Crea el teu compte
Accedeix
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil

Articles


Heus ací les impressions que li va despertar a la Francisca Ponce la conferència d’En Jordi Bilbeny, a la qual va asssistir, al Centre de Formació d’Adults Segrià, conferència intitulada ‘la censura d’estat i la Història de Catalunya: proves i raons’.


LLEGEIX-NE MÉS »

2574 lectures
ARTICLES » 08-04-2022

El català d'En Quixot

L’Álex Grijelmo, castellà, s’adona que don Quixot i Sancho comprenen molt bé la llengua catalana quan, en l’obra homònima, s’endinsen per Catalunya. No deu ser perquè tots dos també eren catalanoparlants? Article a El País.


LLEGEIX-NE MÉS »

4195 lectures

Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.


LLEGEIX-NE MÉS »

9505 lectures

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.


LLEGEIX-NE MÉS »

6841 lectures

Què se’n va fer de les més de 20.000 cartes que, segons els entesos, va escriure Santa Teresa? Es van perdre soles? Les van fer desaparèixer els amics de la Santa? O va ser la Inquisició i la censura d’Estat qui les va fer recollir per poder crear de cap i de nou la biografia de la monja castellana? En Jordi Bilbeny ho intenta escatir en aquest estudi.


LLEGEIX-NE MÉS »

4864 lectures

Per la seva fervent actualitat tornem a reproduir en la pàgina principal del web un article de l'Oriol Ribas. Sabies que el fundador de la ciutat d'Odessa, tant tristament d'actualitat avui dia per la guerra entre Rússia i Ucraïna, va ser un català que va exercir d'Almirall de la flota imperial russa? Va ser En Josep de Ribas.


LLEGEIX-NE MÉS »

18553 lectures

La ideologia Tarragona passava per convertir els comtes sobirans de Barcelona en reis de Catalunya. Això que havia de resultar tan senzill, a Catalunya era una missió impossible: el secular pactisme estava tan arrelat que convertir l’autoritat comtal en monàrquica hauria representat una gran amenaça a l’estabilitat del règim i del país. Article d'En Marc Pons.


LLEGEIX-NE MÉS »

3711 lectures

Quart lliurament en resposta al capítol central del llibre Pseudohistòria contra Catalunya (Eumo Ed. 2020), on es tracta de la relació d’En Joan Colom i Bertran amb la navegació, l’espoli de documents i els rastres tant dels Colom Bertran com de les insígnies reials en l’heràldica del Descobridor


LLEGEIX-NE MÉS »

3378 lectures

En Santiago Serra i Maurici ha fet recerca sobre un quadre anònim en el qual hi ha pintat l'Alfons Anes Pinçon, conegut com Martín Alonso Pinzón per la història oficial. L'Alfons Anes va ser company d'En Cristòfor Colom en la descoberta de les Amèriques. En Serra conclou que el retrat és autèntic i coetani de l'Anes Pinçon i d'En Colom i que el paisatge que hi ha darrere és el de la vila de Cotlliure, a la Catalunya Nord.


LLEGEIX-NE MÉS »

5060 lectures

En Xavier Climent, que va parlar al 20è Simposi sobre la historia censurada de Catalunya, recomana que abans de cercar la veritat –fenomen molt subjectiu- busquem els fets sobre els quals aquesta es recolza.


LLEGEIX-NE MÉS »

1851 lectures

Fins a l’Holocaust de 1942, la Diàspora katalanim als dominis de l’Imperi otomà va conservar la llengua catalana. Article d'En Marc Pons.


LLEGEIX-NE MÉS »

2827 lectures

És una construcció dedicada al culte secret del déu Mitra. Notícia de l'agència EFE que reprodueix el Diari de Tarragona.


LLEGEIX-NE MÉS »

2704 lectures

En Pep Mayolas ens presenta un indici més conforme alguns aspectes de la vida de l’anomenada Teresa de Ávila s’alimenten artificiosament de la realitat catalana al monestir de Pedralbes.


LLEGEIX-NE MÉS »

3631 lectures

Aleix Galvany ha fet una ressenya del llibre 'Carles I sense censura' d'En Jordi Bilbeny a través d'un videu del canal YouTube.


LLEGEIX-NE MÉS »

2541 lectures

València va aprofitar l’etapa crítica de Barcelona durant el segle XV, una etapa marcada pels conflictes interns catalans, per rellevar-li la capitalitat de la Corona catalanoaragonesa. Article d'En Marc Pons.


LLEGEIX-NE MÉS »

3115 lectures

L'Ivan Giménez en el següent article fa un recorregut per la documentació reial i cronística entre els segles IX i X i ens mostra algunes curiositats respecte al mot «Aragó». Hi ha algun document o crònica original de les centúries descrites on aparegui el nom Aragó?


LLEGEIX-NE MÉS »

3660 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38262 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps...[+]
Prop de 30.000 manifestants occitans han recorregut els carrers de Carcassona. Els carrers han estat bloquejats...[+]
La història oficial ens pinta el geni més gran de tots els genis del Renaixement com un fill analfabet d'una...[+]
Els qui hem vist les proves de la manipulació històrica secular que hem patit, no tenim cap dubte de la...[+]