Crea el teu compte
Accedeix
"Què és un docte? Una persona que sota pena d'expulsió no pot trencar els seus vincles amb l'academia a la qual pertany."
Robert Graves. 'La deessa blanca'

Articles


Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament, Castella no tindria un bona literatura a l'inici del segle XVI


»

12675

Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza per a un difunt civil, sense drets jurídics ni civils. En Pep Mayolas així ho demostra en aquest article, a ran d’una referència documental que acaba de trobar, en què hom es refereix a la comtessa d'Urgell com a quondam cinc anys abans de morir, però empresonada i desposseïda de tots els seus béns. Amb aquesta prova En Mayolas desmunta de tot en totes els qui creuen que En Joan Colom i Bertran era mort al 1484, perquè apareix esmentat com a quondam, i no tenen en compte el concepte jurídic de “mort civil”.


»

18331

El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En aquest article, en Jordi Bilbeny ens exposa la importància de la nostra llengua, de la nostra gent i de la nostra cultura al Vaticà de les darreries del segle XV i començament del XVI.


»

22303

L'historiador és entrevistat per Ràdio Berga amb motiu de la presentació del seu últim llibre, "Petit manual de la descoberta catalana d'Amèrica", dissabte a Berga


»

10894

»

4481

Els Gualba són una nissaga de polítics i homes de lletra prou importants de la Catalunya dels segles XV i XVI. En Lluís Maria Mandado en fa un estudi detallat i arriba a la conclusió que En Martí Joan de Galba i els Gualba del Montnegre pertanyien a la mateixa família. Ell creu que Galba, Gualba i la forma castellanitzada de Gálvez són el mateix cognom i que darrere del personatge literari d'Amadís de Gaula també hi hauria un Gualba.


»

12510

Una entrevista del periodista Albert Lladó a Javier Portús, aprofundeix en els aspectes biogràfics i artístics del xativí Josep Ribera, l'Spagnoletto, un dels pintors catalans més rellevants de l’Europa del segle XVII.


»

5188
ARTICLES » 12-12-2011

En Colom va morir als 92 anys

En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap més altra raó que "no és possible que un home visqués tant". Ara, En Pere Baladron, després d'una acurada recerca, ens mostra un llistat de personatges de l'Edat Mitjana, que van viure entre 70 i 100 anys i fa totalment versemblant la gran vellesa del Descobridor, avalada per ell mateix en els seus propis escrits, i pels cronistes que el van tractar.


»

31754

La princesa a l'exili. Felipa de Coïmbra i d'Urgell (1435-1497) és una biografia novedosa, en la forma i el contingut, de la història catalanoportuguesa.


»

10666

El divendres 25 de novembre, a Arenys de Munt, es va celebrar l'11è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica, aquest any, amb una assistència de més de 150 persones. El Simposi comptà amb una taula rodona formada per periodistes, es projectà el documental "Cristòfor Colom i la Casa Reial Catalana", es realitzaren 24 ponències referides a la Descoberta i temes relacionats i es lliuraren els guardons Nova Història a en David Grau i a Teresa Baqué.


»

6258

L'escriptor Víctor Alexandre dedica un article a En Jordi Bilbeny. Publicat a l'e-notícies el dia 1 de desembre del 2011.


»

7654
ENTREVISTES » 24-11-2011

"Colom era català"

Un simposi reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica


»

8912

Els Colom catalans pertanyen a un reduït nombre de llinatges, cosa que facilita seguir la seva pista genètica


»

7765
NOTICIES » 17-10-2011

Des de València

Recuperem aquest article de la Isabel-Clara Simó (diari AVUI, 4 de setembre de 2007), en el qual l'escriptora dóna ple suport a les investigacions i recerques d'en Jordi Bilbeny


»

18959

Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del 2011


»

9643
NOTICIES » 13-10-2011

[El Punt Avui] El 12 d'octubre

Si aquest fos, des de fa anys, un país normal avui faríem festa grossa. Celebraríem la data en què una expedició naval catalana hauria protagonitzat l'anomenada descoberta d'Amèrica. Els llibres d'història, però, diuen tot el contrari i així ens ho han fet creure durant anys.


»

6360
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38546
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Ponència d'En Manel Capdevila al 8è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]
Quines son les conclusions del professor José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, sobre l'estudi...[+]