Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 09-10-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

9 d'octubre de 1238: Jaume I pren possessió de la ciutat de València

Avui En Marc Pons ens recorda a El Nacional.cat que un altre 9 d'octubre, el de l'any 1238, Jaume I va entrar a la ciutat de València després d'haver-la conquerida als musulmans.

»
2269     

ARTICLES » 05-10-2021
Aleix Sarri i Camargo

En Joan Granollacs: defensor de les constitucions catalanes davant de l’autoritarisme hispànic

L’Aleix Sarri i Camargo ha redactat un seguit de piulades en les quals reivindica la figura d’En Joan Granollacs, una personalitat nostra molt important i no gens coneguda. Va ser un diputat de la Generalitat que va lluitar aferrissadament a finals del segle XVI per defensar les constitucions catalanes davant la Inquisició i els abusos autoritaris del rei Felip II. De les piulades, n’hem compost un text que presentem al lector.

»
2070     

ARTICLES » 04-10-2021
Sebastià Sardiné Torrentallé

Sinopsi de “El conde de Tlapancalco”

A finals d'aquest mes de setembre ha sortit impresa, editada per Letrame, l’obra “El conde de Tlapancalco”, una novel·la històrica en castellà d’En Sebastià Sardiné Torrentallé que va adreçada, en primer lloc, al públic d’Amèrica Central. L’autor hi explica la trajectòria d’En Parra a Mèxic d’ençà del segon viatge colombí fins als anys d’En Ferran Cortès. Aquesta obra s’abeura, en part, en les recerques de l’Institut Nova Història i és el nostre Institut la primera entitat que se’n fa ressò en primícia. Oferim al lector la sinopsi del llibre traduïda al català.

»
2895     

ARTICLES » 02-10-2021
Jordi Bilbeny

La Llotja, la Taula de Canvi i la Casa de Contractació de Barcelona en la descoberta d’Amèrica

A Sevilla no hi va haver mai cap llotja al segle XV i la del segle XVI es va inaugurar al 1598. En canvi, al 1493 els Reis Catòlics s’estan a Barcelona, hi presideixen les Corts Generals de Catalunya i hi fan els preparatius, juntament amb En Colom, del segon viatge a Amèrica des de la Llotja, la seva casa de Contractació —reglamentada pel "Llibre del Consolat de Mar"— i el seu banc o taula de Canvis. Article d'En Jordi Bilbeny.

»
5485     

ARTICLES » 01-10-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Cop d'estat hispànic contra els Colom i el seu entorn català

L'1 d'octubre del 1500, fa 521 anys, a Santo Domingo (llavors colònia hispànica de la Hispaniola), el jutge Francisco de Bobadilla y Maldonado detenia Cristòfol, Bartomeu i Dídac Colom per ordre dels Reis Catòlics. Un acte que la majoria dels historiadors actuals cataloguen com un autèntic cop d’estat. Article d'En Marc Pons.

»
6471     

ARTICLES » 30-09-2021
Enric Gomà

Com es va introduir el castellà a Catalunya?

L'escriptor Enric Gomà va publicar el febrer del 2020 el llibre "El castellà, la llengua del costat", coincidint amb la polèmica que va suscitar al Parlament una intervenció de la diputada de JxCat i alcaldessa de Vic, Anna Erra, sobre no parlar sempre en castellà amb qualsevol persona que pel seu aspecte físic o pel seu nom no sembli catalana. TV3 el va entrevistar el 19 de febrer del 2020. Heus ací el videu de l'entrevista, que dura 23 minuts. Hi explica com reberen els catalans la progressiva consolidació del castellà al Principat des del segle XVI fins a començaments del segle XX. Era la llengua del poder. A començaments del segle XIX només un 1% de catalans sabien castellà. N'hem transcrit alguns fragments. Pensem que un bon complement és la lectura del llibre "Inquisició i Decadència, orígens del genocidi linguïstic a Catalunya" d'En Jordi Bilbeny.

»
2826     

ENTREVISTES » 28-09-2021
Vilaweb/Assumpció Maresma/Jordi Domingo

Jordi Domingo: “Cal recuperar la potència del Consolat de Mar, l’aportació més brillant de Catalunya al món”

Recuperem una entrevista que l'Assumpció Maresma i la Júlia Partal van fer per a Vilaweb el 15 de novembre del 2020 a l'advocat Jordi Domingo, que va ser nomenat cònsol major del Consolat de Mar. Si ens endinsem en la història del Consolat de Mar i del Llibre del mateix nom, ens adonem que són el bressol del dret marítim internacional. "Vivim d’esquena a molta de la nostra història i això és brutal". "És una institució de tots els territoris de parla catalana, que eren units per un objectiu comú: el comerç i el seu desenvolupament legal".

»
4154     

ARTICLES » 27-09-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Què se'n va fer de la descendència de Jaume d'Urgell?

