el relat oficial del Lens i ens ho explica tot seguit.


»

12886
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37917
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les...[+]
Article d'Andreu Mas publicat al diari El Punt - Avui, el 15 de novembre del...[+]
Segona Part: La restauració de la...[+]