Ahir diumenge 26 de setembre En Marc Pons va editar l'article que ve a continuació. Hi tracta sobre la descendència d'En Jaume d'Urgell. Nosaltres hi destaquem En Pere de Coïmbra/Avís i Urgell, Conestable de Portugal, que va ser escollit rei per la Generalitat de Catalunya i està soterrat, encara ara, a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona. Sabem que amb ell van arribar a Catalunya els germans Anes Pinçon, que es van establir a la vila de Pals. En el retrat de Nuno Gonçalves hi apareix Na Felipa de Coïmbra, que duu un vestit vermell. Fou la germana del rei Pere i, segons la recerques d'En Caius Parellada, En Jordi Bilbeny i En Pep Mayolas, la segona muller d'En Cristòfor Colom.

»
4049     

ARTICLES » 25-09-2021
Pep Mayolas

Un salconduit reial per a En Cristòfor Colom

En un treball de fa anys, En Pep Mayolas traçava una hipòtesi força versemblant sobre l’origen i el propòsit de la carta del rei Joan II de Portugal a En Cristòfor Colom, un document que diversos estudiosos de la qüestió colombina no han dubtat a denunciar com «d’una falsedat absoluta i evident».

»
4534     

ENTREVISTES » 24-09-2021
Catdavant/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: “Catalunya recobrarà la seva independència quan els catalans ho vulguem”

Catdavant va entrevistar En Jordi Bilbeny a la 39a Setmana del Lllibre en català. L'investigador ens parla d'En Colom, la censura, la societat i política catalanes amb la intel·ligència, el coneixement, la ironia, el coratge i el patriotisme que el caracteritzen. Podeu escoltar les paraules d'En Bilbeny per àudio a l'enllaç de Catdavant que hem copiat o bé les podeu llegir transcrites en aquest lloc web.

»
5158     

ARTICLES » 23-09-2021
Josep Vicent Boira

O Bezos o el Gran Kan

En Josep Vicent Boira fa saber en aquest article publicat a finals d'agost a “La Vanguardia” que han descobert entre les runes de l’antic Palau Reial de València uns fragments d’un plat de ceràmica de la Xina de l’època en què Marco Polo hi va anar. Què hi fan aquestes restes entre les runes del fossat del palau més sumptuós de la Península fins al segle XVIII? ¿Hi van arribar amb el mercader venecià o d'altres, o bé amb En Jaume d’Alaric, tal com defensa En Bilbeny i l’Institut Nova Història?

»
3380     

ARTICLES » 20-09-2021
Albert Om/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny- El Club-Colom-Columbus-TV3

Ens ha arribat el videu d'una entrevista que l'Albert Om va fer l'any 2006 a En Jordi Bilbeny al programa 'El Club', de TV3, amb motiu del 500è aniversari de la mort del descobridor d'Amèrica Cristòfor Colom. En Bilbeny hi presenta la primera edició del seu llibre «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya». El videu dura 10 minuts. "Els historiadors oficials és neguen a fer un debat cara a cara sobre la qüestió perquè seria un reconeixement implícit que la feina que jo i d'altres investigadors duem a terme té almenys un fonament".

»
4240     

ARTICLES » 17-09-2021
Josep Lluís Rodríguez i Bosch

II Simposi sobre “La descoberta catalana d’Amèrica” a THac

Recuperem un antic article que En Josep Lluís Rodríguez i Bosch va redactar per a ser publicat a la revista “Thac” d’Arenys de Munt. L’articulista hi resumeix el contingut de les ponències del «Segon Simposi sobre La descoberta catalana d’Amèrica», que s'escaigué el 30 de novembre del 2002. Aleshores només se'n van presentar 6, mentre que en la darrera edició del Simposi se’n van llegir 42.També en podeu fer la lectura en format PDF.

»
2205     

ARTICLES » 15-09-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Neix Bartomeu Colom, germà petit de Cristòfol Colom

El 13 de setembre del 1460 hauria nascut En Bartomeu Colom, germà d'En Cristòfor Colom. En Bartomeu també va voler travessar l'Atlàntic i es va posar en contacte amb la monarquia anglesa i francesa. Com un un teixidor genovès plebeu va poder aconseguir l'extraordinari nivell de coneixements que una gesta així demanava? Es versemblant que a finals del segle XV un plebeu es relacionés amb els estaments més alts d'una societat? Article d'En Marc Pons.

»
2738     

ARTICLES » 13-09-2021
Albert Maurici

Francisco Suárez: Doctor Eximius

Com pot ser que el filòsof Suárez, havent rebut formació en un context social i cultural sense democràcia —el Regne de Castella—, pugui jugar un paper tant important en la història del pensament polític en proposar una base conceptual feta de principis democràtics com els drets universals de l’home o el dret a l’autodeterminació dels pobles? És que potser provenia de Catalunya i s'havia abeurat de la filosofia parlamentària a partir de la qual estava conformada la Nació Catalana? Article de l'Albert Maurici.

»
2930     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35179     

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Qui era la mare d'En Joan d'Àustria? Va ser educat a Yuste, a 460 km del mar, el capità general de la...[+]
Es confirma, a nivell pràctic, la tesi que els catalans eren coneguts o confosos per...[+]
Era mort En Joan Colom al 1484 com insisteixen a demostrar des del Centre d'Estudis Colombins, perquè així...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]